[ MUUSIKOIDEN.NET ]

12.05.2009: Otelaudan tummennus


Ulkomaan forumeilta tuli luettua kyseisistä toimeenpiteistä, joissa ruusupuuotelautaa värjättiin öljypohjaisilla nahkamaaleilla varsin miellyttävin lopputuloksin. Oma Schecter Blackjack EX on kuin luotu modattavaksi ja pakkohan tätä oli kokeilla. Samalla ajattelin selostaa tänne työskentelymetodin, jolla homma onnistuu.

Tähän tarvit: hammasharjan (lyhennetyt harjat), kostean luudun, pyyhekumin, maskiteippiä, pumpulitupon, vanhan vaalean sukan, sitruunaöljyä (esim. Dunlop) ja öljypohjaista nahkamaalia (tässä tapauksessa Fiebings Oil Dye Black).

1) Puhdista otelauta hammasharjalla ja vielä lopuksi luudulla jottei pintaan jää paskaa.

2) Teippaa otelaudan mahdolliset bindaukset, inlayt ym. kohdat joille et halua maalia joutuvan. Tässä kestää tovi.. Teippasin jokaisen nauhavälin erikseen molemmin puolin siten, että teippiä oli aina hieman yli nauhojen päälle asti. Lopuksi painelin ohuella plektralla teipit tiukasti kiinni etenkin nurkistaan.

3) Kasta pumpulituppoa kevyesti maalissa ja maalaa 4-6 väliä otelaudasta kerrallaan. Anna kuivahtaa hetki ja pyyhi välejä sukalla tai muulla vastaavalla kankaalla niin kauan ettei väriä enää irtoa. Maali imeytyy puuhun suht nopeasti, mutta ei tartu nauhoihin, vaan lähtee irti pyyhkiessä.

4) Kun koko otelauta on maalattu, pistä väriä pintaan uudestaan kohdan 3. mukaan. Vaaleampiin otelautoihin voi tarvita yhteensä jopa 3-4 kerrosta.

5) Anna otelaudan kuivahtaa hetken, sen jälkeen varmista vielä sukkametodilla ettei maalia lähde, ja katso muutenkin onko pinnassa havaittavissa epätasaisuuksia.

6) Poista maskiteipit. Jos maalia on tarttunut otelaudan bindauksiin ym. epäolennaisiin kohtiin, se lähtee pois hankaamalla pyyhekumilla. Varo kuitenkin ettet pyyhi kumilla itse otelautaa.

7) Puhdista otelauta ja pistä pintaan sitruunaöljyt. Voit ihailla lopputulosta.

Huomioitavaa: Itse en käyttänyt inlayden peittämiseen teippiä ollenkaan, koska maali ei niihin tarttunut. Eri tyyppisiin blokkeihin maali voi tosin vaikuttaa eri tavalla. Pyyhekumia sain käyttää lopussa aika reilusti, koska maskiteipin sijasta jouduin tyytymään maalarinteippiin, joka ei kiinnity niin tehokkaasti kuin toivoisi. Lisäksi kannattaa varoa, jos otelaudan bindauksessa on hiusmurtumia; maali imeytyy sinne pakosta.

Koko toimenpiteessä kesti noin 1,5 tuntia, josta suurin osa teippien laittamiseen.
Kuvasta näkee hyvin ennen-jälkeen -tilanteen.

Schecterin otelaudan ruusupuu oli jo valmiiksi suht tummaa, joten muutos ei kuvan perusteella vaikuta kovin radikaalilta. Nättihän tuosta tuli silti :)

Edit:
Kuva maalauksen alkuvaiheesta:
http://humanoid.ahmala.fi/kuvat/maalausta.jpg

Ennen:
http://humanoid.ahmala.fi/kuvat/maalaus_ennen.jpg

Jälkeen:
http://humanoid.ahmala.fi/kuvat/maalaus_jalkeen.jpg

EDIT: Linkit suoriksi.

Kirjoittanut Humanoid 03.10.2008

            533×600  -  81 kt.

Copyright ©1999-2024, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.