[ MUUSIKOIDEN.NET ]

11.04.2014: Soolo-EP:n teko 48 tunnissa


Idea

Lähtipä tuossa eräänä v-loppuna perhe sukuloimaan jättäen allekirjoittaneen yksin kotiin, ja siitäpä sain loistavan idiksen että nytpä teen sitten levyllisen tai ainakin EP:llisen musaa ihan yksikseni. Kun kesällä tuli hommattua sähkörummut ja olin jo muutamana iltana opetellut niillä rumpuja soittamaankin, ja sehän meni rockband-kokemuksella ihan OK aika äkkiä, niin aika oli ns. kypsä kokeilla siipiä ja pieraista kokoon kasa biisejä. Nyt sitten pitää tännekin leveillä että olinpa noheva ja nopia. Mutta oikeasti, lähinnä se on vaan edelleen hemmetin hämmentävää miten pirun helppoa oikeasti nykyisin on paitsi tehdä musaa että julkaista se vrt. siihen kun joskus 80-90-luvun taitteessa meni viikkokaupalla duunia ja pirusti rahaa että sai edes C-kasetille jonkun demon aikaiseksi säällisellä äänenlaadulla.

Alku luistaa

Tuumasta toimeen ja Cubase tulille. Ensi töikseni iskin Marshallin tulille ja aloin räimiä riffejä ja sointuja randomilla, koittaen jotain hieman stoner-tyylistä kehitellä, ja välillä aina kuuntelin hieman mitä tuli soitettua. Sitten kun joku riffi ns. natsasi korvan kuvitelmiin, pätkäisin Cubaseen tempotrackin ja sopivan spiidin ja soittelin kitarat biisiin käyttäen pohjana klikkiä. En vielä ajatellut juuri lauluja vaan aika perinteisen rakenteen, joku riffijuttu, joku toinen, pari jotain pientä rytmikoukkua ja väliosa, kertsiä loppuun. Kun alkoi olla 3min rikki siirryin seuraavaan biisiin. Tein kaikki EP:n biisit samaan projektiin niin ei tarviis miksata kuin yksi biisi niin muutkin olisi kerralla aika jees. Melko nopeaan siellä olikin sitten puolenkymmentä biisinraakiletta. Enpä enää kyllä muistaisi yhtään mitään mitä tuli soitettua, mutta sama se. En tule näitä livenä esittelemään koskaan. Yhteen sooloista olin jopa ihan tyytyväinen, vaikken koskaan ole oikein sooloja oppinut soittamaankaan.

Rummut rankaisee miestä.

Seuraavaksi sitten olikin runpujen vuoro. Ja ne nyt ei sitten olleetkaan niin helpot. Itseasiassa koko ilta ja jonnekin aamupuolelle yötä meni ensinnäkin kehitellessä mitä hittoa niihin soittaisi, sitten että osuisi vielä klikkiinkin soitto, ja lopuksi että kaikki ns.gruuvaisi. Keksin että koska rummut kuuluu koneen läpi pienellä lagilla teki gutaa pikkasen niksauttaa projektin raitoja pois absoluuttisesta klickistä niin sai paljon mukavammin rummut sisään. Mutta oli se tuskaa, saatana. Yhtään biisiä en saanut loppupeleissä soitettua kerralla purkkiin vaan puncheiksi se meni väkisellä. Miten hemmetissä ne run-palit oikein muistaa mitä pitäisi missäkin soittaa? Sinänsä onneksi Rockband-harjoittelun myötä klikin mukana soitto sujui ihan jees. Oikea rumpali olisi varmaan keksinyt hieman kehittävämpiä komppeja mutta so not. Eka on aina eka. Sormeen myös kehittyi aika muheva rakko, mutta onneksi sellaiseen kohtaan ettei haitannut bassonsoittoa.

Päivä 2.

Pikakännit aamuyöstä varmisti unet, joten seuraavana päivänä lievässä darrassa sitten skulailin ensin bassot levylle. Basso onkin sillai tosi kiva instrumentti, että se vasta oikeastaan liimasi koko biisin yhteen. Ilman bassoa kaikki kuulosti enemmän tai vähemmän irtonaiselta mutta basso pelasti ja paljon. Kaikki bassot soitin suoraan Amplitubella, ja kunnolla säröä että sekoittuisi sinne kivasti. Skebat olinkin soittanut JVM:llä sekä mikittäen että sen DI:stä että kuivana, ja sitä kuivaa raitaa sitten käytin siihen että ajoin Amplituben läpi ja tuplasin raitoja jne. luoden hieman vaihtelua ja eroa skebasoundehin.

Sitten laulut, ja kuten aina, aiheen valinta tuotti vaikeutta. Otin sitten aiheeksi elämänohjeita nuorille, pistin ylös paperille ja sitten eikun huutamaan narulle DBX-putkietusen läpi. Siihen meni muutama tunti kun välillä kävin tekemässä lounastakin. Itse asiassa alkoi olla aika myöhäkin jo. Mutta niinpä se kävi että aamuyön tullessa koko paska alkoi olla aikalailla miksattu ja läjässä.

iMusician Digital

Sattui niin hauskasti että iMusician Digitalilla oli tällainen promo taas kerran että eka julkaisu ilmaiseksi, joten äkkiä sinne tili ja biisit ineen. Sieltä tuli kaikki tarvittava EAN-koodeja ja muita myöten. ISRC-koodit laitoin sentään itse omalla tuottajatunnuksellani. Näin ne sitten jo aika pian putkahtivat iTunesiin. Mutta muualle ne sitten ei menneetkään ihan tuosta vain. Kaipasivat nimittäin lisätietoja Teostoista jne. Kävin Teoston sivuilla ihmettelemässä tekisikö noista sitten teosilmoituksen, mutta loppujen lopuksi päätin antaa iMusicianin tehdä senkin puolestani. Kuulemma pari euroa per biisi maksaisi. Eli sinne. Tosin eipä laskua ole ainakaan vielä kuulunut. Enpä sinne kyllä omaakaan tilinumeroani edes laittanut, tuskin tätä niin paljoa kuunnellaan että sinne montaa senttiä tippuisi anyway. En yritä myydä musaa, kunhan mensi vaan kuunteluun jonnekin ni hyvä.

Täyttelin tarvittavat tiedot, ja printtasin kaavakkeen jonka allekirjoitin ja lähetin teutonien maille menemään. Siinä meni noin 2vk. kun nyt sitten juuri tänään huomasin platan ilmaantuneen myös Spotifyhyn, elikkä kaipa se siis onnistui ihan jees.

Summa summarum

Joo, loppupeleissä sitä oli sitten kyllä maanantaina aika saamarin naattina. Kaikki raajat ihan kipeinä ja rakoilla tuntikausien soittelusta, kun yleensä sitä tulee soitettua ehkä jotain 30min per viikko tyyliin, nyt oli kyllä kaikki sormetkin ihan verillä. Mutta mitäs siitä, kannatti kyllä. Ainakin tuli testattua miten koko prosessi onnistuu. Perkeleesti tuossa oppikin, vähän kaikenlaista taas niin kuin joka kerta kun jotain Cubasella duunailee. Ja arvostus rumpaleita kohtaan kohosi taas kerran. Nyt on sitten työn alla kokonainen platta mutta nyt sitten on mukana oikea rumpali, ja hyvä sellainen, ja muutenkin biisit on enempi sävellettyjä sillä ne ovat pääosin oikeastaan 2005 tekemäni platan uusintoja jotka nyt tehdään paljon paremmin ja huolella loppuun.

Rojektiin käytetty kalusto:

- kotistudio vaatehuoneessa
- i5-PC ja Presonuksen äänikortti, DBX putkietunen
- SM57 ja Akg 414 mikit
- Cubase 6 ja Amplitube 3, StealthPedal & Behringer D/I boxi
- Marshall JVM & 4x12
- Alesis DM-8 sähkörummut
- Yamaha basso (joku perushalpis) ja kolme skebaa, kaikissa aktiivimikit (EMG85 ja joku Tesla)

Tässä se itse tulos Spotify-linkkinä:

https://play.spotify.com/album/4dmF1jQCOp6P0Rr5YCZQmc

Kirjoittanut deeaa 11.04.2014

Copyright ©1999-2024, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.