Muusikoiden.net
16.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

13.08.2015: ESP Custom Explorer


Tässä erittäin tylsän perjantai-illan johdosta esittelyä ehkä maailman kauneimmasta kitarasta, sekä muuta paskanjauhantaa.


Lätinää

Varmaan jokainen Metallica-fani on tällaisesta haaveillut, niin sanotusta banaanilapa / law suit mallin ESP Explorerista. ESP valmisti mallia 90-luvun alusta 90-luvun loppupuolelle ja ainakin nämä alkupään tekeleet ovat Custom Shopissa tehtyjä, ollenkin ns. sarjatuotantomalli. Kun tilaisuus kitaran ostamiseen tuli, en kahta kertaa harkinnut.


Mallisarjan historiaa

ESP:n Explorer-mallisarja alkoi 90-luvun alussa EXP mallilla, jatkuen siitä Original EX ja Standard EX tielle, nykyisen ollen E-II EX. Alkuperäinen malli oli lähes identtinen Gibson Explorerin kanssa, ainoana erona mikit, jotka ovat tässä EMG 81/81. James Hetfield teki mallisarjan tunnetuksi, ja varmaan tuosta syystä Gibson haastoi heidät oikeuteen (tai pikemminkin lähetti huomautuksen) ja ks. mallin valmistus loppui. Ennen sitä hän ehti saada omat signaturemallit MX220 & MX250 (Metallica X-plorer), sekä diamond plate päällysteisen JH-2 mallin. Valmistuksen viimevuosina myös LTD mallit EXP-200 ja EXP-300 lanseerattiin. LTD:tä lukuunottamatta kitarat tehtiin Japanissa.


Custom EXP

Mallia valmistettiin mustana ja valkoisena. Kitarassa on Bolt-on neck (tuohon maailman aikaan huomattavasti edullisempi rakentaa kuin set neck, olihan ESP muutenkin vielä hieman kehittymätön firma silloin), 22 XJ nauhaa, ruusupuuotelauta, mahonkirunko, vaahterakaula ja EMG 81/81 mikit. Kaula on ohut, mutta hieman leveämpi kuin uudet Thin U -kaulat.

Kitara tuntuu kädessä hyvälle ja soi todella hyvin. En ymmärrä miksi Bolt-on kauloja haukutaan, ainakin tässä toimii ja tiedän useamman soitinrakentajan jotka niitä valmistavat. Sustain ei ole niin pitkä, mutta Attack sitäkin voimakkaampi. Mitä hevikeihäältä hakee?? Kitarassa on matala string action, matalampi kuin uudemmassa Standard sarjan EX -kitarassa. EMG mikit toimii hyvin eikä saundi ole liian steriili. Cleanejakin tällä soittelee vaikkakin kevyempään musiikkiin ottaisin jonkin muun kitaran. Ainut asia mitä kitarassa muuttaisin on otelauta, haluaisin Eebeniä, mutta sekin vain värin takia.

Tähänkin kitaraan laitoin Schallerin Security Locksit turvaamaan soittoa. Tämä yksilö on vuodelta 1994 ja siihen nähden hyvässä kunnossa, originaalilaukkukin tuli mukana. Soittamiseenhan nämä on tehty, mutta en usko (koska uskon asioitahan nämä ovat), että on huono sijoitus noin muutenkaan mallin harvinaisuuden ja kysynnän takia.


Kitaran tulevaisuus

Tällä hetkellä painiskelen itseni kanssa mitä kitaralle tekisin, koska E-vireessä käytän muita soittimia. Olen kahden vaiheilla laittaakko kitara dropC vireeseen ja ottaa aktiivisoittoon ESP Viperin tilalle. Toisaalta Viperi on hoitanut asiansa loistavasti, toisaalta tämä kitara huutaa päästä soitetuksi. Myös otelaudan (harkinnassa middle finger & man to wolf inlayt) ja bodyn modaus (custom maalaus) kiinnostaisi. Näin arvokasta kitaraa modaillessa kannattanee hetki pohtia.. Toisaalta jos itseä miellyttää.. Toisaalta ei olisi ensimmäinen "pitopeli" joka joskus lähtee..Edit. 25.2.15

Middle Fingerit huvittais edelleen laittaa otelautaan, mutten tiä. Uus 10-52 setti alla ja drop D vire, hyvä meininki.


Edit. 13.8.15

Ei tätä kitaraa tohdi raiskata tarroilla, tulin onneksi järkiini. Liian vähällä soitolla vaan kun bassottelu vie aikaa. Loistava soitin, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Aivan eri tatsi kun Standard sarjan EX kitarassa. Akustinen sointi on ainoa mikä voisi olla "isompi". Mutta eikait näillä kitaroilla akustista soitella. Styge kiinni ja menoks sano Annie Lennox. Niin ja noista cliineistä! Jumalauta, vola vaan puoliväliin ni johan lähtee kauniisti!!!

Kirjoittanut metlica 06.02.2015

            309×556  -  67 kt.


Arvostelu

3,53,53,53,53,5    (13 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Räbbänä: Johan ESP:llä on ollut liima- ja läpikauloja kepeissään jo kasarilta lähtien...
metlica: On, ja on noissa MX malleissa. Mutta huomattavasti halvempaa tehä boltti.
metlica: Ei sillä, maksoi tuokin 8000mk uutena.. ESP:llä on tosi huonosti tietoa vanhoista malleista. Ei esim mitään kirjaa malleista ja spekseistä ennenku 2000 luvun puolella
metlica: "ESP didn't start to keep detailed production records until the mid 2000's"
Christeraser: Komea! Mutta älä ainakaan mitään juustosia man-to-wolf otelautatarroja siihen laita... kunnon inlayt asia erikseen
metlica: Myin kitaran, vituttaa jo nyt
Jerryteacup: Joo, ei mitään tarroja tähän aarteeseen, hullu mies! Njoo. Itselläni on tämmöinen. Ei haittaisi omistaa toinenkin... :D

Yhteensä 7 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Omat soittokamat

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti