Muusikoiden.net
16.02.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

02.11.2018: Fractal Audio AX8


Ajattelin koittaa kirjoittaa pienen yhteenvedon omista kokemuksistani tästä "yhdestä parhaista" multiefektimallintavista. Eli Fractal Audio AX8, jota kutsutaan myös Axe FX II :n pikkuveljeksi.

Omaa kokemusta Fractal Audiosta löytyy vuodesta 2013 lähtien, jolloin hankin Axe FX II :n. Muutaman kamarunkkaus rundin jälkeen (AFXII->Amplifire->AX8->Helix->AX8) ympyrä on sulkeutunut ja oma valintani on AX8.

Mutta asiaan...

Rakenne ja toiminnot:
-Musta metalli/alumiini runko antaa heti laadukkaan vaikutelman ja tulee kestämään surutta keikkailun melskeet, kunhan kukaan ei kaada kaljatuoppiaan laitteen päälle... Ehkä siitäkin selviää?
-Polkimia löytyy 11kpl ja ne ovat äänettömät (ei naksahda), mikä on hieno pikku juttu. 8 polkimista ohjaa kolmea tehtävää: Scene/Efekti vaihto, X/Y vaihto, presettien vaihto. Kolme reunimmaista poljinta oikealla ohjaavat presetti pankkien vaihtoa, viritintä sekä Tap Tempoa. Poljinten toimintoja on myös mahdollista muokata mieleisikseen. Kaiken kaikkiaan AX8:ssa on erittäin monipuoliset toiminnot tarjolla ja niiden ohjelmointi on mukavan yksinkertaista AX8 Editorilla.
-Laudasta löytyy myös LED valaistut Drive, Bass, Mid, Treble, Presence, Depth, Master and Level namiskat. Jotka ovat osoittautuneet erittäin hyödyllisiksi. Vahvistimen säätö on helppoa ja nopeaa näiden ansiosta ja näet heti LED valoista, mitkä säädöt vahvistimessa sillä hetkellä on.
-Kahdelle Äänilähdölle (XLR tai Plugi) on omat Volume säädöt laudan päällä. Käytännössä voit liittää Output 1:n Miksaajan pöytään XLR tai Plugi piuhalla ja Output 2:n omaan monitoriin Plugi piuhalla ja säätää pelkästään omaa lavasaundia Output 2:sta ja tämä ei vaikuta Miksaajalle menevään äänitasoon.
-AX8:n vihreä näyttö on selkeästi luettava soittotilanteessa, jolloin näytölle on mahdollista saada näkymään esim. Efektit, jotka polkimiin on ohjelmoitu. Itse menu navigointi asetuksia ja presettejä säätäessä on jäykkää AX8:n Navigointi napeilla. Tästä syystä teen kaikki säädöt ja presettien rakentelun pääsääntöisesti AX8 Editorilla.
-AX8:aan saa peräti 4 Expression Pedaalia kytkettyä, joka on monelle varmasti enemmän, kuin riittävästi.

Tarkemmat speksit AX8:sta löytyy G66 sivuilta https://g66.eu/fi/products/fractal-audio/ax8 joka on Fractal Audion ainoa maahantuoja Euroopassa. Tämä firma on saanut paljon kehuja toiminnastaan sekä asiakaspalvelun laadusta ja uskallan itsekin omasta kokemuksesta suositella G66:sta. Homma toimii varmasti. G66 tarjoaa AX8:lla 3 vuoden takuun, mikä on mainitsemisen arvoista tässä arvostelussa myös.

Sitten mennään vähän syvemmin omiin käyttökokemuksiin AX8:sta

AX8 on lyhyesti sanottuna oikea kitaristin karkkikauppa. Vahvistin valikoima tarjoaa yli 220 eri vaihtoehtoa, mistä valita ja mikä parasta ne kuulostavat ja tuntuvat erittäin autenttisilta. Puhumattakaan lähes loputtomasta kaappi impulssi tarjonnasta, kun mukaan lisätään tehdasimpulssien lisäksi oma, yli 500 kappaleen impulssikirjasto, johon on mahdollista lisätä maksullisia ja ilmaisia kaappi impulsseja. Ennemmin iskee valinnan vaikeus ja ähky, kuin sopivan saundin puute. Kaikkea ei toki ole tarkoituskaan yhden miehen käyttää, vaan itsellekin on valikoitunut kourallinen lempivahvistimia, joihin vaihtelen fiiliksen mukaan impulsseja. Välillä on kuitenkin mukava napata summissa jokin itselle tuntematon vahvistin, ehkä katsoa ja kuunnella pari youtube pätkää vahvistimesta ja säätää itseä miellyttävä saundi sen pohjalta siitä pihalle.

Sama juttu tulee eteen, kun alkaa selata efektejä. Niitä on paljon ja ne on erittäin laadukkaita ja kattavat monen kitaristin tarpeet enemmän, kuin hyvin. Laadukkuudesta puheenollen Esim. Reverb Blockin kaiut ovat oikeaa hunajaa korville, eivätkä ne kalpene, kun vertaillaan vaikkapa Strymonin pedaaleihin. Sama taso pätee pitkälti muihinkin efekteihin AX8:ssa.

Lähes jokaiselle Blockille (efektit, vahvistin, kaappi) on tarjolla X/Y vaihto. Mikä tarkoittaa, että esim. Amp X on Deluxe Reverb ja Amp Y on 5150. Tämä mahdollistaa melko ison "pedaalilaudan" luomisen. Käytän X/Y vaihtoa paljon omissa preseteissäni. AX8:ssa voi olla kaksi delay blockia käytössä yhtäaikaa ja näissä, kun on vielä X/Y ominaisuus, niin valittavissa on neljä delay pedaalia yhdessä presetissä. Tämän lisäksi tarjolla on vielä multidelay block, joten delay herkuttelua pitäisi olla riittävästi tarjolla.

Kun verrataan nopeasti AX8:aa Axe FX II :een, niin rajoituksia tehoissa on selvästi. AX8:ssa ei ole mahdollista laittaa kahta vahvistinta yhtäaikaa käyttöön. Ei myöskään kahta Cab Blockia. Vaikkakin yhdellä Cab Blockilla pystyy käyttämään kahta impulssia yhtäaikaa ja silti on vielä X/Y vaihto tarjolla. AX8:ssa on vain yksi Reverb Block. Kaiku herkutteluun saa apua Multidelay Blockilla, joka yhdessä Reverb Blockin kanssa tarjoaa jo melkoista kaiku mehustelua. Lisäksi AX8:n presetteihin ei mahdu läheskään yhtä paljon efektejä, mitä isoveljeen (mutta riittävästi silti). Nämä rajoitukset tiedostin aika pitkälti ennen, kuin luovuin omasta Axe FX II :sta ja siirryin AX8:n käyttöön. Hyvin on pärjätty ja AX8:n kompakti koko ja "pedaalilautamalli" sopii omaan käyttööni paremmin.

Live käytössä koko homman hienous käytön helppoudesta tulee esiin, kun käytetään Scenes toimintoa. AX8:ssa on mahdollista käyttää kahdeksaa Sceneä presetissä. Scene on tavallaan presetti presetin sisässä. Esim. Scene 1 on Vox-delay X-reverb ja Scene 2 on TubeScreamer-JCM800-delay Y. Yhdellä polkimen painalluksella saa vaihdettua koko läjän vahvistimista efekteihin.

Mainitsin tekstin alussa, että menuvalikon ja presettien käyttö AX8:sta käsin on jäykkää. Homma muuttuu ihan toiseksi, kun AX8:n perään lyö USB piuhan ja liittää sen tietokoneeseen, johon on ladattu ilmainen AX8 Edit. Tällä Editorilla presettien rakentelu sujuu sulavasti ja omien kokemusteni mukaan se on paras editori, mitä mallintaville on tehty. AX8:n routtaus (signaaliketju) mahdollisuudet ovat parhaat, mitä kilpailijoihin vertaa. Oma tyylini on lähes aina laittaa delay ja kaiku omille "linjoille" rinnakkain, jolloin vahvistin saundi pysyy selkeänä ja delayn + kaiun voi mixata mukaan haluamallaan voimakkuudella. Näin voi tehdä isojakin delay/reverb "mattoja", eikä vahvistimen saundi puuroudu tästä.

Loppuun vielä oma mielipide AX8 vs Helix (joka taitaa olla yksi kovimmista kilpailijoista).

Itse päätin vaihtaa AX8:n Helixiin viime kesänä. Koska Helixin käyttöliittymä, liitännät ja sisäinen äänikortti houkuttelivat. Lisäksi netin ääninäytteiden perusteella laitteesta pitäisi saada asiallista saundiakin pihalle. Se missä Helix loistaa on todellakin sen upea näyttö ja käytön helppous laitteessa itsessään. Se pitää melkein itse kokeilla, että oikein ymmärtää, miten hyvin voidaan multihärpäke tehdä niin yksinkertaiseksi käyttää, vaikka siinä on monimutkaisia mahdollisuuksia presetin rakentelussa, niin toimii! Mutta sitten, kun aletaan kuuntelemaan sitä saundia, niin Helix alkaa jäädä taka-alalle AX8:n varjoon. Helixissä on "Line6 saundi". Vahvistimelle epäluonnollinen "suhina/sihinä" ja Mid Gain ja High Gain saundit ovat tukkoisemman kuuloisia, kun verrataan Fractalin vahvistimiin. Vahvistimen säätönapit eivät reagoi samalla tasolla eikä tarkkuudella, mitä AX8:ssa. Alapää Helixissä on kaikilla vahvistimilla ihmeellisen "muovisen" kuuloinen. Efekti rintamalla ero kyllä tasoittuu näiden kahden laitteen välillä. Lyhyesti kiteyttäen Fractalin efektit ovat studiotasoa ja Line6:n hyvää pedaalitasoa.

Tämän kokemuksen jälkeen arvostus Fractal Audion tuotteisiin sen, kuin vain vahvistui entisestään ja on selvää, että oma ykkösvalinta tulee olemaan AX8 ja sen seuraaja, kun rautapuoli joskus päivittyy.

EDIT 2.11.2018
AX8 sai FW10.01 päivtyksen syksyllä, mikä toi mukanaan muutamia hyviä parannuksia. Presetti ja Scene vaihtoviive on saatu niin lyhyeksi, että se on lähes huomaamaton. Uuden Axe FXIII:n "Ares" vahvistinalgoritmejä käännettiin AX8:lla, mikä paransi entisestään vahvistimien autenttisuutta. Presettien CPU tarvetta saatiin parannettua muutamalla prosentilla, minkä ansiosta presettiin saa mahtumaan hieman enemmän efektejä ennen, kuin rajat tulee vastaan. Lisäksi mukana tuli pari uutta Marshall ja Friedman vahvistinta.

Toivottavasti tästä tekstistä irtosi jotakin järkevääkin lukijoille. :)

Loppuun oma ääninäyte AX8:lla nauhoitettuna:
https://soundcloud.com/user-360538326/pulsar

Kirjoittanut mize7 28.12.2017

            900×571  -  159 kt.

273×184  -  18 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (18 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

aslak: Mulle ihan auennut miksi 'tyydyit' karvalakkiin FX:n sijaan, saahan siihen jalkalätkyttimen, all in one kenties?
mize7: AX8 on mulle all-in-one ratkaisu ja tehot riittää hyvin siihen, mitä tarvitsen.
aslak: Mikäs siinä on ettei noita Axe juuri kukaan käytä livenä, ehkä jokunen omaan nappi monitorointiin muttei ns liveen, enemmänkin vain fx käyttöön kuten nimikin kuuluu
mize7: Me jaetaan bändikämppä viiden bändin kesken ja jokaisen bändin kitaristit vetää jollain mallintavalla, (Fractal, Kemper ja Atomic Amplifire). :D Aika yleinen ratkaisu siis omassa pikkupiirissäni ja onhan noita isoja nimiä paljon, jotka näillä vetää.
aslak: Testasin Helix Nativen, siitä ei saa uskottavaa tavaraa ulos, Line6 on jämähtänyt POD-aikaan, AX8 pitää hommata ja kokeilla, tubessa joitain vaikuttavia esityksiä, BiasFX kokeiltu ja lähellä ollaan...
Guitarfreak: Ei pitäis lukea näitä... tulee pian kaasu :D
alee123: Kertokaapas olisiko tämä tai tuo mainittu fx 2 sellainen vehje ettei tarttisi kamarunkkailla enää. Jos katsoo vuoden taaksepäin, ei rahallisesti ainakaan olisi ollut huono hankinta. Kyseessä siis kotistudio ja roudauksen helppoudesta ei jaeta lisäpisteitä.
mize7: Monelle Fractalin laitteet ovat olleet se "viimeinen hankinta". Sama pätee omalla kohdallani myös. Uteliaisuudesta kokeilin muiden kilpailijoiden mallintavat läpi, mutta aina tuli Fractalia ikävä.

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti