Muusikoiden.net
20.04.2018
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mitä 2000-luvusta on jäämässä käteen?
1 2 3 4 5 6
HaloOfFlies
24.12.2009 13:14:20 (muokattu 24.12.2009 16:06:53)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

21. vuosisadan ensimmäinen vuosikymmen lähestyy loppuaan, ja lienee aiheellista katsoa vähän, että millainen se on ollut.
 
Aloitetaan vuosikymmentä hallinneista ilmiöistä. Siinä missä 90-lukua hallinneet ilmiöt, kuten grunge, olivat spontaaneja (no ehkä se poika-/tyttöbändibuumi ei ollut)2000-luvun ehdoton ilmiö on ollut erinäiset väkinäiset laulukilpailut, joihin tuhannet ja taas tuhannet tähdeksi haluavat ovat pyrkineet. Idols, Popstars, X-Factor, Talent ja mitä näitä nyt on. Loppujen lopuksi kestosuosiota nauttivat artistit voidaan laskea yhden käden sormilla. 8 vuoden aikana niitä on ollut vain muutama eri maissa. Loput ovat unohtuneet, ja joitakin roikotetaan julkisuudessa, vaikka musiikillisia näyttöjä ei ole tullut miesmuistiin (Panu Larnos anyone?). Toinen selkeä ilmiö tällä vuosikymmenellä oli pop/r&b-musiikin listadominointi, josta ei jäänyt juurikaan jälkipolville kerrottavaa. Lukemattomia artisteja, joiden ura oli käytännössä sen ensimmäisen hitin jälkeen ohi. Musiikillisella sisällöllä ei ollut yhtikäs mitään väliä, pääasia oli että videoissa näkyi tissejä ja persettä. Puhumattakaan siitä vuosikymmenen alkupuolta vaivanneesta persoonattomien liukuhihnabändien aallosta, joita varmaan bändien fanitkaan eivät erottaneet toisistaan. Emoksi kai sitä vissiin sanottiin. Vuosikymmenen lopussa koettiin jonkinnäköinen retrorock-aalto, josta pinnalle pompahteli persoonallisiakin bändejä, kuten Wolfmother, Jet ja The Darkness. Lisäksi musiikki sai lisää jakelukanavia, kuten Spotify ja YouTube, ja levyjen myyntiluvut romahtivat. Niin ja Guitar Hero-pelit tulivat markkinoille, mitä seurasi Rock Band ja viimeisimpinä DJ Hero ja Band Hero.
 
MTV menetti merkityksensä menneellä vuosikymmenellä. Entisestä musiikkikanavasta tuli kaikkea muuta kuin musiikkia soittava tavallinen tv-kanava, jossa ehkä silloin tällöin saattoi joku hassu video pyöriä. Nykyisin sen M:n voisikin ottaa pois jo, ei sillä musiikin kanssa ole enää vuosiin ollut mitään tekemistä.
 
Entäs sitten vuosikymmenen kestomenestyjät? Onko 2000-luvulla tullut yhtään uutta areena- tai stadionbändiä? No on niitä muutama tullut lisää, mutta verrattuna esim 90-luvulla stadioneita ja areenoita kiertäneiden bändien määrään, todella vähän. Pääasiassa 2000-luvun kestomenestyjät ja stadion-/areenabändit olivat samoja bändejä jotka menestyivät 90-luvullakin. Stadioneita kiersivät Madonna, U2, The Rolling Stones, Iron Maiden, REM, KISS, Bon Jovi, AC/DC, Depeche Mode, Paul McCartney, Foo Fighters ja Metallica. Areenoilla soittivat esim. The Eagles, Green Day, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Muse, Tool ja Coldplay. Eli hyvin vähän vaihtelua tällä saralla vuosikymmenen aikana. Muutenkin uusien, kiinnostavien bändien määrä putosi siirryttäessä 90-luvun tarjonnasta 2000-luvun tarjontaan.
 
Vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä nähdyistä comebackeista Led Zeppelinin comeback-keikka O2 Arenassa joulukuussa 2007 ja Pink Floyd Live 8:ssa sekä Creamin reunion Royal Albert Hallissa ovat varmasti niitä, joista puhutaan vielä vuosienkin päästä. Muita varteenotettavia comebackeja tuli mm. Rage Against The Machinelta, Alice In Chainsilta ja Smashing Pumpkinsilta.
 
Mutta mitä tästä vuosikymmenestä lopulta jää käteen sellaista, joka vielä parinkymmenen vuoden päästä muistetaan? Muuta kuin tapaus Michael Jackson, YouTube, Spotify, Led Zeppelinin ja Pink Floydin comeback, Killing In The Name brittilistan ykkösenä ja Alice In Chainsin ja muutaman muun ysärisuosikin paluu? Uskallan väittää, että siihen ne jäävät.
 
Suomalainen sössii aina S.M.A.K.-jäsen #5
Meadow
24.12.2009 13:38:31 (muokattu 24.12.2009 13:41:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tosiaan tuntuu, ettei tätä vuosikymmentä jää leimaamaan mitkään tietyt musiikkityylit, toisin kuin 80- ja 90-lukuja. Pääsyynähän tähän on internet, joka tarjoaa käytännössä kaiken mahdollisen musiikin kelle tahansa, milloin tahansa. Materiaali leviää aina vain nopeampaan tahtiin ympäri maapalloa, ja tarjonnan määrä on valtava ja kasvaa jatkuvasti. Tästä massasta ei pahemmin nouse enää mitään suurta megaluokan artistia, joka vetää stadionit täyteen kiertue kiertueelta. Enää on vaikea keksiä enää mitään uutta tai täysin tuoretta, ja juuri sillähän nämä nykyiset mammutit ovat kannuksensa ansainneet. Ne ovat kaikki lähes poikkeuksetta oman genrensä edelläkävijöitä. Tietenkin on nämä tähteyteen linkoavat, liukahihnapoppareita tuottavat laulukilpailut, jotka ovat tosin jo nyt kokeneet inflaation.
 
Exhausted
24.12.2009 13:39:48 (muokattu 24.12.2009 13:40:21)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä summaus, mutta tekee mieli vähän lisäillä:
 
danny: . Vuosikymmenen lopussa koettiin jonkinnäköinen retrorock-aalto, josta pinnalle pompahteli persoonallisiakin bändejä, kuten Wolfmother, Jet ja The Darkness.
 
Retro-rockissahan oli useampi aalto - aluksi esiin tulivat The Strokes, The Hives ja The Whites Stripes, sitten myöhemmin tanssitavammat bändit kuten The Killers ja Franz Ferdinand. Itse asiassa kaikki nuo kolme mainitsemaasi bändiä taisivat vaikuttaa yhtä paljon vuosikymmenen alku- kuin loppupuolella.
 
Vuosituhannella nähdyistä comebackeista Led Zeppelinin comeback-keikka O2 Arenassa joulukuussa 2007 on varmasti se, josta puhutaan vielä vuosienkin päästä. Muita varteenotettavia comebackeja tuli mm. Rage Against The Machinelta, Alice In Chainsilta ja Smashing Pumpkinsilta.
 
Sekä tietenkin Pink Floydin viimeinen mahdollinen yhdistyminen Live8:ssa ja Faith no Moren comeback-kiertue tänä vuonna.
 
Suomen mittakaavassa tietenkin merkittävää on hevin nouseminen valtavirtaan Lordin ja Nightwishin johtaessa ja muiden tullessa perässä.
rapture
24.12.2009 14:07:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Slipknot! Ja Eminem.
 
Exhausted
24.12.2009 14:14:17
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rapture: Slipknot!
 
Nu-metal tapahtui ikävästi vuosituhannen taiteessa, joten yhtä paljon merkittävistä levyistä julkaistiin 90-luvun puolella, kuin 2000-luvulla. Viimeistään vuoden 2005 tienoilla metalcore-bändit olivat muutenkin vieneet leivän nu-metallilta, ja vanhat numetal-bändit olivat joko jättäneet räpin ja levarit pois tai lopettaneet kokonaan.
HaloOfFlies
24.12.2009 16:10:03
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Unohdinpa muuten Stone Temple Pilotsin paluun. Chinese Democracy taitaa olla se vuosikymmenen puhutuin levy.
 
Livekonserteista tietysti Live 8 ja Live Earth muistetaan.
 
Suomalainen sössii aina S.M.A.K.-jäsen #5
Eemelii
24.12.2009 16:23:05 (muokattu 24.12.2009 16:25:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika vaisu vuosikymmen tosiaan, ei montaa mielenkiintoista uutta bändia/artistia tullut. Mutta hei, olihan sentään sellainen bändi kuin System of A Down! Comebackia odotellessa..
 
Planetist
24.12.2009 16:38:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei tässä vaiheessa vielä osaa sanoa. Yhtä tärkeää kuin merkittävien asioiden muistaminen, on niiden vähemmän merkittävien unohtaminen, siihen ei ihan vielä ole ollut aikaa.
 
Ziggy Bubba
24.12.2009 16:58:30
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mastodon teki aikas kovan levynelikön (Remission 2002, Leviathan 2004, Blood Mountain 2006 ja Crack The Skye 2009) tällä vuosikymmenellä, tosta ei kyllä moni pistänyt paremmaksi, jos kukaan.
 
Kuten Mastodoninkin kohdalla, tietty progressiivisuus leimasi monia vuosikymmenen menestyjiä. Mew, Mars Volta, Tool, Porcupine Tree, Radiohead sekä lukuisat muut käyvät esimerkeistä. 2000-luvulla oli mahdollista tehdä vaikka progea punk-taustalla (Mars Volta ym.) - tuo vanhojen punkkari/hevari/rokkari -leimojen hälveneminen on musta vaan positiivista.
 
Parhaat bändit eivät olleet niitä, jotka osasivat jonkin tietyn genren "sääntökirjan" parhaiten, vaan ne jotka onnistuivat luomaan hyvinkin erilaisista vaikutteista oman ja tunnistettavan soundin.
 
Näistä 90-luvulla esille nousseista nu-metallin alle ängetyistä bändeistä erottuivat ne tunnetut jyvät akanoista. Korn sekä varsinkin Slipknot ja System Of A Down porskuttivat yhä. Tuntuikin siltä, että pirstaleisella 2000-luvulla oli hyvin tilaa myös vanhemman "trendin" edustajille. Leimallista näille "selviytyjille" oli se, että ne kaikki pystyivät jotenkin uusiutumaan tai ainakin löytämään uusia näkökulmia soundiinsa.
 
The Crookmachine Project
hullu_ukko
24.12.2009 17:10:20
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tällä vuosikymmenellä Metallica "palasi juurilleen"... Kahdesti.
 
M.A.C.H.O. # 5 AIL PI PÄK | Et varmaa ole ainoa, mutta mielestäni sinä olet aina ollut mnetin vittumaisin jätkä.-trashjones
Jag
24.12.2009 17:12:46
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vuosikymmenen alusta jäi mieleeni rap/hiphop artistit. Ulkomaisista lähinnä nyt se Eminem, mutta olihan niitä pinnalla vaikka ketä siihen aikaan. Myös kotomaassa taidettiin nähdä jonkinlainen suomiräpin kulta-aika. Tietysti saattaa hämätä, että tuolloin elin esiteini/teinivuosiani ja kaveripiirini koostui lähinnä pelkästään ko. musiikkityylin kuuntelijoista.
 
Nämä reality ohjelmien kautta tulleet artistit tulevat olemaan yksi merkittävimmistä tähän vuosikymmeneen liitettävistä populäärikultuurin ilmiöistä. Popstars, Idols, X-Factor, Talent. Kaikista on tullut jotain.
 
Tällä vuosikymmenelleä breikanneista kotimaisista artisteista uskon Pmmp:llä olevan mahdollisuudet jäädä sellaiseksi kestosuosikiksi. 2000-luvun Eppu Normaali. Myös HIM:n ja Nightwishin menestys maailmalla tullaan muistamaan. Vuosituhannen vaihteessahan ennustettiin, että kaupallisesti ulkomailla tulisi menestymään, Bomfunk MC'sn ja Daruden jälkeen, suomalaiset pop artistit. No ei käynyt niin.. Saa nähdä sitten mitä seuraava vuoskymmen tuo tullessaan.
 
"Ja jotta soppa olisi täydellinen, sulassa sovussa näiden pahuuden palvelijoiden kanssa metallimusiikista nauttii sivareita, kasvissyöjiä ja muita ekoaktivisteja". -MOT
Exhausted
24.12.2009 17:18:10 (muokattu 24.12.2009 17:19:39)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sikki-six: Mastodon teki aikas kovan levynelikön (Remission 2002, Leviathan 2004, Blood Mountain 2006 ja Crack The Skye 2009) tällä vuosikymmenellä, tosta ei kyllä moni pistänyt paremmaksi, jos kukaan.
 
Ehkä Opethin viisikko Blackwater Park, Deliverance, Damnation, Ghost Reveries ja Watershed. Toisaalta tämäkin bändi on kannuksensa hankkinut jo 90-luvun puolella.
 
Mites superbändit, eikös ne olleet jonkinlainen 2000-luvun juttu? Audioslave, Velvet Revolver, A Perfect Circle ja tietyllä tapaa myös Queens of the Stone Age. Mitään pitkäkestoisia kokoonpanoja ei nähty, mutta sitäkin enemmän mediahuomiota ja muutama hyvä levy.
Planetist
24.12.2009 17:20:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Exhausted:
Mites superbändit, eikös ne olleet jonkinlainen 2000-luvun juttu? Audioslave, Velvet Revolver, A Perfect Circle ja tietyllä tapaa myös Queens of the Stone Age.

 
Onhan näitä nyt ollut kautta aikojen.
 
Exhausted
24.12.2009 17:43:17
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Planetist: Onhan näitä nyt ollut kautta aikojen.
 
On ollut, mutta onko niistä ikinä tullut näin menestyksekkäitä? Mitkä olivat 90-luvun parhaat superbändit?
Jokapaikanapina
24.12.2009 18:45:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Exhausted: On ollut, mutta onko niistä ikinä tullut näin menestyksekkäitä? Mitkä olivat 90-luvun parhaat superbändit?
 
Ekana tuli mieleen CREAM!
 
padaa@dadaa!
24.12.2009 18:53:57
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jokapaikanapina: Ekana tuli mieleen CREAM!
 
Juum...ja mulla Crosby Still& Nash (&Young)
 
reaper666
24.12.2009 19:02:44 (muokattu 24.12.2009 19:04:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Exhausted: Nu-metal tapahtui ikävästi vuosituhannen taiteessa, joten yhtä paljon merkittävistä levyistä julkaistiin 90-luvun puolella, kuin 2000-luvulla. Viimeistään vuoden 2005 tienoilla metalcore-bändit olivat muutenkin vieneet leivän nu-metallilta, ja vanhat numetal-bändit olivat joko jättäneet räpin ja levarit pois tai lopettaneet kokonaan.
 
Tekstisi on totta, mutta ei liity Slipknottiin millään tavalla. Bändi vain osui samaan saumaan. Painoin varoitusta.
 
E. Kyseinen bändi oli 90-luvulla.
 
TheNamelessGuy
24.12.2009 20:23:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mites tuo suomalainen hiphop ja reggae musiikki? Eikös kutakuinkin tällä vuosikymmenellä noussut enemmän esille.
 
Sitten elektronisessa musiikissa on tapahtunut kanssa kaikennäköistä, tyyliin dubstep.
 
sikki-six: Mastodon teki aikas kovan levynelikön (Remission 2002, Leviathan 2004, Blood Mountain 2006 ja Crack The Skye 2009) tällä vuosikymmenellä, tosta ei kyllä moni pistänyt paremmaksi, jos kukaan.
 
Isis.
 
Ali
24.12.2009 20:59:24 (muokattu 24.12.2009 21:05:09)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä nyt jotain, mitä ekana tulee mieleen:
 
Hyvää:
+Post rock/metal
+Emo/post-hc/jne. shitti
+instrumental hip hop/trip hop/downbeat/electro
+vinyylirenessanssi
+album-oriented kamaa enempi vs. single-vetoisuus: "oikeiden" artistien levymyynti kasvaa, kun taas idols/levy-yhtiön-luoma-ilmiö-bändien myyntiluvut laskee
+"progrempi"/album-oriented matsku nauttii ansaitsemampaa suosiota (Tool, The Mars Volta, Opeth, Porcupine Tree jne.)
 
Huonoa:
-mainstream hip hop (Eminem, 50 cent jne.)
-elektro/retroilubuumi
-metalcore, deathcore jne. geneerinen kura
 
"Jesus was crucified for doing nothing, but God is worshipped for even less"
Levylista
Topa-
24.12.2009 21:26:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täys kaaos. Osaksi internetin ansiosta.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti