[ MUUSIKOIDEN.NET ]

Haastattelut: Turun Romantiikka

Turun Romantiikka

09.01.2002 - Turun Romantiikan Rami (laulu & kitara) ja Pete (kitara & laulu) vastailivat muusikoiden.net:in kysymyksiin.

Muusikoiden.net: Miten Turun Romantiikka syntyi?

Rami: Yhteinen tuttu esitteli minut ja Peten kesällä 1999 toisillemme ja huomasimme heti omaavamme yhtäläisiä, toteuttamattomia intressejä musiikin tekijöinä. Olimme tyytymättömiä, etenkin suomenkielisen rockmusiikin yleiseen yllätyksettömyyteen ja laimeaan tarjontaan. Bändihän siinä perustettiin siltä seisomalta. Mickaniin olin tutustunut työharjoittelujaksolla aikaisemmin ja tiesin hänen olevan vähintäänkin yhtä vittuuntunut. Yhteystietoja ei oltu vaihdettu, mutta törmäsimme häneen heti sattumalta baarissa ja hän oli heti täysillä mukana. Niko tuli mukaan Mickanin kautta ja parin kuukautta myöhemmin olimme jo keikalla.

Pete: Ennen soitettiin kukin tahoillamme rock-bändeissä sen suuremmin ajattelematta, että se voisi pitää sisällään myös jotain muuta. Visuaalinen näyttävyys, tekstillinen kantaa-ottavuus ja ultra-energisyys lavalla olivat tärkeitä lähtökohtia. Näitä asioita puhuttiin kämpillä pikkuhiprakassa ennen uloslähtöä.

Rami: Tämä bändi on perustettu Turun Dynamossa...

Muusikoiden.net: Mitkä ovat olleet innoittajianne?

Pete: 60- ja 70-lukujen Turun underground-liike, joka vielä kykeni ärsyttäämään taiteen ja kulttuurin keinoin. Harro Koskisen Sikamessias ja Sikavaakuna ovat suuria vaikuttajia siihen, kuinka ottaa kantaa. Musiikillisesti sitten Hanoi Rockista ja Mötley Crüesta Leonard Coheniin.

Muusikoiden.net: Olette juuri julkaisseet debyyttialbuminne, voisitteko kertoa levyn tekoprosessista?

Rami: Levynteko lähti esituotantovaiheesta tuottajamme Otran kanssa. Hän tuli treeneihimme ja kävimme yhdessä biisejä läpi. Kaiken kaikkiaan 20 biisin repertuaaristamme valitsimme 15 biisiä äänitettäväksi.

Pete: Kick out the Jams! -studiolla säädettiin kaksi viikkoa putkeen heinäkuussa, jolloin saimme pohjat ja jonkin verran kitaroita äänitettyä. Seuraavina viikonloppuina tehtiin sitten kitaroita, lauluja, handclappeja, koskettimia etc. Teho Majamäki kävi soittamassa vibrafonia, perkussioita ja sähköpianoa joihinkin kappaleisiin ja lokakuussa miksausvaiheessa Maritta Kuula tuli laulamaan parille biisille.

Rami: Otran ohjenuora oli luontevuus, jota pyrittiin sitten tallentamaan. Studion soittotila oli itsessään aika erikoinen: vanha pankkiholvi Espoon Olarissa. Holvin ovea ei saanut sulkea, koska kukaan ei tiennyt saisiko sitä enää auki.

Muusikoiden.net: Kenelle suosittelisitte levyä?

Rami: Kaikille katkeran itsetietoisille kaunosieluille ympäri universumin.

Muusikoiden.net: Entä miten kuvailisitte musiikkianne niille, jotka eivät ole sitä vielä kuulleet?

Pete: Kitarat polvissa ja suttuisissa meikeissä soitettua glam-punk-rockia tiedostavilla teksteillä. Ja onhan meillä se herkempikin puoli.

Muusikoiden.net: Miten Turun Romanttiikan sävellykset syntyvät?

Rami: Yleensä Petellä tai mulla on joko koko biisi tai jokunen osa jotka hitsataan yhdessä treenikämpillä yhteen. Meillä ei ole mitään määrättyä kaavaa tai biisinteko metodeja, mikä on mielestäni vain hyvä asia: kaikki antaa parhaansa ja se joka kykenee, toimittaa, sama pätee teksteihinkin.
Turun Romantiikka
Muusikoiden.net: Haluatteko esittää musiikillanne jotain sanomaa? Mistä ammennatte sanoitukset, miten ne syntyvät?

Rami: Jotenkin sitä on aina tuntenut, ettei rockmusiikki ilman tekstillistä ulottuvuutta ole kokonaista eikä ehjää, ulos laskettuna tietenkin instrumentaali puoli. Tässä on tullut vuosien varrella kuunneltua niin paljon hyvien tekstittäjien tuotoksia että olisi suorastaan henkilökohtainen häpeä julkaista mitään sananhelinää uskottavasti möykkäävien kitaroiden joukossa. Suomalaiset ovat aina olleet tarkkoja laulun sanojen kuuntelijoita ja ne ovatkin yleensä musiikissamme ensimmäinen asia joka särähtää korvaan, niin positiivisessa että negatiivisessa mielessä. Olit valmis tai et: täältä pesee.

Pete: Sanoitukset syntyvät päässä pyörivistä ideoista, joita alkaa sitten jalostamaan paperille. Ensimmäinen versio ei ole koskaan viimeinen, vaan joku kirjoittaa ideansa paperille, jonka jälkeen paperi lähtee kiertoon ja hiottavaksi. Lopputuloksen on oltava mahdollisimman täydellinen ja siinä on voinut olla kaikki mukana. Haluamme saada ihmiset ajattelemaan, siitä yhteiskunta-kriittisyys. Tuntuu, ettei punkissakaan ole ollut minkäänlaista henkistä sisältöä sitten 80-luvun alun.

Rami: Sanomallisuus on ollut yksi suuri lähtökohta, muttei mikään rajoittava tekijä. Levyllä on myös henkilökohtaisia asioita käsitteleviä tekstejä, tosin kyllä nekin on poliittisia, jos ne asettaa laajempaan kuvaan. Tämän päivän nuoriso on suhteellisen tiedostavaa, mikä ei ole mielestäni vielä heijastunut kunnolla nuorisokulttuurin sisältöön ja sisällön kysyntään. Jotkut rap-artistit ovat tuoneet tähän vähän piristettä, rockbändien ollessa auttamattomasti jäljessä. Ainakin pari vuotta sitten ei ollut kun näitä apulantavalokopioita kertomassa ensisuudelmistaan.

Muusikoiden.net: Millaisia ovat yleisökontaktit? Tullaanko pyytämään nimikirjoituksia?

Rami: Porukka tuntuu säilyttävän pienen etäisyyden, mikä on yleensä hyvä asia.

Pete: Mulle ei kukaan uskalla tulla keikan jälkeen sanomaan mitään... kyllä mä mielelläni kuitenkin jakelen nimmarillani varustettuja postikortteja.

Rami: Onko kortit jo painossa? Minulla oli muuten Tampereella Musiikki & Mediassa jaossa Janne Tulkki kortteja nimikirjoituksellani varustettuina...

Muusikoiden.net: Mikä motivoi musiikin tekoon?

Pete: Se, että urheilu on tylsää, eikä osaa kirjoittaa tarpeeksi hyviä runoja. Sisäinen tuli... heh... pitää räyhätä vallitseville pop-musiikin arvoille...

Rami: Jalkapallo, jääkiekko, tennis, koripallo, pöytätennis, käsipallo, yleisurheilu, curling...

Muusikoiden.net: Mikä on raskainta bänditoiminnassa?

Pete: Kiertueiden välipäivät.

Rami: Koko touhuhan on ihan hullua. Toiset lukee lääkäriksi siinä ajassa kun toiset maksaa itsensä kipeiksi soittimista, kapuloista ja harjoittelutilojen vuokrista sekä kuluttaa kaiken valveillaoloaikansa rocktähteydestä haaveilemiseen. Sitten laitetaan kaikki kesätyörahat omakustanne ep:seen ja lähdetään toiselle puolelle Suomea soittamaan viidelle ihmiselle. Kun on naama päässyt ilmaisjakelulehden sivulle on jo kaikkien mielestä kusi noussut hattuun.

Muusikoiden.net: Tulevaisuuden suunnitelmat? Mahdolliset tavoitteet?

Pete: Tehdä monta levyä ja vakiinnuttaa jonkinlainen asema suomalaisessa musiikki-scenessä, ei tosin millä tahansa hinnalla. Oppia meikkaamaan paremmin ja zen.

Rami: Tässä on tehty määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä ja toivonkin että se kantaa hedelmää vielä pitkään. Olemme asettaneet tiettyjä tavoitteita bändin kesken jo ihan alusta asti, eikä niitä kaikkia viitsi tässä teidän lukijoiden kanssa jakaa. Mutta sen sanon, että realistisimmat tavoitteemme olemme saavuttaneet aika kivuttomasti ja ilman sen suurempaa yllätystä ja hämmennystä itsellemme aiheuttamatta. Kyllä sen vaan tuntee kun homma toimii.

Muusikoiden.net: Motto / elämänfilosofia?

Rami: Kyllä sitä yrittää kunnioittaa ja ylläpitää elämää itseään valinnoissaan, vaikka tämä maailma on kyllä mennyt jo ajat sitten siihen pisteeseen, että minun on vaikea antaa sille kuin vihaani.

Pete: Ajatus on kapinaa.

Rami: Tässä haastattelussa ei muuten kysytty mistä nimemme tulee (ihmiset osaavat itsekin ottaa asioista selvää): siitä pisteet muusikoiden.netille!


Turun Romantiikka


Turun Romantiikka on tähän mennessä julkaissut singlen 'Monta minää' ja kokopitkän levyn 'Ajatus on kapinaa'.

Turun Romantiikka - Kotisivut

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.