Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Etusivulle
Haastattelut
Palaute

Haastattelut: Jaakko Pesola

Jaakko Pesola
09.02.2004 - Jaakko Pesola Muusikoiden.netin haastattelussa.

Muusikoiden.net: Voisitko kertoa hieman historiaasi musiikin parissa?

Liityin ensimmäiseen bändiini kahdeksanvuotiaana. Soitin muovisia bongorumpuja, ja samassa kerrostalossa asuneet vähän isommat pojat soittivat pianoa ja kitaraa. Meillä oli kovia jamisessioita, joissa sai pyytää soolovuoroa viittaamalla (!). Bändiliideri taisi olla kova kurinpitäjä. Aika pian sain ensimmäisen kitarani, ja isoveli opetti sointuja. Teini-iässä hankin sähkökitaran, ja aloin todella opetella soittamista, ja tehdä biisejä. Meininki oli sitä monille tyypillistä: treenailtiin eri bändien kanssa kellareissa ja soiteltiin koulun bileissä. 90 -luvun alussa muutin Helsinkiin ja tutustuin moniin soittajiin. Pian syntyi myös nykyäänkin toimivan Coronan jonkinlainen esiaste. Tänä päivänä Corona on pelkästään coverbändi, joka tekee parikymmentä keikkaa vuodessa: firmojen juhlia, häitä ja ravintolakeikkoja. Vaikka Coronasta ei tullutkaan minulle oman musiikin ilmaisukanavaa, niin se bändi on opettanut paljon soittamisesta, laulamisesta ja esiintymisestä. Kitaristina olen myös vieraillut monissa bändeissä ja projekteissa. Yksi mielenkiintoisimmista oli amerikkalais-suomalainen Branded, joka keikkaili Saksassakin. Ja omaa musiikkia olen tehnyt koko ajan. Niinäkin aikoina, kun ei ole ollut oman musiikin kanssa keikailevaa bändiä, niin olen tehnyt biisejä itse valmiiksi demoiksi asti. Siinä on ainakin kehittynyt hyväksi rumpuohjelmoijaksi, ja oppinut sovittamaan koko bändille. Vaikka ei tuo tietokoneen kanssa nysvääminen mitään rock-meininkiä parhaimmillaan ole.

Muusikoiden.net: Olet julkaisemassa debyyttilevyäsi sooloartistina. Voisitko kertoa levyn tekoprosessista?

Tulevalta levyltä on jo julkaistu promosingle Enkeli taivaan, ja keväällä julkaistaan todennäköisesti neljän biisin EP. Nämä neljä biisiä äänitin syyskuussa 2003 StudioPopissa Helsingissä mahtavan porukan kanssa: rumpuja soitti Anssi Nykänen, bassoa Harri Rantanen, koskettimia Pekka Kuorikoski, ja stemmoja lauloi Riikka Timonen. Levyn äänitti Jorma "Hämis" Hämäläinen ja tuotti Markus Raivio.

Levyn tekeminen oli aika sähäkkä prosessi. Olin tehnyt itse kotistudiossa valmiit demot ja sovitukset biiseistä, osin yhdessä Markus Raivion kanssa. Studiopäiviä varattiiin viisi. Ensimmäisenä päivänä Nykänen ja Rantanen soittivat osuutensa, ja minä soitin komppikitarat. Toisena päivänä Pekka Kuorikoski soitti Hammondia ja pianoa, ja minä lauloin liidilaulut ja soitin kitarasoolot. Kolmas päivä oli käytännössä miksaamista, neljäs stemmalauluja ja miksaamista, ja viides päivä muistaakseni masterointia. Tuo loppuviikko ei kylläkään ollut tiukkaa tiskin ääressä istumista aamusta iltaan - ainoastaan kaksi ensimmäistä päivää olivat täyspitkiä. Ja niiden aikanahan levy käytännössä äänitettiinkin.

Suht' nopea prosessi oli varmaan hyväksi minulle. Kotistudiossa tulee helposti viilattua epäoleellisiakin asioita kohtuuttoman kauan - nyt biisit tarttuivat nauhalle mielestäni hyvällä rockmeinigillä. Myöskin äänitystekniikka oli minun mieleeni: kaikki äänitettiin analogiselle nauhalle, ja säästeliäästi käytetty efektipuoli oli sekin enimmäkseen analogista. Parasta koko hommassa oli kuitenkin se, että sain tehdä omia biisejäni loistavien soittajien kanssa. Anssi, Harri, Pekka ja Riikka todella herättivät biisit eloon. Omien osuuksien soittaminen ja laulaminen niille pohjille oli pelkkää juhlaa. Myös Markus Raivion ja Hämis Hämäläisen kanssa oli todella upeaa työskennellä. Opin molemmilta paljon levyn tekemisestä ja siitä, mikä on oleellista, kun haluaa biisin tarttuvan nauhalle parhaalla mahdollisella tavalla.

Muusikoiden.net: Saatko nuo mahtavat soittajat myös keikoille kanssasi?

En sentään. Mieluusti ottaisin, mutta taitavat olla aika täystyöllistettyjä. Olen koonnut oman keikkabändin, jossa soittavat bassoa Pasi Huttula, rumpuja Pekka Kariluoto ja koskettimia Pekka Rajamaa. Loistavia soittajia kaikki nämäkin - olen oikein tyytyväinen tähän kokoonpanoon.

Muusikoiden.net: Miten kuvailisit musiikkiasi? Kenelle suosittelisit sitä?

Musiikkini on suomalaista rouheaa rockia. Sen juuria voisi varmaan löytää toisaalta suomalaisesta laulaja/lauluntekijä -perinteestä ja toisaalta amerikkalaisesta ja brittiläisestä hardrockista. Joku voi pitää outona sitä, että diggailen Maarit Hurmerinnasta ja Deep Purplesta, mutta minun levyhyllyssäni ja sydämessäni on tilaa noille molemmille. Toisaalta - en minä kaikkia vaikutteitani yritä änkeä omiin biiseihini. Uudella levyllä olen mielestäni tehnyt itseni näköistä ja mielenkiintoista musiikkia. Uskallan suositella sitä kaikille uudesta suomalaisesta rockista kiinnostuneille.

Muusikoiden.net: Miten biisiesi sanoitukset syntyvät?

Minulla ei ole sanoitusten tekemiseen mitään yhtä kaavaa. Liikkeelle lähtemiseen tarvitaan aina joku idea, joka tuntuu tuoreelta ja mielenkiintoiselta. Sen jälkeen sanoitukseen tekemiseen tarvitaan lähinnä karhunnahkaista istumapersettä. Siis malttia ja työmoraalia idean työstämiseen valmiiksi lauluksi asti. Joskus laulu tuntuu kirjoittavan kuin itse itseään, joskus se on työläämpää. Tulevalla levyllä on biisi nimeltä Julian päiväkirja, jota työstin pitkään, ja tiesin jo laulua aloittaessani mistä haluan kertoa. Julia on olemassa elävässä elämässä (vaikkakaan hänen oikea nimensä ei ole Julia), ja halusin kirjoittaa laulun hänen vaikeasta elämänvaiheestaan. Hyvin erilainen esimerkki voisi olla vaikkapa Elämän ohjeita -niminen biisi, joka on riimitelty kasaan yhden päivän aikana. Itse en ajatellut tekeväni sitä kuin omaksi huvikseni, mutta demon kuuleet kaverit painostivat ottamaan sen keikkaohjelmistoon.

Muusikoiden.net: Onko musiikillasi jotain sanomaa mitä haluat välittää?

Jokaisella biisillä on oma sanomansa. Minkään yhden asian julistajana en koe toimivani.

Muusikoiden.net: Mikä tekee mielestäsi musiikista hyvää? Mistä hyvä biisi rakentuu?

Hyvä musiikki koskettaa tunteita ... tai ainakin saa tanssijalan vipattamaan. Pop ja rock voi olla niin monella tapaa hyvää. Hyvä biisi rakentuu usein vahvasta sanoituksesta ja melodiasta, tarttuvasta kertosäkeestä ja hyvästä groovesta. Mutta ei tuokaan määrittely kaikkeen päde. Joskus epätavallisestikin rakennettu biisi voi toimia, jos joku elementti yllättää ja herättää kiinnostuksen.

Muusikoiden.net: Mikä motivoi musiikin tekoon?

Loistava kysymys. Tuota kysyn joskus itseltänikin, kun roudaan kamoja autoon räntäsateessa jonkun VPK -talon takana. Mutta vakavissaan ... olen aina tuntenut, että musiikki ja muusikkous on osa minua - eikä vain asia, johon joskus ryhdytään. Enkä tarkoita tällä sitä, että kokisin itseni jotenkin erityiseksi tai erinomaiseksi näissä hommissa - se vaan on niin. Ei motivaatiota tarvi sen paremmin etsiä. Kun menen treenikämpälle, laitan Marshallin päälle ja isken ensimmäisen voimasoinnun kitarasta, niin sitä fiilistä on vaikeaa ylittää.

Muusikoiden.net: Mitä esikuvia itselläsi on? Minkälaista musiikkia kuuntelet?

Minulla on monia kitaristiesikuvia. Nuorempana innostuin todella paljon Ritchie Blackmoresta ja Eddie Van Halenista. Vähän myöhemmin löysin Eric Johnsonin musiikin. Hän todella taitava soittaja, jonka musiikki kuulostaa aina upealta ja innostavalta. Myös suomirockissa on paljon esikuvia. Erityisesti biisintekijöinä olen diggaillut Juice Leskistä, Syrjän veljeksiä, Dave Lindholmia ja monia muita suomirokin veteraaneja. Vähän uudemmista artisteista olen pitänyt Maija Vikkumaasta - hänen musiikkinsa on kuulostanut uudelta ja kiinnostavalta. Pakko on myös mainita suomalaisen laulaja-lauluntekijä-genren ihan uuteen eloon herättänyt Anssi Kela. Vaikkei minusta mitään superfania ole tullutkaan, niin Kelalle täytyy nostaa hattua rohkeasta ja omaperäisestä lauluntekotyylistä.

Kuuntelen monenlaista musiikkia. Levyhyllystä löytyy paljon kitaristien levyjä, klassista rockia, poppia ja jazzia. Viime aikoina olen kuunnellut aika paljon vanhoja levyjä - Hendrixin ja Beatlesin levyt ovat jostain syystä tuntuneet taas tuoreilta. Hankin kyllä paljon ihan uusiakin levyjä, ja käyn keikoilla Helsingin klubeilla.

Muusikoiden.net: Kuinka paljon vietät aikaa treenikämpällä harjoittelemassa?

Tuo asia tuntuu menevän vähän jaksoissa. Ennen Enkeli taivaan -sinkun julkkarikeikkaa minä lähes asuin treenikämpällä. Treenasin ensin itsekseni kaikkia osa-alueita erikseen, sitten laulu- ja kitaraosuuksien yhdistämistä, ja treenasin bändin kanssa niin paljon kuin mahdollista. Joskus taas treenien välillä on pitkiäkin taukoja. Soitan kyllä kitaraa joka päivä. Joinain päivinä teen puhtaasti tekniikkaharjoituksia, joskus taas keskityn biisintekoon. Pidän kitaransoittamisesta todella paljon. Sellaisinakin päivinä, kun on väsynyt eikä ensin tekisi mieli ryhtyä mihinkään, alkaa soittaminen palkita ja innostaa viiden minuutin lämmittelyn jälkeen.

Muusikoiden.net: Vinkkejä aloitteleville yhtyeille?

Yleispäteviä vinkkejä tai ohjeita on vaikeaa antaa, kun musiikissa voi olla niin monella tapaa hyvä. Minun mielestäni kannattaa kuitenkin tehdä paljon biisejä, ja panostaa ylipäänsä biisintekemiseen. Ja hyvän biisimateriaalin ympärille on helppoa rakentaa kaikkea muuta. Yhdeltä kantilta katsottuna tätä korostaa sekin, että popin ja rockin historia on täynnä loistavia biisintekijöitä, jotka ikäänkuin saavat yleisöltä anteeksi puutteellisia laulu- tai soittotaitojaan, kunhan vaan pystyvät välittämään biisin ytimen jotenkin kuulijoille. Hyödyksi tietysti on sekin, että osaa laulaa ja soittaa hyvin - itsekin diggailen joistain levyistä upean laulamisen tai huiman soittamisen takia. Mutta tärkeämpää on se, että on jotain hyvää laulettavaa ja soitettavaa.

Muusikoiden.net: Tulevaisuuden suunnitelmat?

Lähitulevaisuudessa suunnitelmiin kuuluu keikkailua oman bändin kanssa, ja keväämmällä EP:n julkaisu. Tarkka aikataulu ja jakelu ovat vielä auki, mutta olen saanut mielenkiintoisia tarjouksia, joita tutkin vähän tarkemmin lähiviikkoina.

Muusikoiden.net: Motto / elämänfilosofia?

Asialliset hommat hoidetaan, muuten ollaan kun Ellun kanat.


Internet: www.jaakkopesola.com

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.