Muusikoiden.net
17.03.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

26.10.2008: Framus Cobra


Yleisön pyynnöstä ajattelin kirjoittaa mahdollisimman neutraalin ja asiapitoisen arvostelun kyseisestä nupista.

Specsit: 100W, kolme kanavaa (clean, crunch ja lead), Electro-Harmonix putket (etuaste 5 X ecc83 pääte 4 X EL-34). Clean-kanavassa bright-kytkin ja särökanavissa notch-kytkin (mid-cut).
2 X master volume, päätteessä basson säätö (deep-nuppi), line out, 4/8/16-ohmivalitsin, rinnankytketty efektilooppi, MIDI-ohjausmahdollisuus. Kanavanvaihtopedaali ei kuulu hintaan. (Tubesoundista tosin sain sen mukaan). Tehdasasetuksena biasit on säädetty liian alas, n. 22mA:iin. Käytin omani Wahvarikellarissa, jossa ne nostettiin johonkin 33mA:in tienoille. Ääni parani tämän seurauksena huomattavasti, ikäänkuin "kasvoi isommaksi". Efektilooppi on suunniteltu räkkiefekteille, joten valtavan pedaaliarsenaalin omistajat joutunevat sijoittamaan ne vaffarin eteen.

Ääni:
Clean-kanava on erittäin kirkas, ei säröydy helposti. Bright-kytkin ei ennen biasin säätöä vaikuttanut lainkaan ja sen jälkeenkin muutos on melko kosmeettinen. IMO todella hyvä.

Crunch-kanavasta löytyy säröä mihin tahansa metalliin riittävästi. Särö on erotteleva, tiukka ja melko kuiva. Notch-kytkintä ei ole pahemmin tullut käytettyä kun en tuon scooppi-soundin ystävä ole. Tehdasasetuksilla särössä oli yläpäässä sellainen ärsyttävä sirinä jota ei saanut eq:ta vääntämällä pois. Biasinsäädön ja pääteputkien vaihdon jälkeen "ominaisuutta" ei ole enää ollut. "Marshallmainen".

Lead-kanava on melko erilainen soundimaailmaltaan kuin crunch. Hiukan enemmän kompressoitu, ei niin kuiva. Puuroutuu kompatessa helpommin kuin crunch, mutta leadeihinhan tämä on nimenkin perusteella tarkoitettu, ja soveltuu niihin erinomaisesti. "Mesamainen"

EQ:sta voisi sen sanoa, että tuo deep-kytkin on kyllä loistava keksintö. Sillä saa sellaisen pehmeän alapään joka ei puurouta soundia. Itselläni asetukset ovat yleensä etuasteen basso klo 9 ja pääte klo 15.

Luotettavuus:
Ainoa kritiikin kohde on tuo jalkakytkin. Se hajosi tunnin käytön jälkeen, jolle sain onneksi Tubesoundista uuden. Nykyinen pedaali on toiminut ihan ok.

Yleistä:
Eli jos vähän yleistä kritiikkiä antaa, niin tuo pedaali on kyllä ykkösenä. 1) Se hajoaa helposti. 2) Sen joutuu erikseen ostamaan 3) Se liitetään vahvistimeen kahdella mustalla johdolla joihin ei ole mitenkään merkitty kumpi on kumpi. Jos johdot kytkee väärinpäin, pedaalista vaihdettaessa crunch-kanavalle päälle meneekin lead-kanava jne. Myös tuo alhainen bias ihmetyttää, koska vahvistin kuulostaa huomattavasti paremmalta kuumempana.

Muuten olen ollut erittäin tyytyväinen ostokseen, yleisarvosanaksi voisi antaa tehdasasetuksilla 8-. Biasin säädön ja pääteputkien vaihdon JJ:n E34L:iin jälkeen kuulostaa hyvältä.

Cobra-kaapista: 4X12 Celestion Vintage 25 Greenback-elementit, 100W tehonkesto, 8 ohmia mono, 2X16 ohmia stereo.

E: Kaapista hiukan lisäjuttua. Kaappi on ehdottomasti kirkkaampi kuin V30:llä varustetut kaapit. (Siinä on greenbackit). Kaapissa on todella tiukka yleissointi, (alapää ei puuroudu millään) ei kuitenkaan liikaa, että cleanit soivat ilmavasti. Maailmalta olen kuullut että kuulostaa hiukan samalta kuin VHT:n Fat Bottom, VHT:ssä on vain vielä tiukempi soundi.

Putkia on tullut hiukan vaihdeltua, TAD:n (Ruby) EL34BSTR:t vaihdatin päätteeseen ja soundi muuttui hiukan aggressiivisemmaksi kuin JJ:llä. Ehkä hiukan kirkkaammaksi myös.

Etusiksi olen vaihtanut NOS Mullardit V1&V5:n ja Tung-sol reissuet slotteihin V2&3. Efektilooppia hoitaa EH. Mullardit tekivät vahvistimesta paljon avoimemman kuuloisen ja Tung-solit ovat todella aggressiisisen kuuloiset. Kokeilin myös Shuguangin 12ax7B:tä V2&3:ssa, jotka toivat vahvistimeen paljon "marshallmaisuutta", mutta myös ärsyttävää yläpääkihinää, joten tung-solit saivat jäädä.

Ääninäytteitä, etupäässä crunch-kanavalla:
http://www.soundclick.com/nakedzen

Edit: Tuolta lisää
http://netmusicians.org/?section=user&value=nakedzen

Kirjoittanut nakedzen 18.08.2005


Arvostelu

3,33,33,33,33,3    (6 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Jucciz: Hyvä yleiskuvaus. Vielä kun lisäät ääninäytteitä niin entistä parempi.
msm40: Niin sinähän taidat tuutata Cobran kaappia tolla? Lukisin mielelläni ajatuksen tai pari siitäkin, muuten+.
zeme: Hyvä arvostelu, tosiaankin, vielä pari ääninäytettä nii sitten kaikki on täydellistä. Näin.
-K-: Hyvin samanlainen peli tuntuu olevan kuin tuo dragonkin, astetta parempi puhdas ja crunchissa hieman vähemmän säröä kuin cobrassa.
kipa86: Tilasin juuri kyseisen nupin ja saan sen vkolla. Kuulemma yks parhaimmista nupeista. Voittaa Krankinkin!!
kege: Hyvä ja informatiivinen artikkeli. Ajattelin vain mainita että efektilooppiin VOI laittaa myös muita kuin räkkiefektejä, jos jotakuta mietityttää tämä asia...
tbw: Pakko se on tämä nuppi ostaa, kuulosti se sen verta hyvältä. Särön sirinä häiritsi testaillessa, mutta jos siitä näillä vinkeillä pääsee eroon, niin tämä on pakko-ostos. Kaappikin muuten on oikeasti rouhea sekä soinniltaan että ulkonäöltään. Suosittelen
tbw: Cobra sitten käytännössä vaatii alleen kaapin V25-elementeillä. Ehdottomasti parhaimman kuuloset kun vertailin V30, V60 ja nuo V25. Sattuneesta syystä veekaksvitoset löytynevät myös Cobran kaapeista?
nakedzen: Nuo VHT:ssa olevat P50E:t kuulostavat omaan korvaan parhaalta. V25:t (eli greenbackit) toisena. P50E on vähän modernimpi soundiltaan ja todella dynaaminen.
tbw: Tuommoista kaappia en vielä ole luukuttanutkaan. Pistetäänpä vinkki korvan taakse.
nakedzen: Juu, on tuo ainakin alkuunsa kirkas. Yläpää kyllä tasoittuu huomattavasti kun soittelee tarpeeksi kauan.

Yhteensä 11 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti