Muusikoiden.net
18.06.2018
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Minkä värisenä kuulet musiikin?
1 2 3
RekoS
22.12.2009 00:03:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten visualisoit mielessäsi eri biisit?
 
Itselle tulee joka biisistä mieleen joku väri. Esimerkiksi Diablon Into The Sea on sininen, mutta sehän on ihan loogista, sillä biisi kertoo merestä. Stam1nan uudet kymmenen käskyä taas on valkoinen, mikä ei ole kai mitenkään loogista. Paranoid on paskanruskea, sekin on vähän vaikea käsittä. No, onkin suhteellisen hassua, miten nuo värit muodostuvat kuuleman mukaan. Sen sijaan se helpottaa musiikin visualisoimisessa. Monesta biisistä tulee mieleen tarina, joka lähtee jo siitä että musiikin visualisoi tietyn väriseksi. Monesti, jos keskittyy pelkkään musiikkin ja unohtaa lyriikat, löytää uskomattomia ulottuvuuksia musiikille. Ainakin itse olen keksinyt joillekin biiseille aivan eri konteksteja, kuin mitä ne ovat alkuperäisesti olleet tai mistä ne ovat kertoneet.
 
Heitelkääs näkemyksiä.
 
Siki-Siki
22.12.2009 00:14:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä lähestytään ja miltei eikö jo olla, synestesiassa. Itselle niinkään musiikkityylit eivät nosta värejä mieleen, vaan sävellajit, h-molli on ehdottomasti sininen, As-duuri kirkkaanpunainen jne. miten niitä nyt ottaa, sillä synesteetikoksi en tunnustaudu. E-molli ja a-molli ovat vuorostaan vihreitä. Mutta yhden värin on vaikea dominoida koko sävellystä.
 
Mutta visuaalisesta tulkitsemisesta olisi sitten vaikka miten pitkä lista, esim. Beethovenin kuuluisa "kuutamo"sonaatin ensi osa ei heijasta kuutamon valoa mielestäni mitenkään, vaan on tummempi kuin mitä nimetsijänsä ovat kuvitelleetkaan.
 
"Alkoholiasioissa on syytä muistaa että liika on tietysti aina liikaa, mutta kohtuus on ehdottomasti liian vähän." -K.A. Fagerholm
--Tomppa--
22.12.2009 00:22:05 (muokattu 22.12.2009 00:22:23)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika usein tulee mieleen tuleva väri johdettua levynkannesta. Toisaalta, jos en ole nähnyt levynkantta, tulee kyllä aika randomilla eri värejä mieleen. Esim. kuullessani Van Halenin Jamie's Cryingin ekaa kertaa, mieleeni tuli rakeisen pinkkiä/vaalean violettia, joka ajoittain muuttui toffeen keltaisenruskeaksi.
 
Mutta se pääsi hyvään kotiin, hyvään kotiin se pääsi.. ihan varmasti se on hyvä koti mihin se pääsi, hyviä tyyppejä, mukavia poikia olivat.. hyvään kotiin, hyvään kotiin pääsi Marshall. - JCM
detroit442
22.12.2009 01:42:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mamaze: Miten visualisoit mielessäsi eri biisit?
 
Itselle tulee joka biisistä mieleen joku väri.

 
tätä ilmiötä synesteesiksi myös kutsutaan
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Synesthesia
 
Driving by on my way to somewhere else
TaikuriHärvä
22.12.2009 01:43:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metallican uusin kuulostaa harmaalta. Ehkä sen ihme rohinan ja suhinan takia.
Mutta Booker T and the MG'sn Green onions kuulostaa vihreältä ja King Crimson kuulosta carmiinin punaiselta. Kyllä ne usein sen "ensivaikutelman", eli biisin/bändin nimen ja levynkannen pohjalta menee. Toki jos setti on oikeen jumalaista, nii rupiaa väkisinki kuulostaan valkoselta.
 
Ei se ole koira, se on Mustanaamio.
TaikuriHärvä
22.12.2009 01:46:29 (muokattu 22.12.2009 01:48:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

detroit442: tätä ilmiötä synesteesiksi myös kutsutaan
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Synesthesia

 
Eikö tuo syntestesia ennemmin meinaa sitä äänen aistimista väreinä tms. Vissiin ne mielikuvat biisien väreistä oli nyt haussa.
 
oliko Sibeliuksella muuten just tuo? Muistanko oikein
 
Ei se ole koira, se on Mustanaamio.
Karipiirto
22.12.2009 02:09:04
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ketjun aloittajalle. Mä rupesin miettimään miksi mulle tulee joku sininen/violetti mieleen joka ainoasta Diofernin biisistä mutta tajusin justiin että se johtuukin siitä bändikämpän seinien väristä yhdistettynä erään hiuksettoman kitaristin kitaran silloiseen väriin. :D
 
Kulttuurituottajan tunnistaa iloisesta naamasta ja yli 4 promillen lukemista.
detroit442
22.12.2009 05:37:09 (muokattu 22.12.2009 05:51:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

KaleviHärvä: Eikö tuo syntestesia ennemmin meinaa sitä äänen aistimista väreinä tms. Vissiin ne mielikuvat biisien väreistä oli nyt haussa.
 
kyl, kumpaankin. Alottaja sanoi biisien tuovan hänelle jonkun värin mieleen = jos tulee joku väri mieleen se syntyy jonkinlaisen aistimisen kautta, tässä tapauksessa teoksen sisältämien tietynlaisten äänisfäärien aiheuttamana, korvien/kuulon kautta. Kyllähän se tavallaan jo aikalailla kallistuis synestesian tyyppisen ilmiön puoleen, taipumus käydä visualisoimaan, mielikuvan muodostuminen väristä pelkän äänen perusteella.
Jos käyn kelaa jotain biisiä ja yritän keksii sille väriä,.. hmm, no ihan sama mitä tähän laittasin, any color you like :P Hoho, mutta siisjoo, ei tuo mitään väriä mikään sävelkorkeus biisi yms. mieleen, ei ikinä.
Kyllä mielikuvan herääminen johkin värisävyyn (tai esim. kirjainyhdistelmäksi) esm. jostain sävelkorkeudesta vaatii aistimuksen/ärsykkeen sekoittumista jotta voi tapahtua.
Ja mitä Sibbeen tulee, hän tiettävästi oli synesteetikko.
 
aistien sekoittumisesta siis on kyse, äänet muuttuu kirjaimiksi/väreiksi, maku ja hajuaistit voi sekottua myös, tarkemmin selostettu esim. tässä yle:n linkissä http://yle.fi/akuutti/arkisto2003/220403_b.htm
 
e.: tosin alottaja puhui biisikohtaisesta kokonaisvärin mieltämisestä, ei väriskaalan vaihtumisesta per/sävel-ala,.. joten, onko tuon nyt sitten tr00 taipumusta
jos biisikohtasesti mieltää.. suurpiirteisempää(kö) synestesiaa?
Tarkennusta kaipaisi, muuttuuko värisävyt Myöskin sävelkorkeuden/saundien luonteen mukaan, vai onko väri kokonaisvaltaisempi kokemus, kokonaisen biisin aiheuttama summa?
 
Driving by on my way to somewhere else
Jokapaikanapina
22.12.2009 12:28:47 (muokattu 22.12.2009 12:35:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tosi usein Guita Prolla tehdessäni kappaletta tulee tosi vahvasti mieleen joku väri ja niimpä ne soitinten (alussa punaset) tahtipalkit muutankin kappaleen väriseks, muuten häiritsee paljon.
 
EDIT: Tuleeko teillä erilaisista äänistä mieleen joku kuvio tai muoto? Lespan saundista tulee mieleen ympyrä, Stratosta taas pyöreäkulmainen kolmio.
 
kivi
22.12.2009 13:02:31 (muokattu 22.12.2009 13:04:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taajuudet on värejä, ja nimenomaan niin että musan väri muuttuu jos taajuudet ei ole tasapainossa. Sävellajit on ehkä enemmän sitten makuja. Yksittäisillä kappaleilla ei ole mulle "omaa" väriä sen enempää kuin samaa paikkaa eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina esittävillä valokuvilla, vaan se on aina tilannekohtaista ja kuuntelusta kiinni.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Tande
22.12.2009 15:19:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

--Tomppa--: Aika usein tulee mieleen tuleva väri johdettua levynkannesta. Toisaalta, jos en ole nähnyt levynkantta, tulee kyllä aika randomilla eri värejä mieleen. Esim. kuullessani Van Halenin Jamie's Cryingin ekaa kertaa, mieleeni tuli rakeisen pinkkiä/vaalean violettia, joka ajoittain muuttui toffeen keltaisenruskeaksi.
 
Sama. Levyn kannen väri vaikuttaa biisien tunnelmaan. Acca Daccan Back in Blackin biiseistä huokuu jonkinlainen "synkkyys", vaikka biisi olisikin duurissa. Alice Cooperin "Killerissä" on jonkinlainen "helvetillinen" tunnelma jne..
 
In Rock.
esprit de corps
22.12.2009 15:28:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jokapaikanapina: Tuleeko teillä erilaisista äänistä mieleen joku kuvio tai muoto?
 
Minulla on juuri näin. Koen musiikin paitsi ääninä, myös muotoina. On oikeasti hämärää kuunnella tuollaisia taiteellisia äänimattojuttuja, joita joskus fiilistelin "Avaruusromua"-radio-ohjelmasta. Siinä suurin osa muodoista on sellaisia valuvia geometrisia kuvioita, mutta yksittäiset äänet tulevat koko kokoelman läpi ikään kuin jonain palkkina, teränä tai janana. Ne lisäksi limittyvät keskenään ja ne muodostavat ajallisen jatkumon, siten, että kauempana olevat kuviot ovat tulleet ennen edessä olevia. Erilaiset säteet ja laajenevat ympyrät ovat kanssa kovin yleisiä.
 
Ja mä en ole vetänyt mitään. ;)
 
"This is a chord, this is another, this is a third. Now form a band."
Krice
22.12.2009 15:56:03
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei tule värejä mieleen, eikä ole muitakaan syntestesia-oireita.
 
heville
22.12.2009 17:51:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla on kanssa levynkansista kiinni, minkä väristä musiikkia tulee kuunneltua. Jotenkin siihen kokonaisvaltaiseen kokemukseen kuuluu myös kansilirpakkeen väritys. Vaikkapa esimerkkinä CMX:n Aion, jonka kansilehti on kirkuvan pinkki, mutta biisi biisiltä muuttuu likaisenruskeaa kohti. Musiikkiin liittyvät värit ovat ihan yksi yhteen sen kanssa, minkä värisellä sivulla biisin lyriikat ovat.
 
Immortalin Battles in the North -levyn valkoiset kannet taas saivat aikaan hyvän kuvan Blashyrkhistä, tuosta ikuisen lumen maasta.
 
.
päänahka
22.12.2009 18:27:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

heville: Minulla on kanssa levynkansista kiinni, minkä väristä musiikkia tulee kuunneltua. Jotenkin siihen kokonaisvaltaiseen kokemukseen kuuluu myös kansilirpakkeen väritys. Vaikkapa esimerkkinä CMX:n Aion, jonka kansilehti on kirkuvan pinkki, mutta biisi biisiltä muuttuu likaisenruskeaa kohti.
 
Mulla ei mene ruskeaan, mutta ei toi missään nimessä pinkkikään ole. Jotain kylmän harmaata metallia ja sinistä.
 
Työ norjat, Zorron yöstä nouskaa.
Jokapaikanapina
22.12.2009 18:48:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Albumin kannen värin oon koittanu liian vaikuttavana tekijänä yhtyeeseen tutustuessa, joten oon Spotifyn kuunteluja varten pistäny sen albuminkannen piiloon
 
eewo
22.12.2009 20:17:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sellanen perinteinen rokkikitarasoundi 60-70 -luvuilta on tummanpunainen, purppurainen. Heleä fender-tyyppinen soundi taas valkoinen tai harmaa.
 
Kyllä mulle äänet luovat muotoja ja värejä. Ei niinkään musiikki itsessään, vaan juurikin kitaroiden ja muiden instrumenttien oma soundi ja äänenväri (olikohan tuo oikea termi, mene ja tiedä).
 
"The blues ain't about feeling better. It's about making other people feel worse."
Takajeejee
22.12.2009 20:50:15 (muokattu 22.12.2009 20:51:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sonata Arctican - Dont Say A Word on aika oranssi. Varmaan sen takia kun se levyn kansi on sellanen. Mut siinä kokonaisuudessa ON sellanen yietty hämynen oranssi tunnelma..
 
Devin Townsendin Triumph on aika sininen.
 
Joistan biiseistä ei tule ollenkaan mitään sellasia fiiliksiä.
 
Jotkut DreamTheaterin biisit on muuten harmaita mutta niis on tiettyjä värikkäitä pisteitä. Hmm
 
KSE:n The End Of Heartache on aika jännä. Se on musta, vaaleensininen ja pinkki.
 
Meadow
22.12.2009 21:05:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Levyn kansi usein määrittää sen, minkä värisenä näen musiikin. Jos kuulen joltain tulevalta levyltä pari biisiä ja näen kansikuvan myöhemmin, huomaan usein pettyväni siihen, ettei kansi vastaa musiikista saatuja mielikuvia.
 
rapture
22.12.2009 23:08:59 (muokattu 22.12.2009 23:09:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla kans vaikuttaa kansikuva melko paljon. Yleensä bändit leimautuvat jonkun tietyn levyn perusteella, ja lopputuotanto meneekin sitten vain sävyerojen kanssa. Neon-sininen on eräänlainen perusväri, se tulee levysoittimen näytöstä.
 
Esimerkkinä vaikka Slayer, punaista, mustaa ja ruskeaa. Tulee Reign in Bloodin kannesta.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti