Muusikoiden.net
17.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

05.06.2016: Samick JZ2 LaSalle


Samick liene edelleen tuotantomäärältään maailman suurimpiin kuuluva soitinvalmistaja (Cortin ohella) ja se tekee soittimia myös lukuisille muille merkeille, joista on hankalaa löytää kattavaa ja luotettavaa tietoa, mutta ainakin Fenderille (Squier), Ibanezille, Gibsonille (Epiphoneja) ja väittipä joku soitinmyyjä että halvemmat Gretshit olisi Samickin tekemiä, mutta en ole löytänyt sille tiedolle vahvistusta joskin aasiassahan ne tehdään joten lieneekö sillä niin väliä tekeekö Cort vai Samick ne.
Ostin (sain tavallaan lahjaksi) vuonna 2009 joulun alla punaisen Samick JZ2 kitaran musafasulta ja maksoin siitä 570 euroa joka oli mielestäni halpa koska niistä pyydettiin samoihin aikoihin myös reilua seitsemää sataa euroa. Nykyisin noita näkyy torilla jopa kahdella sadalla eurolla myynnissä joten mikään kannattava sijoitus tuo ei sitten kuitenkaan ollut, mutta toisaalta on se ihan hyvä kitara kunhan sitä ei yritä myydä.
Näitä kitaroita on tehty sekä Koreassa että Indonesiassa ja luulin tätä kitaraa oikeastaan hyvin pitkään Korealaiseksi koska siinä oli uutena made in Korea tarra lavan takana, mutta hiljattain huomasin, että kaikukopan mallietiketissä lukikin että crafted in Indonesia joten eipä tämä sitten sitä arvokkaampaa Korean sarjaa olekaan. No en anna se asian masentaa itseäni koska kitarahan on yhä se sama jonka ostin eikä se siitä muuksi muutu.

No niin sitten se itse kitara

Tämä on akustinen sähkökitara elikkäs tuttavallisemmin jazzloota. Tämä kaiketi jäljittelee Gibson L5 mallia ainakin tuo soololoven alasakara on samalla tavalla pyöristettyä mallia. Tämä on kopan tyypiltä kaarevakantinen eli archtop f-aukoilla varustettu varsin perinteisen oloinen soitin. Koppa on jumbon muotoinen ja en ole mitannut kuinka monta tuumaa tuon tyven halkaisija on mutta on tuo aika iso koppa (isompi kuin esimerkiksi Codin 5th avenue joka oli kova vaihtoehto tälle kun aikanaan ostin tämän ja se olisi pitänyt myös paremmin arvonsa käytettynä mutta eihän sitä voinut silloin tietää). Kansi on laminoitua kuusta ja pohja sekä sivut ovat laminoitua vaahteraa. Kaula on mahonkia ja otelauta ruusupuuta. Virittimet ovat Grover A102G ja nauhat varmaan maksimissaan mediumjumbo kokoa.
Tässä on kaksi jazzia humpparia Duncan Designed HB101 jonka suunnittelussa pyritty jäljittelemään vintagea Gibsonin PAF:ia ja näissä on tosi matala dc-resistanssi (kaulamikillä vain 3,8 ohmia ja tallamikillä reilu 8 ohmia). Mikkien soundi on kuitenkin kirkas ja sillä tavalla läpinäkyvä, että himassa soitellessa kitaran voimakas akustinen sointi tuntuu sulautuvan täydellisesti kitaran sähköiseen sointiin ja kun alkaa vahvistimesta ruuvaamaan volaa kovemmalle, niin varsinkin kaulamikin osalta on vaikea erottaa missä kohtaa akustinen sointi loppuu ja sähköinen sointi alkaa eli sähköisesti kitara kuulostaa hämmästyttävän samalta kuin akustisestikin.
Mikrofoneja on siis kaksi ja mikkivalitsimen lisäksi kitarasta löytyy molemmille mikrofoneille omat volume- ja tonepotikat ja volumet on kytketty niin että mikkivalitsimen keskiasennossa molemmat mikrofonit eivät sammu jos toisen volasäätimen kääntää nollille kuten Gibsonin Les Paulissa käy.
Tämä kitara on jämäkkä ja laadukkaan oloinen peli. Viimeistely on paksuhkolla suorastaan lasimaisen kovalla lakalla ja se on siisti, mutta en pidä siitä muovisesta tuntumasta jonka se tekee. Toisaalta kitaran viimeistelyssä ei ole huomautettavaa ja se on pitänyt hyvin muotonsa jo monta vuotta (kaula on suora eikä kaularassia ole tarvinnut säädellä kuin kerran tai pari kun on kielten paksuutta vaihtanut), mutta tämä kitara ei ole joutunut kohtaamaan rankkaa keikkaelämää.

Miksi ostin juuri tämän kitaran?

Ostin akustisen sähkökitaran osittain akustisen kitaran tarpeisiin ja siksi kitaraa valitessa annoin paljon painoa kitaran akustiselle soinnille ja tämän kitaran vahvuus on kyllä erittäin voimakas akustinen sointi. Ei tämä ihan yhtä kovaa soi kuin Dreadnought, mutta ei toisaalta kovin paljoa siitä jääkkään ja jos d-koppaista ei kovasti kurita niin tällä voi soittaa siinä rinnalla ilman vahvistusta.
Tämän kitaran akustinen sointi on mukavan honottava ja varsinkin puutallaan vaihdettuani ja hiotuilla kielillä semmoisen mukavan pyöreä atakin ja sen perään lyhyt päästö tekee soinnista juuri niin jazzahtavan kuin toivoa saattaa, mutta jumbokopan ansiosta botneakin löytyy toisaalta korostuneen keskialueen ansiosta aika tasaisen tuntuinen toisto koko alueelta (vähän nuhainen voisi olla kuvaava sana) ei todellakaan mikään d-kopan middlekuoppa.
Voimakas akustinen sointi vaatii melko paksuja kieliä .012 kielillä se soi jo hyvin. Ohuilla sähkökitaran kielillä se toimii sähköisesti hyvin ja bluesit ja rockit irtoaa, mutta akustisesti ohuet kielet eivät saa tätä syttymään. Vaikka jäykkä kansi vaatii kieleltä voimaa akustisen äänen syttymiseen, niin sähköisesti tämä ei ala kiertämään kovin helposti (ei tämä nyt lankun veroinen ole, mutta treenikämpällä pystyi luukuttamaan särösoundeilla ilman ongelmia). Eli jäykässä rakenteessa on puolensa.

Yleisesti ottaen

Voisin kehua, että hyvä kitara tämä on soinnillisesti ja rakenteellisesti tämä on ollut vakaa. Soittotatsi on miellyttävä ja mukautuva (toimii korkealla ja matalla aktionilla). Tämä on tottunut näin seitsemän vuoden jälkeen suomen ilmastoon hyvin eikä kitara ole muuttanut muotoaan joten mitä muuta siltä voisi oikeastaan odottaa? herkkyyden huipentuma tämä ei akustisesti ole (Codin 5th avenue on tätä valovuoden edellä siinä suhteessa), mutta jämeryys tekee tästä huolettoman pelin ja sähköisesti mukautuvan vähän raskaampaankin menoon. Puiden paksuuden ja tuntuman osalta tämä on aika samanlainen kuin Gretschin akustiset sähkökitarat.
Jämeryyteen liittyy myös paksu ja kova muovilakka (joku polyuretaanilakka varmaan), josta en varsinaisesti pidä. Se suojaa kitaraa hyvin eikä ota helposti naarmuja, mutta veikkaan ettei se tue relikoitumaan kovin nätisti.

En ala julistaa tätäkään pitopeliksi kuten en julista koskaan enää mitään. Varsinkaan kun tätä kirjoittaessani jo harkitsen kitaran torille laittoa :-). Ei näistä paljoa saa, mutta toisaalta tällä ei nykyisellään tule enää juuri soiteltua. Noh kahtellaan :-D

Kirjoittanut hallu 06.06.2016

            1000×915  -  670 kt.


Arvostelu

2,82,82,82,82,8    (4 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Spielmann87: Hieno peli, ilmoittele kun laitat myyntiin, katson sitten onko sopiva hinta.

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti