Muusikoiden.net
22.01.2019
Akustiset Furch-kitarat | Kohtuuhintaista eurooppalaista huippulaatua jo vuodesta 1981! 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

22.07.2013: Debian kotiäänittelijän työkaluna


Alkuhöpinää

Aikanaan ystävämme windows vista ei enään käynnistynytkään ja tietokoneelta oli vasta takuu ummessa, niinpä vaihtoehtojärjestelmä linux-ytimellä tuli käyttöön. Oikealta nimeltään Ubuntu 10.04. Myöhemmin sitten unitykarkurina debianiin ja työpöytänä LXDE. Äänikortti Focusrite Scarlett 2i2 ja midisynana M-audion KEYSTATION 49e.


Äänityssofta

ASIAAN, eli musiikkiin. Pääasiallinen äänisofta vista-ajoilta oli reaper, joten totta kai se piti ottaa käyttöön tässäkin. WINE-rajapinnalla se pyörikin mukavasti, mutta vain ja ainoastaan 44100Hz näytteenottotaajuudella. Latenssikin tuntui pidemmältä jokaisella äänityskerralla ja raidan siirtäminen äänityksen jälkeen tuntui aina isommalta työltä. Tähän tuli ratkaisuna Ardour isompien äänityssessioiden työkaluna ja audacity "nopeasti idea ylös" ratkaisuna. Kummankin kanssa äänikortti toimii 96kHz ja floating point 32bit. Tärkeintä on, ettei latenssia huomaa =).


Kitaralle softa

Kitara tykkää saada pientä kaiutinmallinnusta, reverbiä ja muitakin efektejä silloin tällöin ja tässä avuksi tulee guitarix-niminen softa. Näyttää hyvin paljon guitar rigiltä räkkinäkymässä ja käyttöliittymä on helppo. Delay kannattanee ottaa LADSPA-pluginina käyttöön, kun softan omassa toistoja on noin 1 aina.


Synasofta

En varsinaisesti ole synisti, mutta toinen käyttöliittymä äänentuottoon on ollut erittäin mieluisa. Synalla tulee aivan toisellainen maailma täynnä aivan toisenlaisia biisi-ideoita vastaan. Pääosin hexter-nimistä dssi-pluginia käyttelen (dssi-host-jack -paketti asennettuna, niin softa pyörii standalonena), mutta myös reaperin kautta pystyy käyttämään VST-soittimia, joten vst4free-sivusto on saundikirjastoni. Latenssi ei ole ongelma reaperissa muuta kuin äänittäessä, joten synansoitto ei kärsi.


Jack ja äänen kulkeminen järjestelmässä

Ongelmia on tullut vastaan monia. Onneksi yhteisö on ollut valmiiksi kohtaamassa samat ongelmat ennen minua ja lukien on niistäkin selvitty. Ensimmäinen oli tietenkin reititys, kitara kiinni äänikorttiin ja softa käyntiin, "miksei ääntä kuulu". Qjackctl-softa ja Connect-valikosta capturesta softaan ja softasta kajareille ja toimii. Tämä luo tietenkin vapauden ketjuttaa esim. (Kuva 1.) midisynasta komennot hexteriin ja tuloäänet guitarixiin ja näistä hexterin ja guitarixin lähdöistä äänitetään audacityyn kaksi raitaa. Audacity on auki toisessa virtuaalityöpöydässä. Kitaratkin voi laittaa menemään suoraan audacityyn ja guitarixin kautta monitoriin ja audacityyn. Mainittakoot, että normaalitilanteessa "mikrofoni äänikorttiin, audacity/ardour auki, äänitys" ei tarvitse reititellä jackin kautta.


Alsa ja loppusanat

Viimeisin muistamani "ongelma" oli läppärini sisäinen äänikortti, joka tykkäsi tulla oletusäänikortiksi. Pulseaudio oli tietenkin poistettu muiden ongelmien takia, joten käytössä oli pelkkä alsa (Kuva 2.). Pulseaudiossa oli mukavasti välilehti "äänikortit" ja sieltä sai valittua ulkoisen hoitamaan lähtö- ja tuloliikenteen. Alsa on vanhempi ja vakaampi äänijärjestelmä ja sen konfigurointikin on enemmän debian-tyyppistä "muokkaa tekstitiedostoa x". Ongelma ratkesi hakemalla äänikortit komennolla cat /proc/asound/modules (tulona 0 snd_hda_intel 1 snd_usb_audio) ja sitten lisäämällä tiedostoon /etc/modprobe.d/alsa-base.conf rivit

#kokeillaan pakottaa äänikortit toisinpäin
options snd_hda_intel index=1
options snd_usb_audio index=0

Ylipäätään kivenvakaa Debian ja nämä muutamat softat luovat tällekkin harrastelijalle kivan ympäristön, jossa voi angstisia itkuvirsiä väännellä ja sitten pilata ne amatöörimäisellä miksauksella. Tärkeintähän on vapaus käyttää sitä, mikä hyvälle tuntuu ja mikä toimii ;).-20-kulmioinen geometriaotus

Kirjoittanut Ikosaedri 22.07.2013

            1280×720  -  312 kt.

500×175  -  27 kt.


Arvostelu

3,23,23,23,23,2    (8 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

vesa_turp: Kun Jack saa kaverikseen vielä Qmidinetin ja Qmidirouten on midiliikennekkin paljolti hallussa
vesa_turp: Niin ja vielä softasynat: ZynAddSubFx ja Alsa Modular Synth
Ikosaedri: Kiitosta vinkistä, ZynAddSubFx kokeilussa ja toistaseksi ainakin vaikuttaa hexterin korvaajalta käyttösynana =P
tepeh: Itse suosin äänityssoftana Qtractoria. Ei ehkä yhtä vakaa kuin Ardour, mutta mukavampi käyttöliittymä itselle.

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Harjoitustilat ja kotistudiot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti