Muusikoiden.net
19.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

25.08.2015: Laney Nexus Tube 400 - aliarvostettu bas...


Taustaa:

Noin vuosi sitten keväällä päätin uusia bassokalustoa vaihtamalla Yamahan BBT500H trankkunupin kunnon putkilaitteeseen. Olin kokeillut kaikenlaisia vehkeitä trankku ja hybridipuolella ja vaikka äänimaailma oli ok, ei sitä kunnon kolinaa (RATM tyylistä iskevää cleanisaundia ja isoa headroomia) saanut oikein millään. Toisena ongelmana oli säröpuoli. Trankkuvehkeistä saa säröä, mutta sekin oli jotenkin liian steriili ja pedaalipuolellakin meinasi aivot sulaa. Olen sitä mieltä, että mitä vähemmän tavaraa on soittimen ja vahvistimen välissä, sen parempi. Noh, alkoi vaikuttaa, että on aika panostaa hieman enemmän vahvistimeen ja aloin kartoittamaan vaihtoehtoja.


Kilpailijat:

Suuressa huudossa on ollut mm. Orangen pelit, Ampegin SVT sarja sekä Mesan mallit. Lueskelin artikkeleita ja m.netin keskustelupalstaa. Hyvin nopeasti iski kaasut Orangeen, varmasti osin ulkonäköseikkojen johdosta. Kävin kokeilemassa musamaailmassa paria mallia ja totesin täysputkipelin AD200 olevan kelpolaite, mutta sairaalloisen hintainen skoben kanssa. Myös Terror kaasutteli hetken, mutta pysyin päätöksessä laittaa suoraan kunnolla.

SoundToolsissa pääsin Ampegeja ihmettelemään ja olin myyty. Kunnon rantasauna Ampeg SVT CL oli äänimaailman puolesta hyvä ja komea. Hintaa oli, mutta aioin siirtää katseeni torin puolelle. Ampegeista sen verran, että ilmeisesti niitä on valmistettu vähän ties missä ja nämä uudet ns. USA mallit (Heritage -sarja) on A) kalliita B) ainoastaan kasattu Jenkeissä. Äänipuolella en huomannut eroja..

Mesa Boogielta kartoitin vaihtoehtoja tietäen, että ovat mallista riippumatta taattua ja toimivaa laatutavaraa, sen mukaisin hinnoin. En löytänyt paikkaa kokeilla Bass Prodigyä / Strategyä ja torilla olleet vanhemmat mallit olivat kalliita.


Hankinta:

Ostoilmoitusta vetämään ja pieniä kyselyjä jo torilla oleville. PK seudulla ei ollut kuin yksi Orange joka meni reippaasti budjetin yli. Ampegit olivat kauempana pohjoisessa jonne suunnittelinkin jo reissua, pitäähän se tän luokan vehkeet kokeilla ennen ostoa. Riittävän edullisella hinnalla eri juttu, mutta tuntuu pitävän hintansa nämä laitteet. Minulle tarjottiin myös Mesalta jotain vanhempaa mallintavaa rackisettiä (etuaste yms), mutta jotenkin tässä vaiheessa vielä vieroksun asiaa. Sitten sain vastauksen ostoilmoitukseen "putkinuppi / half stack / full stack bassolle" Laney putkinupista. En ollut mallista kuullutkaan ja olin hieman skeptinen kunnes rupesin asiaa tutkimaan.


Laney Nexus Tube 400

Laitteen sisusta on kasattu vanhojen USA Ampegien tyyliin = kestämään (made in UK). Siinä on 8 KT88 putkea + etuasteet ja draiveri (3x ECC83 & 1x 12BH7) eli isosti ääntä, mutta vitun kallis putkien vaihto. Putkille on omat sulakkeet ja ledivalot ilmaisevat putkien tilaa (Stand By / soitto / putken vaihtotarve). Myös 2/4/8 ohm impedanssivalinnat ja useampi speakon -liitäntä, Preamp, DI, yms In ja Out Putit kielivät monipuolisuudesta. Painoa aivan saatanasti (40kg) ja komea ulkonäkö. Hieman ahdisti kaikkien asetusten määrä, koska trankkuvehkeissä oli omaan makuuni liikaa nuppeja ja namiskuukkeleita joka lähtöön, halusin keep it simple vehkeen, kuten Ampeg. Ajattelin kuitenkin käyväni katsastamassa laitoksen, koska se oli huomattavasti edullisempi kuin Ampeg / Orange / Mesaosasto.

Laneyn OVH oli yli 2000¤ ja Thomann myi viimeiset ulos 1500¤ hintaan, eli halvasta laitteesta ei tässäkään ollut kyse, mutta edullisempi kuin verrokit. Pääsin mestoille ja aloin ihmettelemään laitetta. Oikea saundimaailma löytyi melkein välittömästi ja varsinkin cleanisaundiin ihastuin. 400wattia putkitehoa iskee munille ja lujaa. Sitten särölle... Voi jumalauta. Näin raakaa Cliff Burton säröä en ollut kuullut koskaan. Tube Gain täysille ja levelillä ääni tasaiseksi. Olin myyty. Vielä kun tajusin laitteeseen kuuluvan footswitchin, tuli kaupat samantien. Kevyt raahaaminen treenikselle ja soittamaan.

Tässä on nyt hetki ehditty harjoitella vahvistimen ominaisuuksia ja saada se oma saundi kuntoon. Laitteessa on pari EQta (Hi&Lo Para Mid & 6 band Graphic) eli taajuuksiin, ala ja ylä-ääniin yms. pystyy vaikuttamaan todella hyvin. Sub-napilla saa alapotkua ja kompressori...se on ehdoton. Se buustaa ja sitoo äänen todella tiukaksi paketiksi. Säröjä pystyy vaihtamaan ja yhdistelemään mielensä mukaan. Ja parasta, kaikki ominaisuudet toimii myös jalkapedaalilla! Juuri näitä ominaisuuksia kartoin ajatuksen tasolla, mutta se äänen viimeistely on näillä helppoa.

Hetken aikaa pidin boostipedaalia, Ampeg putkietuastetta mallintava, mutta totesin tarpeettomaksi. Kompressorilla saa äänen sidottua tiukaksi paketiksi ja EQuilla / Treblellä muut säädöt. Ihan hirveästi en ole jaksanut EQ-puoleen perehtyä, vaan kokeilemalla se oma saundi kohdilleen ja paukuttamaan. Tällä hetkellä ei tarvitse kuin vaihtaa kanavien väliä, kun tyyli tai biisi vaihtuu. Musiikkityylinä soitellaan pääosin metallia ja rokkia, vaikkakin välillä on kiva heittää parit humpparallit tai muuta harjoituksen vuoksi. Rokkitouhuunhan tämä on syntynyt, ja Metallica-covereita hakatessa tulee hymy väistämättä huulille, Burtonin läsnäolon suorastaan tuntee. Tämäkös kelpaa omaksi saundiksi!


Kaappi:

Tähän sarjaan on kaappi (Laney NX410 / 810) joka minullakin on hakusessa, mutta lähinnä ulkonäkö / fiilissyistä. Soitan Yamahan 250w 410 kaapilla, mutta Laneytä ei ole koskaan tarvinnut kääntää yli puolenvälin, vaikka rumpali hakkaa todella lujaa ja pari kitaraa kilpailisi keskenään päälle. Basso tulee läpi todella nätisti. Myös DropC -vireessä ääni on suht kirkas eikä se mene alamössöksi. Tähän varmasti vaikuttaa soitettava bassokin, mutta Warwickit ainakin pelittää.Summa Summarum

Lany Nexus Tube 400 on parempien (hinta / laatu / koko) täysputkibassonuppien aatelistoa ja itselläni ei ole ikävä mitään muuta laitetta. Tämä on taattua brittilaatua, isoa saundia ja komeaa ulkonäköä. Nyt matka jatkuu treenikselle soittamaan. Toivottavasti saisin nauhoiteltua pian ääninäytettä.EDIT 3.2.15

Toimii myös kitaralle, voi jumalauta. Lisää sepostusta ja ääninäytteitä tulossa.


EDIT. 13.8.15

Houston, we have a problem.

Kesällä vein laitoksen putkien vaihtoon kun ledit indikoi kahden putken olevan vaihdon tarpeessa. Päätin laittaa suoraan kaikki uusiksi, halpaa kun saippua.. Noh, styge treenikselle ja poks, pimeeksi. Muutaman kerran kun käytti uudestaan Uraltonella niin alkoi selviämään. Meinasin jo heidät haukkua alimpaan helvettiin kun eivät löytäneet vikaa, mutta ammattimiehiähän siellä. Valmistusvirhe / "ominaisuus" lämpösuojat. Laneylta uudet kehiin ja RokRok!! Nyt skulaa ja no problemos.


Nii ja tosta kitarapuolesta, kun väliin lyö pedaalin niin ei tää häpeä millekään kitaranupille. Ääninäytteitä kuhan jaksan.

EDIT. 28.8.2015

Olosuhteet muuttu, siirryn pienempään settiin eli tästä jollekin huippunuppi! Edelleen voin nauhoittaa kitaranäytteitä jos jotakuta kiinnostaa..

Kirjoittanut metlica 01.02.2015

            800×331  -  83 kt.

800×600  -  135 kt.

1200×900  -  445 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (13 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

metlica: Mun ensimmäinen artikkeli, saa ja pitää kommentoida!
blacknex: Kannattaa panostaa tekstin ulkoasuun. Pitkää pötköä tekstiä on vähän kehno lukea varsinkaan jos kappaleita eivät ole selvästi eroteltu.
metlica: Hyvä muokkaan tota illal
metlica: Muokattu
absqua: Hyvä arvostelu! Innostus välittyy lukijalle saakka.
rikarto: Hyvä juttu, kiitos!
blacknex: No nyt oli jo huomattavasti helpompi lukea.

Yhteensä 7 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti