[ MUUSIKOIDEN.NET ]

16.02.2006: Ibanez ValBee 5W Putkivaffari + ääninäyt...


Yleissilmäys
Kyseessä on pikkuruinen Ibanezin putkicombo kitaralle. Tarkoitettu kotisoittoon makuuhuoneeseen (tai vaatekomeroon meille tossun alla olijoille) sekä mahdollisesti studioon.

Pääteputki on 6L6GC
Etuasteputki 12AX7
Laite toimii siis A-luokassa ja tehoa irtoaa 5W

- Efekti loop (harvinaista herkkua ja tarpeeseen =)
- 2 kanavaa (eli boost nappi kytkee käytännössä overdrive -kanavan)
- 3 vaiheinen aktiivi EQ
- Gain, Master volume ja Present, joka käytännössä boostaa 7kHz taajuksia max 12 dB
- kuulokelähtö, jossa putkiemuloitu etuasteputken kautta ja mainostavat näin aitoa putkisoundia.

Paketti on kevyt ja näppärä, ei huomautettavaa viimeistelyssä. Kauneus on katsojan silmässä ;-)

Soundi
A-luokan putkivehje, ja soundi sen mukainen. 5W putkitehoa tarkoittaa, että täysi volume ja gain herättää varmasti naapurin huomion kerros- ja rivitaloissa, eli kyllä tuosta potkua riittää kokoisekseen.

EQ-antaa hyvät lähtökohdat soundin säätämiseen. Pienen 6,5" kaiutimen tähden soundi on luontaisen "kireä" ja diskanttinen, eikä kotelo muutenkaan anna mitään kovin tukevaa bassopohjaa, mutta blues, rock ja country -pohjalle bassotoisto riittää mainiosti.

Cleanit
Clean on mielestäni tämän vaffarin parempi puoli. Äänen "sweet spot", eli kohta jossa kielen iskuvoimakkuudesta riippuen ääni joko säröytyy tai ei säröydy, löytyy yksikelaisilla mikeillä melkein täysillä volumeilla ja karvan verran yli puolivälin gainilla. Äänenpaine on vielä kotisoittoon soveltuva, vaikka ei ehkä kerrostalossa iltamyöhään enää toimikkaan.

Soittotuntuma on juuri sitä parhaimmillaan olevaa putkidynamiikkaa, koska päätteen voi pitää rauhassa melkein kaakossa pelkäämättä tärykalvojensa puolesta.

Tietysti bassotoisto jää uupumaan jonkin verran laitteen koon takia, ja diskanttien kanssa on oltava aika varovainen. EQ on herkkä, joten säädöt on haettava todella pienillä muutoksilla, mutta kyllä se sieltä irtoaa pienellä hakemisella.

boost, tai siis overdrive puoli
Gain on boost-puolella varsin herkkä. kevyt roso on kello yhdeksän ja puoli kymmenen kohdalla ja rock puolelle mennään jo kymmenen korvilla. Soolosäröt ja raskaampi meininki alkaa jo yhdentoista korvilla ja vehjes menee mielestäni "tukkoon", jos gain on yli kello kahden. Täysillä gain ei toimi enää ollenkaan, kun vaffarin koppa lähtee vienosti resonoimaan.

Eli volume täysillä ja maltilliset gainit, tai reilusti gainia ja volumea rajoittaen koneesta saa parhaimmat irti. Etuaste ja pääteasteen säröt sotkemalla homma menee puuroksi.

Herkkäsormisella gainin säädöllä ja todellakin maltillisilla volumetasoilla koneesta lähtee kuitenkin todella nautittavat ja putkipelille ominaiset dynaamiset soundit. Kun Present on nollissa ja EQ ruuvattu bassovoittoiseksi on blues-ilottelu nannaa, eikä perhekkään valita mekkalasta.

millä kitaralla?
Testasin P90-mikkisellä telellä, jossa tallassa yksikelainen vintage-mikki, sekä Gibsonin Studio sarjan LP:llä

Vaffarin "high gain" luonteen tähden jytkymmät Gibsonin mikit puurouttivat soundin nopeammin, eli vaffari on mielestäni ihanteellinen yksikelaisella tai maksimissaan P90 -mikeillä, silloin gainia voi ruuvata vähän pidemmälle ilman ongelmia.

Tosin Gibsonin bassotoistoisempi soundi helpotti sitten EQ:n kanssa, ja Gibsonilla puhtaalla kanavalla sain ulos hyvin kauniin akustismaisen soundin, eli vempele sopii sellaisenaan pienimuotoisiin illanistujaisiin, jossa muuten soittelisi akustista...

Mutta kaiken kaikkiaan pelin ominaisuudet tukevat mielestäni yksikelaisten mikkien kitaroita.

kuulokeliitäntä
Toimii siis putken kautta, mutta mainostettu "putkimainen särö" on sitä samaa sirinää, jota olen tottunut kuuntelemaan kaikkien vaffarien kuulokeliitännästä... aidon putkisoundin kanssa sillä ei mielestäni ole mitään tekemistä... nautin paljon enemmän vehkeen omasta soundista todella hiljaisella volumella, kuin kuulokkeiden kautta.

Kommentoin tätä enemmän, kun pääsen äänittelemään pelillä parit koepalat mikillä ja tämän kuuloke/recording -liitännän kautta.

parannettavaa
- kaipaa kaikua seurakseen, eli jonkin sortin kaikupolkusin ostoslistalle tämän kanssa. Oikeastaan olen tyytyväinen, ettei Ibanez edes yrittänyt tunkea mitään kaikuhässäkkää tuohon pieneen koppaan... sutta ja sekundaa siitä vain olisikin tullut...
- resonointi kuriin tai ulosotto lisäkaapille olisi kova sana... nyt siis bassot menevät lopulta kopan rakenteen sietokyvyn yli ja vehkeessä olisi kyllä tehoa niin, että houkutus lisäkaappiin kytkemiselle on melkoinen... ehkä sitä voisi modifioida... ;-)

yhteenveto
Kevyt, pieni ja halpa (ovh 235.-) aito putkipeli herkkäkorvaisille ja niille, jotka eivät välitä nykyaikaisten trankkupelien miljuunista efektimallennuksista suin muista. Konstailematon putkisoundi. Oiva =)

Ääninäyte
http://mp3.roihu.net/valbee.mp3

Ruokangas Mojo Blues (tele) kaulamikki (P90 tyylinen)
Shure SM57 hieman yläviistosta
Vaffarin EQ säätämättä, mutta Presence melkein nollissa.

Ottojen säädöt peräkkän:
Clean 10% Gain 50% volume
Clean 40% Gain 50% volume
boost 20% Gain 80% volume
boost 45% Gain 50% volume EQ +1 keski -1 basso

valitan kohinaa takana... läppärin vika...

Kirjoittanut Fide 03.02.2006

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.