Muusikoiden.net
17.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

25.05.2014: Pienikoppainen akustinen sello.


Sello. Akustinen pienikoppainen, muokkasin otsikkoa niin nyt kuvaa soitinta peremmin.

Aloitan artikkelin kirjoittamisen nyt kun sello on vielä työn alla, päivittelen tekstiä sitä mukaa kun homma etenee. Kysymyksiä saa esittää tuonne kommentiosastolle, koitan parhaani mukaan vastailla niihin. Soitinrakentelussa olen harrastelija mutta puuseppänä varsin taitava ja tietotaitoa on kertynyt paljon.

Materiaalien hankinta:

tästä se koko homma lähti tällä kertaa. Työskentelen puuseppämestarina keskisuuressa yrityksessä, mekaaninen puunjalostus on toimiala. Eli erinäisiä puukappaleita tulee pyöriteltyä käsissä, joista valtaosa menee asiakkaiden käyttöön, mutta pieni osa jää hukkapaloiksi, eli polttopuiksi. Näistä hukkapätkistä kauneimmat (ja soitinrakennuskäyttöön sopivimmat) tulee säilöttyä verstaan nurkkaan.

Nyt käyttöön valikoitui kaksi palaa lämpökäsiteltyä saarnia (terassilautaa) ja pala lämpökäsiteltyä koivua. Lisäksi pala Tuija laudepuuta ja uutta terassilautaa, saaria tämäkin mutta paistettu huomattavasti tummemmaksi kuin edellämainitut terassilaudat.

Lämpökäsiteltyä puuta on pitänyt soittimissa kokeilla jo pitkään mutta enpä ole saanut aikaiseksi kunnes nyt. Luin joskus nuorena opiskelijapoikana että lämpökäsittely muuttaa puun solukkoa samaan tapaan kuin puun vanheneminen. Saa nähdä kuuluuko soundissa. Periaatteessa lämpökäsitellyn puun pitäisi olla kokopuisiin akustisiin hyvää tavaraa pienen elämisen vuoksi. Taivuttelu on taasen hankalampaa eli melko pienillä kurveilla joutuu pelaamaan. Ja liimatessa täytyy muistaa että puristusaika on 2-4 kertainen lämpökäsittelemätömään puuhun verattuna.

Soittimen suunnittelu:

Lähtökohtana oli edellämainitut hukkapätkät joista piti saada syntymään soitin. Akustinen kiinnosti kovasti koska oli tuota vertikaalisahattua tuijaa kanteen eikä mikkeihin ja rautatavaraan tarvitsisi laittaa rahaa kovin paljon.

Rajoittavana tekijänä oli sitten tietysti materiaalin pituus, kaikki kappaleet olivat 600mm tai alle. Ja kielisoitin tästä tulisi, kun muuta en osaa oikein soittaa. Päätin sitten tehdä sellon koska siinä oli hienoja ominaisuuksia kuten lyhyt kaula ja kohtalaisen lyhyt otelauta. Kaikukoppaa piti tietenkin pienentää ja rajusti, mutta eihän se mikään ongelma voi olla.

Koppa:

Sivut paistettua saarnia, samoin pohja. Kansi Tuijaa eli Cedaria. Verstaalla oli pari muotopuristin muottia (jäänyt jostain vanhasta hommasta) joten jompikumpi sai määrittää kuopan muodon. Ajoin toisen terassilaudan sopiviksi siivuiksi, kastelin huolella ja laitoin pariksi viikoksi muotoutumaan. 3,4mm oli sivun paksuus, muuten ei olisi taipunut muottiin. Sitten olikin neljä kaarevaa siivua joista piti keksiä muoto kopalle. Kansi ja pohja-aihion sallivat kopan leveydeksi vain 280mm joten siitä tuli taas yksi rajoite.

Näistä kaarevista siivuista kolme päätyi käyttöön, kopan yläosaan laitoin paksumpaa tavaraa jotta saisin kaulan lovettua kiinni. Vanerista kevyt muotti ja ensin sivut pohjaan kiinni, kannen työstö muotoon, muutamat tukirimat silmämääräisesti paikalleen kansi liimalla kiinni. Mukavaa kehitellä jotain uutta vailla tietoa vuosisatoja vanhoista perinteistä, saa soveltaa ja miettiä hommia itse.

Kaula & otelauta:

Kaula paistettua koivua kahdesta palasta. Otelauta paistettua saarnia. Saarni on paistettu todella tummaksi, saa nähdä miten toimii otelaudassa. Kaula-aihoi tasavahvaksi molemmissa suunnissa ja pyörösahalla tappiliitos kaulan tyveen. Otelauta karkeasti muotoon ja liimalla kaula-aihioon kiinni. Käsin piirtämällä muoto kaulaan ja pistosaha laulamaan. Pitkäteikäporakoneella lovi viritintapeille. Kanttiputsilla ja kavahöylällä kaula muotoon.

Kasaus:

Viimeistelyt kuntoon ja koppaan reikä kohti soittajaa. Kaulaliitos japsisahalla ja taltalla, kannen käsittely Tru Oililla otelaudan alta ja kaula ja koppa liimalla toisiinsa kiinni. Soitin kasassa ja aikaa oli mennyt 7h. Toki työtä on vielä edessä reippaasti, kuten otelaudan hionta, satulan ja tallan valmistus yms.

Pintakäsittely:

Tru Oilia. Lähdin toteuttamaan niin että leikkaisin pesusienestä pieniä, noin puolikkaan tulitikkuasin kokoisia palasia joilla levittelen öljyn. Ekana päivänä kolme kerrosta tunnin välein, jatkossa 1 kerros/päivä aina välihionnan kanssa. Vaikuttaa huomattavasti paremmalta tavalta kuin edelliseen soittimeeni käyttämä sormella levitys.

Pintoja tuli leviteltyä ehkä 6-8, välihionnat joka välissä. Viimeisen pinnan jälkeen en tehnyt mitään toimenpiteitä, tuli niin siisti ja jäi hyvä kädenjälki. Ja eihän se kiillotettu pinta pitkään peilikiiltävänä pysy Tru Oilissa. Mukavaa ainetta.

Ennen viimeistä pintaa hioin otelaudan suoraksi, kiillottelin koneella ja laitoin sitruunapuuöljyn.

Osat:

Virittimet Torilta, kielet T-kaupasta. Tein niin että jännitys säilyy loppuun asti, eli tein ensin sellon ja sitten tilasin osat. Kaikki sopi, kielet oli justiinsa oikean mittaiset. Pientä onneakin siis tässä projektissa.

Satulan tein tuosta tummaksi paahdetusta saarnista, tallan ruusupuusta kun oli jäänyt juuri sopivan kokoinen pala jostain otelaudasta. Tallaa saa varmaan madaltaa vielä muutaman millin.

Soundi:

Tätä odotan vielä kuulevani. Huomenna hartsikauppaan jotta alkaa jousi toimimaan. Näppäillen ainakin kuulostaa melko kovaääniseltä soittimelta vaikka koppa on pieni. Koitan laittaa soundinäytettä jahka opettelen ensin muutaman viikon soittamista.

Ai niin, painoa soittimelle kielineen päivineen tuli 1778g. Kaula on meko paksu ja siellä se paino tuntuu pääasiassa olevankin.

Kirjoittanut pernarutto 25.05.2014

            640×480  -  132 kt.

640×480  -  158 kt.

640×480  -  159 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

gravehill: Oletko ehtinyt vielä miettiä millaisen mikkisysteemin rakennat tuohon?
pernarutto: Ei tule mikkiä koska ei löytynyt halpaa piezoa. Soihan tuo akustisestikkin.

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti