Muusikoiden.net
22.05.2018
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Hollannin radio-orkesterit nurin??
1
Dr Dominant
04.10.2010 20:42:29
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikille orkesterimusiikin ystäville kylmää suihkua Hollannin suunnalta:
 
http://www.facebook.com/notes/the-m … ternational-friends/149057721802082
 
Eli uusi hallitus aikoo sulkea radion musiikkitalon, koko sen henkilökunnan ja kaikki siellä toimivat orkesterit (radion sinfoniaorkesteri, kamariorkesteri, kuoro ja Metropole Orchestra) sekä musiikkikirjaston.
 
Yhtään vähättelemättä sinfiksen, kamariorkesterin ja kuoron kohtaloa, etenkin Metropole Orchestran lopettamisella tulisi olemaan suuri kulttuuria kaventava vaikutus, koska orkesteri on lajissaan ainutlaatuinen. M.O. on maailman ainoa jäljellä oleva täysiaikaisesti toimiva suuri ammattiorkesteri, joka on keskittynyt yksinomaan laajasti jazz-, elokuva- ja populäärimusiikin esittämiseen. Metropole Orchestralla on kevyen musiikin tontilla täysin ainutlaatuinen 65-vuotinen historia johon kuuluu esim. valtaosa kaikista merkittävistä jazz-solisteista ja kirjoittajista.
 
Ajattelin laittaa tännekin linkin Hollannissa parhaillaan kerättävään nettiadressiin, mikäli joku meikäläisistä kollegoista tai muuten vaan musiikinystävistä haluaa ilmaista vastalauseensa. Addressiin pääset kirjoittamaan allaolevasta linkistä:
 
http://www.mco.nl/mco_page/laatuhoren
 
Metropole Orchestran lopettamista on ehdoteltu ennenkin, viimeksi vuosina 2005 ja 2007, mutta silloin hankkeet kaatuivat vastustukseen. Nyt vallassa on uusi hallitus, joka varmaan yrittää pullistella lihaksiaan pontevammin kuin edelliset..
 
"Dr. Dominant, I presume?"
McNulty
04.10.2010 20:43:30
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nonni... palvelus kulttuurille ja taiteelle.
 

 

 

 
Ja siltä varalta että joku ei ymmärrä sarkasmia niin tämä oli nyt juuri sitä!!!
 
Tulis talavi nii näköö mitä köyhät pistää ylle!
Tande
04.10.2010 21:20:15 (muokattu 04.10.2010 21:23:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuntuu pahalta, että kerralla kaikki lakkautetaan.. :/ Toimintojen supistaminen ei siis riitä?
 
Anteeksi.
Barfunkel
05.10.2010 18:08:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joku voisi tietysti kärjistäen väittää että hyvähän asia tuo on, saadaan kaikki musiikkityylit samalle viivalle ilman mitään valtion tukema korkeakulttuuri/kaupallinen pop-kulttuuri-kahtiajaottelua.
 
Adressien kirjoittelun sijaan asiaa kannattavien kannattaisine käydä kyseisen orkesterin keikoilla ja ostaa levytyksiä, jotta orkesteri voi jatkaa toimintaansa ja kilpailla tasavertaisesti muiden muusikoiden kanssa. Valtio voi sitten käyttää rahansa vaikka sairaiden ja köyhien tukemiseen pullukoiden yläluokkaisten, joilla olisi varaa maksaa enemmänkin harrastuksistaan, sirkushuvien tukemisen sijaan.
 
Anonymous-jazz
06.10.2010 06:47:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kovin kornia vielä, että tänne on tulossa musiikkitalo.
 
Metropole Orchestra on myös meikäläisen suosikkilistalla ollut kauan ja mielestäni sitä ei tule lakkauttaa. Kun sen lakkauttaminen tekisi erittäin suuren loven hollannin elävän musiikin puolelle. Vähän niin kuin pistettäisiin suomessa oopperatalo ja RSO vasaran alle.
 
"In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act" - George Orwell
MrQuin
06.10.2010 09:11:16 (muokattu 06.10.2010 22:23:42)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tästä tuli mieleen, että Tori Amos esiintyy Metropolen kanssa tulevana perjantaina ja yhteistyö ilmeisesti julkaistaan myös äänitteenä. Veikkaisin, että aika jumalaista mannaa luvassa.
 
En jotenkin jaksa uskoa, että lopettaminen menis läpi. Sponsoreita varmasti löytyy tarvittaessa.
 
Joees
06.10.2010 14:04:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Barfunkel: Adressien kirjoittelun sijaan asiaa kannattavien kannattaisine käydä kyseisen orkesterin keikoilla ja ostaa levytyksiä, jotta orkesteri voi jatkaa toimintaansa ja kilpailla tasavertaisesti muiden muusikoiden kanssa.
 
Ootko muuten yhtään funtsinut kuinka mahdottomalta tuo kuulostaa?
 
Metropolessa on ihan muutama muusikko soittamassa. Jos jokaiselle jannulle pitäis taata edes tonni fyrkkaa käteen kuussa tulee siitä aika iso kustannus. Ottaen vielä huomioon sen että jossain niidenkin pitää harjoitella ja joskus niitä uusia ohjelmistojakin on harjoiteltava. Moisetkin turhuudet maksaa aina jotain. Jos ei muuten niin voi tähänkin todeta jotta aika on rahaa. Uuden ohjelmiston reenaamiseen menee tovi aikaa ja sillon ei varmaan hirveesti esiinnytä niin paljoa jotta saataisin fyrkkaa soittajien liksan maksamiseen.
 
Saa myös asiaa kannattavilla olla ihan sopivasti täytettä perstaskussa jos meinaa moista käydä tsekkaamassa. Moinen orkesteri kun ei kai ihan halvalla kuitenkaan kykene liikkumaan suurehkon kokonsa vuoksi.
 
Jotenkin on semmonen fiilis jotta liput tulisi kustantamaan niin perkeleesti jotta siellä ei kävisi ketään tsekkaamassa tai sitten tulisi konkurssi.
 
Lähtökohta on kuitenkin vähän eri kuin yrittää nykiä kolmen-viiden henkilön nuhapumpulla. Pitäskö lainata jokseenkin dorkaa mainosta? Okei, ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Metropole vs nuhapumppu. Toinen noista voi vetää oikeestikin helposti pienehköillä kuluilla kun taas toisella ne pienehköt kulut onkin jo vähän suuremmat.
 
Mut mistäs minä mitään tiedän loppuviimein. Tää oli vaan tälleen pikaisesti funtsittuna tavan pöljän järjellä. En oo ikinä soittanut moisessa orkesterissa joten en tiiä moisten rutiineista ja käytännöistä mitään. Nuhapumpuissa oon kyllä veivannut ja niistä jotain ehkä tiedänkin.
 
Loafers
Grunge-garagerokin räimettä höystettynä powerbluesilla á la Zepukat -fox
Humina on mun särö ja feedback on mun laulaja.
Dr Dominant
06.10.2010 14:55:12
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu, Metropole on toki aikas iso koneisto. Toisaalta, se on 54 henkeä plus tekniikka. Täysi sinfoniaorkesteri on tuplat tuosta.
 
Siitähän tässä tietysti on kyse, että pitääkö orkesterimusiikkia ylipäätänsä tukea. Hollannin päättäjät on toki genreneutraaleja kun eivät aio lakkauttaa radion tietyn genren bändejä, vaan ne kaikki tyylisuunnasta riippumatta. Asia ei mielestäni ole ihan mustavalkoinen. On varmasti olemassa muitakin ratkaisuja kuin täystuki tai ei tukea ollenkaan. Yksi juttu on myös noi kaput ja solistit, juuri tänään oli Hesarissakin juttua siitä miten joku nimekäs kapu pyytää 20.000 keikasta + solisti päälle. Noilla rahoilla saa koko sinfiksen duunarin liksalla töihin.
 
Euroopassa ei taida olla yhtään täysimittaista sinfoniaorkesteria joka pyörisi ilman tukea. Näitä orkestereita on varmaan jokaisessa euroopan maassa vähintään yksi. Tästä näkökulmasta vaikka hollannin radion sinfis lakkautettaisiin, euroopassa kyllä pääsee kuulemaan livenä sinfistä. Hollannissakin, siellähän on Concertgebouwn sinfoniaorkesteri joka onkin kova bändi.
 
Eli sinfoniaorkesterit kategoriana ottaa maailman mittakaavassa kuitenkin aika pienen %-osuuden osumaa, rytmimusiikin puolen isoista kokopäivätoimisista bändeistä häviäisi 100%.
 
Onhan nämä rahanjakoasiat tietysti monitahoisia. Itse näen asian siten, että ilman tukea orkesterimusa ammattimaisena toimintana todennäköisesti kuolee pois. Levymyynnille ei oikein voi nykyään taloutta perustaa, ilman tukea konserttilippujen hintoja pitänee hilata ylöspäin, joka taas saattaa johtaa siihen että tavallisella pulliaisella ei ole rahkeita maksaa lipun hintoja. Jotenkin mun on myös vaikeaa nähdä, että karsitusta toiminnasta säästetyt rahat oikeasti ohjautuisivat sitten "parempaan tarkoitukseen". Kun vaikkapa pankit kompuroivat tuolla talousrintamalla, niin niiden pelastamiseen rahaa kyllä löytyy, noin yleisesti ottaen. Taiteen rahallista arvoa on taas aika vaikea määritellä suhteessa siihen mitä se ihmisille antaa.
 
Mutta mitäs näistä vääntämään. Itse soisin ym. orkesterin toiminnan jatkuvan. Voin hyvin ymmärtää vastakkaisen näkökulman, mutta olen eri mieltä.
 
P.S. Toi Tori Amos-proggis on varmaan hieno, siellä on Jules Buckley kapuna, joka on mies paikallaan! Julkaisivat myös John Scofieldin kanssa tosi hienon plätyn toukokuussa, Mendoza puikoissa arrien suhteen.
 
P.P.S. Ainiin, ja vielä tuosta tukihommasta sen verran, että Metropole esim. ei ole 100% tuettu bändi, vaan osittain tuettu. Ne tekee kans sellaisia proggiksia joissa joku ostaa koko bändin listahinnalla töihin jos on pätäkkää. Tuossa kesäkuussa mm. ne veti Chaka Khanin kanssa yhden keikan Hollannissa yksityisessä firman kestitystilaisuudessa. Firma oli tietty iso ja rahaa kuin roskaa. Mutta eipähän ainakaan viety leipää köyhän suusta ;-)
 
"Dr. Dominant, I presume?"
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti