[ MUUSIKOIDEN.NET ]

Haastattelut: Passionworks

14.02.2001 - Harry Hägglund, Passionworksin laulaja, sanoittaja ja yksi biisintekijöistä vastaili muusikoiden.net:in kysymyksiin.

Muusikoiden.net: Keitä olette ja mistä tulette?

Harry: Passionworksin nykyiseen kokoonpanoon kuuluu itseni ohella basisti Kristian Pihlajaharju, kitaristi Ville Nilsson ja rumpali Juha Laasanen. Olemme alunperin (uutta kitaristiamme Villeä lukuunottamatta) hurjan Pohjanmaan kasvatteja, joilla on puukot veressä...(eh,eh). Nykyään asustelemme Helsingin seudulla lukuunottamatta rumpaliamme Juhaa, joka asuu Tampereella. Taidan ehkä puhua vain omasta puolestani (varsinkin nyt kun veljeni, bändin ex-kitaristi Kai Hägglund ei enää soita bändissä), mutta kyllä bändin muistakin jäsenistä löytyy herkkyyden takaa tarvittaessa myös aggressiivisuutta.

Muusikoiden.net: Olette juuri julkaisseet uuden ep:n "Passion Play Vol. 0.3." Kertokaa levyn tekoprosessista.

Harry: Passion Play Vol. 0.3 äänitettiin syyskuussa Mikko Karmilan johdolla Studio 303:ssa, Malmilla. Se oli oikein viihtyisä paikka ja opittuamme tuntemaan Mikkoa paremmin meillä synkkasi ihan hyvin. Työskentelimme päiväsaikaan, mikä oikeastaan ei varsinkaan minulle laulajana ollut se ihanteellisin vaihtoehto...ääni kun ei vain valitettavasti ole parhaimmillaan aamusta...Oikeastaan meidän piti tehdä tämä levy jo alkuvuodesta 2000, mutta Karmila ylityöllistettynä ja ylihaluttuna alan rautaisena ammattilaisena joutui kahteen otteeseen siirtämään sessioita, joten pääsimme studioon lopulta vasta viime syksynä. Tämä oli loppujen lopuksi ihan hyvä asia, sillä nyt saimme mukaan myös varsin tuoretta materiaalia: mm. levyn avausraita Beating His Children valmistui vasta kesällä. Mahtipontinen Prisoner on puolestaan jo pari vuotta vanha biisi. Levy miksattiin ja masteroitiin Finnvoxilla marraskuun lopulla; aikaisemmin se ei ollut mahdollista Karmilan Amorphis-kiireiden vuoksi. Mainittakoon tässä, että levyllä kitaraa soittaa vielä bändin ex-kitaristi Kai Hägglund.

Muusikoiden.net: Minkä henkisille ihmisille suosittelisitte levyä? Miten kuvailisitte musiikkianne?

Harry: Fiksuille ihmisille..heh, heh...Musiikkimme on melodista, aggressiivista pop-rockia ja nimenomaan biisit ovat valttikorttimme. Itselleni on tärkeintä hyvät melodiat ja tekstit. Pyrimme tekemään kokonaisvaltaisesti koskettavia biisejä, ja toivoisinkin, että jengi keskittyisi kuuntelemaan myös tekstejä, aivan kuten suomenkielisessäkin musiikissa. Jotenkin tuntuu vain siltä, että englanninkielisissä biiseissä sitä vain kuunnellaan pelkkää musiikkia, ei ollenkaan sanoituksia. Suosittelen Passion Play Vol. 0.3-levyä kaikille niille, jotka haluavat satsata rahansa määrän sijasta laatuun (siksi ep:llä onkin vain kolme biisiä, heh, heh...) Tässä vaiheessa voisin mainita, että Passion play tarkoittaa suomeksi kärsimysnäytelmää, mikä kuvaa levyn henkeä mielestäni varsin hyvin.

Muusikoiden.net: Mistä yhtyeenne nimi on peräisin? Onko sen takana kenties jokin tarina?

Harry: Nyt se sitten näköjään on pakko paljastaa...Mutta, hei: tässä onkin muuten mainio tilaisuus oikoa huhuja, joiden mukaan yhtyeen nimi olisi muka jonkun mainostoimiston suunnittelema (hah!) Pähkäillessämme yhtyeelle nimeä bändin perustamisvuonna 1998 mieleeni tuli entisen suosikkibändini Heartin mainio Passionworks-levy vuodelta 1983, ja siitä sitten vakiintui nimi yhtyeelle. Nimi kuvaa mitä mainioimmin musiikkiamme ja elämäntapaamme. Olen muuten myös kuullut, että Playboy-lehdessä olisi Passionworks-nimiset sivut, mutten sitten ole tutkinut asiaa tarkemmin...

Muusikoiden.net: Onko bändillä esikuvia?

Harry: Meillä on jokaisella omat musiikkimakumme ja esikuvamme, joista mainittakoon vaikkapa Muse, CMX, All About Eve, Soundgarden, Don Huonot ja Jeff Buckley.. (tarkemmat musaidolit löytyvät kotisivujemme Members-osiosta.) Myös joitain yhteisiä esikuvia löytyy. Tällä hetkellä vahvimmat kicksit tulevat ehdottomasti Musen musiikista ja odotan todella innolla heidän kakkoslevyään.

Muusikoiden.net: Minkä bändin kanssa haluaisitte keikalle? Onko mieleen jäänyt jotain erikoista keikkakokemusta. Ideaali keikka?

Harry: Kyllähän niitä bändejä löytyy läjäpäin, joiden kanssa olisi mahtava soittaa. Mutta jos yksi bändi pitäisi valita, niin tällä hetkellä valitsisin tietenkin Musen. Mitään aivan erikoista keikkakokemusta ei nyt satu mieleen, koska Kaitsun kanssa aina sattui jos minkäkinlaista sälää: milloin se lähti kesken keikkaa lavalta jonnekin, milloin taas hajotti kamoja. Keikat isolla lavalla ja hyvillä kamoilla on tietenkin harvinaista herkkua ja hienoja kokemuksia. Nyt on ollut vähän "seesteisempiä" (lue: ei ole hajotettu kamoja), mutta sitäkin energisempiä keikkoja. Ainahan livetilanne on kuitenkin uniikki, ja tekevälle sattuu.

Muusikoiden.net: Miten Passionworksin kappaleet syntyvät. Onko bändissä yhtä säveltäjää vai syntyvätkö kappaleet kenties jami pohjalta. Käytättekö jotain erityistä metodia kappaleiden tekoon?

Harry: Vaikuitteita musiikkiin tulee otettua kaikkialta ja kaikenaikaa, mutta se, millaisia biisejä loppujen lopuksi syntyy, on oikeastaan alitajunnan ja sattuman summaa. Alkuideat syntyvät mm. Kristianin bassonrämpytyksestä, jolle alan rakentaa melodiaa, mutta myös siten, että päässäni soi jokin säe tai kertosäe, jota alan tai alamme yhdessä muokata. Bändin kanssa treenikämpällä sitten jalostuu lopullinen muoto. Uusi kitaristimme Ville on myös tuottelias mies: hän esittelee lähes joka treeneissä nipun uusia biisejä, joita sitten alan pilkkoa pieniksi osiksi, leikkailla, liimailla ja sen sellaista: yhdistellään hänen ja minun tai minun ja Kristianin yhteisiä biisejä. Varsinkin parista uusimmasta biisistä on jo vaikea sanoa, kuka on teki mitä. Edellisessä kokoonpanossa, kun Kaitsu oli vielä mukana, suurin riidan aihe olikin: "Kenen biisi?" Meidän tapauksessamme biisejä syntyy suhteellisen hitaasti, mutta ne ovatkin sitten laatukamaa kaikki. En edes jaksa vaivautua jalostamaan huonoa ideaa, maailmassa on ihan tarpeeksi määrällisesti musiikkia. Koska keskinkertaisuus ei ole koskaan kiehtonut missään muodossa, ei se kiehdo musiikissakaan.

Muusikoiden.net: Tulevaisuuden suunnitelmat? Mahdolliset tavoitteet?

Harry: Juhlistamme uutta ep:tä kiertueen muodossa, joka alkaa ke 21.2. Tampereen Amadeuksesta ja jatkuu toivottavasti kesän festareille asti. Tarkemmat keikkapaikat löytyvät kotisivujen News-osiosta. Uusia keikkapäiviä varmistuu viikottain, joten kannattaa seurata tilannetta kotisivuilta. Helsingissä meidät voi nähdä Gloriassa ke 28.2., ja tämän keikan MoonTV kuvaa Livevintti-ohjelmaansa. Factoryssä olemme sitten viikon päästä eli ke 7.3. Maaliskuussa kuvaamme Jari Lähteisen kanssa videon Prisoner-biisistä. Lähteinen on mm. AamuTV:n apulaisohjaaja ja ohjannut Maj Karman Kauniiden Kuvien The Best Of Mozart-videon. Muita suunnitelmia ja tavoitteita ovat tietenkin diili jonkin hyvän koti- tai ulkomaalaisen levy-yhtiön kanssa. Jatkuvana tavoitteena on luonnollisesti myös kehittyminen niin biisien teossa, bändinä, esiintyjänä kuin ihmisenäkin.


Kotisivut: www.passionworksmusic.com

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.