Muusikoiden.net
19.04.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

23.03.2007: Zoom G2


G2 perustuu Zoomin ZFX-3 -prosessoriin, joka on myös etuasteputkella varustettujen G7.1ut:n ja G9.2tt:n ytimenä. G2 on puhdas transistorilaite, mutta se ei menoa haittaa. Laitteen speksit ovat vakuuttavat: 32-bittinen arkkitehtuuri, 96kHz näytteenottotaajuus ja 24-bittinen A/D/A-konversio. Tekniikka on paketoitu jämäkkään metallikuoreen, jonka säätimet ovat vankkaa tekoa. Poissa ovat Zoom 505:n muovikuori ja kosketuksesta hajoavat säätimet.

Vahvistinmalleja on 17 kappaletta ja niihin lukeutuu myös joitakin efektipedaalien malleja kuten Boss OD-1 ja Marshall Guv'nor. Mallinnukset vaihtelevat akustisesta kitarasta Zoomin omaan Tri Metal -pedaaliin perustuvaan Extreme Distortion -malliin. Jokaiseen mallinnukseen voi vaikuttaa säätöjen avulla valtavasti, joka tekee 17 mallinnuksesta enemmän kuin riittävän valikoiman. Pelkkä perussäätöön kuuluva Gain vaikuttaa jokaiseen mallinnukseen erittäin paljon, jopa kovimman särömallin voi laimentaa Gainia säätämällä kevyeksi rokkisäröksi. Jos mallinnuksen Gainista loppuu teho niin Compressor-moduulilla saa vastaavasti hieman laimeaan mallinnukseen reippaasti lisää potkua.

Soundiin vaikuttavia moduuleita (eli päällekkäisiä efektejä) on 8, joista jokaisesta löytyy erilaisia variaatioita. Esimerkiksi Delay-moduulissa on delay, ping pong ja echo -efektit. Jokaista efektiä voi tietysti säätää monipuolisesti, välillä jopa melkoisella pieteetillä. Esimerkkinä kaappisimulaatio (Cabinet), jossa voi valita käytetäänkö dynaamista vai kondensaattorimikkiä ja voi myös valita kolmesta ”virtuaalisesta” mikin asennosta. Cabinet-moduulin vaihtoehtona on vahvistimen kanssa käytettävä live-tila, joka lisää normaalin kolmialueisen EQ-moduulin lisäksi kolme ylimääräistä äänen sävyyn vaikuttavaa säädintä. Ensimmäinen niistä on tuttu mid scooppaaja, lisäksi on presence ja harmonics. Näiden kaikkien säätöjen lisäksi jokaisen efektin yleiskirkkautta voi säätää suoraan tone-napilla. Yhdeksäs ”efekti” on kontrollisäädin, josta voi valita mihin efektiin lisälaitteena saatava polkusin vaikuttaa.

G2:ssa on kaksi kätevää lisäominaisuutta, viritin ja rumpukone. Viritin on saatu toimivaksi pieneen digitaalinäyttöön, joka näyttää nuotin ja sen vieressä 8 jos kieli on vireessä. Kahdeksikon ylä- tai alaosassa on nopeammin tai hitaammin pyörivä viiva mikäli kieli on epävireessä. Rumpukone sen sijaan on paljon hauskempi keksintö. Siinä on 36 erilaista komppityyliä sekä lisäksi neljä metronomitahtilajia. Raitojen nopeutta voi säätää hitaasta todella nopeaan. Rumpuraitojen perässä soittaminen on ällistyttävän hauskaa, paljon mukavampaa kuin tylsän metronominakutuksen kuuntelu. Rumpukoneeseen liittyy ehkä ainoa G2:n ”vika”, nimittäin jostain kumman syystä efektin Reverb-moduuli kytkeytyy pois päältä sen ajaksi kun rumpukone on päällä eli soundissa ei kuulu kaikua. Ratkaisu on hiukan käsittämätön, mutta muuten loistavaan kokonaisuuteen se ei juurikaan vaikuta. Rumpuraita nauhoittuu tietysti mukana jos se on päällä, ja mikäli haluaa kaiut mukaan niin voi etukäteen nauhoittaa pätkän rumpuraitaa ja vetää sitten kitaralla sen päälle. Erilaiset komppityylit suorastaan rohkaisevat keksimään uusia riffejä, sen lisäksi että tahtiin soittaminen kehittää tarkkuutta.

Miten laite sitten toimii vahvistimen kanssa? Yhtä loistavasti kuin kuulokkeiden kanssa ja nauhoituksessa. Oletuspatchit on tallennettu live-moodissa, joten ne kuulostavat parhailta vahvistimen kanssa. Ei kannata pettyä jos soundit kuulostavat ”zoomimaisen” siriseviltä kuulokkeiden kautta, vaan laittaa Cabinet-tila päälle. Mallinnuksista omia suosikkejani ovat muhkea Peavey 5150, sirkkelisahaajan valinta Extreme Distortion sekä retrohenkinen Boss OD-1, johon saa piiskattua lisää elämää kompressorilla. Patchien editointi on helppoa, sillä sen hetkiseen patchiin tehdyt muutokset voi halutessaan tallentaa yksinkertaisesti painamalla store-nappia. Laitteessa on myös tap-nappi jolla voi säätää efektin taajuutta manuaalisesti tai rumpukoneen nopeutta.

Zoomin ehdoton erikoisominaisuus on ZNR eli Zoom Noise Reduction. Se poistaa kohinan, mutta jättää signaalin. Vertailuna V-Amp2:n kohinasuodatin poistaa kyllä kohinan silloin kun ei soita, mutta soittamisen aikana kaikki kohina kuuluu mukana ja tekee useimmista hi gain -mallinnuksista lähes käyttökelvottomia. ZNR ei ole tietenkään mikään täydellinen ratkaisu, mutta käytännössä se mahdollistaa kovimmankin särön käyttämisen ilman valtavaa kohinaa. Kohinanpoiston tasoa voi säätää mikäli haluaa, että soundi säilyy enemmän alkuperäisenä. ZNR-moduuliin on vielä lisätty monipuolisuuden vuoksi perinteinen Noise Gate sekä vintage-tyylinen Dirty Gate.

Kaikista ylisanoista huolimatta G2 on mallintava laite ja vieläpä halpa sellainen. Kuitenkin soundit kuulostavat mielestäni erittäin ”isoilta” eivätkä millään tavalla epämiellyttäviltä. EQ-säätimissä on runsaasti säätövaraa, esimerkiksi basson vääntäminen täysille iskee hymyn kasvoille. Vertailu täsmälleen samanhintaiseen V-Amp2:n on täysin turha, koska V-Amp2 on totaalinen vitsi verrattuna G2:n. Zoomin huono maine perustuu pitkälle menneeseen aikaan. Kannattaa todellakin testata G2:sta mikäli etsii hintaluokassaan melkoisen kovatasoista multiefektilaitetta.

+ Lähes kaikki
+ Selkeä ohjekirja (lisäksi jokaisesta mallinnettavasta laitteesta pieni historiikki)
- Rumpukoneen äänenvoimakkuus tuntuu olevan aina täysillä kun sen laittaa päälle
- Reverb-moduuli kytkeytyy pois päältä rumpukoneessa

Hinta: 99¤ (sis. muuntajan, toimii myös paristoilla)

Kirjoittanut Krice 23.03.2007

            657×600  -  68 kt.


Arvostelu

3,53,53,53,53,5    (20 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Boogierooster: Hyvin kirjoitettu arvostelu, hehkutuksesta seuraa kyllä kuitenkin myös epäilystä, "miten toi voi olla niin hyvä ku me kaikki tiedetää 505 II!!!"
Thule: Jep, hyvä arvostelu - joskin epäilyttävän positiiviseen sävyyn ;) Nauhoitappas pari pätkää, niin päästään tuomitsemaan.
Krice: http://koti.mbnet.fi/paulkp/guitar/mp3/ Tuolta Extreme Dist ja Soolo 74 (ja siitä eteenpäin) on vedetty G2:lla.
Ziggy Bubba: "G2 on puhdas transistorilaite", juu en usko. Nopean testin ja ääninäytteiden perusteella Zoom on mennyt eteenpäin, mutta tämä arvostelu on kyllä turhan mairitteleva. Toki hintaisekseen oikein asiallisen oloinen peli.
Krice: Tarkoittaa siis sitä, että G2:ssa ei ole etuasteputkea, joka taas löytyy G7.1ut ja G9.2tt -malleista.
FloydRose: Tuota pakko sanoa... Itelläni ollut G2 muutaman vuoden, niin se reverb moduulin saa pidettyä päällä/ kytkettyä päälle rumpukoneen kanssa jotenkin, mutta en muista miten kun itselläni meni toi rumpukone nappi hajalle!
FloydRose: Ja se muuten on muovikuorinen.
Cub3: Hyvä arvostelu, oon harkinnu hankkivani ton G2.1U pedaalin :)
Cub3: Semmosta vielä haluaisin kysyä, että minkälaiset nauhoitusominaisuudet tuossa on? Usb-liitentä ilmeisesti löytyy ja jossain liikkeessä näyttää tulevan myös Steinberg Cubase LE- äänitys softa mukaan. Kokemuksia?
Nanottaja: Käsittääkseni se usb-liitäntä on vain siinä kalliimmassa pedaali mallissa. En ole ihan varma
Hillboy: Ei muuten varmasti ole muovikuorinen. Mulla on kanssa tuo ja metallia on kotelo. G1 on muovikotelolla ja muutenkin ihan lelu tohon verrattuna. Putkivahvistimeen tota ei kannata ainakaan mun mielesät tökätä. Alkaa mikä tahansa kuulostaa rumalta
Hillboy: Ja sekin on minusta miinus, että saundi on kliineillä aina joko ponneton tai sitten yläpää napsaa korvaan ikävästi... IMO vain tietty... Säröjä löytyy ihan kivojakin kyllä ainakin tieokoneeseen tai PA:han vetäessä
DirtyFingers: G2.1U tuntuu asialliselta vehkeeltä. Vielä kun ostaisi USB:n niin pääsisi nauhoittelemaan...
pinballwizard: mulla kyllä hajos säätimet kosketuksesta :(, mut jees artikkeli
whiplashii: vaikuttaako minkälaiseen vahvistimeen pluggaat? esim. tuleeko marshalista ja benttonista sama soundi tämän läpi?
tepeh: Itselläni on tuo G2, mutta eipä siitä ole mitään USB:tä löytynyt...
machinehead72: täytyy sanoa tuohon rumpukonenappi kommenttiin, että itsellänikin meni se mäsäksi, vaikka en edes sitä niin hirveästi käyttänyt...
Gabe: plussaa. ihan toimiva peli on ollut :)
Azolith: Sata soundia mitä ei kukaan jaksa kuunnella on ehkä liioittelua, on nää menneet eteenpäin mutta silti mitä hittoa tekee. Ei oikeasti soi, kaikki väliin pilaa soundia ja varsinkin nämä kaikki 100 ääntä yhdestä pedaalista.
freakingenius: Useamman vuoden ollut niin koti-, treenis-, että keikka käytössä ja aivan uskomaton laite. Hyvä arvostelu!

Yhteensä 20 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti