Muusikoiden.net
25.10.2016
Musamaailma.fi - Soittimet helposti netistä 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

09.08.2016: Gallien Krueger 250ML Series II


Reilu kuukausi takaperin en tiennyt Gallien Kruegerin kitaravahvistimista kuin sen, että Iron Maiden ja moni muu käytti sellaisia 1980-luvun puolenvälin tienoilla. Sitten muusikoiden.netin torille putkahti GK 250ML, johon oli pakko tarttua kun kerran vastaan tuli. Se oli sitten menoa ja keväällä hankkimani Peavey 5150 sai lähteä Gallienin tieltä. Hieman tämän perään minulle tuli Italiasta Gallien Kruegerin 2000CPL etuaste, mutta siitä toisessa artikkelissa.

Mikäs Gallien Krueger 250ML on? Se on semmoinen leivänpaahtimen ja mikroaaltouunin lehtolapsen kokoinen kymmenkiloinen mötikkä. Kahdella 6,5" kaiuttimella varustettu 100W mono (50W stereo) kaksikanavainen transistorivahvistin. Vahvistin on todellinen one trick pony, mutta jos sattuu siitä hepasta tykkäämään, niin sehän riittää.

Ominaisuudet:
- Kaksi kanavaa, Clean ja Gain
- Puhtaalle kanavalle kompressori nappi
- Särökanavalle Gain nappi joka pohjassa enemmän säröä ja ylhäällä vähemmän.
- Molemmille kanaville yhteinen EQ. 120Hz, 500Hz, 2.0 kHz, 8.0kHZ
- Echo (reverb)
- CHORUS!
- Efektilenkki, XLR Direct Out, Aux In/Stereo Out (tästä lisää), Speaker Out x2.

Minun 250ML on Series II, mikä eroaa joidenkin ulkonäöllisten ominaisuuksien lisäksi parempi kaiutinliitäntämahdollisuus. Series I:llä oli vain 16ohm käyttömahdollisuus. Series II on kaksi vaihtoehtoa, eli joko 16ohm ja omat kaiuttimet käytössä tai 8ohm ja omat kaiuttimet pois käytöstä.

Stereo out / Aux In on mielenkiintoinen plugi. Siihen voi liittää äänilähteen tai sitä voi käyttää stereoulostulona. Homma on viety vielä eteenpäin GK 2000CPL vahvarissa, jossa näiden ominaisuuksien lisäksi samainen plugi toimii efektilenkin stereo returnina.

Soundi:
GK 250ML on törkeän hyvän kuuloinen, mikäli 80-luvun tukkahevi on lähellä sydäntä. Miltei kaikki isot aktit käyttivät niitä sen parin vuoden ajan. Tärkeimpinä esimerkkeinä Iron Maiden Somewhere In Time levyllä ja Rush. Muita käyttäjiä olivat Queensryche, Bon Jovi, Def Leppard, Gary Moore, Scorpions jne jne.

Netistä lukemalla selviää, että ajamalla tuota pikkuvahvaria yhden tai 4x12 kaapin läpi, ei ääni lopu kesken. Itse olen vain oman 2x12 kaapin läpi ajanut. Pitää joskus koittaa stereona kun on mahdollisuus.

250ML:n hyvä ja huono puoli on on/off. Vaihtoehtoja ei juurikaan ole. EQ on ainoa helposti muokattavissa oleva asia. Vahvistimen päällyskannen voi irroittaa ja siellä on semmoisia valkoisia trimmeripotikoita (katso kuva), joita kevyesti ruuvaamalla voi vaikuttaa särön määrään. Ei ole tehty helpoksi ei. Itse vähän vilkaisin niitä mutta laitoin alkuperäisille kohdilleen. Särön määrä vakiona on oikein sopiva ja ainahan voi boostata. Itse käytän joko Boss SD-1:ä tai Zoom MS-50G:n overdrive-malleja.

Vahvistimen omilla 6,5" kajareilla en ole soittanut muuten kuin koittamalla että ääntä lähtee. Ilmeisestikin kova teho ja pienet kajarit eivät ole pitemmän päälle hyvä yhdistelmä. Netistä saa lukea kuinka kajarit ovat sanoneet *poks* aika herkästi.

Itse olen soitellut kolmella tavalla. Yhdistettynä (mono) Carvin Legacy 2x12 V30 kaappiin, kuulokkeilla sekä suoraan linjaan koneelle nauhoittaessa. Jokainen kuulostaa todella hyvältä. Suoraan linjaan soittaessa vain ylimmät hertzit vääntää miltei nollaan, niin mitään kaiutinmallinnuksia ei tarvitse.

Kaiku (Echo) on ihan ok, mutta vähän turhan massiivinen. Puhtaan kanssa toimii kuitenkin ihan hyvin. Efektilenkkiin voi tietysti aina laittaa mieleisensä reverbin.

Chorus. CHORUS! Tämä on juuri se miksi vahvari on ihan perkeleen hyvä. Reilusti erotteleva ja seilaava stereochorus. Joko siitä tykkää tai inhoaa. Itse tykkään. Chorus pohjassa koko ajan. Aina.

Rytmikitarointiin omat säröt riittää mainiosti. Tiukempaan menoon ja sooloiluun lykkään Boss SD-1:n tuohon eteen.

Tästä pari ääninäytettä.

Iron Maiden Caught Somewhere In Time
https://www.youtube.com/watch?v=dC6CQwMFg8E

KISS Ive Had Enough (Into The Fire)
https://www.youtube.com/watch?v=zftwBrl2q7U

Ja tästä vähän puhtaalla soundilla kaiun ja choruksen kanssa.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/5738957/GK%20250ML%20Clean.mp3

250ML:ää on netti pullollaan myynnissä. Hinnat 250-350¤ paikkeilla kunnosta riippuen. Suomessa harvemmin tulee kuitenkaan vastaan myyntipalstoilla.

Yhteenveto:
+ Chorus
+ Pieni koko ja suuri teho.
+ Plug and play (Vaikeasti säädettävä gain, Choruksen ja Echon leveliä ei voi muuttaa)
- Plug and play
- Kanavien yhteinen EQ

Jos tulee vastaan, osta! Et kadu.

Kirjoittanut tender.insanity 09.08.2016

            1110×1152  -  1099 kt.

1500×844  -  975 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (4 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

smoltron: Tällaisella tuli soitettua levylle 80-luvun lopussa. Löytyi silloin Sundqvistin studiolta. Tykkäsin aivan törkeästi, mutta aika pieni olisi ollut keikkakäyttöön.

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2016, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti