Muusikoiden.net
21.05.2018
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pianon "kostuttaminen"?
1
sellisti
16.08.2011 18:10:40 (muokattu 16.08.2011 18:10:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tää kysymys ei saanut kosketinpalstalla vastauksia joten kokeillaan täällä.
 
Ärsyttää kun piano on aina kesän hyvässä vireessä, mutta ei tarvi kuin mennä muutama viikko tästä vielä eteenpäin niin sen tietää että alkaa kuulostaa aika karseelta. Jotain tarttis ehkä tehdä. Kysynkin että onko kellään kokemusta pianon kostutinlaitteesta, siis tollasesta oikeesta koneesta eikä mistään vesipullo-kotikonsteista..? http://pianomestarit.fi/lang_fin/dc.html
 
Hintaahan tuolla on viitisensataa euroa asennettuna, mutta jospa se virityskertojen vähenemisen myötä maksais itsensä joskus takasin.. ja pitää pianon varmaan muutenkin paremmassa kunnossa.
 
Toinen vaihtoehto vois olla tollanen huoneilmankostutin/-puhdistin: http://www.pianotarvike.fi/cat/product_details.php?p=276
 
Saa niitä hyviä kotikonstejakin toki ehdotella jos on toimivaksi todettuja.
 
"It's called 'the American dream' because you have to be asleep to believe it." -George Carlin
MaD PiAnIsT
16.08.2011 18:31:36 (muokattu 16.08.2011 18:53:11)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itellä on flyygelissä faijan laittama kostutinjärjestelmä. Dampp chaser on järjestelmän nimi ja asennettiin tuossa kevättalvella. Asennus ei sinällään ole kovin vaikea temppu, mutta laitteiden eri sijainnit kannattaa varmistaa vielä ammattilaiselta. Vesisäiliön, itse tietokoneboxin sekä lämmittimen sijainnit on kyllä ohjeissa sanottu karkeasti, mutta flyygelien/pianojen koosta riippuen sijainnit vaihtelevat. Reilun parin viikon välein kesäkaudella saa lisätä vettä, talvella enemmän. Kyllä se virityskerroissa ja virityksen pysyvyydessä näkyy.
 
Jos huoneessa on koneellinen ilmanvaihto/ilmastointi, flyygeleissä on joissain tapauksissa laitettu kankaita estämään ilmanvaihdon aiheuttamaa kiertoa anturille. Tämä kuitenkin vaikuttaa tietysti sointiin kun äänipohjaa peitetään. Pianossa ei noita onneksi tarvita koska anturit sijaitsevat pianon sisällä.
 
Voin kyllä suositella, erittäin huoltovapaa ja helppo pitää yllä. Vettä helppo lisätä kannulla ja siinä menee noin minuutti. Kunhan pitää huolen että laite on aina kytkettynä eikä virransaantiin pääse tulemaan pitkiä katkoja niin homma pelaa. Kesällä pianossa ilman kosteuden mukaan keskialue nousee ja basso pysyy samana jolloin esimerkiksi oktaaveihin tulee pykälä joka kuulostaa ikävältä korvaan. Kosteuden pysyessä läpi vuoden samana, pykälää ei tule ja viritys kuulostaa miellyttävemmältä pidempään. Samoin piano soi paremmin kun äänipohjassa on oikea paine eli äänipohja on hieman pullollaan.
 
Jos hankkii erillisen huonekostuttimen niin pitää vaan sen kanssa huolen, että kosteus on sama läpi vuoden. Eli kesällä katsoo kuinka paljon on ilman kosteutta ja pitää sen samana läpi vuoden. Ilmaa on helpompi kosteuttaa kuin kuivattaa, siksi kesän tasoa käytettäisiin läpi vuoden. Pääasia, että kosteus pysyy samana.
 
Lisäkysymyksiä laitetta koskien saa kysyä.
 
Jokapaikanapina
17.08.2011 01:30:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaveri kävi musalukion + oli siellä vielä sivarivuoden, jonka aikana kerran ihmettelimme, kun hän "kasteli" flyygelin. Kehui laitetta kovasti. Kuten myös ylläolevasta tekstistä käy ilmi, on laite todellakin hintansa väärti.
 
sellisti
17.08.2011 11:41:41 (muokattu 17.08.2011 16:20:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mad Pianistille kovasti kiitoksia kattavasta tietopaketista. Kyllähän tuo varmasti olisi paras ratkaisu kun työkseen tuota pianoa täytyy kuitenkin soittaa ja kosteusvaihtelut on tässä ulkoseinänurkkauksessa sijaitsevassa työhuoneessa aika isot.
 
"It's called 'the American dream' because you have to be asleep to believe it." -George Carlin
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti