Muusikoiden.net
03.12.2023
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

19.04.2022: Puuhastelin tukevan mikkitelineen overhe...


____________


Hankkeen lähtökohdat

Rumpujen overhead-mikit on mulla (vaihesyistä) XY-asettelussa. Alko ärsyttää perus K&M-mikkiständin notkuminen ja rajoitettu ulottuvuus.

Huomasin siis tarvitsevani mikkitelineen jonka vois pystyttää huoneen yhteen nurkaan pois tieltä mutta silti puomissa pitäis riittää ulottuvuutta niin että stereoparin saa helposti sijoitettua mihin tahansa pisteeseen rumpusetin yläpuolella. Ja kaikki tämä luonnollisesti ilman että tarvitsis olla huolissaan telineen kaatumisesta tai notkumisesta tai paikoillaanpysymisestä.

K&M valmistaa kyllä erikseen ostettavia pitkiä puomeja mutta ne on aika letkuisen oloisia kun putken ulkohalkaisijat on mitä on. Ja ehkä vähän kalliita. Paras ja edullisin ratkaisu olis ehkä Thomannilta jykevä ja halpa Superlux-överiteline (66,00e) mutta sepä oli päässyt varastosta loppumaan.

Kehittelin siis tämmöisen kustannuksiltaan budjettiluokkaan kuuluvan mutta ominaisuuksiltaan varsin tinkimättömän overhead-telineratkaisun.

____________


Tarvikkeet

· Valokisko, 1 kpl (Stageworx TS-100 Pro Cross Bar, hinta 8,90e)
Tämä nimenomainen oli terästä ja halpa.
Kuva

· Valo/kaiutinteline, 1 kpl (Stageworx BLS-315 Pro Lighting Stand, hinta 37,00e)
Tämä nimenomainen valikoitui ostettavaksi siitä syystä että yläputken ulkohalkaisija (28mm) oli tuolle halvalle valokiskolle sopiva. Lisäks putket on terästä ja kolmijalan kiinnike on metallia eikä muovia. Muutenkin ihan ok:n oloinen ja näköinen vehje kun vertaa niihin Thomannin ihan halvimpiin.
Kuva

· Putkikiinnike, 2 kpl (Global Truss F14TA-B Half Coupler, hinta 3,30e/kpl)
Ostin nämä koska ovat 18-22mm putkelle sopivia ja väriltään mustia.
Kuva

· Lyhyt puomi, 1 kpl (K&M 21431, hinta 15,90e)
Tämä siksi että oli kevyin minkä löysin, ihan nätin näköinen ja varmana hyvä.

· Mikkiständi, 1 kpl (perus-K&M)
Tämmöinen oli mulla jo ennestään olemassa joten tätä ei tarvinnut ostaa.

____________


Puuhastelu

1) Valokiskon lyhennys.
Irrotin kiskon toisesta päästä neliskanttisen muovisen suojatulpan. Sitten otin turhat pituudet pois eli leikkasin dremelillä semmoiset 25cm toisesta päästä vek. Irrotetun suojatulpan löin lopuksi takaisin putken päähän.
Kuva

2) Putkikiinnikkeiden asennus.
Valokiskossa on useita 8mm:n reikiä kiskon ylä- ja alapinnassa kohdikkain. Mitkä tahansa 6mm:n pultit ja mutterit tietysti käy mutta mä käytin varastosta löytyneitä fillarihommista yli jääneitä matalakantaisia pultteja ja tuommoisia upotettavia holkkimuttereita ihan vaan koska hifistely on hifistelyä.
Kuva1 - Kuva2

3) Mikkitelineen purku ja kiinnitys kiskoon.
Mikkiteline piti purkaa osiinsa jotta jalustan saa irti. K&M:n telineiden (ja varmaan muidenkin) alempi putkihan on ulkohalkaisijaltaan kivan tuhti eli 20mm. Putki asettuu just täydellisesti putkikiinnikkeiden otteeseen.
Kuva

4) Valokisko kiinni telineeseen.
Nostin kiskon kiinnikkeineen ja putkineen valo/kaiutintelineen nokkaan killumaan ja kiristin paikoilleen.
Kuva

5) Sisempi putki kiinni.
Sujautin paikoilleen mikkitelineen sisäputken (ulkohalkaisija 15mm) ja holkit ja kauluksen ym. roippeet ja kiristin homman kasaan.
Kuva

6) Päätypuomi paikoilleen.
Kiinnitin sisäputken päähän tiukasti ostamani K&M:n lyhyen puomin.
Kuva

7) Valmista tuli!
Puomin ulottuvuus on pikkusen alle 2 metriä. Tuommoinen mitta riittää kaikkiin kuviteltavissa oleviin sijoituksiin ainakin mulla. Kuvasta vähän vaikea hahmottaa asiaa mutta tuossa stereopari sijaitsee kutakuinkin jo isoimman lattiatomin yläpuolella.
Kuva

____________


Loppuarvio

Hiton hyvä ja tukeva tuli. Eikä ihan pahan näköinenkään. Kokonaisuus on todella jämäkkä, ei notku ja pysyy siinä mihin laitettu. Ton valo/kaiutintelineen ison kolmijalan etu on se että saan telineen seisomaan just semmoiseen kohtaan missä tasapainon kannalta paras on. Rummuissani on ns. flat base -telineitä ja perus mikkiständin jalan asettelu sellaisten lähelle tai kohdille on todella haasteellista ellei mahdotonta. Lyhyt "poikittais"puomi tuolla varren päässä mahdollistaa sitten stereoparin sijoittelun vapaasti kaikkiin mahdollisiin kulmiin, kallistuksiin ja sijainteihin. Mielestäni kustannuksetkin (yht. 68,40e) oli ihan siedettävässä suuruusluokassa. Lisäbonari: puuhastelu on hauskaa.

Kiitos jos jaksoit lukea.

Toivottavasti tästä hankkeesta oli jotakin hyötyä muille vaikka sitten niin että joku keksii tämän perusteella oman (paremman) idiksen tai toteutuksen.

____________

Kirjoittanut Mösjöö 18.02.2021

            2048×1536  -  879 kt.

2048×1536  -  1156 kt.

2048×1536  -  500 kt.


Arvostelu

4,14,14,14,14,1    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

arhipp: Lopputuloksena jämäkän näköinen ständi. Ja hienot kannut! Itse en tykkää väistellä ständejä, niin ruuvasin kattoon overheadeille K&M kattoständit.
Mösjöö: Kiitos, arhipp! Itekkään en tykkää väistellä telineitä, sikspä toi nyt onkin tuolla nurkassa jonne kellään ei oo mitään asiaa. Kattoteline olis varmaan ollu myös hyvä, hitto kun ei tullu edes mieleen!
Magetsu: Loistava idea ja hyvä toteutus. Itse kans tuskailee saman asian kanssa kun rumpujen takana ei ole tarpeeksi tilaa mihin voisi sijoittaa telineitä. Pitää ehkä.puuhastella myös jotain vastaavaa.
Dr_Soap: Vedin itse kattoon kiinni K&M pöytätelineen kolmella ruuvilla ja siihen teleskooppipuomin ja stereopariraudan. Säätövara on toki rajoitettu, mutta toteutus on ainakin siisti. https://www.instagram.com/p/CKgHDGkFajS/?utm_source=ig_web_copy_link
Dr_Soap: ...ja hintaa tuli 57,70eur
Mösjöö: Hienot. Pitäisköhän tehdä keskusteluketju näistä viritelmistä. Mähän jo postasin tämän saman tuonne studiopuolen keskusteluun mutta palstan atk-katastrofin tiimellyksessä postaus katosi.
lapa: Kiitos hienosta ideasta ja hyvin dokumentoidusta jutusta!

Yhteensä 7 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Harjoitustilat ja kotistudiot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2023, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti