Muusikoiden.net
18.12.2017
JAM Pedals | Boutique pedaalit Kreikasta 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

24.10.2013: MIDI-dataa Nintendo Wii -kontrollerista


MIDI-kontrollerit ovat hieman tylsiä välistä - varsinkin jos haluaa kontrolloida useampaa kuin kahta parametria kerrallansa. Mutta tiesittekös, että Nintendo Wii -kontrollerin (kuva 1) avulla on mahdollista keekoilla langattomasti ympäri huonetta/kotistudiota/esiintymislavaa ja kontrolloida helposti paria-kolmea MIDI-parametria per käsi! Tämä tapahtuu seuraavalla tavalla:

1) NINTENDO WII-KONTROLLERI

Jos omistat jo entuudestaan Nintendo Wii -konsolin, niin sinulla lojuu jo todennäköisesti tällainen valmiiksi nurkissa. Jos et, niin internetistä löytyy halpoja kiinalaisia nettikauppoja, joista voi tilata moisen reilulla kymmenellä eurolla. Kirjoitat vaan Googleen "Nintendo Wii Remote", niin pitäisi löytyä. Tosin omalla kohdallani kävi niin, ettei tuo Nunchuk -lisäosa toiminut softien kanssa, ilmeisesti koska halpa idän ihme, joten jos on sitä mieltä ettei pelkkä WiiMote yksin riitä ja haluaa ottaa aivan varman päälle, niin kannattanee ostaa aito asia.

Kontrolleri toimii Bluetoothin välityksellä, joten sen parittaminen Bluetoothilla varustetun tietokoneen kanssa on helppoa kuin heinänteko. Windowsissa Ohjauspaneeli -> Laitteisto ja äänet -> Laitteet ja tulostimet -> Lisää Bluetooth-laite. Käyttöjärjestelmän hakiessa laitetta kannattaa naputella 1 & 2 -painiketta samanaikaisesti ja painella sitä pientä Sync-nappia sieltä sisältä. Pitäisi löytyä.

2) SITTEN SITÄ MIDI-DATAA

Aivan ensiksi tarvitset virtuaalisen MIDI-ajurin. LoopBe1 (http://www.nerds.de/en/download.html) lähti toimimaan ainakin itselläni ensiyrittämällä, joten suosittelen sitä. Monet tuntuvat käyttävän myös MIDI Yokea (http://www.midiox.com/index.htm?http://www.midiox.com/myoke.htm) ko. tarkoitukseen.

Itse MIDI-datan luomiseen löytyy useampikin ohjelma, esimerkiksi Windows-koneille ilmainen GlovePIE (http://glovepie.org/lpghjkwer.php) ja Macintosheille maksullinen OSCulator (http://www.osculator.net/).

Itselläni ei ole kuitenkaan kokemusta Applen tuotteista, joten keskityn nyt vain Windowsiin. GlovePIE:hen (kuva 2) löytyy valmiita scriptejä internetistä, mutta sen GUI:lla on suhteellisen helppo taiteilla omiakin vaikkei osaisikaan koodata. Jos ei jaksa säätää, niin voi kopioida vaikka tuosta meikäläisen tämänhetkisen scriptin ajettavaksi:

debug = "Wiimote:" + Wiimote1.Exists + " Battery:" + Wiimote1.Battery
midi.DeviceOut = 2
midi.DefaultChannel = 5
if Wiimote1.B then
midi.channel5.Control14 = maprange(wiimote1.smoothpitch, -90 degrees, 90 degrees, 0, 1)
endif
if Wiimote1.A then
midi.channel5.Control15 = maprange(wiimote1.smoothroll, -90 degrees, 90 degrees, 0, 1)
endif
midi.channel5.c3 = Wiimote.Two
midi.channel5.d3 = Wiimote.One
midi.channel5.asharp3 = Wiimote.Minus
midi.channel5.gsharp3 = Wiimote.Home
midi.channel5.fsharp3 = Wiimote.Plus
midi.channel5.Control28 = Wiimote.Up
midi.channel5.Control29 = Wiimote.Down
midi.channel5.Control30 = Wiimote.Left
midi.channel5.Control31 = Wiimote.Right


Kyseenomainen scripti lähettää LoopBe1:selle (olettaen, että se on MIDI-laite numero 2, tuota numeroa saattaa joutua muuttamaan isommaksi, mikäli käytössä on useampi MIDI-interface) dataa kanavalla numero 5. A-napin pohjassa ollessa käytössä on Roll elikkäs sivuakseli, B-napin pohjassa ollessa Pitch eli pystyakseli. 2-nappi on C-3, 1-nappi D-3 ja D-padin nuolista lähtee CC-käskyjä jne.

3) DAW:N MIDI-ASETUKSET

Sitten tarvitsee enää aktivoida virtuaalinen MIDI-ajuri (allekirjoittaneen tapauksessa "LoopBe Internal MIDI") DAW:n elikkäs nauhoitteluohjelman MIDI-asetuksista. Kuvassa numero 3 näkyy miten asia hoituu Ableton Livessä. Muista softista en tiedä, mutta olettaisin, että pienellä maalaisjärjellä ja normaaleilla hiirenkäsittelytaidoilla olisi vaikeampi epäonnistua.

Tämän jälkeen pitäisikin jo olla valmista, eli ei muuta kun MIDI-mappeja kehiin ja automatisoimaan niitä efektejä ja syntikoiden cutoffeja! On muuten kivvaa! :)

PLUSSAA:
+ Intuitiivinen tapa tehdä esim. automaatioita
+ Hauska
+ On muutenkin tosi Sci-Fi
+ Ei mainittavaa latenssia
+ Ei maksa paljoa
+ Bluetoothin sähkömagneettinen säteily vähentää hedelmällisyyttä

MIINUSTA:
- Vaatii jonkin verran säätämistä
- Sensorit ovat herkkiä, joten käyrissä on väkisinkin pientä 'vapinaa', voi joutua siistimään jälkeenpäin, osittain ohjelmointikysymys
- GlovePIE ei välttämättä tunnista kiinalaisia WiiChukeja
- Syö pattereita
- Bluetoothin mukanansa tuomat potentiellit pitkän tähtäimen terveysriskit, kuten aivosyöpä

Kirjoittanut Aamuhaamu 24.10.2013

            519×500  -  48 kt.

640×450  -  43 kt.

516×617  -  73 kt.


Arvostelu

4,84,84,84,84,8    (16 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

PIM: Joskus monta vuotta sitten tuli leikittyä WiiMotella Reaperin kanssa ja kyllähän se gimmickinä toimi kun pystyi kapulalla panoroimaan ja nostaan ja laskeen fadereita, mutta suurta käytännön hyötyä en WiiMotesta keksinyt niin jäi kokeilut sitten siihen.
neanderthalis: Mainio esimerkiksi kun yksinäinen laulaja haluaa ohjata DAW-softaa laulukopista!
L.Ruoska: Siististi kirjoitettu ja mielenkiintoisempi aihe kuin perus skeba/vahvariarviot :-) 5*
Aamuhaamu: Tänks! Tuota laulukoppihommaa en tullut edes ajatelleeksi. Ja kieltämättä järkevimmät käyttökohteet tuolle löytyy varmaan ennemminkin jostain kokeellisen elektronisen musiikin kuin juurimusan saralta.
Aamuhaamu: Mutta toisaalta olen törmännyt netissä esim. videoon, jossa klasarityyppi oli duunaillut kiihtyvyysanturista itselleen elektronisen tahtipuikon, jolla huitoi tahtia orkesterisoftillensa. Käyttökohteet on melkolailla rajattomat kuitenkin.
Aamuhaamu: http://www.youtube.com/watch?v=TuCJvyxVaaI
BubbleBob: Briljanttia stuffia ja tietenkin mukana Arduino (videolla - MIDI). Spnts
Aamuhaamu: Jups, itselläni jäi tosiaan tuo Nunchukki käyttämättä artikkelissa mainitusta syystä, joten voi olla, että joutuu duunailemaan sillä ja Arduinolla jotain - todennäköisesti musiikki-aiheista - kivaa jossain vaiheessa :)

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Harjoitustilat ja kotistudiot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2017, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti