Muusikoiden.net
24.05.2018
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vinyylin neulan "paino".
1 2 3 4 5
mooch
16.11.2005 19:31:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi,
 
Vasta viimeaikoina olen hoksannut tuon säätimen mikä vinyylisoittimista löytyy, eli siis tuon neulan painonsäätimen. Olen kokeillut, että painon ollessa siinä 4:sen kohdalla (4 grammaa?) paino on pienimmillään ettei levy hypi liikoja. Mutta ilmeisesti painoa ei saisi liikaa olla, levy kuluu tästä siis enemmän?
 
Mutta onko tällä siis oikeasti merkitystä, pitäisikö pyrkiä paino pitämään pienimmillään? Ei viitsisi riskiä ottaa.
 
kivi
16.11.2005 19:53:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mutta onko tällä siis oikeasti merkitystä, pitäisikö pyrkiä paino pitämään pienimmillään? Ei viitsisi riskiä ottaa.
 
On oikeasti merkitystä.
 
Niihin levysoittimesi vastapainon numeroihin en oikein osaa ottaa kantaa, kun lienevät aika lailla vain suuntaa-antavia, mutta yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että neulapainon pitäisi olla normaalikuntoisia levyjä soitettaessa 1,5 grammaa.
Jos oikein muistan. (Pitää keksiä joku tapa punnita se)
 
Korjatkaa, jos tuli väärin.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)    
PomppoK
16.11.2005 19:54:51 (muokattu 16.11.2005 19:58:33)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Riippunee tapauksesta, mutta 4g kuulostaa jo aika hurjalta.
 
Valmistajan rasia/neula-kohtaisten suositusten yläpäähän (maksimiarvoon) tuntuis olevan yleinen ohjenuora, kun 'oikeaa' painoa lähdetään hakemaan.
 
1,5 - 2g lienee "turvallinen" useinmiten, ellei todellakaan ole saatavilla mitään suosituksia. Voisit tietenkin yrittää selvittää rasian/neulan valmistajan ja mallin.
 
Turvallisinta on toki jättää levyt hyllyyn vielä hetkeksi :)
 
e: Kuten kivi jo mainitsikin yllä, se asteikko voi heittää jonkin verran, tai jopa rajustikin, jos äänivartta ei ole alkujaankaan kalibroitu oikein. Etenkin.
 
"Once black, you never come back."
Janne F
16.11.2005 20:13:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsekkaa tää: http://koti.kontu.la/jsalonen/cgi/a … .pl?action=6971521093677483&class=1
 
shagriml
17.11.2005 10:32:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsekkaa tää: http://koti.kontu.la/jsalonen/cgi/a … .pl?action=6971521093677483&class=1
 
Mielenkiintonen sivusto +
 
Neulapainon kannattais sit tosiaan olla hyvin säädetty. Ei liikaa eikä liian vähäkään. Joku sanoi että liian vähän on pahempi kuin liikaa koska tällöin neula ei ole urassa kunnolla vaan vähän koholla/huonosti ja siinä samalla tuhoaa uran reunat....
 
StJerky
17.11.2005 10:53:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös se mene niin, että ensin säädetään 0g paino niin, että se varsi kelluu (pysyy ilmassa, mutta ei nouse yläasentoonkaan). Sitten laitetaan painoksi se 1,5 - 2 g.
 
Jäärä
17.11.2005 11:02:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mielenkiintonen sivusto +
 
Juu. Noita laitetestejä luettuani alkoi melkein hirvittämään jos itse hurahtaisin samalla tavalla. Hehe. Toivottavasti en.
 
"VOIT TVIIKATA PÄIVIESI PÄÄHÄN, MUTTA MUISTA KUUNNELLA VÄLILLÄ MUSIIKKIAKIN!"
 
Suomen Hiihtoliiton luvalla. Kaikki tekstissä mainitut henkilöt ovat fiktiivisiä ja kaikki yhtäläisyydet eläviin tai kuolleisiin henkilöihin ovat puhtaasti sattumanvaraisia. Laaditun tekstin valmistuksessa ei ole vahingoitettu eläimiä.
AP
17.11.2005 11:13:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Riippunee tapauksesta, mutta 4g kuulostaa jo aika hurjalta.

 
Jep. Noissa halvoissa muovisoittimissahan painot on neljän gramman luokkaa johtuen siitä, että laite ei ole kokonaisuudeksi suunniteltu. Seurantakykyä kyllä tulee, mutta samalla mm. levyn kuluminen kasvaa jyrkästi.
 
Itsellä on jossain 1,5 g paikkeilla neulapaino säädetty eikä mitään ongelmia ole.
 
K100 #7 Ärlä #011
Feggy
17.11.2005 11:58:21
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös tässä ole sellainen nyrkkisääntö, että se palikka, jolla neulapainoa säädetään, työnnetään äänivarteen niin pitkälle kuin se menee. Sen jälkeen säädetään paino sellaiseksi, että äänivarsi pysyy tasaipainossa ("suorana"). Kun äänivarsi laitetaan uran kohdalla, painoa pitää olla riittävästi, ettei se heilu kumpaankaan suuntaan itsestään.
 
Jos varaosia tarvitaan tai muuten jelppiä, niin täältäkin voi varmaan kysellä:
 
http://www.kruunuradio.fi/ - hifi - vinyyliosasto
 
Haetaan perusasiat hallitseva basisti helsinkiläiseen Lockmaniin. Soitamme omalaatuista melodista rockia, jossa Bo Diddley ja Blues Explosion yhdistyy Televisioniin ja Tom Waitsiin. Treenikämppä Kaapelilla ja 30 omaa biisiä. Laita pikaviestiä.
mooch
17.11.2005 15:50:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsekkaa tää: http://koti.kontu.la/jsalonen/cgi/a … .pl?action=6971521093677483&class=1
 
Huhhuh, tästä sivusta kyllä tuli mulle sellainen olo että kai vinyyleitä voi vähän yksinkertaisemminkin kuunnella ja harrastaa...:-)
 
Täytyy vielä katsoa nuo luvut soittimesta ja palata asiaan. Oikeasti, ei ois inspistä ruveta noin pahasti säätelemään mitä esim. tuolla sivulla mainittiin.
 
Palaan.
 
Leikari
17.11.2005 16:50:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Edellä olleessa linkissä vaikutti olevan aivan oikeat ohjeet - perusteellisuudessaan hieman pitkät ja raskaat kylläkin. Monessa vastauksessakin on asiat tulleet. Tämmöisen yhteenvedon/tiivistelmän kuitenkin vielä heitän - ja sehän riittää kun kerran laittaa kohdalleen niin on sitten homma sillä selvä.
 
Ensinnäkin: vaikka kovin miehekästä ei olekaan niin käyttöohjeet on aina hyvä säilyttää - yleensä niistä opastus löytyy.
 
Vaan ellei löydy niin tekisin tällaisen normaalikäyttäjän neulapainon säädön tässä järjestyksessä:
 
0. kytketään levysoitin irti verkkovirrasta so. ettei lähde pyörimään jatkomanööverin aikana. Asetetaan levysoitin vaakasuoralle alustalle.
 
1. tarkistetaan, että neula on ehjä eikä mikään ikäloppu + puhdistetaan neula mikäli mahdollista neulanpuhdistusaineella/harjalla. Mikäli levyistään haluaa tosissaan pitää huolta, on neula syytä vaihtaa esim. 1000 käyttötunnin välein - itse olen tottunut 600 tunnin vaihtoväliin (mikroskoopilla olen katsonut ja nähnyt, että missä vaiheessa neula on kulunut) - se, että ääni kuuluu ei ole kriteeri neulan tilalle. Mikäli levyt suhisevat, rätisevät ja napsuvat jne. niin ko. asiaan ei enää kannata kiinnittää juurikaan huomiota - kyllä se 10 000 tuntia kyntänyt veteraani urassa pysyy edelleenkin.
 
2. tarkistetaan, että äänirasia on asennettu äänivarteen suoraan. Usein tuo edellyttää levysoittimen/äänirasian mukana tulevaa kohdistusmerkkipaperia/-peiliä. Sitä tuskin on tallella, mikäli manualiakaan ei löydy. JOnkinlainen silmämääräinen tarkistus on kuitenkin hyvä tehdä esim. kiinnityskohtia/ruuvien asemia tarkastelemalla. Neulasuoja kannattaa ottaa pois - sitä ei enää tarvita.
 
3. annetaan äänivarren olla tukensa päällä, äänivarresta kiinnipitäen säädetään antiskating asentoon 0, neulapaino asentoon 0
 
4. siirretään äänivarsi levylautasen päälle ja lasketaan varovasti irti, jotta neula ei putoa äkillisesti levylautaselle tai vaihtoehtoisesti tempadu liian nopeasti pystyy.
 
5. kierretään/siirretään vastapainoa siten, että äänivarsi asettuu vaaka-asentoon - yleensä äänivarren tuen ja äänivarren pään jotkut tietyt linjat ovat samassa tasossa (valmiiksi kootuissa levysoittimissa - "itserakennetut" high-end -laitteet ovat erikseen) vaakasuoruuden merkiksi. Käyttöohjeesta tuokin löytyisi, mutta on silmämäärin tarkasteltunakin löydettävissä. Sivusta katsomalla saa riittävän suoraan. Huom! tässä vaiheessa äänivarsi liikkuu tosi herkästi, joten varovaista käsittelyä laakereiden yms. suojelemiseksi.
 
6. säädetään neulapaino säätimestä levysoitinvalmistajan/äänirasianvalmistajan suosittelemaan asentoon. Suositeltu neulapaino perustuu mm. äänivarren laakerointiin, massaan jne. Ellei varsinaista tietoa ole niin tavanomaisessa nykyaikaisessa levysoittimessa neulapainon voi asettaa 1,5-2 g:ksi. Pienempi ei välttämättä ole hyvä mikäli äänivarren seurantakyky ei ole tarpeeksi hyvä. Toisaalta mahdollisimman pieni on levyjen kulumisen kannalta hyvä. Yli 2,5 on jo liikaa so. mikäli levysoitin edellyttää sellaisia painoja on syytä miettiä laitteen vaihtoa. (Discolevarit ja skrätsääjät ovat sitten oma lukunsa enkä niihin puutu)
 
7. neulapaino tarkistetaan neulavaaálla - mikäli sellainen on. Kohtalaisen hyvissä soittimissa neulapainoasteikon arvot pitävät yleensä varsin hyvin paikkansa so. riittävän hyvin. Tässä vaiheessa äänivarren tulisi olla kevyesti asettunut lepäämään levylautasen/levyn päälle.
 
8. säädetään antiskating neulapainoa vastaavaan lukemaan
 
9. töpseli seinään ja soittamaan!
 
Ei ole vaikeata!
 
Soitetaan jamia!
willie
17.11.2005 17:43:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janne F:lle ja Leikarille plussat !
 
Vinyylejä on tullut soitettua erilaisilla levareilla yli 35 vuotta ja neulanpainona olen pitänyt aina tuota 1,5 grammaa.
Rämppy
25.11.2005 12:42:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun toteutin impulssiostoksena pitkäaikaisen haaveeni eli ostin kunnon levarin oikein hihi-kaupasta, myyjä vielä tarkasti säädöt, ja se neulapaino on nyt 2 g. Muistan myyjän valistaneen, että neulapaino on yleensä 1,5-2,5 haarukassa vähän levarista ja äänirasiasta riippuen.
Liian alhaisen neulapainon huomaa siitä että soundit (etenkin bassot) kuullostaa ohuilta ja äänessä on sellaista ritinänomaista säröä. Myös neula on herkkä pomppimaan. Liian suuri neulapaino taas jyrsii levyä ja kuluttaa neulan nopeasti.
 
Eikö tähän rämpyttämiseen koskaan kyllästy?
shagriml
25.11.2005 12:52:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mistä sais sellasen halvan mikroskoopin tai luupin jolla näkis neulan kulumisen ?
 
Tunteja ei tule laskettua ja sitten neulapainoa tulee välillä säädettyä ja välillä tulee röydettyä että neula tipahtaa huopamatolle moottorin pyöriessä jne niin on paha arvioida kuinka huonossa kunnossa sekin on.
 
Mistä sais muuten ohuen kumimaton ? Tuttu heitti joskus ilmaseks sellasen jonku DJ-levarista otetun maton mut sen paksuus oli ihan järkyttävä, ei se käyny tohon mun soittimeen.
 
superfly
25.11.2005 13:53:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tsekkaa tää: http://koti.kontu.la/jsalonen/cgi/a … .pl?action=6971521093677483&class=1
 
Vo ristus mitä rakettitiedettä on vinyylilevyttely. Taidan siis suosiolla pysyä CD-formaatissa. Hetken jo harkitsin noiden kopiosuojien takia vinyylitoosan ostoa...
 
"Eagles may soar high, but weasels don't get sucked into jet engines." -David Brent
Feggy
25.11.2005 16:39:41
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vo ristus mitä rakettitiedettä on vinyylilevyttely. Taidan siis suosiolla pysyä CD-formaatissa. Hetken jo harkitsin noiden kopiosuojien takia vinyylitoosan ostoa...
 
Hifistit ja ihmiset on erikseen. Kyllä se vinyyli soi jos vähäänkään laittaa säädöt suunnilleen sinne päin. Neulapainolla 1,5 pyörii soitin kuin soitin, luulen. Vinyyli on hieno asia!
 
Haetaan basistia helsinkiläiseen Lockmaniin. Soitamme juurevaa, mutta indietä melodista rockia. Treenikämppä Kaapelilla ja 30 omaa biisiä. Sulla kamat, perustaidot ja bändikokemusta. Laita pikaviestiä.
PomppoK
25.11.2005 20:02:51
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vo ristus mitä rakettitiedettä on vinyylilevyttely. Taidan siis suosiolla pysyä CD-formaatissa. Hetken jo harkitsin noiden kopiosuojien takia vinyylitoosan ostoa...
 
Alkuhämmennyksestä toipuneena olen saanut (onnekseni) huomata, että vinyylien pyörittelyssä pärjää jo kevyelläkin harraste-hengellä varsin hyvin, ja suht' vähällä rahalla saa vähintäänkin kohtuullisen laitteiston. Toisaalta, ilman jonkinlaista harraste-henkeä ja näitä perus tietoja/säätöjä/laitteita ei vinyyli välttämättä kauaa soi nätisti eikä korvien välissä yksikään solu lopulta rentoudu kuuntelun lomassa - sen sain itsekin kantapään kautta oppia.
 
Puhtaus ja levyjen/soittimen 'hyvä kohtelu', niihin kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota alusta alkaen. Ei vaadi kuin enemmän tai vähemmän viitseliäisyyttä ja huolellisuutta, ja tulokset todella näkyvät/kuuluvat, suuntaan tai toiseen.
 
Ei tuota rakettitiede-heittoakaan voi kai aivan vitsinä kuitata. Taivas on todellakin rajana, niin rahan kuin myös ajan käytön suhteen, näemmä/kuulemma :) Osa kaikesta hifismin ympärillä pyörivästä vauhkoamisesta on "tietenkin" joko silkkaa puppua / asiaan kuulumatonta ja/tai merkitykseltään hyvin vähäistä. Toisaalta taas moni asia vaikuttaa suoraan ja selvästi siihen, mitä laitteista ulos tulee.
 
Kuitenkin, jos kuuntelukokemus on nautinnollinen, oli laitteisto ja 'syventymisen taso' mikä tahansa, on hifisminkin syvin olemus saavutettu.
 
"Once black, you never come back."
shagriml
26.11.2005 03:24:37
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Edelliseen lisäten, kyllä sitä pärjää kuhan kohtuusiisti on. On tullu kyllä kännissä luukutettuu levyi ja oltuu siisteyden kaa nii ja näin. Saa rahinaa, napsuja ja vittuuntumisia kaupan päälle.
 
CD on digitaalinen formaatti ja siinä on virheenkorjaus joka meinaa että se soi tai se ei soi. Vinyylin kanssa levy soi mut ne virheet kuuluu ja jos tarpeeks paha naarmu tai paskanpalanen on niin levy voi jäädä paikalleen junnaa. Eli jos CD'si ovat pölysiä ja naarmuisia niin ehkä vinyyli ei oo sun juttu. Mut jos jaksat pitää levyistä huolta ja soitin & neula on ok kunnossa niin ei pitäisi hätää olla.
 
poppamies
26.11.2005 08:50:15
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Omassa soittimessa, Kenwood KD2070, ei asteikossa ole kuin 2g. Sitten mennään jo toiselle kierrokselle jos kaivataan enemmän painoa. Kun soittaa kovempaa (subbari päällä) niin se 1,5g tuntuu aika ajaoin pikkasen pieneltä. Ei se ole mukava jos neula alkaa tanssimaan omia aikojaan urassa. Muistaakseni äänirasia mitä käytän (joku DJ rasia) kestää jopa 5g.
 
Myytävänä Fender 15" 150W bassoelementti! Ehjä ja EDULLINEN!
FlatOutFucked
26.11.2005 11:37:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minun Samsungini on luultavimmin vanhempi kuin minä ja minulla ei ole mitään manuaalia siihen. Ongelma on että en tiedä mistä neulanpainoa voi tässä vehkeessä säätää. Tosin ei tässä ole kuin yksi säätönamiska äänivarressa ja siitä voi rullata nollasta kahteen. Tällä hetkellä lukuna on n. 0,6.
Apua?
 
It´s making me sick, I want no part of it.
Stop waving that flag.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti