Muusikoiden.net
16.07.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

20.09.2017: Koch twintone II


Ostin tämän vahvistimen heinäkuussa 2016 käytettynä ja myin sen huhtikuussa 2017 eli vajaan vuoden ehdin sillä soitella. Aluksi kotioloissa ja keväällä 2017 bändin kanssa ja parilla keikallakin kävin sen kanssa. Luovuin vahvistimesta ostaakseni jotakin vielä enemmän himoitsemaani, mutta Koch oli niin hieno laite ja tykkäsin siitä todella paljon joten on minun siitä kirjoitettava. Varsinkin nyt kun vehje on tuoreessa muistissa ja olen vapaa kaikista intresseistä sen kanssa niin on sopiva hetki kirjoittaa siitä.

Minun vahvistimeni oli vuonna 2005 valmistunut 1x12 kombo. Valmistusvuoden varmistin valmistajalta sarjanumeron perusteella. Pari päivää kesti vastaus, mutta vastaus oli ystävällinen ja informatiivinen. Olin nähdäkseni tämän vahvistimen kolmas omistaja ja tämän vahvistimen myyjällä oli useampikin Koch ja hän taisi jättää itselleen Multitone kombon käyttöönsä (jos nyt oikein muistan).

Itse laite?

Pidin tästä vahvistimesta, pidin todella. Yleisenä huomiona toteaisin, että tämä on täynnä sellaista eleganssia, joka syntyy vain korkeasta laadusta. Tämä vahvistin huokuu sitä jokaisella solullaan. Se näkyy yksityiskohtien viimeistelyssä, joka on täysin moitteetonta, mutta myös siinä miten kaikki napit ja potikat toimii täydellisen rohinoitta ja myös säätötuntuma potikoissa on miellyttävä. Vahvistin vastaa kaikkiin säätöihin tasaisesti ja johdonmukaisesti joka myös lisää laadukkuuden vaikutelmaa. Niinhän sitä sanotaan, että laatu asuu yksityiskohdissa ja tässä vahvistimessa yksityiskohdat ovat ihan viimeisen päälle.

Tämä vahvistin on kolmikanavainen, mutta käytännössä kaksi kanavaa joista toisessa on kaksi moodia eli od ja od+ toimii samoilla säätimillä. Vahvistin on AB-luokan kytkennällä oleva 50W putkivahvistin, jossa taitaa olla kaksi EL34 pääteputkea ja tasasuuntaus on diodilla. Etuasteputket ovat 12AX7 ja niitä oli muistaakseni neljä. Vahvistimessa on efektilenkki, sekä sisäänrakennettu keinokuorma. Liitännäisyyttä ja ominaisuuksia riittää kuten nykyaikaiselta vahvistimelta sopii odottaakin ja jokseenkin kaikki kuviteltavissa olevat käyttötavat ovat tämän kanssa mahdollisia.

Keinokuorma

Keinokuorma on kai jokseenkin sama kuin Koch LB, mutta vähemmillä ominaisuuksilla eli kuormaa ei varsinaisesti voi säätää, vaan se toimii passiivisena. Sillä voi kuitenkin vaimentaa vahvistimen kokonaan (dummyload) ja asettamalla keinokuorma rinnakkain vahvistimen oman kaiuttimen kanssa saadaan vahvistimen tehoista niistettyä puolet kuormaan. Itselleni kuorma on todella käyttökelpoinen varuste ja arvostin sen olemassaoloa koska joka tapauksessa käytän putkivahvistimien kanssa keinokuormaa, niin se on minusta luonnollinen osa vahvistinta jonka soisin yleistyvän ihan kaikkiin vahvistimiin.

Toisaalta keinokuormissa on laadullisia eroja ja ne ovat näppäriä erillisenä laitteenakin joten eihän ne tietenkään ole mitään välttämättömiä integroida vahvistimen sisälle. itse kuitenkin arvostin sen olemassa oloa ja paheksuin, että kyseinen ominaisuus oli tiputettu seuraavasta twintone 3 mallista kokonaan pois (en tiedä oliko vahvistimen hinta samalla tippunut).

Vahvistimesta löytyi keinokuorman ansiosta kaiutinemuloitu korvakuulokelähtö sekä rec/PA lähtö. Kaiutinemulointi oli miellyttävämpi kuin Koch LB120 kaiutinemulaatio, joka oli aika riipivä. Toisaalta en niitä päässyt vertailemaan rinnakkain, niin tämä on ihan puhdas mielikuva. Keinokuorma on kytketty automaattiseksi eli kaiutinkuorma ohjautuu aina keinokuormaan jos kaiutin ei ole kytketty joten vahvistimen käyttö on tältä osin aika huoletonta.

Ei masteria ?!?!?

Juu ei, se puuttuu toden totta. Ne ihan varmasti Kochilla ovat miettineet tämän asian, mutta siltä puute pikkuisen hätkähdytti. Vielä enemmän hätkähdytti, että olin soitellut vahvistimella jo useamman viikon ennenkuin edes huomasin masterin puuttumisen :-). Sanoinko jo, että tämä vahvistin huokuu eleganssia? no siihen kuuluu myös, että tämä on äänenpaineiltaankin todella siivokäytöksinen ja kyllähän sooloboostin säätö toimii masterina tai vähintäänkin masterin tapaan joten ei masterin puute todellakaan silmille hypi eikä tunnu rajoittavan vahvistimen käyttöä. Jostakin syystä se kuitenkin seuraavaan Koch twintone 3 malliin on lisätty joten ehkä asiakaspalaute ja nettikeskustelujen sävy herätti Kochin reagoimaan tilanteeseen.

No mitä tässä sitten on?

Tässä on 25kg rocknrollia ja kaikkea mitä kasvava poika tarvitsee :-) . Äänenpaineeseen vaikuttavat potikat sekä preesens-säädin toimii nollasta kymppiin asteikolla. Taajuuskorjain toimii miinus viidestä plus viiteen, mikä vihjaisi aktiivisesta taajuuskorjaimesta, mutta en ole asiasta varma. Olen kuitenkin vaikuttunut siitä miten täsmällisesti ja johdonmukaisesti vahvistin reagoi potikoihin ja tekee vahvistimen säätämisestä helppoa. Tämäkin on laadukkuuden eleganssia lisäävä pikkuinen (eikä ihan pienikään) ominaisuus.

Ei mennä vieläkään soundipolitiikkaan, vaan kerrotaan vielä että tässä on viisinappinen jalkakytkin ledeillä kanavien, sooloboostin ja kajahduksen kytkemistä varten (Twintonessa on kaksinappinen kytkin ja Twintone 3:sa on nelinappinen kytkin). Kaikkia vahvistimen toimintoja voi ohjata paneelin kytkimistä ilman pedaalia niin halutessaan joten vahvistin ei ole riippuvainen kytkimestä. Pikkusena suunnitteluvirheenä pidän sitä, että jalkakytkimen johdon plugi kytketään takapaneeliin niin ettei se paikallaan ollessa mahdu olemaan kuljetuslaatikossa, vaan johto pitää aina irroittaa roudauksen ajaksi. Muuten pistoke on kierrelukittava ja kaikinpuolin tukevan oloinen (metallikierteet ja metallinen pluginhattu).

Sananen soundista

Tästä vahvistimesta on helppoa pitää ja tämä on juuri oikea laite, jos etsit sivistynyttä helposti hallittavaa monipuolista laatutyökalua joka toimii myös pedaalien kanssa ja on liitännöiltään nykyaikainen. Tällä onnistuu soitto humpasta heviin ihan mättöosastoa myöten (mutta mättöosastoa kun en itse käytä niin se jäi pitkälti huomiotta omassa käytössäni). Mitä isojen poikien juttuja kuuntelin, niin ilmeisesti se tiukempi heavymeininki vaatii tuekseen jotain soundia tiukentavaa pedaalia, mikä on helppo uskoa koska vahvistimen perussoundi on huikaisevan botnekkaasta kliinistä ponnistava, niin säröpuolella alapää on kieltämättä vähän lepattava ja kaipaa paikoitellen lisää tiukkuutta erityisesti higainosastolla meinaa mennä lopulta vähän puuroksi. Vahvistin on soundiltaan todella johdonmukainen kliinistä säröön ja periaatteessa vähän kuin yksi ja sama vahvistin jota vaan käytetään eri gainasetuksilla.

Tämän vahvistimen aivan ehdoton vahvuus on ihan omaa luokkaansa oleva kliini kanava. Se haastoi jopa Fender BDV:n jota sentään rakastin. En uskalla lähteä laittelemaan vahvistimia mihinkään järjestykseen koska pidän suurimmasta osasta. Mutta tietäkää, että tämän vahvistimen kliini kanava sai sukat pyörimään meikäläisen jaloissa. Kliini kanava toimi myös erinomaisesti säröpedaaleiden kanssa. Tosin sellainen vähän outo juttu tuli kun käytin Ehx EnglishMuff säröpedaalia kliinin kanavan päällä, niin se muistutti todella paljon vahvistimen särökanavaa. Sama juttu itseasiassa tuli kun laitoin samaisen purkin särökanavan eteen, niin se alkoi hassusti muistuttaa od+ kanavaa. No se on oma tarinansa eikä varsinaisesti liity tähän.

Särökanava on mielenkiintoisempi tuttavuus joka ei alkuunsa kirvoittanut ihastuksen voihkaisuja, mutta siitä oppi pitämään ja sitä oppi arvostamaan. Särösoundi on aika semmoinen tuuhea ja löysä alapää tekee voimakkaan botnekkaan siitä minkä vuoksi bassoa piti yleensä laskea nollalinjan alapuolelle ihan reilustikin. Kitarasta riippuen se muuten alkoi helposti muistuttaa semmoista piereskelyä siis kuivakka röpellys tuli helposti esille. Tämän säröt oli itselleni mieluisimpia kevyessä bluesrosossa ja rokkisärössä joissa itse tykkäsin eniten sellaisesta pehmeästä ja tuuheasta säröstä, jonka sai aikaan kun presensen avasi korkeintaan puoleen väliin ja keskialueen hiukan nollatasosta yli ja treble sekä basso lähes tai kokonaan nollaan. Sitten vaan gainista säröä oman maun mukkaan. Tietenkin säätövariaatioita on monia ja riippuu todellakin kitarasta sekä haetusta soundimaailmasta mihin asentoon potikat kiertää.

Mutta sen verran on pakko sanoa, että Koch Pedaltone jota käytän koko ajan (nytkin), vie kokonaisuudessaan särökanavallaan. Kliinissä taas twintonelle on vaikea keksiä haastajaa. Ja niinpä mulle jäi Pedaltone ja Twintone jatkoi matkaa :-). No tuli ostettua myös pari Mesaa joista saatan kirjoittaa myöhemmin kunhan tulen niiden kanssa tutuksi.

Yhteenvetona sanoisin

Koch twintonea uskaltaa kyllä suositella, se on hieno vahvistin jos se jollekin ei vielä selvinnyt :-). Mielestäni se loistaa erityisesti kliinillä kanavallaan ja säröissä kevyemmät rokit on mielestäni parhautta. Se tarjoilee rankenpaakin säröä, mutta se ei välttämättä ole tämän vahvistimen vahvuus kuitenkaan, mutta mistäpä minä tietäisin kun en niitä soundeja käytä enkä hallitse. Liitännöiltään tämä on nykyaikainen ja monipuolinen, mutta parasta näissä on että nyt näitä saa ihan todella halvalla. Nää on kummiskin olleet joskus ihan kalliita kamppeita mutta torilta näitä tyrkytetään puoli-ilmaiseksi herra tietää mistä syystä.

Kirjoittanut hallu 20.09.2017

            1180×1600  -  565 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Guitarfreak: Hauskan rönsyilevää kerrontaa, mutta ihan aiheesta. Hyvä laite kyllä myös.
m.rock: hyvää textiä ja aiheesta.mulla twintone 1 palvellut about 10v
hallu: Kiitos ja kumarrus kommenteista :-). Mä oon aatellut etten viitsi esittää enää objektiivista vaan kehun estoitta ihan kaikkia kamoja koska mä vaan tykkään niin paljon niistä kaikista :-D
Guitarfreak: Kuivat analyysit on ropellihatuille ;)
mikanu_666: Hieno artikkeli. Minulla sama vahvistin, mutta jatkuvasti häikkää. Olen laittanut jo useamman satasen huoltoihin enemmän tai vähemmän onnistuneesti.
pappasfin: Mukavan rento ja asiapitoinen kirjoitus
hallu: Kiitos :-) mulla ei ole tätä vahvaria, mutta voisin Kochin ostaa. Todennäköisin vaihtoehto seuraavaksi Kochiksi olisi Studiotone, mutta katsotaan rauhassa maailma on ihmeellinen ja avara paikka :-D
Stone: Sen verran hieno artikkeli, että oma kiinnostus heräsi jälleen ko. vahvistinta kohtaan, kiitoksia!

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti