Muusikoiden.net
17.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

29.03.2018: Marshall combon rakentaminen


Kaukaisella 80-luvulla teininä ollessani iskä osti mulle Marshall 5010 Master Lead Combon. Voi sitä onnea! Sitten bändisoitossa huomasin ettei vehje ollutkaan niin tehokas kuin halusin. Ja soundi oli jotenkin tasaista pötköä. Eikä säröä ollut tarpeeksi. Eikä se iskenyt munaskuihin. Vahvari lähti sitten aikanaan jollekin toiselle ja siirryin muihin vahvistimiin, mm. 20 vuotta edellisen jälkeen JCM800 2203 + 1960A -yhdistelmään jolla vetelin tyytyväisenä keikkaa monta vuotta.

Aloitin modaamaan 2203:sta ja opin perusjutut putkivahvistimen sielunelämästä vähitellen. Sitten heräsi ajatus oman putkivahvistimen rakentamisesta ja vanha 5010 tuli mieleen. Siinähän on loistava koppa 1x12" combolle ja se metallinen loota suorastaan kutsuu poraamaan putkenkantojen reikiä. Etupaneelissa on just oikeat potikat teksteineen JCM800 tyyppiselle vahvarille. Ostin pikkurahalla muusikoiden.net torilta vanhan 5010:n josta homma lähti käyntiin.

Ensiksi suunnitelma - JCM800 etuaste ja 2kpl EL84 pääteputkia. Löysin netistä 18W -layoutin johon sovelsin suoraan JCM800 2203 etuasteen. Päätevahvistinpuoli on 18W -kamaa. Pari juttua piti pähkäillä itse. Pihinä äijänä päätin käyttää kaikki vanhat komponentit mitä laatikoista löytyy, esimerkiksi vanhoja johdonpätkiä, vastuksia ja konkkia. Ostin Uraltonelta loput kamat, eli muuntajat ja tehovastukset.

Sitten 5010:n purku niin että laatikkoon jäi vain virtaliitin ja pääkytkin. Piirsin lyijärillä paikat putkenkannoille, muuntajille, standby-kytkimelle ja muille. Poranteränä käytin kartionmuotoista terää jolla saa kätevästi pientä reikää suurennettua oikeaan kokoon asteittain.
Käytin komponenttien kytkentälevynä käytettyä mustaa levyä joka oli ollut aikaisemmin jossain Fenderissä. Pinnit olivat väärissä paikoissa, mutta ei se minua haitannut. Siihen vaan konkat ja vastukset kiinni luovasti sovitellen. Erivärisiä piuhanpätkiä on mielestäni hyvä käyttää kun niitä voi seurata helposti. Vahvarin kokoaminen tapahtui muutamassa illassa ja se oli helkutin kivaa! Ekat äänet kun pärähti oikealla tavalla niin tuntui kyllä hyvältä!

Jälki on todella rumaa ja kapista kun osassa komponetteja oli vanhaa tinaa ja kaikki on kytkentälevyllä vinossa. Se ei minua haittaa. Kaikki juotokset ovat kuitenkin kiinni kunnolla ja sähköturvallisuusasiat ovat kunnossa (mulla on sähköasentajan peruskoulutus). Tarkoitus oli tehdä rokkikone jossa on asennetta ja sellainen siitä tuli!

Muutaman modauskokeilun jälkeen päädyin nykyiseen malliin jonka yksityiskohtia en enää muista. Lisäsin kuristimen ja passiivisen fx-luupin. Luupissa ei ole mitään vahvistusta ja se toimii jostain syystä mainiosti pedaalilautani kanssa ilman signaalin muutosta.
Kokeilin myös VVR-tyylistä jarrua pääteputkille, mutta en tykännyt miten EL84:t säröytyvät. Minusta nykyinen etuastesärö on hieno!

Kaiutin on Warehouse ET65 joka mielestäni sopii mainiosti Marshall-maailmaan. Putket ovat vanhoja Mullardeja ja pääteputket TAD:ia.

Tein laserprintterillä parit tekstit etupaneelia varten siirtokuva-arkille tulostaen. Laitteen nimeksi tuli JCM818 koska siinä on 18wattia tehoja ja JCM800:n kytkis. Löysin Ebay:stä halvalla logon vahvarin alanurkkaan.

Vahvari on ollut mulla keikoilla 1960A:n kanssa nuppina ja combona. Tehoa siinä riittää sillä rokkibändissä soittaessani Master on ollut vain 2-3:ssa. Soundi on kyllä ohuempi kuin 2203:ssa, mutta muuten se soi hienosti, kuten JCM800. Oikealla tavalla keskialue ja diskanttiräyhäkkyyttä.

Pieni aivoton demokikkare:
https://maihinnousu.net/s/28211


Nyt JCM818 on olkkarin nurkassa kotistudiohommissa. Se soi hiljaakin todella hienosti eri kitaroilla. Aina kun sitä katselen tulee mieleen teiniajat 5010:n parissa omassa kämpässä rämpyttäen. Ja tietysti edesmennyt isäni joka aina osti minulle soittimia kun niitä pyysin. Ja kun nyt itse tehty JCM818 maksoi kaikkinensa noin 400¤ olisi säästeliäs isänikin tyytyväinen. Paitsi hän mieluummin kuunteli iskelmää kuin heviä.

Tämän pienen artikkelin pointtina on soitinrakennukseen kannustaminen. Uusien rakennustaitojen opettelu on todella tyydyttävää puuhaa ja yleensä lopputulos palkitsee tekijän. Vahvistinhommissa oppismiskäyrä on aika jyrkkä kun pitää tietää monta asiaa ja hankkia monta erilaista kädentaitoa. Pitää osata juottaa, käyttää mittaria, testata turvallisesti, porata, leikata johtoja, roplata pieniä osia paikoilleen ja olla kärsivällinen ja tarkka. Sähköturvallisuudesta ei saa tinkiä yhtään! Hyvä tapa aloittaa vahvistinrakennus on ostaa jokin valmis paketti jonka kokoaminen on suoraviivaista puuhaa. Siitä voi sitten edetä modaamaan ja kokeilemaan erilaisia kytkentöjä.

Kirjoittanut von spets 29.03.2018

            3333×1992  -  3043 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (20 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Olavi77: Hieno soundi.
Kaitsu_69: Oli kyllä mainio soundi!
krizz: Nyt mua rupes himottaa 5010 kans, samaan tarkoitukseen...
Tgrider: Todella hyväsoundinen!
s151669: Voi kun tulisikin pikkurahalla moinen aiho vastaan :)
rosberg: ihanaa hulluttelua

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti