Muusikoiden.net
22.05.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

01.04.2019: Lyhytskaalaiset bassot


Itseäni rupesi kiinnostamaan shortit kun aloin kuuntelemaan Royal Bloodia ja huomasin kundin tykittävän Gretsch Junior Jetillä. Soittamisen helppous kiinnosti kun "oikeassa" bassossa on kuitenkin enempi välimatkaa.

En ala sen enempää jauhamaan, mutta kerron muutamista omista kokemuksista mitä näiden kanssa oon puljannu. Käytännossä kaikki kokeilemani lyhyt skaalaiset 30"-32" ovat olleet helpposoittoisia ja mukavia soittaa. Suurin ongelma on ollut saundi. Akustinen sointi on aina ollut hiljaisempi ja samaa sustainia ei noista ole saanut kun oikeasta bassosta, mutta eroja on ollut.

Gretsch Junior jet II 2224 omistin ja se oli saundillisesti kuumaa kamaa! Tallamikki skulas hyvin jne, mutta vire ja säädot ei niinkään. Luusatulan asennus pelasti paljon, mutta basson talla on mielestäni huono, rikoin siihen käteni aina ja jos en ihan väärin muista niin kielten korkeussääto puuttui kokonaan. Osaan mielestäni säätää kitaran jo todella hyvin, mutta tuo jäi jotenkin rämisemään kun yritin saada low actionia. Suurin ongelma mulla tuli siinä, että kielet olivat todella tiukat ja bendailu vaikeaa. Ois varmaan voinu kokeilla jotain muuta settiä, mutta vaihtoon meni.

Epiphone eb0 hommasin kun olivat niin edullisia, tuli liikkeestä aivan pitkin vittua säädoillä, mutta sain hyvän tatsin siihen ja intonaation kohdilleen. Ohueen kaulaan rakastuin heti ja hioin sen, jotta on liukkaampi. Basso saundasi kuitenkin todella tumpulle kun ei ole tallamikkiä, tämän johdosta päätin hankkia Gibsonin.

Gibson SG bass oli komea peli ja kuulosti paljon paremmalle. Ei kuitenkaan niin kuuma kuin oisin toivonut ja kaula oli todellinen halko, vaihtoon. Tästä innostuneena päätin asennuttaa tallamikin, Duncan QP, Epiphoneen ja se oli loistava veto!. Murisee sopivasti ja klangaa tarpeeksi. Keikka soittamatta, mutta sai koti -ja treenissoittoa. Ennen mikin asennusta sain himassa sävellettyä useamman biisinkin tällä. Lähti jostain syystä kiertoon..

Squier Mustang olen kokeillut musafasulla pariin kertaan ja ovat olleet niin huonoissa säädoissä etten oo viittiny viedä kotiin, helpposoittoinen, mutta tuntuma halpa. En tiedä miltä kuulostaa vahvistettuna. Edit. 2019 Vintage modified jaquar on todella hyvä, ohut kaula ja muutenkin laadukkaan oloinen. Namiskat sijoiteltu vähän huonosti, sohin aina volat pois. Fender USA Mustang on aivan mahtava, päätin panostaa mim pj:n sijaan kun kaula on hieman stydimpi. Pieni silti, 42mm satula mutta tuntuu kuin soittais ESP:n thin u kitaraa. Mustang PJ 38mm taitaa olla sama kaula kun squjussa. Edit 2/2019 USA Mustang lähti takas parista syystä, kaularaudan säätö oli huonossa paikassa, kaulalla ei pääse myöskään 13. nauhaa ylemmäksi ja soittelen sooloja. Squiereita saa myös muutaman samalla hinnalla ja soinnissa ei eroja. Suosittelen vintage modified ss squjun hankkimista jos jostain vielä sellaisen löytää!

Epiphone Flying Vn ostin ulkonäkoperustein, mutta parhaita bassoja millä oon soitellu. Saundaa todella hienolle ja akustinen sointi on hyvä, alapää saisi murista enempi tai jotenkin olla selkeämpi. Tallamikin vaihto harkinnassa, mutta katsotaan. Ratkaisin tämän ongelman käyttämällä pedaalilaudassa etuastetta, avot. Kaula on leveä, mutta ohut, vähän kun Jackson kitaraa soittais. Ei kaulapainoa tai mitään muutakaan ihmeellistä, viimeisin kiertue ja tällä vedin kaikki keikat. Ei enää aktiivisoitossa, kun pitäis jakki varmaan uusia ja löysin vielä parempi saundisen ja tuntuisen basson, kts. yllä. Sainpa käsiini Gibsonin flygarinkin ja täytyy sanoa epiluurin olevan kaikin puolin parempi! Reissue tumppu saundi akustisesti ja todella iso kaula.

Ibanez 2350b Les Paul Custom basso vm. '69-'71, viimeisin hankinta, orkkis kunnossa ja voi jumpe kuin kaunis soitin. Kaula on kapea, mutta paksu, juuri täyttää handun. Molemmat mikit loytyy ja basso kuulostaa hyvälle. Vähän on arvonnassa mitä tällä teen kun ei ole pääsemässä ainakaan hetkeen kovaan soittoon. Säädot on priimaa ja 50v soitin on upeassa kunnossa. Pre serial aikaa eli ennen '75, katalogeihin verrattaessa vm. '71 täsmää täysin, mutta vanhempia ei loydy joten jää mysteeriksi. Vähän ohut saundi metalliin ja lähti kiertoon. Harmi, oli nätti.

Nyt mieleen tulee, että ainoa shortti millä en ole soittanut olis Warwick vette, jännä sinällään, että olen omistanut yli puolen kymmentä Warwickia noin muuten... Tuleeko kellään mieleen muita lyhytskaalaisia, tai jotain kysymyksiä?

Shortit on helppo aloitus bassottelulle, tai siirtymä kitaristeille. Suurin osa on aika useless bändisoitossa jos haluaa hyvää alapäätä tai erottelua, mutta poikkeuksia on.

Chowny swb bassoa meinasin kokeilla, mutta kyrpiinnyin odottamaan kun luvattu toimitusaika venyi kuukausilla. Peruin tilauksen siis.. Tällä hetkellä Squjun Jaguar soitossa treeniksellä ja keikoilla, vielä en ole shorttia löytänyt jolla korvaisi ss1 warwickin studiossa. Edit. 2019 ehkä tämä American Perfomer Mustang sit, aika näyttää. Laitan lisää tarinaa jahka soitot vakiintuu. Ja kuten ylempänä todettu, squju edelleen ykkösbassona

Edit. 2019 Music Man julkaisi Stingray shortin joka taisi myydä kaikki 100 kpl yli parin kiloeuron hintaan, ois kyllä hauska kokeilla. Millainen kaulaprofiili alembiceissa on? Ei sillä että sellaiseen paukkuja olis..

Kirjoittanut metlica 10.02.2017

            720×878  -  106 kt.


Arvostelu

3,13,13,13,13,1    (13 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

metlica: Violin bass puuttuu, mutta ei kyllä aiheuta värähtelyä..
Epi: Itselläni oli Squierin Telecaster-mallinen lyhytskaalainen, joka olikin varsin hyvä perusbasso. Orkkismikit ei päätä huimanneet, mutta ok kuitenkin. Vaihtui sittemmin Epin EB-3:n, joka imo luokkaa parempi, vaikka edukas sekin.
metlica: Eb3 shorttia oon yrittäny etsiä. Suurin osa "34
Flashlight: Viulubassot tosiaan puuttuu vertailusta, olisi mukavaa lukea arvioita eri malleista.
metlica: Ehkä mä niistä vielä innostun :) Ois se kiva tyypit ottaa. Vähän oon käpistelly yhtä liikkeessä
Zarmo: Itselläni Columbus-merkkinen sg-basso. Loistava ja vintagea!
metlica: Gibsonin tappaja :)
jvstrato: Sulla on kokeilematta Fender Mustang RI Japan. Mulla on pari kappaletta, kun tykästyin. Vaihdoin mikiksi Lollarin Mustang mikin, ja tulipahan erittäin hyvä! Mukava soittaa ja sormet riittää paremmin kuin normiskaalaisessa.
Flashlight: Tuo Ibanez kuulostaa hyvälle, laita viestiä jos joskus haluat luopua siitä :)
metlica: Fenkku musua vois kokeilla.. Erityyppiset mikit on mitä yleensä mulla
samo: Tää uus Fenderin Mustang on kyllä kelpo peli hintaisekseen.
samo: Kaulan viimestelyssä silti häviää ~200e halvemmalle kiinan Fenderille (ei squier).
MarcRussell: worth checking out... http://www.shortscalebass.co.uk/swb … 1-standard-short-scale-bass-guitar/
metlica: Iha siisti toi chowny bass, ois kiva kokeilla ei viitti tilaa muuten vaa. SG ois mullaki ylim.. Tosta ibasta joutuu kyllä vähän enempi pulittaan
edem: Löytyy lisäksi puoliakustisia ja paksukoppaisia lyhytskaalaisia kohtuuhintaan. Ibanezin Artcore-sarjaa, Hagstrom Viking, Eastwood Classic, Danelectro Longhorn....
jvstrato: Mun mielestä Violin Bassossa on aivan liian kapeat kielivälit. Ei hyvä Fenderin soittajalle.
metlica: Kapea kaula toimii ainaki itelle ni voisha tuon testaa. Mites noi puoliakustiset shortit soi?
metlica: SG torilla
Zambe88: Tuli poistettua torilta Gibson Flying-V basso tuossa hetki sitten ja on kyllä mahtava vehjes. Eka shortti itellä oli juurikin tuo sinulta ostettu Gibson SG basso ja se oli omaan makuun turhan tumppu soundiltaan, mut tämä on toista maata.
wälly: Itsellä on ja on ollut muutamia "shorteja". Epin EB0 (vastaa kuvaustasi), Epi Allen Woody (erittäin mukava kaula käteen, soundi mikki konfiguraatiosta johtuen tumppu), Gibson SG Supreme 2007 (sandwich rakenne, soundi lähellä perus SG:tä, nihkeähkö kaula)
wälly: Edelliset siis menneitä. Nykyään: 2kpl USA Bc Rich Bich (1979 8-string & 1992 ) neck thru (upea look ja sustainia riittää), Fender PJ 535 (MIJ mid 80) käteen sopiva jazzari 32" kaulalla, viimeisenä se "eka" basso Eko Manta (1974) tunne syistä ei voi luopua
metlica: Onnea flygarista!
perhemies: ...ja kielinatsi mussuttaa: Hyi teitä! Täällä Suomessa taitaa tallan ja satulan välinen etäisyys olla nimeltään mensuuri, skaalan ollessa sävelasteikko... Kiitos ja anteeksi! Mielenkiintoinen juttu yhtä lailla!
murvas: Squier Mustang "Mikey Way" on mielenkiiintoinen. Mielestäni todella hyvä. Taitaa pestä MIJ Fenkun.
Thuneberg: Lyhytskaalainen? Mulla on Kalan ukulelebasso ja siinä on lyhyt skaala. Vielä en ole ajanut itseäni sisään ja kapeat nauhanvälit tuottavat ongelmia ja kumiset kielet tuntuvat tahmeilta alkuun. Soundi on kontran ja sähköbasson välimaastossa.
jappo121: Itselläni on japsi-iba RB620 80-luvun alusta. Mikit vaihdettu edellisen omistajan toimesta. Möyrii mukavasti tarvittaessa droppi vireitäkin ja soi tasaisesti koko skaalan. Liekkö hyvä yksilö vai onko kaikki moisia..? Ruma.
jappo121: Skaala unhoittui. 32"
stapani: Multa löytyy Fender Precision Jr 28.59 skaalalla.
krascifi: Ibanezilla näkyy olevan joku Mikro Bass. 4-kielistä hiplailin jossain äskettäin ja 5-kielinen oli Tohmannilla(?) myynnissä taannoin. Itellä ollut pari Hagstömiä hyvin kauan sitten.
Coprobasso: Kokeilin Ortega D-Walkeria, superlyhytskaalainen puoliakkaribasso. ÄÄRETÖN riffittelymasiina. Kuolannut semmoista siitä lähtien muttei ole 500 euroa oikein moiseen työntää. :D Joskus kyl hommaan, todella mukava jamittelulaite.
finlanderr: MIM Mustang on ollut tosi hauska vekotin. Onko kellään kielisuosituksia?
Kipponi: Nyt tuli Ibanezilta 32" skaalalla uusi basso tälle v. 2019. Vaikutti aika mielenkiintoiselta h oli n. 300¤.
metlica: Enpä löytäny äkkiä kun etsin, mikä malli?
murvas: Minulla soi MIM Mustangissa hyvin Thomastikin flatit
metlica: Pitääkin päivitellä artikkelia mustangien osalta.. tuli muuten musari ”30 stingray, taisi mennä kaikki vaan heti
kumpja: Mulla oli 70-luvun alun Ibanezin lyhytskaalainen basso, en muista enää mallia mutta olis sellainen Straton näköinen. Todella hyvä soittaa ja soundit 9/10. Jossain mielenhäiriössä tuli se hävitettyä 80-luvulla. Jos jollain löytyy niin ostan mielelläni :)
Blaque: Hankin hiljattain Warwick rb starbassin. 32” ja hieno peli. Soundi on lähelle mitä tahansa jatsari-tyyppistä basso, mutta kyllä siinä vahvistettunakin on selvästi sellanen akustinen tupsahdus.
metlica: Pitää taas muokkailla jahka kerkiän, mutta Squier vintage modified Jaguar bass (ss) on hinta laatu suheeltaan, ja jopa laatusuhteiltaan ihan parasta! Suosittelen hankkimaan jos jostain vielä löytää

Yhteensä 38 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti