Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Nuoret harrastelijat kadonneet?
1 2 3 4 5
kitaristi 95
20.02.2017 11:48:59
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä ilmiö on pistänyt silmiin viime aikoina ja kun viime viikolla keskustelin asiasta bändini basistin kanssa, päätin avata keskustelun aiheesta.
 
Olen viime aikoina tehnyt havainnon, että 18-20 vuotiaat muusikot ovat lähes täysin kadonneet musiikkioppilaitosten ulkopuolelta. Itse soitan bändissä, ja tunnen paljon ihmisiä, mutta en ole juurikaan tavannut 18-20 vuotiaita harrastelijasoittajia enään viime vuosina.
 
Nuoria aktiivisia harrastelijoita tuntuu kyllä löytyvän 13-16-vuotiaista. Tämän olen havainnut esimerkiksi nuorisotalojen bändi-illoissa. Sen sijan monilta baarikeikoilta tuntuu 18-20-vuotiias yleisö puuttuvan kokonaan, kuten eräs jäsen toisessa ketjussa oli huomannut.
 
En tiedä miten te muut olette kokeneet asian, mutta bändini basisti epäili syyksi rockmusiikin "kuolemaa" ja elektronisen tanssimusiikin suosiota.Myös harrastelijoille sopivat keikkapaikat ovat suuressa määrin kadonneet. Itse taas olen miettinyt, onko musiikin ammattikoulutuksen suosio myös pop/rock puolella syynä nuorten amatöörien katoamiseen. Musiikkiharrastuksen suosio nuorten keskuudessa tuntuu kuitenkin yleisesti laskeneen. Musiikkioppilaitoksista nuorta väkeä löytyy ja jopa pop, rock ja metalli, joissa aikaisemmin ei juuri ollut muodollista koulutusta ovat siirtyneet konservatorioihin ja ammattikorkeakouluihin.
 
Jopa Wanted-palsta on erittäin hiljainen nykyään, kun verrataan esimerkiksi tilanteeseen kuutisen vuotta sitten. Monet nuoret bändit hakivat jäseniä.
 
Kun soitin big-bandissa yhtyeen nuorimpana jäsenenä, huomasin että tilanne on keski-ikäisillä aivan toinen. Runsaasti taitavia puoliammattilaisia löytyy ja useampi teki musiikkia ammatikseen päivätöiden ohessa.
 
Haluan vielä huomauttaa, ettei tämä missään nimessä ole tilitys bändin löytämisen vaikeudesta, vaan ilmiö joka on jo kauan askarruttanut minua. Yritetään pitää keskustelu asiallisena. Kaikki ovat vain omia havaintojani ja voitte luonnollisesti olla eri mieltä.
 
elon arska
20.02.2017 11:56:37 (muokattu 20.02.2017 11:57:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metallimusaa lukuunottamatta nuoria soittajia ei oikein ole, kiitos räpin ja halpojen kotistudiovermeiden/-softien. Musaa on nykyään niin paljon helpompaa tehdä kotona yksin ja kun mainstream musa maailmalla tuntuisi olevan EDM:n suuntaan niin luonnollisesti se houkuttelee nuorta Makia. Bändihommat kun vaatii niin paljon kaikkea ja on muutenkin tylsää, paljon iisimpää tehdä biisit himassa ja pumpata Deezeriin/Spotifyyn ja jakaa sitä somessa. Sitten ootteelee klikkauksia.
 
no vähä rypäis ja paka shousii. -haitaripartio
Kalmo
20.02.2017 11:57:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisiko jonkinlainen väliaikainen pudotus (jos siis on todellinen ilmiö)? Tällä hetkellä maailma on pullollaan EDM väsääjiä, jotka ajattelevat pääsevänsä tähtiin käyttämällä valmiita samplejä ja toisten hittejä ja lisäämällä päälle omaa höpötystään. Sitä pidetään varmaan helpompana, kuin jonkin instrumentin soittotaidon opettelemista.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Funkånaut
20.02.2017 14:45:56 (muokattu 20.02.2017 14:46:43)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Olisiko jonkinlainen väliaikainen pudotus (jos siis on todellinen ilmiö)? Tällä hetkellä maailma on pullollaan EDM väsääjiä, jotka ajattelevat pääsevänsä tähtiin käyttämällä valmiita samplejä ja toisten hittejä ja lisäämällä päälle omaa höpötystään. Sitä pidetään varmaan helpompana, kuin jonkin instrumentin soittotaidon opettelemista.
 
Vaikka loppujen lopuksi samplaaminen/sovittaminen (ja/tai tuottaminen) oikeasti hyvin ei ole sen helpompaa kuin soittimen soittaminen oikeasti hyvin, niin sitä pidetään jotenkin helpompana. Painaa vaan nappia ja kone tekee loput. Toisaalta, onhan soittaminenkin Bachin mukaan sitä että laitetaan vaan sormet oikeaan paikkaan oikeaan aikaan ja soitin soittaa itseään.
 
Mut joo, aika aikaansa kutakin. Ehkä sähkökitaramusa ei vaan ole nykysten parikybästen juttu. Eikä se ole oikein tai väärin, se vain on. Ja hyvä niin.
 
"Mitä? Lasku minun maksettavaksi, mitä? Kuuluu niin huonosti, en saa oikein selvää. Ai minulle konjakkia tulossa? Noo, nyt alkaa kuulua vähän paremmin." - J. Alfred Tanner
Bullitt
20.02.2017 14:53:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Funkånaut: Mut joo, aika aikaansa kutakin. Ehkä sähkökitaramusa ei vaan ole nykysten parikybästen juttu. Eikä se ole oikein tai väärin, se vain on. Ja hyvä niin.
 
Miksi nimenomaan sähkökitara, onhan niitä (bändi)soittimia muitakin. Eihän tällaisia kehityskulkuja toki voi sinänsä alkaa tuomitsemaan kun ei kehitys itsessään ole mikään tiedoitseva olio. Kuitenkin jokin romanttinen osa sisälläni toivoo, että tulevaisuuden musiikki ei olisi pelkkää yksinsoittoa, vaikkei siinäkään sinänsä mitään pahaa ole. Bändi-/orkesterisoitossa soittajien keskinäinen vuorovaikutus ja dynamiikka ovat kuitenkin kohdallani yksi homman oleellisista suoloista.
 
"Joka sunnuntai sitten maksaisin Vesa Keskisen heittelemään muoviämpäreitä tuulivoimalan huoltoluukusta alla lepakkomössössö möyrivälle rahvaalle." -jra
tuskiz
20.02.2017 14:58:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos suomen suosituimpien artistien ja soitetuimman musan listalla on vaan noin 2-3 esittäjää joiden musiikkia soitetaan ylipäätään instrumenteilla kitarasta puhumattakaan, niin eI varmaan tarvitse ihmetellä missä kaikki nuoret harrastajat on. Diu diu is död.
 
Huom! Obs! Ylläoleva kirjoitus saattaa sisältää mielipiteen.
Pantse
20.02.2017 15:28:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Funkånaut: Vaikka loppujen lopuksi samplaaminen/sovittaminen (ja/tai tuottaminen) oikeasti hyvin ei ole sen helpompaa kuin soittimen soittaminen oikeasti hyvin, niin sitä pidetään jotenkin helpompana. Painaa vaan nappia ja kone tekee loput. Toisaalta, onhan soittaminenkin Bachin mukaan sitä että laitetaan vaan sormet oikeaan paikkaan oikeaan aikaan ja soitin soittaa itseään.
 
Mut joo, aika aikaansa kutakin. Ehkä sähkökitaramusa ei vaan ole nykysten parikybästen juttu. Eikä se ole oikein tai väärin, se vain on. Ja hyvä niin.

 
Se on juuri näin, trendit muuttuu ja ihmisten musatottumukset samaten. Välillä ihmetyttää joidenkin muusikoiden vihamielinen suhtautuminen kaikkeen nykymusaan yms. listakamaan. Aivan niinkuin konemusan dominointi listoilla olisi jokin uusi ilmiö. Ei siitä ysäriteknon kulta-ajasta nyt niin kauaa ole. Tietty 90-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella oli myös nuorison makuhermoihin iskevää kitaramusiikkiakin mm. grungen, brittipopin, Apulannan ja vaikka Himin muodossa. Nykyään ei ehkä samalla tavalla ole, mutta entä sitten? Pikkuklubeilla käy kuitenkin edelleen nuorempaakin väkeä bändimusiikkia kuuntelemassa. Nuorten harrastelijoiden määrä on ehkä vähentynyt, mutta eivät ne kokonaan katoamassa ole. Ja kuka tietää, jossain vaiheessa joku voi breikata isomminkin, ja kitaramusasta tulee taas muodikkaampaa.
 
"The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts." -Bertrand Russell
Sergei Fallinen
20.02.2017 16:44:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toinen on heinäsirkat.
 
jassi
20.02.2017 16:51:38 (muokattu 20.02.2017 16:52:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Älkää nyt perhana arvon musiikkiveljet heittäytykö noin (mukamaste) avarakatseisiksi. Paskat tuo konesämpläily mitään musiikintekemistä ole. Musiikkia soitetaan soittimilla ja lauletaan laulamalla. Sillä sipuli! Maailma on musiikin suhteen tällä hetkellä surullisemmassa tilassa kuin koskaan, mutta pitäkäämme silti vielä uskoa yllä. Jospa tämä massapsykoosi jossain kohtaa hellittäisi otettaan.
 
Henri Henri Olavi
20.02.2017 18:34:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jassi: Älkää nyt perhana arvon musiikkiveljet heittäytykö noin (mukamaste) avarakatseisiksi. Paskat tuo konesämpläily mitään musiikintekemistä ole. Musiikkia soitetaan soittimilla ja lauletaan laulamalla. Sillä sipuli! Maailma on musiikin suhteen tällä hetkellä surullisemmassa tilassa kuin koskaan, mutta pitäkäämme silti vielä uskoa yllä. Jospa tämä massapsykoosi jossain kohtaa hellittäisi otettaan.
 
Muuten samaa mieltä, mutta heittäisin vielä sähköiset soittimet tuohon konemusakategoriaan. Aito ja oikea muusikko käyttää akustisia instrumentteja ja niille sävelletään oikea musiikki. Sähköiset soittimet ovat vieneet tämän maailman surulliseen musiikilliseen tilaan.
 
K.F.S. is the Only Law
ituvirtanen
20.02.2017 18:51:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Muuten samaa mieltä, mutta heittäisin vielä sähköiset soittimet tuohon konemusakategoriaan. Aito ja oikea muusikko käyttää akustisia instrumentteja ja niille sävelletään oikea musiikki. Sähköiset soittimet ovat vieneet tämän maailman surulliseen musiikilliseen tilaan.
 
Heh, juuri tänään luin klasarilehdestä Strad (sic!), että sähköbasistien takia kontramiehet ovat ottaneet vaikutteita modernien soittimien puolelta. Ihan sama, onko kyseessä rokki- tai sinfoniapändi, soittaminen hyvin on vaatinut paljon treeniä. En pidä toista lajia sen parempana. Sen verran olen kuullut huonoja sekä kappaleita että esityksiä. Huonosti soittava klasaripändi on yleensä paljon hirveämpää kuin keskinkertainen rokkiputka.
 
Kukat kukkikoot...
 
Henri Henri Olavi
20.02.2017 19:10:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Huonosti soittava klasaripändi on yleensä paljon hirveämpää kuin keskinkertainen rokkiputka.
 
Itse en ole koskaan kuunnellut/nähnyt niin huonosti soittavaa sinfoniaorkesteria/filharmoonikkoja, että kalpenisi minkään mölymusiikin edessä. Mutta toisaan, antaa kaikkien kukkien kukkia. Vaikka itse en ymmärtäisi jotain räppiä/edm/nuorisomusaa/rokkia/hevimedalia, niin täysin yhtä paljon luovuutta niissä kaikissa käytetään. Ja jokaiselle löytyy ymmärtäjiä ja faneja. Räphän on uusi punk ja rock.
 
K.F.S. is the Only Law
Vessajono
20.02.2017 19:15:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Räphän on uusi punk ja rock.
 
Jep. 70-luvulla nuoriso tajus, että se vitossointujen rämpyttäminen ei välttämättä kaksisia taitoja edellytä ja että omakustanneseiskan tai -kasetin voi äänittää treeniksellä. 2000-luvulla nuoriso tajus, että netistä löytää freebeateja pilvin pimein ja sittenhän ei enää tarttekaan kuin ostaa Prismasta 15 eurolla mikki ja warettaa Cubase. Sama ilmiö, eri muoto.
 
Zed: Parasta mitä ihminen mielestäni voi tehdä, on tuijottaa synkkänä ulos asuntonsa ikkunasta ja pelätä tulevaisuutta saatanasti. Nobelanereita juotu vuonna 2017: 71
Henri Henri Olavi
20.02.2017 19:53:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vessajono: Jep. 70-luvulla nuoriso tajus, että se vitossointujen rämpyttäminen ei välttämättä kaksisia taitoja edellytä ja että omakustanneseiskan tai -kasetin voi äänittää treeniksellä. 2000-luvulla nuoriso tajus, että netistä löytää freebeateja pilvin pimein ja sittenhän ei enää tarttekaan kuin ostaa Prismasta 15 eurolla mikki ja warettaa Cubase. Sama ilmiö, eri muoto.
 
Toisaalta just näin, mutta kyllä edelleenkin siihen huippuräppiin (eli paskimpaan mainstream-kamaan) käytetään maailman kalleimpia mikkejä ja studioita. Ihan niinkuin missä tahansa musassa. Mut se jos jokin on hienoa, että lähes ilmaiseksi pystyy kuka tahansa maailmassa tekemään laadukasta musaa, jos skillzit on tarpeeks stydillä levelillä.
 
K.F.S. is the Only Law
Vessajono
20.02.2017 20:07:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Mut se jos jokin on hienoa, että lähes ilmaiseksi pystyy kuka tahansa maailmassa tekemään laadukasta musaa, jos skillzit on tarpeeks stydillä levelillä.
 
Tämäpä kyllä. 12-vuotiaina kun tehtiin naapurin pojan kanssa ensimmäisiä kasettiäänityksiä niin olis ollu muuten yhtä juhlaa jos oltais pystytty tekemään edes sen verran mitä nykyään voi tehdä puhelimella.
 
Zed: Parasta mitä ihminen mielestäni voi tehdä, on tuijottaa synkkänä ulos asuntonsa ikkunasta ja pelätä tulevaisuutta saatanasti. Nobelanereita juotu vuonna 2017: 71
Henri Henri Olavi
20.02.2017 20:13:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vessajono: Tämäpä kyllä. 12-vuotiaina kun tehtiin naapurin pojan kanssa ensimmäisiä kasettiäänityksiä niin olis ollu muuten yhtä juhlaa jos oltais pystytty tekemään edes sen verran mitä nykyään voi tehdä puhelimella.
 
Mekin tehtiin lapsina naapurin pojan kanssa äänityksiä meidän pannuhuoneesa. Mankka sopivaan paikkaan ja rec-pohjaan. Sen sijottelussa kun harjaantui, niin ne kuulosti paremmilta kuin ekat demo-yritelmät neliraiturilla. Siinä mankassa oli yllättävän hyvä stereomikki.
 
K.F.S. is the Only Law
jukkajylli
20.02.2017 20:34:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onneksi osuin analogiajan viimeisiin henkosiin nuorena kellarimuusikkona bändeineni. Ei olisi tullut meidän levyistä yhtä hyviä, jos olisi päässyt vähän hiirellä korjaamaan. Studiolivenä kun vedettiin niin se otto oli enimmäkseen siinä, tai otettiin take 2. Jos tuli hirvee moga jollekin muuten hyvässä otossa, piti soittaa jostain kohtaa biisiä loppuun tai seuraavaan selkeään taukoon asti. Kelat pyöri ja musaa kuunneltiin, eikä katseltu muuta ku heiluvia viisareita ja miksauspöydän nappuloita.
 
Espoossa kakarana mä en tuntenut muita, kuin samanlaisia kouluttamattomia rämpyttäjiä. Kaikilla oli ihan hirveitä ritsoja kitaroina. Stadilaisten kanssa kun rupesi soittohommiin, tajusin että ne oli suurimmaksi osaksi toisen tai kolmannen polven muusikoita, niillä oli vanhempiensa soittimia himassa. Oli konservatorioita ja akatemioita käyty, eikä niiden jutuista tajunnu paskaakaan. Ehkä me kellarimuusikot ollaan katoava luonnonvara. Ehkä se on vain kehitystä.
 
Stidi alla.
Kefiiri
20.02.2017 20:40:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Siinä mankassa oli yllättävän hyvä stereomikki.
 
Joo, ei me nuoret harrastelijat olla kadottu, me vaan ollaan nyt hieman vanhempia :D
 
Kasettisoittimissa oli hirmuisia eroja: joillakin ei saanut tolkun äänitystä millään, äänitystason automatiikka pumppasi ja soundi rutisi, ja toisissa oli tosi hyvä sisäänrakennettu mikki, ja äänitysautomatiikka joka tallensi nikottelematta kovemmankin mellakan. Eikä se välttämättä korreloinut vehkeen hinnan kanssa.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Bullitt
20.02.2017 20:40:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perinteisestihän bändimusiikkiharrastuksen hiipumisesta on syytetty konemusan lisäksi muiden viihde- ja ajankäyttömahdollisuuksien lisääntymisellä (netti + leikit), mutta tulipa vain itselle sellainen ajatus mieleen, että voisiko osansa musiikinharrastajien vähentymisellä olla sillä, että myös itseilmaisun ja luovuuden toteuttamisen keinot ovat moninaistuneet. Tuntuu, että esimerkiksi amatöörikuvataide voi nykyään ihan hyvin, ja miksei voisi. Netissä saa töitään esille ihan eri tavalla kuin ennen nettiaikaa, netti on mahdollistanut tässäkin harrastuksessa sellaiset sosiaaliset ulottuvuudet mitä ei aiemmin ole ollut, ja taas nuoret harrastajat saavat netin kautta vaikutteita ihan eri tavalla mitä ennen nettiaikaa on voinut saada. Lisäksi (netti)kauppa ja yleinen elintason nousu on ihan varmasti vaikuttanut kuvataidevälineiden hintoihin ja saatavuuteen.
 
Ja valokuvaaminen se vasta suosittua tuntuu nuorison keskuudessa olevan. Tuntuu, että innokkaita nuoria amatöörikuvaajia on vähän joka puolella, ja digikuvauksen yleistyminen on madaltanut selvästi kynnystä tähän harrastukseen ja fotarit + leikit on mahdollistaneet paljonkin lisää itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia amatööreillekin.
 
Eli pähkinänkuoressa: onko nuorten soittimenomistajien osuus laskussa ei pelkästään konemusan ja netin, vaan myös muiden luovien harrastusten kynnyksen madaltumisen vuoksi? Voi olla että ei ole ja että koko ylläoleva pohdinta on täyttä paskaa, mutta olisi hauska kuulla jos jollakulla muulla on perusteltuja ajatuksia aiheesta.
 
"Joka sunnuntai sitten maksaisin Vesa Keskisen heittelemään muoviämpäreitä tuulivoimalan huoltoluukusta alla lepakkomössössö möyrivälle rahvaalle." -jra
Kefiiri
20.02.2017 20:44:48 (muokattu 20.02.2017 20:51:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tossa bändihommassa on kuitenkin se sosiaalinen puoli, yhdessä säheltämisen hieno fiilis, jota ei välttämättä saa kuvataidehommista.
 
En ole musiikin asiantuntija.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «