Muusikoiden.net
24.05.2018
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vinkkejä musiikin halpaan äänittämiseen!
1
Metallilaama
20.06.2016 00:48:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen alle 16v ja olisi ollut jo jonkin aikaa suunnitelmissa äänittää ja miksata omaa musiikkia, kaikkea kevyestä rokista eteenpäin. Tarvitsisin siis jonkin näköistä ohjeistusta siitä mitä ainakin tarvitsen demojen tai covereiden luomiseen, (Tarvikkeet ja ohjelmat) sekä kuinka tämä käytännössä toimii.
Tällä hetkellä omistan Lenovo läppärin, sähkökitaran, sähkörummut, sekä vahvistimen, eli kannattaisiko hankkia basso vai luoda raidat jollakin ohjelmalla? Budjetti siis on hyvin tiukalla, enkä tarvitse mitään kovin laadukasta, kunhan tiedän että mitä ostaa.
 
Antti1
20.06.2016 01:01:17 (muokattu 20.06.2016 01:01:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko tärkeintä saada ideat talteen kohtuullisella laadulla, vai tehdä äänityöstä harrastus? Noi kaksi voivat vaatia hyvinkin erilaisia lähestymistapoja.
 
Kaikkein helpoin ja halvin tapa olisi ehkäpä ostaa kelvollinen audio interface tietokoneeseen. Siinä saisi olla korkeaimpedanssinen linjatulo mahdollista bassoa varten ja mikkietunen vahvarin mikittämistä varten. Sen lisäksi kaksi linjatuloa olisi mukava lisäys, jotta saat sähkörummut talteen stereona. Kaveriksi mikrofoni ja kuulokkeet vähintäänkin, mielellään myös edes mitkä tahansa kelvolliset kaiuttimet. Softa on sit oma soppansa, sitäkin tarvitaan.
 
Joka tapauksessa homma maksaa useita satoja euroja minimissäänkin, jos rahat haluaa käyttää fiksusti jatkoa ajatellen.
Kalmo
20.06.2016 12:22:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lyhyesti:
Alkuun pääsemiseksi riittää n. sadan euron ulkoinen äänikortti, jonka mukana tulee (käytännössä aina, valitse sellainen, jonka mukana tulee) kevytversio jostain musaohjelmasta. Lisäksi kohtuullisen tasoiset kuulokkeet ja asiallinen mikrofoni, jotka saa yhteensä alle parilla sadalla. Älä osta USB-mikrofonia, niiden käyttöön musanteossa liittyy kovin usein ylimääräistä sählinkiä. Laulun ja akustisten soitinten äänittämiseen sopivimpia ovat kondensaattorimikrofonit. Ne tarvitsevat sähköä, jonka ne saavat joko äänikortin phantom-syötöstä (tarkista, että äänikortissa sellainen on jos on tarve). On myös kondensaattorimikrofoneja, joissa on oma paristo (esim Röde M3).
 
Musaohjelmia (Cubase, Sonar, Pro Tools ym.) ei saa suomenkielisinä, joten ohjeiden ymmärtämisessä tarvitaan kohtuullista englanninkielentaitoa. Kevytversioissa on aina jotain rajoituksia esim. yhtaikaa äänitettävien raitojen ja efektien suhteen, mutta äänenlaadullisesti ne ovat yhtä hyviä, kuin "isoveljensä".
 
Jos homma ottaa tulta, voit sitten alkaa parannella kokoonpanoa, ja aloittaa esim. monitorikaiuttimien hankinnalla.
 
Ei ole täysin mahdoton ajatus alkaa harjoitella käyttäen läppärin omaa äänipiiriä, mutta useimmiten se tökkii tavalla tai toisella. Läppärissä ei myöskään ole kunnollisia sisäänmenoja esim. mikrofonia tai kitaraa varten.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Kefiiri
20.06.2016 17:45:41 (muokattu 20.06.2016 17:48:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Ei ole täysin mahdoton ajatus alkaa harjoitella käyttäen läppärin omaa äänipiiriä, mutta useimmiten se tökkii tavalla tai toisella. Läppärissä ei myöskään ole kunnollisia sisäänmenoja esim. mikrofonia tai kitaraa varten.
 
Tämä ehkä vastaa parhaiten otsikon ajatukseen. Eikös niitä ole sellaisia USB-liitäntään kytkettäviä kiinalaisia muutaman euron purkkeja joissa on liitännät mikille ja kuulokkeille? Siihen jollain piuhavirityksellä (6,3 mm plugista 3,5 mm plugiksi) kiinni kymmenen euron Motonet-mikrofoni. Sillähän jo äänittää laulua ja mikittää vahvistimet. Akustisen kitaran tallentamiseen systeemi voi olla epäherkkä.
 
Äänitysohjelmaksi Audacity.
 
Jäämme odottamaan perfektionistien kommentteja.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Metallilaama
21.06.2016 16:26:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Kiitos neuvosta, tosin en tajunnut äsköisestä hölkäsen pöläystä joten voisitko linkittää esimerkin juuri tuollaisesta Audio Interfacesta.
 
daredevil
22.06.2016 21:06:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metallilaama: Kiitos neuvosta, tosin en tajunnut äsköisestä hölkäsen pöläystä joten voisitko linkittää esimerkin juuri tuollaisesta Audio Interfacesta.
 
Vaikka joku tällainen, joka pistetään tietsikkaan kiinni.
 
http://www.musamaailma.fi/aanentois … duo-capture-ex-audio-interface.html
 
Neljä kanavaa riittää musiikin tekemiseen
mutkis
23.06.2016 11:10:31 (muokattu 23.06.2016 12:19:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve.
 
Oma mielipiteeni on myös se että audio- interface (äänikortti) on melko pakollinen jos yhtään enempää haluaa musiikkia/ äänittämistä harrastaa. Jos siis mennään tietokone keskeisesti. Torilta lähtee melko halvalla käytettynä, nytkin m-audio m-track II hintaan 50€. Tuo esimerkiksi voisi sopia jos haluaa esim. sähkörummuista stereo- äänen äänittää koneelle. Jos pidemmälle mennään niin tuossa ei vissiin ole MIDI -liitäntää joten rummun omat äänet on se mitä saa äänitettyä. Tosin en rummuistasi tiedä muutenkaan tarkemmin.
 
Tuossa äänikortissa näyttäisi olevan phantom joten kondensaattorimikeillekin löytyy virtaa. Suomeksi siis tuohon äänikorttiin saa kytkettyä perusmikrofoneja ja saa otettua stereoääntä linjatasoisena sisään. Saa siis tod.näk. äänitettyä rummut, laulun ja kitarat koneelle. Tähän sitten vain lisäksi itselle/kukkarolle sopiva mikki ja mikki piuha. näillä äänittää jo laulua ja kitara vahvistinta sekä mahdollisesti rumpuja linjatuloa hyödyntäen. Kitaran tuohon äänikortin toiseen tuloon saa myös suoraan kun laittaa tulon äänikortin valitsimesta instrumentti-tuloksi. Tämä tosin vaatii sitten jo jonkinlaisen kitara- pluginin (esim. Guitar Rig 5 Player) esim. Reaperille jos haluaa sen kuulostavan kitara vahvistimen kautta soitetulta.
 
DAW- ohjelmista (Digital Audio Workstation ~ äänitys/miksaus- ohjelma) esim. Reaper on melko perus ja toimii täydellisenä vaikka ottaa kokeiluun. Jos koe ajan jälkeen haluaa ostaa sen, niin kustantaa noin 50€.
 
Näissä asioissa on aina omat muuttujansa esim. Kannettavan suhteen minkä tehoinen ja muistinen määrät jne. Huomioitava on myöskin saako äänikortille ajurit ja mitkä ovat vaatimukset tietokoneen tehojen ja käyttöjärjestelmän suhteen. Nämä lisättynä koska viestistäsi ei käy ilmi tarkemmin käyttöjärjestelmää jne... Tietokoneen teho on olennaisessa osassa varsinkin jos soittaa kitarat suoraan koneelle ja käyttää kitara- plugineja kitarasoundin luomiseen.
 
Toivottavasti tässä jotain apua että pääset alkuun.
 
t: Mika
 
-
öl m
23.06.2016 12:21:13 (muokattu 23.06.2016 12:21:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Äänityskäyttikseksi joku GNU/Linux-jakelu.
 
Jäämme odottamaan paskamyrskyä.
 
billy joe
18.07.2016 15:56:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osta kirpparilta kympillä kasettimankka ja muutama vanha kasetti, ja ei kun menoksi.
 
Vessajono
18.07.2016 16:42:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

öl m: GNU/Linux-jakelu.
 
Joko Ardour pysyy viis minuuttia kaatumatta pystyssä? Viimeks ku kokeilin, ei pysyny.
 
Funkånaut: Noi naisten halut kuulostaa kyllä melko paljon luodilta mukesin katossa poistutettuja varusmiehiä kutittelemassa eiku mun perseeseen.
PJS
19.07.2016 09:40:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko tärkeää että sä just nimenomaan itse äänität ne demot vai onko tärkeää saada jotain demoja aikaan esim. keikkojen/bändin/vibojen hommaamiseksi?
 
Jos tärkeää ei oo se että sä itse teet kaiken niin melkein käyttäisin sen pari sataa siihen et ostat studioaikaa jostain pienemmästä pajasta ja annat ammattilaisen hoitaa sen äänityksen teknisen osuuden jotta voit itse keskittyä rauhassa siihen musan tulkitsemiseen.
 
"Constantly choosing the lesser of two evils is still choosing evil."
Metallilaama
29.07.2016 00:23:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itte asiassa on, koska asun niin korvessa ettei studioita löydy lähistöltä. Ehkä pari samasta kylästä tulevaa bändiä voisi auttaa jos oikein nätisti kysyn.
 
öl m
29.07.2016 14:50:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vessajono: Joko Ardour pysyy viis minuuttia kaatumatta pystyssä? Viimeks ku kokeilin, ei pysyny.
 
En muista, että olisi kaatuilun kanssa ollut ongelmia. Siis Ardourin suhteen. Asian tila varmasti vaihtelee paljonkin eri ohjelmistoversioiden ja äänityssetupin mukaan.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti