Muusikoiden.net
14.08.2022
 

Etusivulle
Haastattelut
Palaute

Haastattelut: Disgrace

Disgrace

Neljännen pitkäsoittonsa juuri julkaissut Disgrace haastattelussa.

Muusikoiden.net: Olette juuri julkaisseet neljännen pitkäsoiton nimeltä 'Turku'. Voisitteko kertoa levyn syntyprosessista?

O.Chimp: Ajallisesti levynteko kesti luvattoman kauan, sillä edellinen levy julkaistiin jo reilut kolme vuotta sitten. Mutta jos tässä jälkikäteen katsoo mitä kaikkea on tullut tehtyä viimeisen kolmen vuoden aikana, niin meillä ei olisi juuri ollut aikaa nopeuttaa uuden levyntekoprosessia - ja itse asiassa viimeiset viikot ennen studioon menoa tänä keväänä olivat todella hektisiä: meille tuli jumalaton kiire, sillä muutama uudempi levyn kappale meinasi jäädä tekemättä. Joka tapauksessa vuonna 1998 ilmestyneen "If you´re looking for trouble"-levyn jälkeen teimme nopeaan tahtiin kolme kiertuetta Euroopassa, yhden seiskatuumaisen EP:n, jonka jälkeen muutin itse yhteensä puoleksitoista vuodeksi ulkomaille. Tuossa kiireessä treenikämpällä tahkoaminen ja uuden materiaalin tuottaminen jäi vähemmälle, joten vuoden vaihteessa jouduimme tekemään melkoisesti hommia, jotta saimme levyllisen kasaan. Uuden levyn nauhoitusprosessi olikin sitten melkoisesti helpompaa; Otra Romppanen ja meidän kitaristi James Golf väänsivät nappuloita ja me muut äänittelimme. Ainoat isommat ongelmat ajallisesti liittyivät allekirjoittaneen "laulamiseen", sillä kevättalven flunssa tahtoi viedä äänen mennessään.

Muusikoiden.net: Miten kuvailisitten levynne sisältöä? Onko levyn nimen takana jokin tarina tai sanoma?

O. Chimp: Levy sisältää puolituntia nopeaa ja rytmikästä räimerokkia sekä äärimmäisen tyylitajutonta lyriikkaa. Levy-yhtiömme kastaman äänitteen takana ei ole ihmeempää tarinaa tai sanomaa. Tai ehkäpä se, että maailma on joskus todella epämiellyttävä ja ruma paikka elää, ja nimenomaan sen vuoksi olisi usein miten katsottava asioita vähemmän vakavalla mielellä.

Muusikoiden.net: Miten Disgracen sävellykset syntyvät?

O. Chimp: Menemme treenikämpälle. Otetaan soittimet käteen, pöllitään jonkun orkesterin riffi ja muunnetaan sitä sopivasti. Sen jälkeen siihen istutetaan rytmisoitimet ja allekirjoittanut heittää vyörytyksen päälle laulut. Kunhan olemme saaneet koottua yhteen pari yhteensopivaa riffiä, niin lopettelemme biisin ja sitten poltellaan tupakit.

Muusikoiden.net: Onko bändinne uran aikana tapahtunut jotain ikimuistoista tapahtumaa? Riitoja, fanaattisia faneja tms..?

O.Chimp: Niistähän te kaikki voitte lukea ensi syksynä ilmestyvästä kirjastamme "Disgrace - A Bunch of Loosers". Joka vuosi tapahtuu jotain ikimuistettavaa: me ollaan paskottu housuihin, kadottu matkalla studioon, tanssittu alasti baarin pöydillä, räjäytetty autoja, paettu hauleja ja pommiuhkia, tapeltu keskenämme ja muiden kanssa... ja yhden kerran oltiin niin humalassa ettei muistettu yhtään mitään... koko kirjo ollaan käyty läpi, mutta nuo fanaattiset fanit? Mitähän ne oikein ovat?

Muusikoiden.net: Minkä bändin kanssa haluaisitte keikalle? Onko mieleen jäänyt jotain erikoista keikkakokemusta?

O.Chimp: Ei meillä ole enää mitään ihmeempiä intohimoja päästä minkään erityisen orkesterin kanssa keikalle. Joku Andre Williams olisi ihan mielenkiintoinen nähdä uudelleen, mutta muuten otetaan vastaan se kaikki mitä eteen tulee - vaikkapa ne tulevat keikat TBG:n ja The Festermenin kanssa. Erityisiä keikkakokemuksia on vaikka kuinka, joten yksittäisen valitseminen on varsin vaikeaa. Ehkäpä tämä viimeisin Saksan kiertue oli kokonaisuudessaan ikimuistettava, sillä kolmen vuoden tauon jälkeen meitä pelotti hieman mennä uudelleen, mutta mitä vielä - tällä kertaa oli joka paikassa mukavasti ihmisiä, tanssit laitettiin pystyyn ja keikan jälkeen joimme hyvät oluet - jonka jälkeen päästiin nopeasti nukkumaan.

Muusikoiden.net: Mitä inspiroivia esikuvia bändillä on? Minkälaista musiikkia kuuntelette?

O. Chimp: Me aletaan olla jo niin vanhoja, että kaikki esikuvat ovat jo kuolleet. Luojuksen Makke on tietysti meidän kaikkien suurin esikuva. Muuten oma faniusosasto on hiljaisempaa. Musiikinkuuntelusta sen verran, että viime reissulla soivat taajaan seuraavat yhtyeet (jos se nyt ketään kiinnostaa): Union Carbide Production, Andre Williams, Eläkeläiset, The Hives, Turbonegro, Electric Frankenstein, Garbage, The Festermen, Radiopuhelimet, EPBS&TRFM ja kaiken maailman trash/rock/funk/bluesroina. Mutta pääasiassa Eläkeläiset...

Muusikoiden.net: Vinkkejä aloitteleville yhtyeille?

O. Chimp: Paras vinkki mitä voin antaa on se, että myisivät soittimensa pois ja alkaisivat elää kapitalistisen yhteiskunnan ehdoilla eli menisivät oikeisiin töihin. Jos haluatte vanheta ennen aikojanne, tuhota kaikki ihmissuhteenne, kihnata aamu viiteen epämääräisillä jatkoilla sekä kuolla nuorena, niin rock´n´roll on silloin oiva harrastus. Toisaalta nykyisillä nuorilla rockorkestereilla taitaa olla terveet elämäntavat ja lämmintä maitoa lasissa ennen nukkumaanmenoa, joten kaikki varoituksen sanat taitavat kuitenkin mennä hukkaan siksi, että olen irtautunut todellisuudesta.

Muusikoiden.net: Jos saisitte kolme toivomusta, mitä ne olisivat?

O. Chimp: Ei tässä tarvita kuin yksi toivomus: shitloads of cash. Rahalla saa kaikkea ja se tekee onnelliseksi.

Muusikoiden.net: Mikä on suurin motiivi bänditoiminnassa?

O. Chimp: Jaa-a. Pahin kysymys koko sarjassa. Koska me emme enää usko menestykseen emmekä siihen, että tällä voisi ikipäivänä tienata leipäänsä, niin kai se perustavin motiivi on sosiaalisissa suhteissa ja matkailunnälässä: on mukavaa lähteä käymään vaikkapa Oulussa, Kuopiossa, Kööppenhaminassa tai Berliinissä, koska silloin on mukava nähdä vanhoja tuttuja. Toisaalta uusia paikkoja on aina mukava nähdä, sillä liki jokaisella euroreissulla tulee tahkottua ainakin yhdessä uudessa kaupungissa tai kylässä.

Muusikoiden.net: Tulevaisuuden suunnitelmat?

O. Chimp: Äänittelemme alkusyksystä uutta materiaalia parille pikkulevylle. Sen jälkeen teemme yhden kiertueen Suomessa parin kolleegaorkesterin kanssa. Lokakuun tienoilla lähdemme mitä todennäköisimmin tekemään uuden Euroopan kiertueen, koska tuolloin tämä uusi lätty pitäisi ilmestyä lisensöitynä versiona myös Saksassa. Kaikki riippuu paljolti meidän levyn lisensöivästä saksalaisesta levy-yhtiöstämme. Ja jossain vaiheessa olisi suunnitelmissa lähteä Japaniin, mutta siitä puhuminen alkaa olla liian aikaista...

Muusikoiden.net: Motto / elämänfilosofia?

O. Chimp: "Never ever bloody anything ever".


Kotisivut: http://www.riemu.com

Kuvat © Janne Rantanen 2001

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti