Muusikoiden.net
18.08.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

09.05.2018: Pedaalihöpinää


Aloin kirjoitella random-höpinöitä omista pedaaleista jäsenkuvaukseeni, joten ajattelin sen sopivan ehkä myös mnetin artikkeleihin. Toivoisin tänne ehkä enemmän juttuja muutenkin, muuten etusivulle artikkelien alle jäisi roikkumaan lähinnä turhia mainoksia. Toivottavasti tätä ei nähdä mainoksena, vaan tarkoituksena oli tuottaa enemmän tai vähemmän sekava ja kirjoitusvirheiden saattelema kuvaus omista käytössä olevista pedaaleista. Päivittelen tätä sitä mukaa kun sille päälle satun. Eli miten sattuu sekä aikaa että kaljaa olemaan vahingossa liikaa. Näköjään höpinän määrä lisääntyy vauhtiin päästessä.


Fuzz:

- Scarab Deluxe DIY:
Jos sitä itse koskaan ihmettelee mikä niissä fuzzeissa taas kiinnostikaan, niin hetki soittelua tämän kanssa taas palauttaa todellisuuteen. Monipuolinen Tonebender-variaatio, ei mitään sen kummempia hifistely/mojo-osia, vaan hyvää ja monipuolista fuzzin pörinää ja surinaa. Saa myös miedompia OD-tyyppisiä soundeja.

- Colorsound One Knob DIY (NOS BC109):
kirjoitin näistä kokonaisen artikkelin tuonne aiemmin: Colorsound etc.

- MP20A germanium Fuzz Face DIY (Fulltone 69:n kytkennällä):
Parhaat/pahimmat puolet germanium-fuzzeista - yksinkertainen kytkentä, joka päivästä toiseen ja lämpötilastakin vähän riippuen tykkää tai ei tykkää toisista kytkennässä olevasta komponenteista. Liekö sitten nuo neuvosto-trankut, "ennen-oli-paremmin"-mieliala vai kulloinenkin tähtien asema - sitä en lähde kommentoimaan. Eli toisinaan ihan huippu, toisinaan taas vähän hankala.

- Meathead fuzz DIY:
Kuten tuossa One Knob -artikkelissa mainitsin, tämä on Bull Mentula -fuzz: käyttö ei vaadi tekniikan tohtorin papereita.

- Lunar Module DIY (NOS BC109):
Skreddyn Gilmour-fiilistely-fuzz, ehkä tähän mennessä paras piitransistori-FuzzFace-johdannainen mitä oon käyttänyt. Toimii yllättävän hyvin overdrivenä myös (korvasi itsellä ColorSoundin vintage-OD-osastolla - tosin sekin riippuen päivästä).

- Super Fuzz DIY:
Ei perkele! Lisää perään vielä etuaste överibassolla ja miedolla säröyrymisellä, niin Come my Fanatics -soundi on aika lähellä (tää ei olisi muuten ehkä lainkaan huono idea yhteen koteloon). Pehmeää Hendrix-fuzzia turha edes yrittää, saati mitään voimasointua monimutkaisempaa.

- Ge/Si-hybridi Knight Fuzz DIY:
Alkuperäinen Knight-fuzz kytkentä oli aika tylsä diodi-klippaava pii-fuzz, tämä modattu versio taas on nätti germanium/pii fuzz/distortion-hybridi, missä input-konkkaa vaihtamalla voi tiukentaa/löysentää soundia kivasti.

- Swollen Pickle DIY:
Varmaan älyttömin muffi mitä olen käyttänyt: paljon säätövaraa, aloittelija saa helposti kuulostamaan ihan paskalta, kokeneempi pöristelijä loihtii tästä brown notea hipoilevat taajuudet. Tykkään kovasti, vaikka onkin ehkä yksi hankalin muffi saada tottelemaan omia kamoja/soittotyyliä.

- Apinamuffi:
Luottopöristin Second-Hand Apesin keikoilla, taisi olla jotenkin vihreän muffin arvojen pohjalta tehty + joku älytön middlevoittoinen tonestack, en edes muista miten tähän yhtälöön tuli päädyttyä. Esimerkki livenä, puolitetuilla mikeillä puhtaaseen vahvistimeen: Second-Hand Apes, Lukewarm+Funeralopolis

- Fuzzdogin minikokoinen Tall Font Big Muff DIY:
Miten tää kaikki mahtuu tänne koteloon! Vihreät muffit on parhautta, taskun koosta riippuen tämä on joko taskukokoinen tai sitten näitä mahtuu monta taskuun.

- Pharaoh DIY
Nämä vähän pidemmälle modatut muffit ovat taas oma lukunsa. Muffin piiristä saa leivottua monta pullaa. Tämä oli Telen kanssa ihan hiton hyvä. Näitä on tullut rakennettua ja soitettua monta, koska niiden ympärillä on paljon hypeä. Ite suosin vihreän muffin variaatioita enemmän. Mutta Pharaohin klippauskytkin on hyvä lisä mihin tahansa muff-piiriin.

- EHX Big Muff (V9 - NYC)
En tiedä miksi näistä ei tykätä enempää -ehkä vintage-arvo ei ole vielä purrut. Aika tyly pöristin. Klippausta ja alataajuuksien tuuttausta pehmentämällä voisi olla smoothimpi, kun taas esim. middle- ja klippaus-modeilla taas voisi saada kunnon doom-jyrän.

- EHX Big Muff (V8 - musta venäläinen)
Second-Hand Apesin luottofuzzi bassoihin. Hyvä yksilö on hyvä yksilö. Vanhat muffit ovat kaikki enemmän tai vähemmän toisistaan poikkeavia - nykyhinnoilla ei sellaista kannata ostaa kokeilematta.

Dist/OD:

- Friedmann BE-OD DIY
Omasta mielestä ehkä paras hi-gain-OD mitä olen tähän mennessä soittanut. Tosin piiri oli myös aika monimutkainen.

- HM-2 DIY
Toinen melko monimutkainen säröpiiri. Mutta tässä on myös SE soundi. Tony Pepersin piirilevylle tehty. Pepers tiesi mitä teki!

- Wampler Ecstasy DIY
Nyt sitten siirrytään enemmän sinne "sun faijas OD" -puolelle. Ollut mulla monesti se aina päällä oleva pedaali, etenkin single coil -kitaran kanssa. Bassosäädöllä pääsee jo pörinäosastolle, mutta parhaimmillaan tämä on siinä miedon/vähän-liian-kovan-että-blues-ukko-arvostaa särön rajoilla. Omaani laitoin vähän pienemmän arvon gain-potikkaan.

- Rat DIY (SI/LED clip)
Pitkään meni ennen kuin ymmärsin rottien hienouden. Tämän tein orkkis-chipillä (LM308) ja vaihtoehtoisella LED-klippauksella. Ihan hiton hyvä.

- King of Tone/Bluesbreaker DIY
Se OD mistä rikkaat ukot internetissä tykkäävät. Eikä turhaan: klippauskytkin aika ehdoton lisä - harmi vaan, että alkuperäisessä ne on jätetty kotelon sisään.

- Crunch Box DIY
Pidemmälle viety BluesBreaker-piirin pohjalle tehty OD LED-klippauksella. Tietääkseni ensin oli BluesBreaker, sitten kai Guv'nor yms. Sitten vähän myöhemmin tuli tämä. Ei tosin heti uskoisi BB-johdannaiseksi. Omaan makuun hyvin sopivaa vähän kompressoidumpaa Marshall-tyyppistä säröä. Jos BE-OD on omaan budjettin liian kallis, niin tämä on mielestäni lähinnä sitä soundimaailmaa, vaikka omasta mielestäni kuulostaa avoimemmalta ja on simppelimpi käyttää.

- TS808-tyylinen DIY OD w/ bass control
Tubescreamer. Kaikilla pitäisi melkein olla TS, tykkää siitä tai ei. Omani tein bassopotikalla, jolla saa joko clean boostiin enemmän munaa tai sitten muiden pedaalien boostaamiseen enemmän tuhnua. Seuraava kokeilu olisi varmaan middle-säätö, mutta sen jälkeen se ei kuulostaisi enää TS:ltä.

- Clay Johns OD (DIY)
Äsken sanoin jotain Tubescreamerista, mikä ei kuulosta Tubescreameriltä. No tässä olisi yksi, josta on kuulemma joutunut maksamaan toista tuhatta dollaria aikoinaan.
TL;DR: Tubescreamerin piirin pohjalta tehty tosi hyvä OD.
TL(meh): Joskus oli Landgraff, joidenkin lähteiden mukaan ns. kultamunia muniva hanhi. Joku tienasi paljon rahaa hypettämällä. Landgraffin pedaalit olivat ilmeisesri lopulta vaan modattuja ratteja ja tubescreamereita, joissa oli koteloiden sisäkannet täytetty mm. Jeesusta käsittelevillä teksteillä. Kaupaksi meni ilmeisesti 200+ dollarin hintoihin. Oma osastonsa oli sitten Klonien hintoihin (1500+ dollaria) asti päässyt Clay Jones Overdrive, joka se taas oli "modattu" versio Landgraffista, eli lähinnä Tubescreamer LED-klippauksella, hifimmällä chipillä ja muutamalla eri komponenttien arvolla. Noh, olkoon miten on - tämä on hyvä OD, mutta en maksaisi siitä 1500 dollaria.

- Uproar Distortion
Suhr Riot -johdannainen, ollut Antagonist Zero -keikkojen luottosärö aina. Suhr Riot taas on tietääkseni johdannainen Crunch Box / BluesBreaker / Guv'nor -piiristä. En ole tätä itse kasannut, mutta keikkaiua se on kestänyt jo kymmenisen vuotta!

- Sunn Model T JFET preamp DIY
Bassopörinää? Kyllä kiitos! Ei kovin kummoinen särö yksinään - en oikein tykkää tuosta putkien tilalle kytkentöihin laitettavien FET-transistoreiden klippauksesta -, mutta tämän eteen kun tuuttaa jotain hyvää OD/fuzz-soundia, niin johan pörisee!

- Guma Antique, Vintage Microtubes -klooni
Paras bassosärö mitä toistaiseksi on tullut vastaan. Ei liian överi, ei liian mieto kuitenkaan. Eikö kolise ärsyttävästi.

Boost:

- Super Hard On DIY
Jos et ole käyttänyt tälläistä, niin suosittelen vahvasti.

- Super Duper 2 in 1 DIY
Apes-laudan vakiovaruste. Toinen puoli aina päällä, toinen tarvittaessa sooloboostina. Master-volume ehkä vähän turha, koska hillittynä ei kuulosta niin hyvältä kuin täysiä tuutatessaan. Tosin kaksi yhtä aikaa täysillä tuuttaavaa SHO:a alkaa olla jo aikamoista pörinää.

- Ge/si-hybridi treblebooster DIY
Trebleboosterit on hauskoja. Naga Viper on hyvä, tämä tosin jäi itselle käyttöön pidemmäksi aikaa. Vaatii kovaäänisen vahvistimen, VOX-soundin kanssa ihan parasta.

Modulaatio:

- EHX Small Stone Nano -phaser
Small Stone vai MXR? Riippuu päivästä, toistaiseksi lautaan jäi oma MXR-kopio, mutta tässä EHX:n nano-versiossa tuntuu olevan rahoille vastinetta myös. Tosin virtalähteen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei piirin nakutus vuoda muihin efekteihin.

- Mooer Trelicopter
Pieni tremolo. Hyvä. Suosittelen, jos ei erityisempiä ominaisuuksia kaipaa tremololta. Tosin sama kuin yllä, eli kannattaa pitää huoli, ettei piirin nakutus vuoda virtalähteen kautta esim. säröihin. Eristetyt virrat modulaatioefekteihin best!

- DIY BYOC tremolo
Tein tähän vilkkuvan valon. Sitten tajusin, etten halua katsella vilkkuvia valoja ainakaan keikkalaudassa. Hyvä boosti ja maukas tremolo, jäi kotiin käyttöön.

- DIY Phase 90
Second-Hand Apes keikkalaudan vakiophaser. Phaser pitää olla.

- DIY Colorsound tremolo

Delay/Reverb:
- EHX Memory Toy
- Deep Blue Delay DIY w/ dirt
- Moody Sounds Mushroom Echo
- Boss DD6 Delay
- TC Electronic Hall of Fame Reverb

Virittimet:
- Korg Pitchblack
- Korg Pitchblack Poly
- Mightysound PT-06

Wahit:
- Dunlop GCB-95 Crybaby (True Bypass -modattu)
- DIY Colorsound wah (vanhan Crybabyn kotelossa, vaatisi isomman sweepin)
- Vox V845 (True Bypass -modattu)

Muut:
- Digitech Drop
- Digitech JamMan Solo
- Mooer Tender Octaver
Ehkä paras alle 50 ¤ maksanut Kiina-pedaali, mitä olen koskaan omistanut. Harmi kun tätä mallia ei tehdä enää.
- Danelectro Fish&Chips EQ
tässä hajosi alkuperäinen muovinen poljin ja ei se tykännyt kyllä laadukkaasta uudesta polkimestakaan :/

Kirjoittanut qak 10.05.2018

            2304×1544  -  708 kt.

2304×1728  -  966 kt.

2264×1480  -  866 kt.


Arvostelu

2,82,82,82,82,8    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Jaketsu: Kokeneempi fuzz-fanaatikkokin saa Swollen Picklen kuulostamaan paskalta 😄 Pari vuotta veivailin kunnes luovutin ja siirryin takaisin helpompiin muhveihib
qak: No sepä joo! Mut Swollen Picklen parhaat soundit löytyy melkein niitä kotelon sisällä olevia trimmereitä säätämällä. Pöljää, että orkkiksessa ne on piiloitettu sisälle.

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Omat soittokamat

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti