Muusikoiden.net
21.11.2018
OGRE | Magnesiumkitarat 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

28.01.2009: DIY Pedalboard - helppo ja siisti lankku...


Helppo bygätä, siisti ja nopeasti valmis. Piiskaa ulkonäöllä ja käytännöllisyydellään taatusti katkenneeseen kukkalautaan ruuvatut pedaalit. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, mutta tässä periaate:

Raaka-aineet:
Pinnoitettu levy: itse käytin jonkin vanhan 16mm paksun melamiinipintaisen hyllylevyn. Tästä sirkkelöitiin 55 x 27cm ja 55 x 9 cm -kokoiset palat. 1¤ Puukeskuksesta, jos ei löydy mistään saunan takaa sopivaa.

Velcronauha: Bilteman 5cm leveää "takiaistarraa", tulee 3 metrin paketissa joka riittää juuri mukavasti tähän. Pohjassa liimapinta, ei tartte muuta liimaa. 10¤ / 3m laatikko.

Subbarikangas: Mikä vain verhoilumatsku päätylevylle. Esimerkissä Bilteman mustaa, pörröistä subbarikangasta. Tästä riittää vaikka kokonaisen kaapin päällystämiseen. Tätä tulee monta neliötä säkissä, käytämme vain kaistaleen tässä.

Sprayliima: 7¤ verhoilumatskun liimaukseen, überkätevää ja lähes ainoa vaihtoehto nopeaan työhön. Biltemasta 7¤ / purkki.

Nippusiteitä: säkin saa parilla egellä. Mustia tietysti!

Musta spray (matta): 5¤ mistä vain, bensikset, varaosakaupat, säläkaupat (Biltema & Clas Ohlson).

Musta jatkojohto: Clas Ohlsonilta muutamalla egellä, värillä on väliä =)

Pari jykevää kulmarautaa: 50 centtiä laaki mistä vain sälä/rautakaupasta (esimerkin kulmikset löytyi mun työkalupakeista).

Kantokahva: Kahden tsibaleen pusseissa Biltemasta, joku 3¤ pussi.

Näin kasattiin:
Molemmat levynpätkät maalattiin huolellisesti spraylla mustaksi. Kuivuttuaan spraysta pienempi pala sumutettiin sprayliimalla yltympäri ja päällystettiin subbarikankaalla. Isompaan levyyn leikattiin tasan levyn mittaisia (55 cm) kaistaleita takiaisnauhasta, neljä kaistaletta (5 cm leveitä, yht 55 x 20cm tarttumapintaa speduille).

Pienemmän lankun selkäpuolelle kiinnitettiin kantokahva, ja lauta ruuvattiin alareunasta kolmella ruuvilla kiinni isomman laudan päätyyn. Niin siis, että pienempikin lauta koskettaa maata/lattiaa alapäädystään. Kulmaraudat vielä sisäpuolelle niin ei huoju eikä heilu. Kulmaraudat maalattiin myös mustalla spraylla irtokappaleina yhtenäisen lookin nimissä =)

Nyt lankusta puuttui enää virta.
Jatkojohtoon kiinnitettiin nippusiteillä virta-adapteri jonka piuha niputettiin siististi. Jatkojohto ruuvattiin pitkillä ruuveilla ylä- ja alareunoistaan kiinni pienemmän laudan selkäpuolelta läpi suoraan itse jatkiksen muovirunkoon.

Tadaa, valmis!

Lopuksi spedujen virta-adapterin niputetun piuhan päähän tökätään daisy chain-henkinen haarakappale, joka jakaa virran viidelle efektille. Efektipedaalien pohjista revitään turhat tassut ja kumit veke, ja takiastarran vastapuolta liimataan huolellisesti spedujen pohjaan koko matkalta. Pedaalit voi nyt asetella mielivaltaiseen järjestykseen. Ne lähtevät pienellä voimankäytöllä helposti irti laudasta, mutta eivät soiton tai roudauksen aikana. Kantokahva mahdollistaa helpon yhdenkäden roudauksen, eivätkä spedut todellakaan putoa jos lautojen pinnat olivat liasta ja pölystä puhtaat velcroa liimatessa. Esimerkkitapauksessa pinnat pyyhittiin tärpätillä kevyesti ennen takiaistarran liimausta.

Velcropinnalle voi helposti kiinnittää mm. varapiuhoja ja muuta sälää jos kaikki tila ei ole pedaalien käytössä. Rakentamisesta jää yli muutama neliö subbarikangasta, lähes täysi purkki sprayta ja liimaa ja toinen kantokahva.

Toisen vastaavan rakentaminen ylijäämäkamoista maksaisi lähinnä uuden jatkojohtopökäleen (alta 5¤), rullan velcroa (10¤) ja uudet levyt (1¤).

Aikaa meni enemmän rautakaupassa käyntiin ja muuhun ajeluun, kuin itse työhön. Rakentaminen kaikkine sähläyksineen ("sakset jäi himaan") ja muineen vei hieman toista tuntia.

"Ideointi" ja toteutus: Leo Lindgren & Jouni Mensonen.

Jälkiviisautta (17.07.2007): Vaikka laudan rakentamisen aikoihin oli debaattia Bilteman tarranauhan pitävyydestä, täytyy sanoa että mitään ongelmia ei ole tullut. Ensimmäinenkään tarrapala ei ole edes ruvennut repsottamaan, tarrapalathan ovat noin millin tai pari itse lautaa lyhyempiä eikä niihin silloin osu reunoilta ikinä mitään. Ainoa miinus vehkeessä on ollut omien kamahimojen aliarvioiminen. Nälkä kasvaa syödessä, jos joskus hommaan Whammyn niin täytyy bygäillä isompi lauta ettei tartte poistella tuosta mitään ;-)

Lisää jälkiviisautta (28.01.2009): Hommattuani wahin totesin että haluan sen laudan ekaksi pedaaliksi, joten jouduin itseasiassa irrottamaan jatkojohdon ja siirtämään sitä kymmenisen senttiä vasemmalle jotta wahi mahtuu laudalle. Tuleviin projekteihin siis virta keskelle tai enemmän tilaa speduille. Lauta on edelleen käytössä näin parin vuoden jälkeenkin ja Bilteman velcrotarrat ovat edelleen paikoillaan laudassa, vaikka niiden pitävyydestä oli jonkinlaista epäilystä.

Kirjoittanut L.Ruoska 11.03.2007

            427×600  -  49 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (30 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Werde: Tuo Bilteman tarranauha on lyhytikäistä tuossa käytössä. 3M on toista maata.
L.Ruoska: Kelasin kanssa että se voi olla, mutta muuta ei ollu saatavilla (kangaskaupoista loppu). Se levy pestiin tärpätillä ja pyyhittiin huolellisesti joten käytännössä liimapinta on ainakin lähes steriili. Kuukauden päästä nähdään miten kestää.
samorvoja: Ihan hyvä artikkeli. Itse kun oman lankun rakensin muutama päivä sitten niin taitoin tarranauhan pedaalin takalevyn alle (ruuvit löysäksi ja sinne vaan) ettei tule pysyviä jälkiä liimaamisesta jos joskus päätän myydä spedut eteenpäin.
L.Ruoska: Hyvä ajatus, eikä tosiaan lähde irti spedusta jos sen silleen "sandwichittää" sinne väliin..jos ymmärsin sua oikein. Vaatii tosin tilaa reunoilla että saa kunnolla tarttumapintaa.
samorvoja: Aluksi takakansi tuntui jäävän vähän koholleen mutta leikkasin terävällä veitsellä väliin jäävät hakaset pois niin mahtui paremmin. Vielä tuntuu hyvin pysyvän mutta katotaan miten kestää.
ketale81: Oli kyllä mielenkiintoinen projketi tämäkin.. Vielä kun saadaan se "Pimp my valvestate" tänne. ;)
juzzz: Ainakaan Bilteman tarranauha ei pysy kiinni digitechin pedaaleissa eikä marsun kanavanvaihtajan pohjakumissa :/
L.Ruoska: Ei se oikein pysykään, itse annan aina puukkoa spedujen pohjakumille kunhan olen varma että pidän spedun enkä pistä heti myyntiin.
kle: Sain tästä inspiraation oman laudan rakentamiseen! Kiitos. Täällä kuvia tekeleestäni: http://en.xihalife.com/b/klle/4728/
Pallisti: Hei sä pelastit mun elämän ja säästit mun rahoja ehkä jonkun miljoonan.
L.Ruoska: Heh no joo, hyvä että on ihmisille kelvannut :) Kiitos vaan kehuista ja arvioista :)
markkupoika: en tiedä bilteman tarranauhasta kyllä. itse käytän omassa lankussa eurokankaan tarranauhaa ja pysyy kyllä spedut kiinni. ihan fiksu lauta kuitenkin propsit siitä!

Yhteensä 12 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti