Muusikoiden.net
22.04.2018
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Soittaminen & flow-kokemukset
1
TommiW.
10.12.2013 12:38:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei!
 
Onko teillä kokemuksia flow-tilasta treenatessa tai keikalla soittaessanne?

"Psykologi Mihály Csíkszentmihályin mukaan kyseessä on tila, jossa ihmisen tietoisuuteen saapuva informaatio on tasapainossa minän tavoitteiden kanssa. Flow-kokemuksen seurauksena minän järjestys on aikaisempaa monimuotoisempi (minän kompleksisuus kasvaa).

Flow-kokemuksessa ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan. Flow lisää psyyken sisäistä vahvuutta ja kompleksisuutta ihmisen saadessa todellisuuskuvansa järjestykseen ja hallintaan. Optimaalinen flow-kokemus syntyy, kun ihmisen taidot vastaavat käsillä olevaa haastetta ja hän on kiinnostuneesti paneutunut suoritettavaan aktiviteettiin."

Ts. "hommat vaan skulaa" semi-katarttisessa tilassa ja boogie on kaikinpuolin mahtava ilman päänsisäistä "voi hitto kun ei tästä nyt tuu mitään kun X ja Y ja äsken soitin cissä vaikka piti soittaa C"-dialogia.

Jos tämmöttisiä kokemuksia on, olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksistanne. Tämä liittyy sekä niin opinnäytetyöhöni kuin verkkoartikkeliini jota olen kirjoittamassa.
 
Voi Helena Blavatskyn perse ja Äiti Amman tissit, mitä täällä taas rölötetään?
Funkånaut
10.12.2013 12:54:48
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viime keikalla mitä vedin tuli tuommoinen. Täydellinen rentous soittoa kohtaan, ja kaikki tuntui olevan samalla kartalla mitä tehdään, joten soittaminen oli mitä mainiointa huvia. En tiedä johtuiko ennen keikkaa nautituista oluista, mutta soittaminen oli ylimaallisen rentoa ja pitkälti kaikki tuntui menevän nappiin niin sanottu autopilotti päällä.
 
Oli kevyesti dorka olo, kun ulisin siinä sisäisesti yrittäen samalla kamppailla todellisuuden rajat rikkovaa aamuheijaria hirveessä jysärissä vessanpöntön suuntaan. - Kitaravirtuaali Musaa
GiovanniDiRondo
10.12.2013 13:29:33
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksin treenatessa pääasiallisesti pääsen tähän flow-tilaan lähes joka kerta.
 
Bändin kanssa se edellyttää korkeatasoisen kommunikaatio-tilan saavuttamista.
 
Joskus, kun yhtye on harjoitellut hyvin, voi paneutua omaan suoritukseensa ja tuntuu että pääsee täydellisesti tilanteen päälle.
 
Keikoilla on yleensä ylilatausta ja musiikille jää harvoin tarpeeksi tilaa sen vuoksi.
 
Jam sessioissa tai yhteislauluilloissa on joskus mennyt myös tosi hyvin tämän asian suhteen.
 
Samoin studiossa, jos tunnelma on virittynyt oikein, voi olla sinut tilanteen kanssa.
 
kkallio
10.12.2013 15:03:14 (muokattu 10.12.2013 15:03:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

TommiW.: Hei!
 
Onko teillä kokemuksia flow-tilasta treenatessa tai keikalla .

 
Olipa hauska yhteensattuma. Tuli tieteellinen määrittely viimeistä edellisen keikan onnistumiselle. Mielenkiintoista keikassa oli se, että kaikki bändin jäsenet olivat samasssa tilassa. Jokainen sai irti sen, mihin parhaimmillaan pystyy.
Yleisö aisti tämän ja reagoi, mikä lisäsi myönteistä kierrettä. Kokemus oli sen verran väkevä, ettei tarvinnut keikan jälkeen ennen aamua yrittää nukkumista.
 
Arkka
10.12.2013 15:29:39
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielenkiintoinen aihe. Yksin soittaessa meikäkin pääsee usein. Kavereiden kanssa jamitellessa joskus. Mulla on tapana soittaa aamulla ja kun on muutenkin vielä puoliunessa, on ehkä vähemmän sellasta häiriöajattelua mukana.
 
Se on oikeestaan samanlainen fiilis kun pelatessa jotain hyvää peliä. Hetkeks unohtaa kaiken muun. Positiivinen vaikutus psyykeeseen on tullut myös ilmi sitä kautta, että jos jätän tuon zonettamisen vaikka viikoksi, niin oon ahdistuneempi ja masentuneempi.
 
Kailis
10.12.2013 16:52:20
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla rumpalina flow-tilaan liittyy usein myös aikakäsityksen "vääristymä", eli nopeatkin tempot tuntuvat hitaammilta ja tuntuisi olevan enemmän tilaa nuottien välissä. Yhdessä biisissä sing-a-longina soittaessa on pari kertaa tullut omituinen tunne kun on katsonut haikkakättään, tuntuu aivan siltä kuin video ja ääni olisi epäsynkassa ja käsi liikkuisi hitaammin. Wierd.
 
markkuliini: Itse melkein näkisin että tilastollisesti on todennäköisempää saada pornoteollisuudelta moraalisesti puhdastaustaista rahaa kuin musiikkiteollisuudelta. jazzmies: Minua aina ahdistaa arvailu ja spekulointi asioista mitä ei voi kuin arvailla
JudeJude
10.12.2013 18:15:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soitonopettaja laittoi viime tunnilla ajastimeen 45 min ja sanoi että aikaisintaan sit saat lopettaa kun kello soi, anna mennä improvisoiden. Alkuun tuntui tosi oudolta ja vähän vaivaannuttavalta, mutta jossain vaiheessa ei enää ollut aikaa, oli vain soittoa. Melko mageeta.
 
"Kaikki jotka soittavat bassoviulua tai pasuunaa, ovat useimmiten neuvottomia." -Anton Tsehov, Romaani bassoviulusta http://soundcloud.com/hohka
maelstorm
11.12.2013 11:10:42 (muokattu 11.12.2013 11:11:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eilen oli varmaan joku tämmönen. Kun joku 1,5 viikkoa tässä pähkäillyt että mistä ja miten uuden kappaleen idea syntyisi. siinä sitten kun toista ja kolmatta kappaletta laitoin sekvensserissä kuntoon niin jossain vaiheessa sitten vain oli käynyt niin että akustinen oli etsiytynyt syliin ja siinä sitten mikkiin virittelin samaan aikaan sointuja, melodiaa ja sanoitusta. tunnin päästä oli raaka teksti valmiina paperilla edessä. lähdin kävelylle ja kertosäe jäi jo soimaan päähän. kävellessä mietti jo sovitusideoita. vasta aamulla kunnolla tajusin että jotain ihan nastaa 'uutta' oli päässyt syntymään.
 
StJerky
14.12.2013 17:31:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kailis: Mulla rumpalina flow-tilaan liittyy usein myös aikakäsityksen "vääristymä", eli nopeatkin tempot tuntuvat hitaammilta ja tuntuisi olevan enemmän tilaa nuottien välissä. Yhdessä biisissä sing-a-longina soittaessa on pari kertaa tullut omituinen tunne kun on katsonut haikkakättään, tuntuu aivan siltä kuin video ja ääni olisi epäsynkassa ja käsi liikkuisi hitaammin. Wierd.
 
Hmm, mikä on flow-kokemuksen vastakohta. Sellainen, että tempot tuntuu todellista nopeammilta ja ei mitenkään pysy mukana. Kielet tuntuu jäykemmiltä kuin onkaan ja sormet heikommilta. Sellaisen olen kokenut. Useamminkin.
 
jazzmies
14.12.2013 22:35:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sävellyshommassa tapahtuu meikälle useammin kuin soittamisen kanssa. Välissä kun säveltää, niin 5 min tuntuu tunnilta tai päinvastoin. Joskus pienessä hetkessä tulee ratkaistua suurikin ongelma tai tehtyä paljon, mikä tietää aikaistettua lounasta - päivän työ on siis hetkessä tehty.
 
Bändin kanssa soittaessa joskus kaikki vain sujuu niin kuin rasvattu ilman pienintäkään ponnistelua, vaikka materiaali olisi haastavaa. Silloin ei tarvitse tai pikemminkin miettiä mitään soittamiseen liittyvää. Aivot narikassa ja homma hoituu. Heti jos alkaa kelata jotakin sekundaarista tyyliin "onkohan tämä tempo OK?" tai "kommunoinkohan minä tarpeeksi?" niin vituiksi menee. Sen voi todistaa kuuntelemalla keikkatallenteen.
 
"Ego on kuin hattu. Olisi aina kohteliasta ottaa hattu pois päästä aina kun tapaa toisia ihmisiä."
L.Ruoska
15.12.2013 00:23:09
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ekan kerran kun soitin kunnollisen rumpalin kanssa, ehkä vuoden tai puoltoista soittoharrastuksen aloittamisen jälkeen. Koko juttu tuntui niin kivuttomalta, sulavalta ja tehokkaalta. Jotain neljän soinnun poprockia se oli mutta fiilis oli ihan mahtava, siis voiko bassonsoitto tuntua näin helpolta :)
 
Goatse Hardcore Revival - Melkosta murinaa.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti