Muusikoiden.net
19.01.2019
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

17.01.2003: PRS Tremonti SE


-Singlecut-mallinen sähkökitara liimakaulalla
-22 mediumnauhaa, ruusupuuotelauta 10" radiuksella
-25" mensuuri
-2 kaksikelaista mikkiä
-Kolmiasentoinen mikinvalitsin
-"Wraparound"-tyylinen talla

Ensimmäinen reaktio kääreiden poistamisen jälkeen oli "Hei, täähän on kevyt!". Kokonaan mahonkinen kitara on tosiaan todella kevyt, ja kiitos Stratocastermaisen "kaljamahapyöristyksen" rungossa erittäin mukava soittaa seisaaltaankin. Ulkonäöllisestihän tällä soittaa kirkkokeikan jälkeen Tuska-festareillakin. Yhdestä mahonginpalasta muotoillun kaulan profiili (hieman ohkaisempi versio USA-mallien wide-fat-profiilista) on myös sanalla sanoen loistava, ja on kuin luotu tähän kouraan. 25" mensuuri on myös todella mukava, kielten ollessa sopivan kireät esim. Gibsonin 24.75" skaalaan verrattuna. Useimmista Koreassa tehdyistä kitaroista poiketen kaularauta on kaksisuuntainen. PRS-logolla varustetut virittimet ovat perustavaraa. Jäykkyyttä voi säätää virittimissä olevilla ruuveilla, ja tarkkuus on riittävä.

Tehdaskielinä olivat .009-setin rimpulat, ja vaihdoinkin samantien .010-settiin. Tämän jälkeen tietenkin kitara soi paljon tuhdimmin ja musikaalisemmin, akustisen saundin ollessa mukavan kirkas (ainakin verrattuna epin sg customiin). Tallassa on kielille valmiit urat, joten yksittäisten kielten hienovirettä ei voi säätää. Sen sijaan intonaatiota säädetään korkeudensäätöruuveja vasten asennetuilla kuusiokoloruuveilla. PRS:n mukaan tallan urat ovat suunniteltu intonaation puolesta .009- ja .010-setin kielille.

Korean poikien työn laatu on kautta linjan loistavaa, samoin viimeistely. Liitokset ovat kauniita ilman ylimääräisiä liima- tai maalimöykkyjä, eivätkä nauhat turhia pilkistele otelaudan yli. Maalin (metallinhohtoplatina) hiutaleet ovat hienojakoisia ja yleisilme antaa mielestäni aika arvokkaankin vaikutelman. Muovinen koko kitaraa ympäröivä valkoinen reunalista on myös oikein siististi toteutettu. Ainoana esteettisenä miinuksena on että rungon puoleisessa päässä ohuen e-kielen ja otelaudan reunan välissä on selvästi enemmän tilaa kuin paksun e-kielen puolella, joka saa kaulan näyttämään hieman vinoon asennetulta. Kokemus kuitenkin osoittaa että näin on kutakuinkin kaikissa kitaroissa.

Sitten elektroniikkaan. Vahatut AlNiCo 5-magneettiset mikit ovat mukavan tehokkaat ja erottelevat, paremmat kuin odotin. Tallamikissä on asennetta; sopivassa suhteessa yläpäätä (ei riipivää), alapäätä ja atakkia, ja kaulamikissä erottelevuutta. Kummatkin mikit samaan aikaan päällä antaa isolla säröllä hyvinkin smoothin saundin. Toki nämä kuulostavat tavanomaisilta, ehkä jopa jonkun mielestä tylsiltä verrattuna merkkimikkeihin, mutta näinhän on lähestulkoon kaikkien nimettömien mikkien kanssa. Juuri tämän "tavanomaisuuden" takia saundit ovat käyttökelpoisia monissa musiikkityyleissä, ja se on käsittääkseni tarkoitus SE-malleissa. Volume- ja tonepotikoiden paikat poikkeavat perinteisestä Les Paul-layoutista. Kaulan puolen potikat ovat kaulamikin säädöt (ylempi volume, alempi tone), kun taas tallan puolen potikat tallamikin.

Mielestäni PRS on onnistunut erittäin hyvin SE-sarjan kitaroissaan. (Seuraava on lähes suora lainaus vanhasta Guitarist-lehdestä, mutta olen samaa mieltä.) Olisi ollut helppoa vain teettää halvat ja samannäköiset kopiot USA-malleista kaukoidässä, mutta PRS on oikeasti koittanut tehdä laadukkaita soittimia. SE-malleja voi mielestäni verrata vanhoihin Gibsonin Junior-malleihin, joiden tarkoitus oli tarjota sama laatu yksinkertaisemmassa ja näin ollen edullisemmassa muodossa. Mukana tuleva gig bag on laadukkaimman ja jämäkimmän tuntuisin mitä olen ikinä nähnyt.

Kirjoittanut Kjukka 17.01.2003

            368×460  -  42 kt.


Arvostelu

3,63,63,63,63,6    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

leroysmith: mul on just tollanen musta versio tosta ja on niin helvetin hyvä kitara ja kevyt

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti