Muusikoiden.net
13.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

24.05.2015: Lavaton 5 kielinen SG


Viimeisin pitsalapio tuli valmiiksi, tässä lyhyesti soittimesta ja valmistuksesta;

Saksalainen Espen Woods oli juuri avannut kätevän verkkokaupan. Heräteostin muutamia hyvännäköisiä puita, lähinnä kaula- ja otelautavärkkejä, ja aloin suunnittelemaan soitinta.

SG mallinen basso kiihottanut jo pitkään, mutta eivät kaupan tekeleet meinaa taipua alavireisiin kun on niin lyhkäinen skaala. Siispä nyt tehtäisiin 34" skaalalla SG.

Kaulapainoisuutta poistamaan ja roudausta helpottamaan voisi kokeilla lavatonta bassoa. Tällä välttäisi myös Gibson tyyliset lapamurtumat. Siispä T- kaupasta ABM tallat ja kieltenpidin tilaukseen. Näihin menikin puolet basson hinnasta, n. 300¤.

Mikeiksi tutut Dimarzion ultra jazzit, ne on halvat, hurinattomat ja muutenkin hyvät. Mikit aseteltiin kumpainenkin lähelle tallaa jotta soundi olisi purevampi ja leikkaisi hyvin läpi myös matalilla vireillä. 3 asentoinen mikkikytkin ja master vola & -tone mikeille kaveriksi. Vipukytkimellä on nopea vaihdella soundia heviä soittaessa.

Posti toi puut ja työstäminen alkoi. Kaula kolmesta palasta, keskimmäinen Padoukkia ja sivuille Amaranthea eli purple heartia. Keskimmäisestä palasta tein kiilanmaisen, halusin että kaula ja otelauta kulkee koko matkan samaa linjaa.

Otelautaan Eebeniä. Tilasin muutaman palasen, tähän käytin arvokkaampaa eli tasavärisempää. Tässä on myös jonkin verran loimua.

Siipipalat on lämpökäsiteltyä saarnia. Keskellä tasalaatuisempi pala ja etu- ja takakannessa 6mm loimukuviosta puuta. Tämä on todella haastavaa puuta liimata mutta Titebondilla näyttää liimautuvan hyvin.

Työjärjestys oli seuraava; kaula-aihio liimaukseen, siipipalat liimaukseen, aihioiden oikaisu ym. Kaularaudan uran jyrsintä, otelauta liimalla kaulaan, kaula-aihiosta etupuolelta 4 mm pois, kaula muotoon, dotsit otelaudan sivuun, siivet muotoon ja liimalla kaulaan, jyrsinnät mikeille, tallalle ja sähköille, viimeistely.

Pintaan tru oil. Tämä on minusta yksi parhaista aineista soittimen pintaan, varsinkin jos tekee ihan vaan natural meiningillä. Pesusienestä tulitikkuaskin kokoinen pala ja sillä sivellään ohut kerros öljyä. Välihionnat joka kerroksen väliin, tässä on muistaakseni 7-8 kerrosta.

Kontrollipaneelin toteutti Tamperelainen hopeakaivertamo Silver Bullet. Tämänkin basson teema on Scwarzenegger leffa, tällä kertaa End Of Days, siitä siis pirunsarvet ja teksti kontrollipaneeliin. Pääsee telineeseen Red Sonjan ja Juniorin väliin.

Sitten vaan osat kiinni. Alkureiät ruuveille on oltava juuri oikean kokoiset kun on näin kovat puut soittimessa. Elektroniikan jelppikerhosta vinkit sähköhommiin ja kolvi kuumaksi. Ensimmäistä kertaa ikinä meni kaikki kolvailut heti oikein, tämä on mulla tavallisesti ollut se vaihe kun menee käsi päähän.

Kielet kiinni ja suuri helputus kun kaikki on juuri niin kuin pitääkin. Nyt on soittoa muutama tunti takana ja en voisi olla tyytyväisempi. Kävin myös treeniksellä tykitteleen Mesan pinolla ja soundi on kyllä napakka. Otin myös hieman soundinäytettä, tässä ensialkuun rokimmalla soundilla täysin päätöntä soittoa;

https://www.youtube.com/watch?v=k_xIH0VJL6k&feature=youtu.be

Nuppina Mesan Big Block, kaapit näkyy kuvassa, basson ja nupin välissä vain piuha. Kuva ja ääni Zoon Q4.

Kirjoittanut pernarutto 24.05.2015

            2560×1920  -  1852 kt.

2560×1920  -  1943 kt.

2560×1920  -  1675 kt.


Arvostelu

4,14,14,14,14,1    (14 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

medsta: Toivottavasti skulaa hyvin, on ainakin vaikuttavan oloinen!
vesinorsu: Aika jepa.
strat0caster: Komeeta! 5/5
CarcassFan: Miten tälle voi ees antaa muuta ku 5/5.
bel: on kyllä komia
pardy: Melekonen mensseli. Hyvällä tavalla. Saisko kokovartaloshottia suoraan edestä päin?
pardy: Btw. kannattaa opetella nauhattomalle vähemmän bendaava soittotyyli, pysyy otelauta hyvänä pidempään, varsinkin kun käyttää roundwound-kieliä. Nauhattomalla saa samaa efektiä vibratolla.
pernarutto: Kiitos kehuista, ja hyvä pointti tuo bendaaminen. Asia on tiedossa mutta meinaa aina vanhasta muistista venytellä kieliä.
joseplluissans: On tää kyllä niin sexy!

Yhteensä 9 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti