Muusikoiden.net
26.05.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Motivaation puute tuhoaa musiikin
1 2 3
velipesonen
09.08.2009 12:14:03
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ovatko muusikoiden motivaatio-ongelmat mielestänne musiikkielämän suurin vitsaus? Esitän keskustelun pohjaksi vertauksen jalkapalloon:
 
Kaikki lapset pelaavat jalkapalloa, useimmat paljon. Jotkut ovat muita lahjakkaampia ja kykenevät löytämään pelistä enemmän viehtätystä. He myös pelaavat enemmän ja useammin. Heidän alkaa tehdä mieli harjoitella itsekseenkin ja kikkailla pienellä porukalla silloin kun ei saada peliä pystyyn. He liittyvät urheiluseuroihin ja pääsevät aloituskokoonpanoon. Monilla harrastus säilyy aikuisikään saakka, ja osa alkaa saada pelaamisestaan palkkaa.
 
Aktiivipelaajan henkilöhistoria on siis täynnä lahjakkuutta, harjoittelua ja lopuksi myös määrätietoista työtä entistä paremman tason saavuttamiseksi. Sisäisenä motiivina pelaajalle on saada pelaamisesta entistäkin suurempia elämyksiä, onhan jalkapallo myös sosiaalisuuden koekenttä. Sosiaalisella puolella voi kehittyä senkin jälkeen kun pelkkää raakaa taitoa ei enää kerry ja fyysinen kuntokin vähitellen iän mukana hiipuu.
 
Jalkapallojoukkue kokoontuu harjoituksiin. Puolet porukasta saapuu paikalle. Osa poisjääneistä ilmoittaa syyn, joka on yleisimmin krapulatila. He ovat oppineet, että vaikka ei olisikaan krapulassa, kannattaa valehdella olevansa, koska se on syistä kaikkein hyväksyttävin. Paikalle tullut puolisko joukkueesta alkaa harjoitella peliä. Harjoitus kuitenkin keskeytyy ja takkuilee vähän väliä, koska pelaajilla on mm. seuraavia vaikeuksia:
 
- Ei haluakaan pelata jalkapalloa vaan krikettiä. Unohtaa ettei osaa krikettiä, mutta mitä väliä sillä on.
- Ei hyväksykään pelin sääntöjä. Pallo pitäisikin saada ottaa kentällä käteen ja sivurajalta pitää potkaista eikä heittää.
- Ei tahdo pelata, koska kengät, pallo ja kenttä ovat vääränlaiset tai huonot.
- Ei hyväksy pelipaikkaansa. Haluaa olla laitahyökkääjä vaikka on koko ikänsä pelannut maalivahtina ja harjoitellut sitä.
- Ei hyväksy joukkueen pelitapaa. Linjapuolustuksesta onkin siirryttävä liberotaktiikkaan, vaikka kauden alussa on sovittu mitä pelitapaa käytetään ja harjoitellaan.
- Ei hyväksy valmentajan määräämiä harjoitteita, joiden ei missään tapauksessa usko kehittävän joukkueen tai hänen itsensä suoritusta.
- Ei suostu pelaamaan, koska sarja, jossa joukkue pelaa, on väärä.
- Ei hyväksy joukkuetovereitaan.
- Ei suostu pelaamaan koska pelkää loukkaantumista.
- Juoksentelee kentällä umpimähkään, koska on äkkiarvaamatta menettänyt kykynsä tulkita pelitapahtumia.
 
Ajatellaan nyt, että seurajoukkue on kuoro, orkesteri tai yhtye. Aikuisiällä musiikkia aktiivisesti, ehkä jopa ammatikseen harjoittavat henkilöt ovat valikoituneet jalkapallovertauksen alussa kuvaamallani tavalla. Heidän taustallaan on valtavasti lahjakkuutta, harjoittelua ja määrätietoista työtäkin. He ovat kehittyneet myös hyvin asiantunteviksi. Kuitenkin he käyttäytyvät yllä kuvatun kaltaisesti, eli KEKSIVÄT MINKÄ HYVÄNSÄ TEKOSYYN VÄLTTYÄKSEEN TEKEMÄSTÄ SITÄ MINKÄ OSAAVAT PARHAITEN JA MITÄ NÄIN OLLEN JUURI HEIDÄN PITÄISI TEHDÄ: MUSIIKKIA.
 
Yllä kuvaamani näkymä, jossa jalkapallojoukkueen jäsenet venkoilevat mielikuvituksellisin tavoin, on jalkapallossa hyvin harvinainen. Musiikissa se on taasen täysin jokapäiväinen. Se tuhoaa musiikin. Kuvitellaan seuraavaksi, millaista olisi harrastaa musiikkia jos ainuttakaan motivaatio-ongelmaista muusikkoa ei olisi olemassa. Asiat sujuisivat, kaikki pitäisivät omasta suorituksestaan ja instrumentistaan huolta, krapulassa tai vähän flunssassa tsempattaisiin ja opittaisiin hieman työntekoa, sekin on vain kivaa. Muiden soittoon ja lauluun reagoitaisiin joustavasti ja kokonaisuuden etua ajatellen. Muusikkotovereiden mahdollisia taidollisia puutteita kompensoitaisiin kykyjen ja mahdollisuuksien mukaan. Muusikkotovereita kannustettaisiin harjoittelemaan näyttämällä itse hyvää esimerkkiä.
 
Sanalla sanoen, jos motivaatio-ongelmia ei olisi, miltei kaikki bändit olisivat ainakin vähän parempia, suurin osa erittäin paljon parempia. Myös sävellykset ja sovitukset paranisivat, koska näitä hommia tekevät henkilöt saisivat enemmän ja totuudenmukaisempaa palautetta suoraan muilta muusikoilta. Musiikillisten suoritusten parantuessa muusikot löytäisivät aina vain uusia ja ennenkäymättömiä musiikillisia väyliä, joita myöten soitto ja laulu paranevat entisestään ja parhaassa tapauksessa keksitään jotain uutta ja ihmeellistä.
 
Minun nähdäkseni motivaatio-ongelma on asennevamma, jonka aiheuttaja eli syy on pelkkä laiskuus. Asennevamman poistaminen onnistuu poistamalla se.
 
ganesha
09.08.2009 13:35:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

joo, ilmiöön törmännyt :)
 
sikäli toi fudis-vertaus kyl ontuu, että jalkapallossa on selkeä tavoite: saada se pallo maaliin. Taiteessa se tavoite voi olla paljon epämääräisempi. Enkä tiiä onko aina kyse edes motivaation puutteesta bändien sisällä jos homma ei oikein toimi. Jäsenillä voi olla hieman erilaisia tavoitteita nypläämisensä suhteen. Toinen haluaa valloittaa maailman, toiselle riittää jammailu treeniksellä.
 
Toki siinä vaiheessa kun bändin sisällä kemiat menevät ristiin syistä tai toisista, alkaa tuota motivaation puutettakin ilmentyä.
 
viina. hanuri. ja naiset.
Thomy
10.08.2009 09:48:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

velipesonen: Ovatko muusikoiden motivaatio-ongelmat mielestänne musiikkielämän suurin vitsaus?
 
Hetken asiaa pohdittuani vastaan: Eivät.
 
Yllä kuvaamani näkymä, jossa jalkapallojoukkueen jäsenet venkoilevat mielikuvituksellisin tavoin, on jalkapallossa hyvin harvinainen. Musiikissa se on taasen täysin jokapäiväinen. Se tuhoaa musiikin.
 
Olisiko tässä nyt tapahtunut hienoinen yleistäminen omien karvaiden kokemusten turhauttamana tms.? Valtaosa tuntemistani muusikoista, niin harrastajista kuin ammattilaisista, on hyvinkin motivoitunutta silloin kun ollaan itse asian äärellä.
 
Krice
10.08.2009 10:06:52
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei motivaation, vaan luovuuden puute. Musiikki on tuotteistettu ja siihen osallistuvat muusikot itsekin tekemällä peruspakkopullaa, kun pitää saada levyä ulos ja keikkaa tehtyä.
 
kahva
10.08.2009 11:07:54 (muokattu 10.08.2009 11:13:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ei motivaation, vaan luovuuden puute. Musiikki on tuotteistettu ja siihen osallistuvat muusikot itsekin tekemällä peruspakkopullaa, kun pitää saada levyä ulos ja keikkaa tehtyä.
 
Oliskohan tuokin hiukan yleistäen laitettu. Motivaatio ja luovuus ovat kuitenkin niitä vähiten mustavalkoisia asioita maailmassa. Rantatonttikin voi olla jollekulle motivaation lähde. Useinmiten "pakkopullaa" tehdään, koska sitä halutaan tehdä. Elämme kaupallisen kulttuurin keskellä. Tuotteistamista tapahtuu musiikissakin. Jos tavoitteena on vain taloudellisen hyödyn maksimi, niin silloin on yleensä tehtävä kompromissejä luovan vapauden suhteen. Toisaalta, aika harvoin musiikin tekemisestä maksettu palkkio suoranaisesti huonontaa tuotteen laatua, vai kuinka?
 
Luovuutta on minun mielestäni kaikkialla missä ihminen saa vapaasti toteuttaa itseään. Jo kivikauden luolamiehillä oli aikaa tehdä kalliomaalauksiaan; tuskin pelkän taloudellisen hyödyn motivoimina. Nykypäivänä tässä maassa ei tarvitse tehdä kovinkaan paljon pakkopullaa vain selviytymisen takia. Suomessa on melko hyvät ulkoiset puitteet vapaalle itsensä toteuttamiselle. Jos estoja luovuudelle on, niin ne löytyvät useinmiten pään sisältä.
 
Luovuutta on etsiä hyvää kaiken roskan seasta. Pitää myös muistaa, että toisen myrkky on toisen herkku. Mun mielestä täällä tehdään helvetisti hyvää, omintakeista musaa. Pahinta luovuuden puutetta on valittaa jatkuvasti kaikesta. Jos asiat kenkuttaa, niin ne voi aina tehdä itse paremmin. Mulle eräs motivaation lähde on juuri paska musa. Tulee heti tarvis tehdä hommat paremmin.
 
j2ri
10.08.2009 11:14:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvähän se vain on, että p*at bändit suodattuu pois, kun ei motivaatio riitä. Niinhän se menee. Joskus tuntuu, että tuota motivaation puutetta voisi olla enemmäkin, niin hirveää kuraa nykyään tulee joka tuutista.
 
-J.-
10.08.2009 11:44:01 (muokattu 10.08.2009 11:44:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

j2ri: Hyvähän se vain on, että p*at bändit suodattuu pois, kun ei motivaatio riitä. Niinhän se menee. Joskus tuntuu, että tuota motivaation puutetta voisi olla enemmäkin, niin hirveää kuraa nykyään tulee joka tuutista.
 
Joo mutta ei niitä hyviäkään tule kun tuntuu jotta nykypäivän nuorisolle suurimmalle prosentti osuudelle kiinnostuksen kohde on kaljan kittaaminen tai joku päätön kaupungilla hengaaminen. No, sosialisoituminen on hyvä asia, mitä tää kaupungilla hengaaminen edistää vaan kyllä vähän turhauttaa kun ollaan sovittu vähän niinkuin yrittävämme porukkaa kasata ja jotain aikaan saada ja luvataan tehdä sitä, tehdä tätä vaan sitten kaikki organisointi kaatuu omaan niskaan kun porukka hilluu vaan kaupungilla. Pelätäänkö täällä yksin oloa vai onko tää jotain motivaation puutetta yksinkertaisesti?
 
Allekirjoitus löytynee kirjastokortista.
j2ri
10.08.2009 12:18:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-J.-: Joo mutta ei niitä hyviäkään tule kun tuntuu jotta nykypäivän nuorisolle suurimmalle prosentti osuudelle kiinnostuksen kohde on kaljan kittaaminen tai joku päätön kaupungilla hengaaminen. No, sosialisoituminen on hyvä asia, mitä tää kaupungilla hengaaminen edistää vaan kyllä vähän turhauttaa kun ollaan sovittu vähän niinkuin yrittävämme porukkaa kasata ja jotain aikaan saada ja luvataan tehdä sitä, tehdä tätä vaan sitten kaikki organisointi kaatuu omaan niskaan kun porukka hilluu vaan kaupungilla. Pelätäänkö täällä yksin oloa vai onko tää jotain motivaation puutetta yksinkertaisesti?
 
Tä? En tajunnut nyt oikein punaista lankaa tästä.
 
velipesonen
10.08.2009 12:41:01
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henkilökemiasta puhuminen erimielisyyksien syynä on usein heikommin motivoituneen henkilön kiukkua silloin kun pitäisi tehdäkin jotain. Luovuus on usein myös kykyä "ekstrapoloida" jotain uutta vanhasta käsin silloin kun vanha on omaksuttu ja toteutettu hyvin. Jos muusikko kiukuttelee eikä halua omaksua asiaa joka ei välittömästi kiinnosta häntä "riittävästi", hän mahdollisesti ehkäisee luovuutta jatkossa.
 
Ketjun avaava puheenvuoroni sisältää yhden yleistyksen. Ilman tätä yleistystä ei ketjuakaan olisi, ja yleistyksen taustalla on muidenkin kuin minun omia kokemuksiani. On myös oikeita yleistyksiä, eikä aina ole tarkoituksenmukaista noudattaa näennäiskorrektia "ei pidä yleistää" -asennetta. Jos ihminen kieltäytyy määrätietoisesti yleistämästä mitään koskaan, hän todennäköisesti päätyy mielisairaalaan.
 
itsy
10.08.2009 12:52:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-J.-: Joo mutta ei niitä hyviäkään tule kun tuntuu jotta nykypäivän nuorisolle suurimmalle prosentti osuudelle kiinnostuksen kohde on kaljan kittaaminen tai joku päätön kaupungilla hengaaminen. No, sosialisoituminen on hyvä asia, mitä tää kaupungilla hengaaminen edistää vaan kyllä vähän turhauttaa kun ollaan sovittu vähän niinkuin yrittävämme bändiä kasata ja jotain aikaan saada ja luvataan tehdä sitä, tehdä tätä vaan sitten kaikki organisointi kaatuu omaan niskaan kun porukka hilluu vaan kaupungilla. Pelätäänkö täällä yksin oloa vai onko tää jotain motivaation puutetta yksinkertaisesti?
 
Jos tällä meinasit bändin kasaamisessa vastaan tulevia motivaatio-ongelmia niin komppailen. Oikeasti musiikista kiinnostuneita ja motivoituneita ihmisiä bändin perustamiseen tuntuu olevan vaikea löytää.
 
"Communism is the very definition of failure."
reos
10.08.2009 12:53:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

velipesonen: Ovatko muusikoiden motivaatio-ongelmat mielestänne musiikkielämän suurin vitsaus?
 
Ei välttämättä. Suurimpia ovat ne ongelmat jotka johtavat motivaation laskemiseen.
 
Minun nähdäkseni motivaatio-ongelma on asennevamma, jonka aiheuttaja eli syy on pelkkä laiskuus. Asennevamman poistaminen onnistuu poistamalla se.
 
Joskus syynä voi olla sekin että bändissä on kusipäinen johtohahmo joka ei hiffaa mihin suuntaan orkesteri haluaisi asioita viedä ja rautaisessa otteessaan muut eivät omia mielipiteitään kuuluviin, kokevat ehkä tulevansa poljetuksi, motivaatio laskee ja alkavat pikkuhiljaa paeta vastuutaan ja luistamaan orkesterista. Joskus se syy tosin on tuo mainittu laiskuus.
 
"Nokkela sanonta ei todista mitään." François-Marie Arouet "Nyt iloitsen siitä, että kokeilujen jälkeen on löytynyt siedettävä kipulääkearsenaali." Päivi Räsänen
-J.-
10.08.2009 12:58:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Izzy: Jos tällä meinasit bändin kasaamisessa vastaan tulevia motivaatio-ongelmia niin komppailen. Oikeasti musiikista kiinnostuneita ja motivoituneita ihmisiä bändin perustamiseen tuntuu olevan vaikea löytää.
 
Jes. Meni vähän aiheen vierestä vaan siis juuri noin.
 
Allekirjoitus löytynee kirjastokortista.
velipesonen
10.08.2009 13:32:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

reos: Ei välttämättä. Suurimpia ovat ne ongelmat jotka johtavat motivaation laskemiseen.
 
Joskus syynä voi olla sekin että bändissä on kusipäinen johtohahmo joka ei hiffaa mihin suuntaan orkesteri haluaisi asioita viedä ja rautaisessa otteessaan muut eivät omia mielipiteitään kuuluviin, kokevat ehkä tulevansa poljetuksi, motivaatio laskee ja alkavat pikkuhiljaa paeta vastuutaan ja luistamaan orkesterista. Joskus se syy tosin on tuo mainittu laiskuus.

 
Ehkäpä tätä johtohahmoa vaivaa laiskuus, joka johtaa muutosvastarintaan. Ehkäpä hänen muutosvastarintansa tarttuu muihin, ja kukaan ei hyväksy toisen muutosta vaan vain omansa. Führer-asetelma on usein täysin näennäinen ja keinotekoinen kun kaikilla on sama ongelma.
 
Da Make
10.08.2009 13:36:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen huomannut motivoituneisuuden kasvavan bänditoiminnassa jos kaikki pääsevät kuuntelmaan omaa soittoaan/yhteissoitoa nauhalta. Harvemmin soiton lomassa täydellisesti kuulee itseä tai muita ja onkin todella eheyttävää havaita että hei täähän kuulostaa aika nastalta ! Kuuntelemalla omaa soittoaan ja kritisoimalla itseään voi myös kehittyä huomattavan nopeasti.
 
Katso omat plussasi täältä! "Vedetään sisään tai ulos muttei REAMPATA !"
Thomy
10.08.2009 14:32:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

velipesonen: Jos ihminen kieltäytyy määrätietoisesti yleistämästä mitään koskaan, hän todennäköisesti päätyy mielisairaalaan.
 
Heh, hyvin sanottu kieltämättä.
 
kahva
10.08.2009 15:30:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

velipesonen: Jos ihminen kieltäytyy määrätietoisesti yleistämästä mitään koskaan, hän todennäköisesti päätyy mielisairaalaan.
 
Jep! Ja jos immeinen määrätietoisesti yleistää kaiken aina, tulee maailmasta mielisairaala.
 
T. Der Führer
 
Credence
10.08.2009 21:54:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hmm.
Toisaalta musiikin puute tuhoaa motivaation ?
 
jäyjäy giv mii ö fakin plääst jäy
reos
10.08.2009 21:57:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Credence: Hmm.
Toisaalta musiikin puute tuhoaa motivaation ?

 
Toisaalta, tehköön musiikkia ne jotka kykenevät. Muut jäävätköön motivaatio-ongelmiensa varjoon.
 
"Nokkela sanonta ei todista mitään." François-Marie Arouet "Nyt iloitsen siitä, että kokeilujen jälkeen on löytynyt siedettävä kipulääkearsenaali." Päivi Räsänen
tsugaru
13.08.2009 09:07:07 (muokattu 13.08.2009 09:13:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

j2ri: Hyvähän se vain on, että p*at bändit suodattuu pois, kun ei motivaatio riitä. Niinhän se menee. Joskus tuntuu, että tuota motivaation puutetta voisi olla enemmäkin, niin hirveää kuraa nykyään tulee joka tuutista.
 
Sama on mielessä käynyt kuvataiteen suhteen. Karkeasti jaettuna on taiteilijoita, jotka ovat motivoituneita saamaan aikaan näyttelyn asettamatta itselleen sisällöllisiä vaatimuksia. Ja taiteilijoita joiden lähtökohta on sisältö.
 
Musiikinharrastajana taas voi kysyä, tuhoavatko kuuntelijan asenneongelmat musiikin?
 
No, olihanne tietysti pikkasen "hyvinsyöneen" näkösiä keskitysleirivangeiks, mut eise ainakaan mua silleen haitannu, ku ei täs oikeestaan ollu pääosissa ne ihmiset, vaan niitten puheet. NHR
reos
13.08.2009 09:34:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tsugaru: Musiikinharrastajana taas voi kysyä, tuhoavatko kuuntelijan asenneongelmat musiikin?
 
En kuitenkaan usko että tuhoaa musiikkia sinällään. Ikävä vaan jos joku suhtautuu johonkin musiikkiin niin negatiivisesti tai muuten varauksellisesti, että ei pysty siitä nauttimaan. Ei kai siinä kuitenkaan potki kuin omaan nilkkansa luulisin.
 
"Nokkela sanonta ei todista mitään." François-Marie Arouet "Nyt iloitsen siitä, että kokeilujen jälkeen on löytynyt siedettävä kipulääkearsenaali." Päivi Räsänen
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti