Muusikoiden.net
26.04.2018
Tilisali Oy | #1 tilitoimisto muusikoille 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mistä tunnistaa?
1 2
Peku911
25.11.2009 16:28:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli mistä tuon absoluuttisen sävelkorvan tunnistaa?? Onko olemassa jotkut testit tai jotain? Koska mietin tässä, että jos jollakin on, niin eihän hän tiedä omasta lahjastaan, jos ei tiedä musiikista mitään.. Koska eihän säveltä voi esimerkiksi sanoa, jos ei tiedä sävelistä mitään.. Varmasti siis tuolla pihalla juoksentelee monia tietämättömiä henkilöitä, vai miten on?
 
Voiko joku valaista asiaa hiukan?
 
laakeri
25.11.2009 17:17:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös absoluuttiseen sävelkorvaan kuulu se, että jos joku transponoi biisin toiseen sävellajiin, se kuulostaa absolutistin korvaan "väärältä"? Se ei tietenkään tarkoita sitä, että musiikista mitään tietämätön tajuaisi, että hänellä on harvinainen kyky.
 
Peku911
25.11.2009 18:03:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

laakeri: Eikös absoluuttiseen sävelkorvaan kuulu se, että jos joku transponoi biisin toiseen sävellajiin, se kuulostaa absolutistin korvaan "väärältä"? Se ei tietenkään tarkoita sitä, että musiikista mitään tietämätön tajuaisi, että hänellä on harvinainen kyky.
 
Täytyy sanoa, että tämä ei liity mitenkään asiaan, koska minäkin tunnen tämän "vääryyden"(jos on vähänkin kauenpana aidosta) ja tietääkseni ainakaan minulla ei ole mitään absoluuttista sävelkorvaa.. Minä esimerkiksi suorastaan inhoan, jos joku tunnettu biisi soinnutetaan uudestaan, koska silloin se ei kuulostaa "aidolta" versiolta..
 
-Cale
25.11.2009 18:22:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Peku911: Täytyy sanoa, että tämä ei liity mitenkään asiaan, koska minäkin tunnen tämän "vääryyden"(jos on vähänkin kauenpana aidosta) ja tietääkseni ainakaan minulla ei ole mitään absoluuttista sävelkorvaa.. Minä esimerkiksi suorastaan inhoan, jos joku tunnettu biisi soinnutetaan uudestaan, koska silloin se ei kuulostaa "aidolta" versiolta..
 
Sama homma, vaikka tuskin minullakaan tuota absoluuttista sävelkorvaa on.
 
Rumpukapulat
25.11.2009 18:24:39
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko se sitä et sie osut aina oikeaan nuottiin ja säveleen ilman niitä nuotteja tai muuta ohjeistusta. Et se vaan tulee luonnostaan. Sie kuulet biisin ja osaat kylmiltään hakea oikeat äänet. Munsta.
 
Korvakuulolla on mun mielestä sen verran eroa, et sillon joutuu yleensä hieman hakemaan sitä oikeaa ääntä. Mitä siis ite oman kokemuksen perusteella tiedän korvakuulolta soittaneita.
 
Peku911
25.11.2009 18:48:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rumpukapulat: Onko se sitä et sie osut aina oikeaan nuottiin ja säveleen ilman niitä nuotteja tai muuta ohjeistusta. Et se vaan tulee luonnostaan. Sie kuulet biisin ja osaat kylmiltään hakea oikeat äänet. Munsta.
 
Korvakuulolla on mun mielestä sen verran eroa, et sillon joutuu yleensä hieman hakemaan sitä oikeaa ääntä. Mitä siis ite oman kokemuksen perusteella tiedän korvakuulolta soittaneita.

 
Ei voi olla näin, koska silloin olet myös selvännäkijä.. Jos et muista kaikkia maailman skaalola ja sävelkulkuja, niin ei pysty näin tekemään.. Kaikkien pitää jollain tasolla hakea niitä säveliä.Ainakin minun tietääkseni. Ja eihän absoluuttisella sävelkorvalla varustettu mies, joka ei ole soittanut esim. Pianoa pysty näppäämään oikeita säveliä tietämättä, mitä mistäkin tapahtuu?? Vai voiko muka? Ei minusta.. Tämä oli ehkä yksi niistä syistä, miksi koko asiasta kysyn, koska millä tasolla toi absoluuttinen sävelkorva mitataan.. Lääkärikö sen sanoo vai kuinka voit itse tietää hyvän- ja absoluuttisen sävelkorvan eron?
 
Rumpukapulat
25.11.2009 18:54:42 (muokattu 25.11.2009 18:56:15)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Peku911: Ei voi olla näin, koska silloin olet myös selvännäkijä.. Jos et muista kaikkia maailman skaalola ja sävelkulkuja, niin ei pysty näin tekemään.. Kaikkien pitää jollain tasolla hakea niitä säveliä.Ainakin minun tietääkseni. Ja eihän absoluuttisella sävelkorvalla varustettu mies, joka ei ole soittanut esim. Pianoa pysty näppäämään oikeita säveliä tietämättä, mitä mistäkin tapahtuu?? Vai voiko muka? Ei minusta.. Tämä oli ehkä yksi niistä syistä, miksi koko asiasta kysyn, koska millä tasolla toi absoluuttinen sävelkorva mitataan.. Lääkärikö sen sanoo vai kuinka voit itse tietää hyvän- ja absoluuttisen sävelkorvan eron?
 
Töissä vasta tapasin vanhemman herrasmiehen, jolla oli omien sanojen mukaan absoluuttinen sävelkorva. Ja joka oli paljastunut niin, että kylmiltään lähtenyt laulamaan jotain biisiä(biisi oli kuitenkin entuudestaan tuttu) - koskaan aikaisemmin siis ei ollut laulanut - ja jokainen nuotti meni oikein. Ja osasi laulaa. Se vain tuli luonnostaan. Sen jälkeen liittyi kirkkokuoroon. Silläkin saattaa olla vaikutusta, et on alunperin musikaalisesta perheestä(ja jonka vaimo laulaa, ja tytär laulaa ja poika laulaa).
 
Sitten on myös paikallinen muusikkosuuruus ja bilebändien mestari, jolla on myös absoluuttinen sävelkorva. Eikä ikinä laula tai soita väärin, ihan sama vaikka ois viiden promillen humalassa.
 
Mut emmie tiedä sitten. Pitäs kysyä tällaisen korvan omaavalta hlöltä suoraan et mistä sen tietää.
 
Rumpukapulat
25.11.2009 19:41:50 (muokattu 25.11.2009 19:43:14)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Googlea kaveriksi.
 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Absoluuttinen_s%C3%A4velkorva
http://www.mbnet.fi/net.nyt/juttu.aspx?id=965
http://orkesteri.lohja.fi/absolut.htm
 
Testaa korvasi!
 
Jos epäilet, että sinulla saattaisi olla absoluuttinen sävelkorva ja tunnet nuotteja, voit käydä testaamassa itsesi Kalifornian yliopiston nettisivuilla. 8-osaisessa testissä sinun pitää pystyä tunnistamaan pianonäppäimistöltä kuulemasi äänet, jonka jälkeen saat testituloksen "online." Testiä varten PC:ssäsi pitää olla äänikortti sekä kaiuttimet kytkettyinä.
 
Testi edellyttää myös henkilötietojen antamista, mutta mikään ei estä sinua antamasta mitä tahansa tietoja. Jos testitulos kuitenkin on positiivinen, voit tehdä testin omissa nimissäsi ja yliopisto ottaa sinuun yhteyttä jatkotutkimuksia varten. Ohessa linkki, onnea matkaan ja sävelkorvat hörölle!
 
mkf

 
http://perfectpitch.ucsf.edu/ppstudy.html
 
Lesko
25.11.2009 19:51:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Absoluuttinen sävelkorva määritellään joko kyvyksi tunnistaa säveliä niiden äänenkorkeuden perusteella tai kyvyksi tuottaa määrätty äänenkorkeus ilman ulkoista referenssiääntä.
Peku911
25.11.2009 20:27:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lesko: Absoluuttinen sävelkorva määritellään joko kyvyksi tunnistaa säveliä niiden äänenkorkeuden perusteella tai kyvyksi tuottaa määrätty äänenkorkeus ilman ulkoista referenssiääntä.
 
Tämän pystyy tekemään myös pitkän linjan muusikko, jolla ei ole absoluuttista sävelkorvaa.. Ei toimi mielestäni määrittelyksi..
 
Pieni rumpalipoika
25.11.2009 23:07:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Peku911: Tämän pystyy tekemään myös pitkän linjan muusikko, jolla ei ole absoluuttista sävelkorvaa.. Ei toimi mielestäni määrittelyksi..
 
Niin. Tässä puhutaan ns. sävelmuistista. Ja se eroaa absoluuttisesta siinä mielessä että absoluuttinen on sisäänrakennettu, kun taas sävelmuisti on joillain lahjakkuuksilla niin vahva luonnostaan ja niin hyvin treenattu, ettei eroa käytännössä toistensa välillä ole.
 
Rummut nurin ja nussimaan! - Musanäyte: http://www.youtube.com/watch?v=xNXySiXWU9w
Peku911
25.11.2009 23:13:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pieni rumpalipoika: Niin. Tässä puhutaan ns. sävelmuistista. Ja se eroaa absoluuttisesta siinä mielessä että absoluuttinen on sisäänrakennettu, kun taas sävelmuisti on joillain lahjakkuuksilla niin vahva luonnostaan ja niin hyvin treenattu, ettei eroa käytännössä toistensa välillä ole.
 
No mutta millä sitten ne erotetaan käytännössä???? Sitä tässä yritän koko ajan selvittää.. Millä asia mitataan, koska jos sille on lääketieteellinen selitys niin se mitataan jollain ja jos ei ole mitään selitystä niin sellaista asiaa ei ole olemassakaan kun absoluuttinen sävelkorva..
 
Kailis
25.11.2009 23:17:14
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jos sille on lääketieteellinen selitys niin se mitataan jollain ja jos ei ole mitään selitystä niin sellaista asiaa ei ole olemassakaan
 
Buahahahahah!!!! Aika hyvä! Taidan vaihtaa allekirjoituksen. Mikä on tämän ilmiön lääketieteellinen selitys?
 
Pieni rumpalipoika
26.11.2009 00:26:01
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Peku911: No mutta millä sitten ne erotetaan käytännössä???? Sitä tässä yritän koko ajan selvittää.. Millä asia mitataan, koska jos sille on lääketieteellinen selitys niin se mitataan jollain ja jos ei ole mitään selitystä niin sellaista asiaa ei ole olemassakaan kun absoluuttinen sävelkorva..
 
Asiaa mitenkään lääketieteellisesti ymmärtämättä vastaisin niin, että ns. sävelmuistin kehittäminen em. tasolle vaatii matemaattista älykkyyttä, aikuisikää ja helvetisti treeniä, mutta absoluuttisille asia tulee kuin luonnostaan heti kun saavat tietoonsa musiikinteorian perusasiat. Ja heti lapsena jos vain musan kanssa tekemisissä on.
 
Rummut nurin ja nussimaan! - Musanäyte: http://www.youtube.com/watch?v=xNXySiXWU9w
oiva tumpeloinen
26.11.2009 00:32:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rumpukapulat: Töissä vasta tapasin vanhemman herrasmiehen, jolla oli omien sanojen mukaan absoluuttinen sävelkorva. Ja joka oli paljastunut niin, että kylmiltään lähtenyt laulamaan jotain biisiä(biisi oli kuitenkin entuudestaan tuttu) - koskaan aikaisemmin siis ei ollut laulanut - ja jokainen nuotti meni oikein. Ja osasi laulaa. Se vain tuli luonnostaan. Sen jälkeen liittyi kirkkokuoroon. Silläkin saattaa olla vaikutusta, et on alunperin musikaalisesta perheestä(ja jonka vaimo laulaa, ja tytär laulaa ja poika laulaa).
 
Sitten on myös paikallinen muusikkosuuruus ja bilebändien mestari, jolla on myös absoluuttinen sävelkorva. Eikä ikinä laula tai soita väärin, ihan sama vaikka ois viiden promillen humalassa.
 
Mut emmie tiedä sitten. Pitäs kysyä tällaisen korvan omaavalta hlöltä suoraan et mistä sen tietää.

 
Sen enempiä tiedä aiheesta, mutta nuo kumpikaan ei kyllä ole vielä varmoja merkkejä absoluuttisesta sävelkorvasta.
 
Pieni rumpalipoika
26.11.2009 00:44:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oiva tumpeloinen: Sen enempiä tiedä aiheesta, mutta nuo kumpikaan ei kyllä ole vielä varmoja merkkejä absoluuttisesta sävelkorvasta.
 
Mä en tiedä mitkä ne varmat merkit ovat, mutta se on selvää että kuka tahansa musiikillisesti peruskoulutettu ne merkit nähdessään huomaa.
 
Rummut nurin ja nussimaan! - Musanäyte: http://www.youtube.com/watch?v=xNXySiXWU9w
Peku911
26.11.2009 09:52:43 (muokattu 26.11.2009 09:53:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän tämä keskustelu tuntuu johtavan siihen, että kun kukaan ei tunnu tietävän, mikä on oikeasti sen absoluuttisen sävelkorvan mittari, niin ei taida oikeasti sellaista asiaa olla sitten olemassakaan.. On vain musiikilliselta korvaltaan lahjakkaita ja ei lahjakkaita. Toiset joutuvat tekemään enemmän töitä päästäkseen samaan maaliin..
 
-Cale
26.11.2009 10:17:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja kun ihmiset pääsevät itse toteamaan että heillä on absoluttinen sävelkorva, virheellisten olettamuksien määrä kasvaa huomattavasti. Eihän vielä se tee kenellekään absoluuttista sävelkorvaa jos tunnistaa säveliä, sävellajeja, laulaa/soittaa nuotilleen, vaan on vain hyvä sävelkorva. Ja sekin on useasti kovan harjoittelun tulosta.
 
Blain
26.11.2009 10:51:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://orkesteri.lohja.fi/absolut.htm
 
Linkissä olevalla sivulla on kuva, jossa näkyy oikeanlaisen absoluuttisen sävelkorvan muoto. Vasen sävelkorva täytyy olla juuri tämän muotoinen, mikäli korvan muodossa on poikkeamia, se ei ole yhtä absoluuttinen, eli ei tunnista nuotteja. Ns. hörökorvat ovatkin yleensä epämusikaalisia, ja heidän sävelkorvaansa voi kehittää vain plastiikkakirurgian avulla.
 
takki --->
 
KET TAUN
Eero Laine
26.11.2009 11:20:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lesko: Absoluuttinen sävelkorva määritellään joko kyvyksi tunnistaa säveliä niiden äänenkorkeuden perusteella tai kyvyksi tuottaa määrätty äänenkorkeus ilman ulkoista referenssiääntä.
 
Olen tuon ensimmäisen kannalla, ainakin sen pitäisi olla minimikriteeri ettei koko käsite täysin vesittyisi. Äänien suhteiden tunnistaminen ei riitä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti