Muusikoiden.net
14.12.2018
Akustiset Furch-kitarat | Kohtuuhintaista eurooppalaista huippulaatua jo vuodesta 1981! 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

11.03.2018: Uraltone Jr 3.0


Mitä rakennussarja voi opettaa?

Junior on malliesimerkki hyvin suunnitellusta rakennussarjasta. Laadusta ei ole tingitty missään kohdin - itse asiassa on tainnut käydä jopa päinvastoin. Hinnan ja osien laadun suhde näyttäisi siltä, että kokonaisuutena on tingitty rakentajan eduksi. Tuotteen kehitystä ja versioita vuosia seuraanneena voi huomata selkeästi, että kyseessä on suunnittelijalleen rakas tuote. Ja ehkä yllättäen suurin onnistuminen piileekin juuri siinä - tinkimättömyys ja kiinnostus aiheeseen tarttuu juuri tämän vuoksi myös loppukäyttäjään. ...mutta takaisin aiheeseen. Rakennussarjan ohjeet ovat tarkat ja selkeät. Vahvistin sopii niin aloittelijoille kuin edistyneemille harrastajille ja on mainio hankinta henkilölle joka haluaa rakentaa kitaravahvistimen - mistä tahansa syystä - omin käsin.

...mainittakoon vielä, että tästä eteenpäin teksti on kirjoitettu aiheesta innostuneen noviisin näkökulmasta ja sisältää putkitekniikkaa tarkemmin tuntevien näkökulmasta todennäköisesti tahattoman hölmöä pohdintaa. Senkin uhalla olen silti lisännyt mukaan muutamia hyödyllisiä linkkejä, joiden takaa saattaa löytyä edistyneemmällekin rakentajalle mahdollisesti kiinnostavaa materiaalia. Koska Juniorista on jo kirjoitettu useampi hyvä ja kattava esittely, pyrin käymään aihetta läpi itselleni tärkeimmäksi nousseen kulman kautta - kuinka löysin pieneksi kokeiluksi tarkoitetun projektin kautta nykyään eniten vapaa-aikaani kuluttavan harrastuksen.

Uraltone Jr. vahvistimen kytkentä on periaatteessa yksinkertainen, mutta tuo yksinkertaisuus myös hämää. Sen taakse on piilotettu monta yksityiskohtaa, joiden kanssa putkivahvistimista kiinnostunut joutuu väistämättä kasvokkain vaikka vain lukisi aiheesta tai selvittäisi hieman miten kaupasta ostamansa tehtaan rakentama laite toimii. Mikäli Junioria ei vain kasaa nopeasti Lego -periaatteella, vaan haluaa myös perehtyä laitteen tekniseen toimintaan, rakenteen selkeys antaa siihen hyvät eväät. Esimerkiksi se itsestään selvä kysymys - miten kitaran signaali kulkee Input liittimestä putkien läpi kaiuttimelle saakka? Internet ja alan kirjallisuus tarjoavat tähän tuhansien sivujen verran vastauksia, mutta yksi ehkä selkeimmistä esityksistä löytyy täältä


https://www.youtube.com/watch?v=x5SSKX74DKg


Vaikka kyseisessä esimerkissä käsitellään Fender Tweed Champ vahvistinta, videon käsin kosketeltavan konkreettisia opetuksia pystyy soveltamaan suoraan myös Junioriin. Kytkentäkaaviota ja layout kuvaa seuraamalla/soveltamalla voi hahmottaa koko laitteen toiminnan. Oma soittoharrastus sai joitakin vuosia sitten aivan uuden ulottuvuuden, kun ensimmäistä kertaa ymmärsin miten vahvistin todella toimii ja miten signaaliketjun eri osat vaikuttavat toisiinsa. Omalla kohdalla paluuta ei ollut - oli opittava jatkuvasti lisää!

Perusasioiden alkaessa hahmottua esiin nousee hiljalleen myös uusia kysymyksiä. Mitä ovat A tai AB luokan vahvistimet? Mitä tarkoittaa biasointi ja pitääkö se tehdä vai ei? Mitä on takaisinkytkentä? Maadoitus? Pitääkö kaiuttimen liitin eristää kotelosta vai ei ja miksi? Voiko rakennussarja vastata näihin kysymyksiin paremmin kuin kaupasta valmiina ostettu vahvistin? Ehkäpä! Juniorin mukana ei nimittäin tule vain selkeitä rakennusohjeita vaan myös kattava ohjelehtinen, joka käsittelee kytkennän historian ja käyttöohjeiden lisäksi myös oleellisimpien komponenttien paikan vahvistimessa, niiden tarkoituksen sekä niihin mahdollisesti tehtävien muutosten vaikutukset -siis yleisimmät modaukset. Hyödyntämällä vaikkapa aiemman videolinkin takaa löytyvän Doug-sedän opetusvideoita ja esimerkiksi Randall Aikenin sekä Rob Robinetten kattavia artikkelikirjastoja, Uraltone Junior paljastaa jokaisen komponenttinsa ja niiden arvon merkityksen. Tutkimisen sivutuotteena ahkera lukija saattaa ikään kuin vahingossa oppia kaiken mitä ikinä halusi putkivahvistimista tietää. Joskus enemmänkin.

http://www.aikenamps.com/index.php/white-papers

https://robrobinette.com/How_Amps_Work.htm


Perustekniikoiden oppiminen ja rakentamisen hauskuus on oikeastaan pelkkä bonus. Oikein ja huolellisesti tehtynä työ palkitsee tekijänsä erittäin kaunisäänisellä ja monipuolisella vahvistimella. Kuten Uraltonen oma kuvauskin asian ilmaisee, tästä saa vähintään 100 vuotta kestävän vahvistimen, jonka luotettavuus ja huoltoystävällisyys ovat vertaansa vailla tiukalla budjetilla tehtyyn piirilevyvahvistimeen verrattuna. Eikä oma tarkoitukseni nyt ole väheksyä piirilevyä rakenteena vaan mustavalkoisesti havainnollistaa hinta-laatusuhdetta, jonka skaala nykymaailmassa on hyvin laaja. Built To Last, kuten sanotaan, ei 2000 -luvulla ole itsestäänselvyys varsinkaan elektroniikan saralla.

Junior taipuu kotisoittelusta ja Line Outin kautta äänittämisestä isommillekin lavoille. Eri putkiyhdistelmillä ja kaiutin vaihtoehdoilla päästään omasta mielestäni jopa sietämättömään äänenpaineeseen. Varsinkin, jos katsotaan ilmoitettua 3-20W tehoa vain numeroina paperilla. Laadukas signaaliketju ja esimerkiksi herkät 2x12 tai 4x12 kaiuttimet riittävät ongelmitta heiluttamaan lahkeita festivaaliteltassakin. ..josta päästäänkin seuraavaan aiheeseen. Putket! Mikäpä onkaan parempi alusta tutkia erilaisten pääte- ja etuasteputkien ominaisuuksia kuin vahvistin, johon niitä voi vaihtaa suoraan tekemättä mitään sen kummempia muutoksia kytkentään. Plug & Play! Kahden pääteputken vertaaminen rinnakkain omilla Master Volumeillaan helpottaa tätä entisestään. Tämä toimii sekä puhtaassa testailumielessä, että oikeassa soittokäytössä, kun voi hakea kaksi erilaista kanavaa erimerkiksi matalampi ja korkeampitehoisilla putkilla. Toisesta kanavasta saa päätesäröä halutessaan huomattavasti aikaisemmin kuin toisesta. Puhumattakaan näiden saundien miksaamisesta keskenään. Omat suosikkiputket löysin ensimmäisen vuoden aikana ja tämän jälkeen olikin mahdollista keskittyä myös kytkennän hienosäätöön juuri näiden putkityyppien ympärille. Esimerkiksi säätämällä bias juuri omaan makuun sekä muokkaamalla signaalitien lävitsensä päästämiä taajuuksia. Ainoa perusrakenteesta poikkeava muutos jonka olen tehnyt, on negatiivisen takaisinkytkennän siirtäminen kytkentälevyn trimmeristä vahvistimen takalevyyn omaksi säätimekseen. Tämä helpottaa vastuksen arvon muuttamista huomattavasti. Putkikokeilujen jälkeen vahvistimeeni jäi päätteeseen kahden putken sijaan yksinäinen JJ 6L6GC. Sen avulla löysin täyteläisimmän Fender -saundin. Etuasteessa on vanhasta Klemt Echolettesta takavarikoitu Telefunkenin Smooth Plate ECC83. Jälkimmäisen valintaa on vaikea perustella konkreettisilla faktoilla. Jostain syystä kaikki vaan tuntuu paremmalle sen ollessa paikallaan vaikka ei muissakaan kokeilemissani putkissa koskaan ollut oikeastaan mitään vikaa. Näin sen ääneen sanottuani tajuan homman olevan enemmän varmaan plaseboa, mutta eikös se ole aika tehokas lääke ihan tutkitustikin? Ainoa miinus kokeiluistani taitaa olla iso laatikollinen nyt turhan panttina seisovia putkia. Tai tulihan niistäkin aika paljon opittua. Internetissä on yllättävän kattavia artikkeleita eri putkien rakenteesta ja toiminnassa.

https://robrobinette.com/How_Tubes_Work.htm

Uraltonen Juniorista on nähty vuosien varrella useampi versio. Tällä hetkellä viimeisin myynnissä oleva on v. 3.0. Tätä edeltäneet versiot ovat olleet peruskytkennältään (lähes?) identtisiä keskenään. Poislukien aivan ensimmäiset, joiden historia on itselleni hieman hämärän peitossa. Niiden osalta en uskalla sanoa mitään varmaa. Viimeisimpien päivitykset ovat koskeneet mm. kotelon materiaalia, yleistä rakennetta, yksittäisten komponenttien valmistajia, rakentamista helpottavia ratkaisua, muuntajien vaihtumisia jne. Uutena ominaisuutena versioon 3.0 kuitenkin on tullut aikaisemmista puuttunut virtalähteen portaaton jännitteensäätö. Tämän option rakentaminen lisää sarjan kokonaishintaa vain 10 eurolla, mutta tuo aivan uuden ulottuvuuden vahvistimeen, joka normaalisti antaa parastaan äänenpaineen ollessa jo melko suuri. Vaihtokauppana rakentaja joutuu luopumaan toisen pääteputken erillisesta Master Volumesta, jonka paikalle uusi säädin asennetaan. Nykyisen version tarkemmat tiedot, hinnat ja ominaisuudet voi selailla valmistajan kattavalta sivustolta.

http://www.uraltone.com/rakennussarjat/uraltone-jr-rakennussarja/uraltone-jr-putkivahvistinrakennussarja-versio-3-0.html


Mitä rakennussarja siis voi opettaa? Omalla kohdallani ainakin reilun määrän syntymässä kovin niukasti suotua kärsivällisyyttä, mutta myös aivan uuden tekniikan alan, johon minulla ei aikaisemmasta elämästä ollut minkäänlaista virallista koulutusta. Rakentelu on myös muodostunut erittäin koukuttavaksi harratukseksi, johon mielellään palaan lähes päivittäin vähintään kirjallisuuden muodossa. Niille, jotka ovat tänne saakka jaksaneet lukea sanoisin, että putkivahvistimen rakentaminen saattaa olla huomattavasti hintaansa kannattavampi ja elämänlaatua parantava kokeilu. Suosittelen varauksetta, tinalta ja kuumalta kolvilta käryävästä työhuoneesta, Pauligin kahvimainoksen pianomusiikin sävelten soidessa sunnuntaiaamuni taustalla.

Kirjoittanut heinovi1 11.03.2018

            1564×1564  -  669 kt.

4032×2268  -  3363 kt.

1564×1564  -  500 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (19 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

hajaantukaa: Totta joka sana.
AiGee: hyvä stoori, ehkä jonain päivänä meikäläinenkin?
badcat: Mukavaa että on vielä asiastamme kiinnostuneita, ja että asiasta kertominen on näin hyvällä ja asiallisella tasolla. Niin sisällön kuin kirjoitus tyylin puolesta. Kiitos jutusta.
insight: Jotain speksejä ois voinut laittaa yhteenvetona :)
Bad: Itselläni on nyt Uraltone 2.0, josta en tiennyt aiemmin mitään. Iso ällistys kun vertasin rinnakkain Fenderin comboja, Rolandin trankkua ja Uraltonea, joka pesi vintaget ja non-vintaget 6-0. Jatsiin nro Uno.

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti