Muusikoiden.net
15.09.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

03.09.2019: DIY fEARful 12/6 bass cab


Olen etsiskellyt sitä oikeaa bassokaappia vuosia, sellaista kompaktikokoista mutta hyväsaundista. Omistamissani kompakteissa kaapeissa (Markbass, EBS, Fender ym.) minua on häirinnyt niille ominainen mid scoop-saundi. Nyt keväällä törmäsin keskustelupalstoilla amerikkalaisen Greenboyn tekemiin piirrustuksiin fEARful-sarjasta, joita kehuttiin ympäri maailman. Innostuin aiheesta ja Greenboyn suunnittelema kokonaisuus hyvine komponentteineen vakuutti minut valitsemaan malliksi 12/6-kaapin.

Tämän hullun idean johdosta hain rautakaupasta 12mm koivuvaneria ja sahasin näppärien piirustusten mukaan palat. Sähköpuoli on itselle vierainta aluetta, joten laitoin Uraltonelle kyselyä tarvittavista komponenteistä. Muutaman viestin jälkeen Uraltonen verkkokauppasta löytyi valmis osasarja fEARful 12/6-kaapille, mikä sisälsi Eminencen kaiutinelementit, jakosuotimen konkat ja kelat, johdot sekä valinnaiset liittimet. Uskomattoman hyvä palvelu! Lisäsin tilaukseen vaahtomuovin, tolexin, grillikankaan, kulmaraudat, kahvan ja jalat, mistä Uraltonella oli vallan hyvät valikoimat.

Kaiuttimen reiät sai kätevästi sahattua pistosahalla. Kaapin kokoamiseen käytin Pattexin PL Premium-asennusliimaa. Neuroottisuuden vuoksi laitoin seinämät kiinni vielä muutamalla ruuvilla, vaikka kulmaraudatkin lopuksi tukevoittivat rakennelman vankaksi. Tolex kiinnittyi hyvin autoverhoiluun käytettävällä sprayliimalla. Vaikken ole mitään vastaavaa puutöitä lukuunottamatta nikkaroinut, rakentui kaappi varsin mukavasti parin viikon aikana työn ohessa.

Eilen pääsin ottamaan vihdoin kaapistani koelöylyt. Testit suoritin Fenderin 61' jazzbassilla ja Aguilarin TH 350 nupilla. EQ:t nolla-asennossa avasin volumea ja ai että kun oli hunajaa! Alapää oli iso ja syvä vaikka EQ oli flattina. Keskitaajuudet oli selkeät ja neutraalit, aivan eri luokkaa kuin aikaisemmin omistamissani bassokaapeissa. 6" midrange driveri toistaa myös diskanttipuolen vallan hyvin, enkä itse släppäilessäkään jäänyt kaipaamaan tweeteriä.

Kokonaisuutena olen enemmän kuin tyytyväinen fEARful 12/6:n saundiin ja sitä voi verrata helposti kaksi kertaa kalliimpiinkin pömpeleihin. Salaisuus piilee ehdottomasti jakosuotimessa, mikä saa laadukkaat elementit soimaan parhaimmillaan. Ulkonäkökään ei ole muutamaa kosmeettista virhettä lukuunottamatta pöllömpi, oma osaamiseni huomioiden. Tulevaisuudessa voisi rakennella 2126-kaapin isoja lavoja varten, nyt kun tietää miten rakennusprosessi etenee. Suosittelen fEARful-sarjaa kuin myös Uraltonen asiantuntevaa kauppaa ehdottomasti bassokaapin rakennuksesta kiinnostuneille.

Osat:

12mm koivuvaneri
Eminence Kappalite 3012LF 12" bassoelementti
Eminence Alpha 6A 6" keskitaajuuselementti
Neutrik Speakon runkoliitin
Intertechnik 3.9mH Ferrobar ja 3.0mH ilmasydänkelat
Intertechnik Audyn 12 ja 33uF konkat
Tasker kaiutinkaapeli

Painoa n. 20 kg
500W
8 Ohm
46 Hz - 6 kHz

Linkkejä:

Greenboyn sivut:
http://greenboy.us/fEARful/

Piirustukset:
http://greenboy.us/fEARful/DL/12+6/

Osasarja Uraltonella:
http://www.uraltone.com/osasarja-fearful-12-6-projektiin.html

Kirjoittanut ProfeettaDaniel 10.06.2017

            1555×1860  -  1690 kt.

1920×1080  -  1387 kt.

2610×4640  -  1435 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (16 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

nightbird: Asialliset kuvat.
Riku Rotten: Yhden äänihemmon kaappienrakentelua seurannut sivusta ja uskallan väittää: Jakosuodin on palikkatesti ja kotelon suunnittelu salatiedettä.
AnttiKautto: Hyvä fiilis tulee ku kattelee tämmösiä, strömssöö! :)
absqua: Hieno meininki!!!
Skajou: Mitä tuon kaapin rakentaminen tuli maksamaan ?
ProfeettaDaniel: Komponentit on Uraltonella ~360, siihen vanerilevy, tolexit, grillit ja kulmaraudat niin tais jäädä alle 450. Jokunen liimapurkki tuli lisäksi ostettua, työkalut löytyi omasta takaa..
Blaque: Oletko käyttäny kaappia puntarilla, paljonko painaa?
ProfeettaDaniel: Pikkuisen vajaat 21kg oli puntarilla kaappi

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Omat soittokamat

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti