Muusikoiden.net
20.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

11.05.2017: Epiphone Firebird Studio


Yleistä

Epiphone Firebird Studio on Gibsonin luvalla valmistettu versio tästä klassisesta mallista. Epiphonen versio on ns. reverse-body -malli. Skaala on 24,75" ja kaulassa on 22 nauhaa. Selkeimmin Studio mallin (sekä Gibson, että Epiphone) Firebirdit poikkeavat "perinteisestä" versiosta kaulan ja mikrofonien osalta. Kaula ei ole bodyn läpi kulkevaa mallia vaan liimatulla liitoksella valmistettu. Mikrofonien osalta Studioissa vaihtelua on vuosien varrella myös nähty, mutta yleisimpänä vaihtoehtona voidaan kai pitää kahdella humbuckerilla varustettua kitaraa - perinteisten mini-humbuckerien sijaan. Firebird-fanaatikkojen joukossa näistä rakenne-eroista ja niiden "aitoudesta" käännetään luultavasti peistä yhtä kauas tulevaisuuteen kuin parhaasta potentiometrin arvosta P90 mikrofonillekin. Internetistä löytynevät ainoat oikeat vastaukset näihinkin aiheisiin - tämä artikkeli ei ota siihen enempää kantaa.

Epiphone valmisti tätä mallia sekä Koreassa, että Kiinassa ja ilmeisesti vuodesta 2006 lähtien. Valmistus on lopetettu jo joitakin vuosia sitten ja ainakin Ameriikan kirpputorin sekä Reverb.com perusteella hyvien käytettyjen yksilöiden hinnat ovat nousseet jopa 100%. Osansa tähän lienee myös ihan ansaitusti levinneillä hyvillä käyttäjien sekä alan lehtien arvioilla. Kiinan ja Korean mallien välillä oli eri vuosina pieniä eroja osien, hinnan ja värityksen suhteen. Ainakin osa Korean versioista on toimitettu ns. Custom Shop malleina. Tässä esiteltävä soitin on valmistettu Kiinassa.

Kaula ja body

Firebird Studio on kokonaisuudessaan mahonkia. Body on valmistettu useammasta palasta ja sen jälkeen peitetty kokonaisella mahonkiviilulla - ja hyvin onkin, sillä vähän pidemmälläkin vilkaisulla body näyttää yhdestä palasta veistetylle. Työ on kaikinpuolin siistiä ja liitokset nätisti tehdyt. Värinä on mattapintainen, tumma "nuhjaantunut kirsikka". Viralliselta nimeltään Worn Cherry. Soitin painaa ohuen bodynsa ansiosta vähän alle 3 kg ja on oikein miellyttävä pidempäänkin käytettynä. Akustinen sointi on todella voimakas. Kielet soivat pitkään. Itse suosittelisin tästä johtuen mikrofoneja, jotka eivät ole herkkiä kierrolle tms. resonoinnista johtuville häiriöille. Kaulan profiili on virallisesti Slim Taper D. En tiedä mitä tämän pitäisi millimeitreinä tarkoittaa, mutta oman yksilöni kaulassa on sopivasti täytettä kädelle. Ei liian tuhti, mutta ei mikään siveltimen varsikaan. Erikseen on mainittava, että tässä yksilössä ei ole ollut mitään edullisissa kitaroissa joskus ilmenevistä puun laatuun liittyvistä ongelmista. Otelauta on viiden vuoden jälkeen virheetön, siistit nauhat ovat pysyneet paikoillaan ja mikä erikoisinta, kaula on koko matkalta edelleen 100% suora - edes liitoskohdan jälkeen ei ole minkäänlaista "hyppyriä", joka vaivaa arvokkaampiakin soittimia ajoittain. Myös nauhatyö oli paria minimaalista kohtaa lukuunottamatta laadukasta. Näistä selvisi pienellä hionnalla. Kielet on pystytty trimmamaan lähes nauhoihin kiinni kevyttä soittoa varten. En tiedä mitä näiden soitinten laatu aikanaan yleisesti oli, mutta tämän yksilön perusteella uskaltaisin suositella tutuillekin.

Hardware

Humbuckerit ovat Epiphonen omat Alnico Classicit. Kohtuullisen käsisaippuan hintaiseksi mikrofoniksi ihan kelvolliset Alnico 5 käämit. Hyvin säädettynä parin saa balanssiin ja sointi varmaan kelpaa kultakorvillekin, kunhan ei vaan kerro mistä mikrofonista oikesati on kyse. Talla on peruskamaa Aasiasta. Hoitaa asiansa ja on omaan makuuni myös kiinteästi bodyssa kiinni. Sähköt toimivat vielä vuosienkin jälkeen, mutta juotosten ja osien laatu vastaa hintaluokkaa. Tällä hetkellä työn alla on konehuoneen jälleenrakennus - ei siksi, että joku ei toimisi, vaan lähinnä harrastuksen ja tekemisen ilon vuoksi. Heikoin kohta oli alkuperäinen muovisatula, joka oli jätetty hieman liian korkeaksi ja 100% tarkka vireisyys ei pahvilaatikosta otettuna onnistunut ihan kaikissa kohdissa kaulaa. Satula on omassa soittimessani korvattu luisella versiolla ja soitettavuus on erinomainen.

Steinberger

Varsinainen kirsikka tämän kakun päällä ovat tehdasasennetut Steinbergerin Gearless virittimet. Nyt jo tuotannosta poistuneiden virittimien hinta taisi aikanaan olla 1/3 koko kitaran hinnasta. Ebayssa näytti tänä aamuna olevan yksi sarja myynnissä 300$ hintaan. Kyseinen viritin ei minulle käyttökokemukseltaan ole ihan kolmen setelin arvoinen, mutta laadukas ja tarkka koneisto on kyllä kyseessä. Säätö tapahtuu tasaisesti suhteessa 40:1. Hienovireen säätäminen käy helposti ja oikein kielitettynä kielten katkeilu ja vireestä lipsuminen edellyttää ihan todellista yrittämistä. Oleellista tässä kuitenkin on huolellinen kielitys - väärin asennetut kielet tarkoittavat lähes automaattisesti ongelmia vireen suhteen. Lisäksi kielen vaihto on hieman hitaampaa kuin esimerkiksi perinteiseen avonaiseen lukkovirittimeen. Kuten muitakin koneita, näitä pitää opetella käyttämään - sen jälkeen ovat luotettavat ja huolettomat ja ennen kaikkea laadukkaat virittimet.

Yhteenveto

Epiphone Firebird Studio on (oli) hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, upean näköinen ja myös hieman erikoinen soitin. Kuten kaikissa tämän hintaluokan kitaroissa, soittajan kannattaa valmistautua pieniin säätötoimenpiteisiin, mikäli haluaa erinomaista suorituskykyä. Yleisimmin satula taitaa aiheuttaa ongelmia, koska rakentajalla ei liukuhihnalla ole päiväkausia aikaa hioa yksittäisen soittimen actionia. Oleellisinta lienee, että puuosat ovat kunnossa ja soitin sopii käteen. Kaiken muun pystyy kohtuullisella vaivalla trimmaamaan itselleen mieleiseksi. Tämä kitara on ollut miellyttävä yllätys.

Kirjoittanut heinovi1 11.05.2017

            1564×1564  -  1395 kt.

1564×1564  -  1158 kt.

1564×1564  -  1260 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti