Muusikoiden.net
22.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

11.10.2012: Tee itse mikkiskriini


Micscreen, toisin sanoen mikkiskriini on absorboija/diffuusori joka asetetaan lauluäänitys tilanteessa mikrofonin taakse poistamaan tilasta aiheutuvia heijastuksia. Tällaisia löytyy muutamalta valmistajalta melko edulliseen hintaan mm. T.Bonen skriini kustantaa edulliset 88¤+postikulut. Mutta kerta kaikkiaan lähes kaikki on mukavaa tehdä DIY meiningillä, niin esittelen tässä yhden hyvän esimerkkiratkaisun kotitekoisesta mikkiskriinistä.

Rakentamiseen tarvitset:
- Yhden 1000x300mm metalliritilän tai reikälevyn jota voi taivuttaa
- Kaksi 4mm paksuista ja metrin pitkää kierretankoa
- Profiilipintaista vaahtomuovia
- Sähköjohtoa
- Pieniä nippusiteitä
- Kulmaraudan
- Muutamia pultteja, rikkoja sekä muttereita

Kokoaminen:
Taivuta ritilä tai reikälevy sopivan jyrkälle U:n muodolle. Suositusmittoina voi pitää 400mm leveää ja 240mm syvää muotoa. Taivuta seuraavaksi molemmat kierretangot suht samalle muodolle. Tangot taipuu nätisti kun ottaa tankojen molemmista päistä kiinni ja lähtee vääntelemään.

Seuraavaksi lähdet kiinnittämään kierretankoja ritilään nippusiteillä. Tämän jälkeen sinulla pitäisi olla tukevan oloinen puoliympyrä. Kiinnitykseen on monenlaisia keinoja, joista tässä käytin kulmarautaa. Mikäli mahdollista, niin hommaa mikkiständin puomi ja kiinnitä se raudoilla mikkiskriinin runkoon. Saat kerralla hyvän ja kiinnitys onnistuu helposti tavalliseen ständiin.

Tässä vaiheessa otat reikälevyn ritilän piirin verran sähköjohtoa ja halkaiset sen yhdeltä reunalta ja huitaset johtimet sisuksista pois. Tämä kuori kiinnitetään levyn ympärille lähinnä suojaksi, ettei tule rikottua ihteään tuohon verkkoon.

Lopuksi leikkaat vaahtomuovista sopivan kokoisen kappaleen ja kiinnität sen verkkoon haluamallasi pulttimäärällä. Hommaamani palat olivat korkeudeltaan sen kokoisia, että jätin vaahtomuovia hieman ritilän ylitse. Jos ostit riukua vaahtomuovia ja/tai reikälevyä, niin laita ritilän ja vaahtomuovin väliin jotain jäykkää materiaalia, vaikkapa vinyyliä niin saat skriinistä tukevan jolloinka sen muoto säilyy.

Mitä maksaa?
Rojektista riippuen tässä päästiin suht hyvällä maulla edulliseen lopputulokseen, vaikka mielessä kävi että tästä voi tulla pahimmassa tapauksessa "tein itse puusta ja säästin" tyyppinen rötväys. Mutta osat maksoi:

- Auton puskurin styling ritilä Motonetistä 16,95¤
- Vaahtomuovit Biltemasta 19,95¤
- Rautaosat ja kiinnike n. 4,00¤
- Kierretangot Motonetistä 1,5¤/kpl
- Sähköjohto lähes ilmaista

Yhteensä siinä 40¤ tienoilla. Bilteman setissä oli vaahtomuovia sen verran että siitä rakentasi kolme mikkiskriiniä. Mutta sillähän ei väliä ole onko se kallis vai halpa, kunhan se on hyvällä maulla tehty ja DIY. Testattu juuri viikonloppuna äänityksissä ja hyvin pelaa eli ei muutakun miesten tiimariin ja rakentelemaan!

Kirjoittanut strat0caster 11.10.2012

            2048×1536  -  1501 kt.

2048×1536  -  1385 kt.

2048×1536  -  1300 kt.


Arvostelu

4,84,84,84,84,8    (29 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Cyclops: itse olen miettinyt ihan samaa ja nyt pitää laittaa projekti käyntiin.
Gabe: Selkeä ja toimivan näköinen. Vaikka en laulaja olekaan. Hienoja tämmöiset tee-se-itse artikkelit. Viisi tähteä.
Niq: Mä tein vastaavanlaisen hökötuksen vanhasta marsuhäkistä ja COS5-villasta, jonka paketoin jätesäkkiin ja sen päälle vielä kankaaseen. Vaahtomuovihan ei itsessään kovinkaan hyvä akustointimateriaali ole. Raskashan tuo tietysti on, mutta toimii hyvin. :)
strat0caster: Eipähän ainakaan pala mikkiskriini, jos cos vitosta oot laittanu :) se hyvä tuossa pulttikiinnityksessä on että jos haluaa lisätä verkon ja vaahtomuovin väliin lisää demppimatskua niin se hoituu suht helposti, ei tarvihe liimoja irrotella tms.
esjaytee: Jeaa. Helvetin hienon näköinenhän se DIY on, mut mut jos nyt äänitetään peleillä, joiden analysaattorit kykenee samaan kuin "10 000¤" Audio Precision vuonna '90, niin toivois vähemmän PSYKOA ja enemmän akustiikkaa..
strat0caster: Jep, enempi tämä tee se itse setti soveltuu kotiaskareisiin.
BubbleBob: Jehna, hienoa matskua ja ilo lukea.
alkomoli: viisi tähteä. Aion kyllä itse kanssa kokeilla miten onnistuu tän rakentaminen
lemonsquash: hienosti toteutettu, siitä 5 tähtee mutta itse en suosi skriinejä proximity -efektin takia.
medsta: Ihailtavaa luovuutta! Diy!
strat0caster: Katoppas vaan oli ihka uus juttu meikäläiselle tämä proximity effect. Hyvä tietää tästäkin :)

Yhteensä 11 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti