Muusikoiden.net
18.10.2018
Bändikirja | Käy kirjakaupassa tai klikkaa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

14.02.2013: Koch Pedaltone


Katselin näitä artikkeleita läpi ja näytti siltä, että tästä ei kukaan ole vielä mitään kirjoittanut. Itselläni on ollut tämä rakkine käytössä nyt kaksi tai kolme vuotta joten pientä esittelyä nyt sitten ajattelin vähän kirjoittaa.

Mikä ihmeen Pedaltone?

Se on pedaalimallinen putkietuvahvistin kitaralle. Valmistaja mainostaa sitä nelikanavaiseksi putkietuvahvistimeksi ja kai sitä sellaiseksi voi tulkitakin. Ihan perus säröpedaalista tämä eroaa käytön monipuolisuudella ja on tämä aika iso pedaalilautaan. Lisäksi tästä puuttuu signaalin ohitusominaisuus (eng. Bypass) kokonaan. Eikä ole muuten virtakytkintäkään:-). Ne kai Kochilla pitivät tätä laitetta niin ohittamattomana, ettei moisille länsimaisille hapatuksille ole tarvetta. "Ei kukaan halua näin hyvää vehjettä kytkeä pois päältä" tuumasi Kochin insinööri Pedaltonen ensirääkäisyn kuultuaan:-D.

En ole laitteen historiaa selvittänyt tarkkaan enkä tiedä esimerkiksi sitä koska tämä laite on tullut markkinoille. Muusikoiden netin keskusteluista hain tietoa ja näytti, että joskus 2004 vuoden tietämillä tästä laitteesta on täällä kohistu ja varsin mairittelevasti ihmiset tästä kirjoittivat. Luultavasti tämän on niihin aikoihin tullut uutuutena markkinoille. Samantapaisia kilpailevia laitteita on ollut ainakin Mesa Boogie V-twin sekä Hughes & Kettner Tubeman. Noita kahta en tarkemmin tunne enkä aio tässä artikkelissa yrittääkään mitään vertailua, vaan kerron lähinnä omia havaintojani tästä Pedaltonesta.

Käsittääkseni Pedaltonea ei enää valmisteta tai ainakin se on poistunut verkkokauppojen listoilta hyvin pitkälti. Kochin sivuilta selvisi, että tästä on tehty päivitetty versio (Todella varovaisesti päivitetty). Pedaltone 2 on kuitenkin laite jota en verkkokaupoista löytänyt joten en ole varma tämänkään saatavuudesta.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että tällaiset laitteet tulivat muotiin kaksituhattaluvun alkupuolella ja nyt ne eivät kai enää ole niin muodissa. Tällaiset putkietuvahvistimet näyttävät valmistajasta riippumatta olleen aika kalliita (samalla rahalla saisi kuitenkin ihan kohtuullisen hyvän kokonaisen vahvistimenkin). Pedaltonea myytiin 500- 600 euron hintahaarikassa, joka on aika suolainen hinta hyvällekin pedaalille. Käytettynä näitä näyttää saavan reilulla kolmella sadalla muusikoiden netin torilla ja itse maksoin omastani juurikin torilla 380 euroa pari kolme vuotta sitten.

Minkälainen se sitten on?

"Rumat ne vaatteilla koreilee" sano mummo aikoinaan. Samalla tavalla ne varmaan Kochilla ajatelivat, kun tämän tekivät. Ulkoisesti laite on kolhon näköinen, kulmikas, iso ja painava. Rakenne on erittäin luja ja kestää varmasti kovaa keikkakäyttöä tai sen, että sen yli ajetaan panssarivaunulla. Vastineeksi kolhosta ulkonäöstä saa ammattimaisen oloista käytettävyyttä ja selkeyttä. Kaikki olennainen on hyvin esillä (esimerkiksi putkien suojuksen saa pyöriteltyä sormin irti). Polkimet on aseteltu väljästi niin ettei isollakaan monolla osu kahta nappia samaan aikaan kengän alle. Potikat ovat omassa syvennyksessään suojassa ulkoisilta kolhuilta ja kuitenkin niitä mahtuu hyvin pyörittelemään. Laitteen kulmikas muotoilu voi olla vaarallinen jos rakkinetta potkii sukat jalassa jolloin vaikutus on suunnilleen sama kuin potkaisisi alasinta. Tai jos laite tipahtaa lavalta innokkaan fanin päähän, jolloin ainoa lohtu on että kyseinen fani kuolee onnellisena:-D.

Laite on monipuolisesti liitettävä putkietuvahvistin, joka tarjoaa laajan kirjon erilaisia soundeja puhtaasta aina mättösäröön saakka. Ihan pedaalilautaan en osaa tätä kuvitella, koska tämä on iso ja painava pedaaliksi (en ole punninnut, mutta helposti kaksi tai kolme kiloa).

Pedaltonessa on yhteensä neljä 12ax7 putkea joista kolme on etuvahvistimelle ja yksi päätevahvistimelle. Tässä on 0,5W päätevahvistin, jonka tehtävä on simuloida päätesäröä. Tätä varten on oma poljin, josta toiminnallisuus kytketään. Lisäksi päätevahvistimelle on oma drive ja volume säätimensä. Uudemmassa Pedaltone2 laitteessa power amp kulkee nimellä OTS (= output tube saturation), mutta se on ihan sama 0,5w päätevahvistin siinäkin ja samat säädöt. Vain nimi on vaihdettu.

Pedaltonessa on neljä ohjauspainiketta kanavan kytkemisiä varten ja säätimet on ryhmitelty kolmeen ryhmään. Ensimmäisenä on kanavanvaihtopoljin "CH1/CH2" josta valitaan särökanava tai puhdaskanava. Seuraavasta polkimesta "CH2.Boost (CH1-Enhance)" kytketään särökanavan boosti päälle ja puhtaalla kanavalla napista saadaan sellainen "funkysläppi" eli se boostaa pikkuisen diskanttia ja bassoa jolloin syntyy semmoinen kevyt middlekuoppa. Kolmannesta napista "Power amp" kytketään päätesimulaatio, joka toimii sekä puhtaille että särökanaville. Neljännestä napista "Solo/Rythm" voidaan kytkeä soolovahvistus, joka nostaa pelkästään äänen voimakkuutta.

Säätimet ovat siis neljässä ryhmässä joista ensimmäinen ryhmä "Channel-1" sisältää puhtaan kanavan säätämistä varten yhden volume säätimen sekä basso ja treble säätimet. Toisessa ryhmässä "Channel-2" on särökanavan säätimet Drive, Volume, Treble, Middle ja Bass. Master on omana ryhmänään sisätäen vain "rythm volume"säätimen. Viimeisen ryhmän "power amp" muodostaa pääteastetta ohjaavat "Drive" ja "volume" säätimet.

Laitteen takaa löytyy kahdeksan jakkia liittämistä varten. Jakit ovat kahdessa neljän jakin ryhmässä joista oikealta puolelta (takaa katsottaessa) löytyy laitten oman efektiluupin jakit lähtö ja paluu sekä tuloliitäntä instumenttia varten sekä lähtö vahvistimen inputtiin. Liittimet on nimetty guitar input, to clean input, FX send, FX return. Näiden jakkien vieressä on pieni kytkin josta voidaan puhtaan kanavan "släppiboosti" kytkeä pois käytöstä (en tiedä miksi tämä kytkin on olemassa, mutta ilmeisesti siitä voidaan halutessa eliminoida kakkospolkimen virhepainallukset). Takaa katsottuna vasemmalta löytyy neljän jakin ryhmä, jossa on liitäntä korvakuulokkeille sekä lähdöt pa:ta ja äänitystä varten lisäksi omat lähtönsä päätevahvistinta varten sekä toisen vahvistimen efektiluupin paluulle. Nämä on nimetty to pwr.amp, to PA/rec, phones, to FX return.

Laitteen liitännät myös ihan oikeasti eroavat toisistaan. En nyt muista ihan milla kaikilla tavoilla, mutta ainakin lähtösignaalin voimakkuuksissa on eroja. Lisäksi ainakin kuulokeliitännässä sekä PA/rec lähdössä on kaappisimulaatio valmiina (kaiketi jotenkin rautapohjainen eikä sitä voi säätää). Tehovahvistimille lähdöt ovat suodatettuja (mitä se sitten tarkoittaakaan).

Miten tätä käytän?

Näin monipuolisen laitteen käyttötapoja rajaa vain oma mielikuvitus. Itse käytän tätä eniten Fender BluesDeVille kombon kaverina ja tämä täydentää tuota vahvistinta hyvin tarjoten modernimpia soundivariaatioita käyttöön. Fender itsessään on luonteeltaan aika blues. Korvakuulokeliitännän ansioista tämä toimii hyvin ihan yksinkin ja yleensä tämä lähtee sähkökitaran kaveriksi mökille mukaan iltajammailuja ryydittämään, mutta reverbin tämä kaipaa seurakseen yksinkäytössä.

Vahvistimen kanssa liitän tämän suoraan Fenderin päätteeseen tai eteen riippuen minkälaista soundia kulloinkin haluan. Jos tämän liittää vahvistimen inputtiin, niin tätä voi käyttää säröpurkkina ja tällä voi myös yliohjata vahvistimen ruvelle. Suoraan päätteeseen liitettynä tämä muuttaa Fenderin ominaissoundia enemmän. Fenderin efektiluuppi on toteutettu siten, että suoraan tehovahvistimeen liitettynä jää fenderistä rewerb sekä presense käyttöön joten Kochin kanssa saadaan ihan ehjä kattaus.

Miltä se kuulostaa?

Hyvältähän se kuulostaa kuinkas muuten:-). Kun ostin tämän laitteen, niin se päätyi saman tien kiinteäksi osaksi signaaliketjuani enkä käytännössä tee juurikaan mitään ilman tätä. Puhtaan kanavan sointi on tasapainoinen, mutta eihän se mikään Fnederi ole. Puhdas kanava tarjoaa hyvän pohjan jos haluaa pelkän päätesimulaation avulla hakea sellaista rouheaa rokkorosoa. Se puhtaan kanavan funkyboosti, vie sointia hiukan Fenderin suuntaan, mutta ei ihan perille kuitenkaan. En oikeastaan tuota mainittua toimintoa juurikaan käytä. Särökanava sitä vastoin on varsin hyvä tai minulle mieluinen. Tämän laitteen särö on hyvin erotteleva ja erottelevuus säilyy ihan sinne mättöosastolle saakka. Tonen säätöihin totuttelu otti aikansa, mutta kyllä ne mieluisat soinnit sieltä sai ruuvattua. Erityisen paljon pidän päätevahvistinsimulaatiosta ja se on päällä melkein koko ajan. Päätesimulaatio tuo sellaista auktoriteettia siihen sointiin. Joskus tuolla foorumin puolella käydään keskustelua siitä, että olisiko säröpedaali vai särövahvistin parempi ratkaisu. Tämä pedaalin kanssa sellaista ei tarvitse miettiä.

Pedaltone reagoi muihin käytettäviin laitteisiin ja eri kitaroilla tai tehovahvistimilla Pedaltonekin muuttaa luonnettaan ja sointiaan voimakkaasti. Gabe kyselisoundin värittämisestä, niin snaoisin että värittäähän tämä. Toisaalta kun näteillä väreillä värittää, niin ei se haittaa:-). No tämä laite ei syö tonea eli signaalin kirkkaus säilyy hyvin, mikä on itselleni tärkeää.

Signaalin ohitus tästä laitteesta puuttuu tykkänään, mikä ei kylläkään itseäni ole tähän mennessä haitannut, mutta asia ansainnee huomiota häneltä joka tämänkaltaista kapinetta on hankkimassa. Tietenkin jos asia joskus tulee itselleni eteen, niin selvitän pystyykö signaalin ohituksen tekemään jollakin ulkoisella haaroittimella. Käsittääkseni on olemassa jopa signaaliketjuun liitettäviä bypass-pedaaleja signaalin ohitusta varten (olisko ne luuppibedaali nimellä kulkevia laitteita tms.).

Jos käytössä on joku higain vahvari, niin tämä poljin ei tuo luultavasti mitään lisäarvoa. Itselläni on hyvä kliinivahvistin (Fender BluesDeVille), joka loistaa omalla kapealla sektorillaan. Sen kanssa tämä purkki tuo täysin sen puuttuvan säröosaston käyttöön ja tarjoaa juuri ne modernit sävyt joissa Fender ei loista sekä tietenkin sitä higain osastoa joka täydentää tämän oma kattaukseni juuri niin täydelliseksi kuin toivoa saattaa.

Onko se hyvä?

No kyllä, se on hyvä. Kaikkine puutteineenkin plussalle jäädään komiasti ja itse en ole päivääkään katunut tämän hankintaa. Aikaisemmin hiukan irvailin tämän ulkoiselle olemukselle, mutta oikeasti tämä kolhon työkalumainen estetiikka puhuttelee minua. Mielestäni tarkoituksenmukaisuus on tyylikästä.

Iso koko ja paino ei ehkä ole mairittelevia piirteitä pedaalille, mutta toisaalta en usko, että tämä laite pienempään tai kevyempään tilaan mahtuisi. Toisaalta tukevuudesta on hyötyä että laite pysyy paikoillaan lattialla ja vankan rakenteen ansiosta painavakin ihminen tohtii tanssia tämän päällä;-).

Oikeastaan ainoa asia jota tähän laitteeseen olisin kaivannut on virtakytkin ja sen puuttumista pidän todellisena puutteena. Kyse on kuitenkin putkilaitteesta. Myös pölyjen pyyhkimen säätimien välistä on vähän hankalaa, mutta tämä asia ei ehkä kovin helposti olisi edes järjestettävissä ilman, että nappuloiden suojauksesta jouduttaisiin tinkimään ja toisaalta tämä on ihan jokaisessa laitteessa oma ongelmansa.

Muuten tämä tuntuu niin loppuun saakka funtsitulta vehkeeltä, että melkeinpä mikä tahansa muutos olisi muutos huonompaan. En vain kertakaikkiaan keksi millä tätä parantaisi:-).

Editit:
14.2.2013 Muokasin tekstiä ja pikkuisen lisäilin muutamia asioita jotka unenpöpperössä unohtui mainita. Kuvia koitan laittaa huomenna ja soundiklipit tuonne maihinnousuun hallun profiiliin muutaman päivän sisällä. (siellä on se mojobluusi, jonka sooloskitta on LesPaul jota soitan Pedaltonen ja BluesDeVillen läpi, mutta signaali ei tule suoraan Pedaltonesta vaan Fenderin perässä lymyilevän Koch LB120 keinokuorman kaappisimuloidusta DI-boxista).

15.2.2013 Lisäsin pari kuvaa ja vielä pienen huomion tuohon tekstiosaan.

16.2.2013 Lisäsin tuonne maihinnousuun "hallu" profiiliin viisi noin minuutin mittaista klippiä jotka äänitetty suoraan Pedaltonen rec/pa ulostulosta eikä tiedostoja ole muokattu mitenkään vaan ainoastaan muutettu mp3 tisdostomuotoon. Kitaran mikkivaihtoehdot esitelty samalla ja siksi klipit on minuutin mittasia kun jokainen sisältää kuusi eri mikrofoni asentoa.

Kirjoittanut hallu 14.02.2013

            1280×640  -  81 kt.

1400×700  -  98 kt.


Arvostelu

3,43,43,43,43,4    (11 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Peteh83: Todella hyvä arvostelu! Vielä kuva ja pari ääninäytettä kylkeen niin avot!
Gabe: Mainio arvostelu jälleen! Miten paljon tämä värittää soundia inputtiin liitettynä, vaikka laadukkaaseen OD:hen verrattuna? Kuvia vielä vekottimesta! :)
penatuna: Hallulle tämän aikoinaan myin ja vielä välillä on vähän ikäväkin ollut... Kakkosversiokin näyttää tästä tulleen. Mikseivät vaan voi laittaa härveliin bypass kytkintä???
hallu: Juu kiitokset hyvistä kaupoista:-) tämä on ehdottomasti yksi parhaita ostoksiani.
hallu: Ai niin kiitokset rohkaisusta teille kaikille. Ja Gabe mä vastaan tuonne artikkeliin tuosta soundin värittymisestä.
aia: Pedaltone + Efektit stereona, vaikka TC purkki tai polkimia tms. -> stereo pääte -> stereo kappi = ISO hieno soundi... been there, done that.
puhis13: Hyvä kuvaus vermeestä.
Gabe: Kiitos lisäinfosta. :) Pätevän oloinen laita kyllä, kokoa ja näköä sillä tosiaan on! :) Kattava arvostelu taas.
G-Raptor: Mulla on V-Twin ja Damage Controlin Womanizer, jotka ovat omilla alueillaan ihan lyömättömiä, mutta Pedaltone on todellinen sveitsinarmeijanlinkkari ja soundaa pirun hyvältä. Testailin taannoin päivän verran ja päätyi hankintalistalle. Suosittelen!
klunssila: Minulla oli aktiviisessa käytössä PT noin 40 keikan ajan. Setuppina oli tuohon aikaan Pedaltone, jonka efektilenkissä TC G-major, pedaltonesta VHT 50/50 stereopäättäriin ja 2x12" kaappi. G-majorin soundin "syöminen" jopa paransi lopputulosta. Hyvä boksi!
klunssila: G-major tavallaan toimi kevyenä kompurana, jolloin pedaltonen loistava erotteluvuus kompensoitui hieman. Yksi vikakin tuli, kun yleisöstä astuttiin purkin päälle: takana olevat input jackit murtui (muovia). Uudet tuli ilmaiseksi, vaikka takuu oli loppu.
hallu: Miten sä jaoit sen signaalin etusen jälkeen stereoksi? vai oliko siinä VHT:sä myös monoliitäntä?
hallu: Itse käytän kompurapedaalia EHX whitafinger jolla voi tarvittaessa kompressoida ja siis puuroittaa vähän soudia jos selkeys riipii liiaksi.
klunssila: Jako tapahtui käytin Y-kaapelilla, ihan tällainen kotikutoinen ratkaisu, mutta toimi!
lvaatamoinen: Pedaltonen onnellinen omistaja jo kymmenisen vuotta, ja piru lie perisi jos tämän hukkaa. Tosin, viime syksynä tuli vastaan seikka, johon en aiemmin ollut törmännyt...
lvaatamoinen: ... eli clean-kanavassa tuntuu olevan häijyn puoleinen leikkurisärö, kun kanvan volaa kääntää reilusti kaakkoon päin, ja kitaran mikeissä on vähänkään enempi höökiä (ittellä Duncanin 59 ja JB). Kokeiltu on pienempigainisilla putkella, jolloin ei säröä.
hallu: Juu, siinä V2 paikassahan pitäisi olla pienempigainen putki ohjekirjankin mukaan. Itse en olekliinillä säröä kokeillut en siis ole vääntänyt sitä täysille.
lvaatamoinen: Tuohon laitteen markkinoille ilmestymiseen vielä (ehkä) tarkennuksena: omani hommasin 2003 kesällä, jolloin silloin vielä hengissä olleen musiikkiliikkeen kauppias sanoi olevan uusinta uutta, eli varmaankin 2003 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana julkaistu.

Yhteensä 18 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti