Muusikoiden.net
24.10.2016
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

06.05.2014: BOSS GT-100


Sain BOSS GT-100:n reilu kuukausi sitten. Edellisen, GT-10:n jätin väliin, joten vertailukohtana on GT-8, joka oli minulla ilmestymisestään asti jokapäiväisessä käytössä GT-6:n seuraajana. Jotkut GT-100:n ominaisuudet voivat olla tuttuja GT-10:stä, en tiedä. Valitettavasti esikoistytär on hieman haitannut kitaroinnin iloja, joten kunnolliset tutustumiset laitteeseen olen vasta viime aikoina saanut toteutettua.

Mistäs sitä aloittaisi? BOSS GT-100 tuntuu omiin näppeihin, kuulostaa omiin korviin ja näyttää omiin silmiin todella hyvältä. GT-100:ssa on todella yksinkertainen käyttöliittymä, mutta muokattavuus ei siitä kärsi ollenkaan. Ohjekirja on käytännössä tarpeeton, sillä kaikki toiminnot ovat suoraviivaisia ja WYSIWYG periaatteella toimivia. Ei siis enää ollenkaan valikkojen kahlausta, vaan kaikki on tavoitettavissa napin painalluksella ja namiskan kääntämisellä tai kahdella.

BOSS GT-100:ssa on vähemmän vahvistinmalleja, mutta varsinkin uudet kahdeksan kappaletta ADVANCED PREAMPS - ovat pääosin mieluisia. Eniten minulla on käytössä NATURAL CLEAN ja HIGAIN STACK. Varsinkin ensin mainittu on aivan loistava. Tuo vahvarimalli kuulostaa itsessään hyvältä ja miltei mikä tahansa GT-100:n särö sopii hyvin mallin eteen. EXTREME LEAD vahvarimallista irtoaa mukava soolosoundi, mutta CORE METAL malli on vähän liian moderni minun makuuni. Ehkä joku rapumetallisti siitä voisi innostua enemmän. HIGAIN STACK on käytössäni pääasiallisena rytmisoundina ja taipuu leadiin kun eteen laittaa Tube Screamer mallin boostaamaan.

Efektit ovat taattua BOSS laatua. Joitain aiempien laitteiden turhempia on jätetty pois, kuten AUTO RIFF. PHASER, FLANGER, CHORUS, DELAY REVERB ja muut perusefektit ovat hyviä ja parametrejä riittää säädettäväksi. WAH kelpaa myös minulle. CUSTOM WAHit on jätetty pois, joten WAHeja ei säädellä enää. Mainio lisäys FX1/FX2 efektipaikoille on SUB OD/DIST, eli lisää säröjä. Voit siis vaikka särön paikalle laittaa DS-1 purkin ja sen eteen efektipaikkaan vaikkapa MID BOOSTERin. SUB OD/DIST tuo omaa loistavuutta mukaan kun soitellaan stereona. Kaksi kappaletta NOISE SUPRESSORIA löytyypi myös.

Efektiketjua voi muokata mielin määrin järjestelemällä pedaaleita namiskaa kääntäen. Vahvistinmallit saa toimimaan yksittäisenä, DUAL MONOna ja DUAL STEREOna. Kahta vahvistinmallia voi vaihtaa myös soiton kovuuden mukaan, eli soitat hiljaa niin kuuluu JC CLEAN ja soitat kovaa, niin RECTIFIER malli puskee päälle. Vahvarimallit voi jakaa myös taajuuksien mukaan filttereillä, eli asetetun taajuuden alla olevat menee vahvariin A ja ylemmät taajuudet vahvariin B. Kätevää, vaikka tuota en ole itse vielä koittanut.

Koska GT-100:ssa on SUB OD/DIST, niin saat täysin kaksi erilaista setupia vaikka stereona soitellessa. Vasempaan kanavaan menee TUBE SCREAMER + HIGAIN STACK ja oikeaan kanavaan DS-1 + JC120. ja tietysti kanavien kesken löytyy 0-100ms delay stereokuvaa kasvattamaan.

GT-100:ssa on mukana loopperi, jolla voi nauhoittaa 38s soittoa. Sitä voi käyttää joko perinteisesti tai sitten asettamalla loopperin asetus kohtaan PATCH EDIT, eli soitat jotain loopperiin ja sitten alat säätämään soundia. Tuota ominaisuutta on tullut paljon käytettyä.

GT-100:ssa on myös uusi ACCEL pedaali. Sille löytyy omia efektejä (osa vähän turhia), mutta se toimii ihan CTL-pedaalina kun sen sellaiseksi asettaa. Ilmeisesti PHRASE LOOP pedaalin saa myös asetettua CTL:ksi. On myös kahdeksan kappaletta ASSIGN toimintoa, jotka voi lisätä omaan presettiin tekemään mitä vain tahtoo. Voit siis yhtä nappia painamalla vaihtaa vahvarimallien A/B välillä, laittaa CHORUS ja DELAY päälle, lisätä kaiun määrää, EQ:n keskitaajuuksien Q arvoa kaventaa jne. jne.

MANUAL MODEn saa päälle painamalla yhtä aikaa BANK UP/DOWN nappeja. Tuolloin näyttöjen sisältö muuttuu ja kaikki pedaalit ovat itsenäisiä ON/OFF nappuloita. Voit siis tallentaa GT-100:aan pari sataa pedaalilautaa. Ja kuten ROB MARCELLO jossain videossaan sanoi, että on helpompi kantaa mukanaan BOSS GT-100:aa kuin kahtasataa pedaalilautaa :)

BOSS GT-100:ssa on USB, jota GT-8:ssa ei ollut. GT-10:ssä USB oli, mutta taisi olla vain tiedonsiirtoa varten. GT-100:ssa on REAMP ominaisuus. On tullut koitettua, muttei käytettyä sen enempää.

Muita liitäntöjä on MIDI I/O, AUX IN, kuulokkeet, L/R OUT sekä efektilooppi, johon voi tunkea tavaraa niin paljon kuin haluaa ja sitä voi myös efektiketjussa siirrellä. Eli jos tahdot käyttää erillistä WAHia ja säröpurkkia, niin looppiin vain. Itse koitin Digitech Bad Monkeylla ja Morley Bad Horsie 2:lla, ja hyvin toimii. Helpompi kuitenkin on mennä pelkällä GT-100:lla koska se vain soundaa hyvältä! SPDIF-liitäntää ei enää ole.

ROLANDIN sivuilta saa ladattua BOSS GT-100 Librarian -ohjelman, jolla voi ottaa soundit koneelle talteen ja laittaa uusia soundeja laitteeseen. Itse kuitenkin suosin GT-100 Floorboard Editor softaa, jossa on mukava graafinen ilme ja soundeja voit muokata hiirellä. Siispä loopperiin riffi soimaan, kitara syrjään ja koneella säätämään. Helppoa kuin mikä.

Yhteenveto:
+ Käytettävyys helpompaa kuin millään muulla käyttämälläni laitteella. Jos osaa vääntää oikean vahvistimen ja efektipedaalin namiskoja, niin osaa käyttää GT-100:aa.
+ Kaksi isoa näyttöä.
+ ADVANCED PREAMPS
- BOSS GT-Librarian

Soundinäytettä tulee joko audio- tai videomuodossa kunhan tässä kerkiää.

- Matias
matias@enfarce.com

________

Nauhoitinpa yhden bändimme biisin GT-100 v2 tehdaspreseteillä. Suoraan out-of-the-box -soundit. Mitä nyt input leveliin kajottu -2 verran.

ENFARCE - Moment of Darkening

https://www.youtube.com/watch?v=KSyc_8OWWm8

Kirjoittanut tender.insanity 17.12.2013

            640×294  -  27 kt.

777×620  -  91 kt.


Arvostelu

3,53,53,53,53,5    (16 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

kinnupe: Kyllä GT-10:ssäkin on REAMP- ominaisuus, eli äänittelyt onnistuu.
tender.insanity: Ok. Kuten kerroin, mulla ei ole GT-10:stä omaa kokemusta. Pahoittelen virhettä :)

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2016, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti