Muusikoiden.net
23.01.2019
Akustiset Furch-kitarat | Kohtuuhintaista eurooppalaista huippulaatua jo vuodesta 1981! 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

02.07.2013: Fender Blues DeVille 4 x 10


Jaha, selailin artikkelit laitteista läpi eikä sattunut silmiini tätä vahvistinta koskevaa sepustusta. Koitanpa nyt siis sanasen sanoa tästäkin vempaimesta.

Jätän nyt kuitenkin normaalit konsernin esittelyt, ja muut katsaukset vahvistinten yleiseen historiaan väliin, ja siirryn suoraan asiaan. Leo Fenderillähän ei ole tämän vahvistimen kanssa muuta tekemistä kuin nimi.

Omasta suhteestani tähän laitteeseen kerron sen verran, että minä rakastan sitä:-). Liittomme alkoi joskus vuonna -95 ja karikkoisen alun jälkeen tunteeni on vain syventynyt. Tämän tiedon valossa osaat asettaa sanani oikeaan mittasuhteeseen ja voit ohittaa tarpeettoman mairitteluni rakastuneen miehen joutavana horinana:-D.

Mistä siinä on kyse?

Hod rod/blues Deville on tämän vahvistinperheen isoin kaveri. Fenderin brosyyreissä tämä esiintyy yleensä samassa perhepotretissa Hod rod/blues Deluxen sekä blues juniorin kanssa.

Blues juniori on selvimmin erilainen vahvistin rakenteeltaan ja soundeiltaan (olen vain kaupassa sitä kokeillut), mutta HR/blues deluxe on käsittääkseni sama vahvistin kuin deville (60W), vain hiukan kesymmäksi (40W) viritettynä ja eri kaiuttimilla.

Fender itse taisi mainostaa tätä vahvistinta joskus putiikkisoundisena modernina vahvistimena.

Asiasta kiinnostuneet löytävät interwebistä helposti tiedon, että tätä vahvistinta tehtiin 1992 -97 välisenä aikana USA leimoilla. 2000 luvulla vahvistimesta putkahti reissue meksiko leimoilla ja hiukan teknisesti paranneltuna. Omani ostin vuonna 1995 ja se on sitä ensimmäistä sarjaa.

No onko se..... siis boutique?

No eihän se ole. Jäisi Fenderillä parintonnin 57twinit hyllyyn, jos tonnilla saisi saman;-). Kyllä tämä on ihan ehta piirilevylaite. Ei nyt anneta sen masentaa, ettei ihan HW-laatua tonnilla saatukaan. Tutkitaan pikkuisen mitä saatiin.

Saatiin tweed-asuinen Fender, jossa on ("oikeista" tweedeistä poiketen) rewerb ja kaksi kanavaa. Vahvistimen kliini eli puhdas kanava tunnetaan ameriikan foorumeilla ja Fenderin brosyyreissa myös vintagekanavana. Särökanava on sitten se vahvistimen "moderni" puoli.

Kanavien nimeäminen "vintageksi" ja "moderniksi" ei itseasiassa ole ollenkaan niin hupsu juttu kuin ensiksi voisi tuntua. Kanavat nimittäin eroavan soundeiltaan muutenkin kuin särön osalta (jota ei edes kovin paljoa irtoa). Vahvistimesta on kaksi versiota hodrod ja blues. Hodrod on mustalla tolexilla päällystetty (muitakin värejä saattaa olla) räyhäkkäämpisäröinen versio. Blues on tweedillä verhoiltu vähemmän särökäs laite. Laitteet ovat samoja, mutta blues devillessä ei särökanavan etuasteputkea ajeta ihan täysillä. Hodrodissa ne loput säröt on jätetty "more gain" napin taakse. Mitään järjellistä syytä tähän jaotteluun en tiedä. Nähdäkseni vahvistimet ovat täysin identtisiä muilta osin. Jatkossa keskityn puhumaan blues devillesta, koska siitä minulla on kokemusta. Hodrodia olen soittanut vain yhden kerran.

Vahvistimen rakenne

Fender Blues Deville on 60 wattinen putkivahvistin, jossa on kaksi pääteputkea (6L6GC) ja kolme etuasteputkea (12AX7). Tasasuuntaaja on toteutettu puolijohteella. Vahvistimessa on kaksi instrumenttituloa, joista toinen on -6db. Bright kytkin puraisee vain ensimmäiseen instrumenttituloon. Vahvistimen eq, reverb ja presense on yhteinen molemmille kanaville. Puhtaan kanavan äänenpainetta ohjataan volumepotikalla ja särökanavaa drive- ja masterpotikoilla. Tässä välissä on paikallaan huomauttaa, että vahvistimen volume ja master ovat logaritmisia potikoita eli niiden äkkinäisyys johtuu siitä, että ne on vain sakaalattu äkkinäisiksi.

Vahvistimesta löytyy puskuroimaton (preamp out -> poweramp in) efektilenkki. Kaiutin liitäntöjä on kaksi joista kahdeksan ohmin lähtöön on liitetty kombon omat elementit ja vapaaksi on jätetty neljän ohmin lähtö. Yksinkertainen jalkakytkin kanvan vaihtoon ja reverbin kytkemiseen. liitetään vahvistimeen 6,3mm monoplugilla (poljin toimitetaan vahvistimen mukana).

Ääni ulostuu neljästä kymmenen tuumaisesta elementistä. Vahvistin painaa rapiat kaksikymmentä kiloa ja on aika mukava roudata.

Miltä se sitten kuulostaa?

Pakko todeta kuluneella lauseella, että se on koettava itse. Tämä vahvistin nimittäin kuulostaa soittajaltansa niin hyvässä kuin pahassakin. Tämän kanssa et saa mitään anteeksi;-) ja jos soitat falskisti, niin se kuulostaa falskilta. Vastapuolena tämä toistaa ilmaisuvoimaisen soittajan pienimmätkin nyanssit tarkasti ja nöyrästi. Sen vuoksi otteiltaan epävarma soittaja ahdistuu tämän kanssa ja vastaavasti varmaotteinen soittaja haltioituu. Itse olen kulkenut tien ahdistuksesta haltioitumiseen ja alussa tuli pariinkin otteeseen mietittyä, että mitä tuli ostettua. Lopulta tämä kuitenkin kesytti minut ja opetti mitä on rakkaus. Bluesdevillen omistajat ovat juuri niitä, jotka foorumilla selittävät mesamiehille, että soundi lähtee sormista. Ja mesamiehet ihmettelee, että mitä se naavaparta horisee.

No mennään eteenpäin..

Täytyy myös kertoa, että tämä vahvistin on äänekäs. Ampuu kottaraiset taivaalta on joku irvileuka osuvasti todennut. Vahvistimen äänekästä vaikutelmaa korostaa äkkinäisesti toimivat äänenpaineen säätimet, jotka ovat vähän on/off luonteisia. Täysi äänenpaine saavutetaan jo säätöalueen alkupuoliskolla ja loppupuoliskolla lähinnä särön määrä lisääntyy, kun säätalueen puolenvälin tietämillä pääte alkaa säröytyä. Itse pidän keinokuormaa lähes välttämättömänä tämän kanssa ainakin kotioloissa ja kyllä se keikalla ja treenikämpälläkin helpottaa käyttöä.

Kuin kaksi vahvistinta

Voi olla aikamoista liioittelua sanoa, että kuin Bassman ja Pleksi samoissa kuorissa. En nimittäin ole soittanut kumpaakaan (pleksi marshallia tai bassmania). Olen kuitenkin lukenut jostakin, että tämän vahvistimen vintagekanavan esikuvana olisi käytetty juurikin bassmania. Foorumilla on myös luonnehdittu, ettei vintagekanava ole bassmania nähnytkään. Niin tai näin on vintagekanavan sointi syvän botnekas ja samalla kirkas. Siinä on Fenderille tyypillinen middlekuoppa, mikä tekee kirkkaasta soinnista kuitenkin pehmeän ja puhuttelevan. Vahvistimen atakki on nopea ja tasainen eikä tässä ole sitä samaa sagia, joka löytyy klassisista putkitasasuuntaaja tweedeistä.

Majaileeko särökanavalla sitten valepukuinen pleksi? . tuskin majailee, muutenhan Agnus soittaisi tällä;-). Itseasiassa pleksiin vertaaminen on ihan omaa keksintöäni, koska olen itse saanut särökanavalta rouheaa AC-DC meininkiä irti Lespaulilla varsinkin sopivasti boostaamalla sitä. Särökanava ei tässä vahvarissa todellakaan ole kovin gainikas, mutta soivan kuumilla mikeillä varustettu kitara ja raskaalla kädellä kurittamalla ihan komeat rokkisäröt lähtee. Sopivasti boostaamalla tämä on ihan uskottava rokkikone. Hevihenkilöiden on viisainta jättää tämä rakkine hyllyyn sillä Engliksi tästä ei ole. Särökanavan tone on huomattavasti middlekkäämpi kuin vintagekanavassa eikä siitä puhtaanakaan ajettaessa löydy sitä samaa laulavaa pehmeyttä kuin vintagekanavasta. Toisaalta käheäkurkkuinen blueskorina lähtee tältä kanavalta ihan itsestään.

Plussat ja miinukset

Jätän nämä suosiolla jakamatta koska tämän vahvistimen miinuksetkin ovat plussia. Enkä oikein muutenkaan ole kovin hyvä arvioimaan mitään asiaa plussilla ja miinuksilla.

Editit:
4.7.2013 Lisätty kuva vahvistimesta

Kirjoittanut hallu 02.07.2013

            400×268  -  35 kt.


Arvostelu

3,53,53,53,53,5    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Liemus: Itselläni on sama laitos. Aivan pistämätön peli cleaneihin!
Tex Pecone: Mulla BluesDeville 2x12 (1995). Tykkään pirusti!
hallu: Kiitoksia kommenteista, nyt tuo juttu alkaa olla kuvia vaille valmis:-)
Gabe: Hyvä artikkeli hyvästä vahvistimesta. Blues Deville on kyllä yksi mielenkiintoisimmista Fendereistä, eikä soundiinsa/laatuunsa nähden ole hinnalla pilattu. 5/5 :)
peugeot: Kuullostaa aika samalta kuin bassman 4x10. Tässä on etuna vielä kaiku. Itselläni on ollut molemmat. Bluesdeville jäi taloon...
Ville: Hyvä artikkeli, josta oli myös apua kyseisen vahvistimen reissueversion hankinnan kanssa. Kiitos!

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti