[ MUUSIKOIDEN.NET ]

06.12.2008: Fender Lead II


Kyseistä kitaraa valmistettiin vuodesta 1979 aina vuoteen 1982. Sitä edelsi tietenkin Lead I ja seurasi vielä Lead III. Kerrottakoon se, että kyseisellä kitaralla on soittanut mm. Bono sekä Eric Clapton. Slowhandin Lead II aloitti muuten Hard Rock Cafe ketjun kitarakokoelman. Kuva Claptonin punaisesta Leadistä löytyy ravintolan menun kannesta.

Lead II on varustetlu kahdella X-1 yksi kelaisella mikrofonilla toinen kaulassa ja toinen tallassa. Sama mikki löytyi myöhemmin Strat ja Dan Smith stratoista. Mikkien valmistus on lopetettu harmittavasti, koska niissä on todella hyvä gain. Kitarassa on kolmiasentoinen valitsin (kaula, kaula ja talla, talla) sekä 2 asentoinen vaiheen kääntäjä (in phase ja out of phase). Vaiheen kääntäjän hyöty on mielestäni aika pieni, koska toisessa vaiheessa soundi on hiljainen ja heikko. Lisäksi kitarassa on master volume ja tone control. Koska kitara on straton ja telen yhdistelmä saa siitä hyvää telemäistä klangia soundiin. Muuten mikäli jossain näkyy Lead III kitaraa, niin kannattaa kerätä talteen. Ko. kitarassa on kaksi humpparia ja niitä on alkuperäisosilla vaikeata löytää, koska tuohon aikaan niihin muutettiin monesti jo floykka tai vastaava tilalle. Rare and collectible but not vintage.

Lead II kitaran body on telen ja straton yhdistelmä. Se on hieman erimuotoinen sekä pienempi kuin Stratocaster. Stratomainen kaula ja lapa sekä kiinteä talla jossa on telemäinen kielten pujotus bodyn takaa. Kitaran body eroaa stratosta siinä, että siinä on symmetrinen leikkaus kummassakin sakarassa. Tämä helpottaa soittoa, kun tavoitellaan kaulan korkeimpia ääniä. Body on kolmiosainen. Ensimmäisen erän Leadit ovat hyvälaatuista saarnipuuta, jossa on huikea sustain mutta samalla myös painoa. Sunburst värien mukaan tulo mallistoon muutti Leadit lepäksi, jotka taas muuttivat kitarat hämmästyttävän kevyiksi. Leppä kevenee jostain syystä vuosien varrella. Olen kuullut tarinoita, että joillain kitara olisi saattanut laihtua jopa kilon vuosien mittaan.

Kitaran ensimmäisten erien viimeistely vaiheessa on käynyt virheitä, mikä on aiheuttanut lakan irtoamisen maalipinnasta. Tämä näyttää maitomaiselta lakalta. Tämä korjattiin myöhempiin Lead malleihin.

Kitara pitää vireen hyvin. Siinä on Schallerin virittimet, jotka löytyvät myös 70s Stratocasterista, Telecaster Customista ja Deluxesta. Nämä tunnistaa tutusta F-kirjaimesta virittimessä.

Kitarassa on 21 nauhaa (niin kuin pitääkin) jotka ovat samat kuin 70s Stratocasterissa. Nauhat ovat siis isommat kuin 50s stratossa. Kitaran otelauta on joko ruusupuuta tai vaahteraa. Ruusupuu on harvinaisempi tässä mallissa ja siksi myös kalliimpi.

Kitarassa on pultti kaula, jossa on F-logo, jonka takana on musta pehmuste.

Leadit on kaikki made in Usa, aikanaan hinta oli noin 500 taalaa. Kitarat muuten korvattiin Fender Japan Squier JV:llä vuonna 1982 samaan aikaan kun Fender aloitti Fender Japanin. Mikäli joku on verrannut Lead kitaraa Japanin JV:hen niin olisi mukava kuulla kommentteja. 80 luvullta Fenderin suurin murhe oli 50s imago, josta haluttiin eroon. Hard Rock teki tuloaan ja Fender oli häviämässä taistelua Gibsonille sekä uusille heavy kepeille. Tähän aikaan Fenderillä ei ollut toimintaa muualla kuin Amerikassa, joten osat ja kokoaminen on kaikki Made In Usa, vaikka kitara olikin ainoastaan opiskelijoille suunnattu budjetti/hevi Fender.

Kirjoittanut samvir 06.12.2008

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden.net. Kaikki oikeudet pidätetään.