[ MUUSIKOIDEN.NET ]

04.03.2010: Virveliprojekti


Virvelirumpu

Puun taivuttaminen ja laminointi oli työn lähtökohta. Koska virvelirumpuun myytävät raakavanteet maksavat noin 90 euroa kappale ja niitä tarvitaan kaksi, päätin kokeilla niiden valmistamista itse. Samalla tein koko rummun.

Vanne

Vanteen muottina käytin vanhoista 14 kalvoista leikattuja kalvojen vanteita. Niitä pinoamalla syntyi sopiva muotti, jonka ympärille laminoin 4mm vanerista neljä kerrosta.

Molemmat vanteet syntyivät yhdellä kertaa. Valmiin sylinterin sahasin kahteen osaan ja lisäsin sen jälkeen 18mm leveän listan vanteen sisäpuolelle. Tähän listaan rumpuun kiinnitettävä kalvo nojaa.


Esitaivutin vanteiden vanerit kastelemalla vanerisuikaleet vesialtaassa. Laitoin suikaleet muotin sisälle ja annoin niiden kuivua yhden vuorokauden.

Laminoinnissa haasteena oli täsmälleen oikean mittaisten suikaleiden valmistaminen. Tästä ongelmasta pääsin eroon siten, että tein suikaleista hiukan lyhyet ja laitoin kerroksen kuivuttua sopivan täytepalan. Koska kokeilin työssäni kontaktiliimaa, ei päiden vinoksi leikkaaminen, joka mahdollistaa kerroksen pituuden hienosäädön, voinut käyttää.

Rummun rungon muottina käytin vanhoista pulpetin kansista leikattua monikerroksista muottia. Vanteet ja runko olivat vaneripinnalla melkoisen krouvin näköiset. Pintaan tuli 0,6mm koivuviilu ja pintakäsittelyksi Osmocolor-puuvaha.

Nostokoneisto

Koska en ole nähnyt missään virvelin maton nostokoneistoa ylävanteeseen integroituna, päätin tehdä sellaisen tähän työhön. Rummulle tyypilliset virityspesien rungot jätin kokonaan pois. Upotin viritysruuvien vastamutterit alavanteeseen. Rungoksi tein niin matalan sylinterin, että tavalliset nostokoneistot ja virityspesät eivät olisi vanteiden väliin mahtuneetkaan.

Nostokoneistoksi tein puusta ja alumiiniputkesta nostajan ja maton kireyden säätäjän tein puusta ja Bassorummunpedaalin säätöruuvista sekä pyälletystä mutterista.

Ääninäytettä:

https://dl.dropbox.com/u/5125669/Puuvannevir.mp3
https://dl.dropbox.com/u/5125669/puuvannekomppi.mp3
https://dl.dropbox.com/u/5125669/puuvannevirppakomppi.mp3

Kirjoittanut hollmi-5 04.03.2010

            1024×768  -  323 kt.

1024×768  -  226 kt.

800×600  -  111 kt.

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.