Muusikoiden.net
18.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

01.07.2012: Fender LiteAsh Strato jälleen


Tästä kitarasta on jo yksi artikkeli, mutta ajattelin kuitenkin sanasen sanoa siitä kun ostin hiljattain tällaisen.

Tämä on niitä arkipäivän "löytöjä" Helsingin itäkeskuksen F-musiikin tyhjennysmyynnistä tältä kesältä. Kitara on kaunis, mikä kiinnitti huomioni. Oikeastaan vähän liiankin korea Fenderiksi, mutta näyttävyyteen kiinnitin silti ensimmäisenä huomiota ja sen jälkeen alkoi tutustuminen josko tästä olisi soittimeksi.

Ihan valtavan paljoa tästä kitarasta ei netin syövereistä löytynyt tietoa, mikä viittaa siihen ettei kyseessä mikään hittikeppi suinkaan ole.

Kitara on siis made in Korea ja tehty runko kolmesta saarnipalasesta kaula vaahteraa ja otelauta linnunsilmävaahteraa ja abalone asemamerkit eli sievä on kuin missi:-). Kitara painaa rapiat kolme kiloa (ehkä semmoinen kolme ja puoli kiloa en muista tarkasti). Nauhat on medium jumbo ja näyttävät saman paksuisilta kuin telekaster bajassa. Nauhoja on 22 kappaletta joten otelauta ylittää tyvesta kaulan pään reilun sentin verran tjsp. Tremolo on kelluvaa mallia eli ei niitä Fenderin perustremoloja, mutta tremolon routtaus näyttää ihan perusfenderiltä.

No mitäpä tästä sanoisi. Kitara on kaunis kuten todettua. Viimeistely on aivan viimeisen päälle hieno ja etenkin nauhat ovat suorastaan epäfendermäisen hyvin viimeistelty:-). En kuitenkaan suosittelisi tätä kitaraa aivan aloittelijalle, koska tässä oli aivan halvatunmoinen säätäminen, että sai soittokuntoon.

Tätä kitaraahan valmistettiin nähdäkseni vuosina 2004 - 2008 ja kun ostin sen 2012 niin se tarkoittaa, että kitara on roikkunut kaupan seinällä todella kauan, mikä voi selittää sen ettei se ostaessa ollut aivan iskussa. Kitaran säädöt liikkeessä olivat itseasiassa niin viturallaan etten normaalitapauksessa olisi sitä ostanut ollenkaan, mutta nyt kitaran kauneus ja hyvä sointisuus motivoivat tutkimaan saisiko siitä kalua. Lisäksi tiskin takana sattui olemaan soitinseppä jonka kanssa yhdessä hieman saimme tolkkua soittimesta ja kun vakuutuin, että kyse on vain huonoista säädöistä niin päätin ottaa riskin ja ostaa kitaran hintaan 520 euroa (alkuperäinen pyynti oli jotain 650 euroa (joo minä tiedän, että tätä on saatu aikanaan Thomannilta alle viiden sadan, mutta siitä on jo vuosia ja euronkin arvo on ehtinyt välillä alentua ja sitä paitsi tätä kitaraa ei uutena enää ole saatavana eli näillä mennään)).

Vaihdoin siis kotosalla kielisetin normaalisti käyttämääni 11-49 paksuuteen, kiristin kuivuudesta löystyneet virittimet ja lisäsin tremoloon kolmannen jousen aloitin säätämisen. En käy kaikkea säätämistä läpi, mutta jos kerron, että kaulareliefin lisäksi piti kaulaa myös shimmata, niin saatte käsityksen minkäverran se vaati. Oikeastaan intonaatio on ainoa mihin ei ole tarvinnut koskea.

Kitara on mielenkiintoinen. Soundit tässä tuntuu olevan pirun hyvät ihan näillä vakio mikeillä ja säröillä parempi kuin tuossa mun vanhassa amerikan stratossa lähinnä siltä osin, että säröillä tämä soi kirkkaammin. Puut vaikuttavat meikäläisen ymmärtämättömän korvaan aika hyväsointisilta tai ainakin soi voimakkaasti. Puun resonoinnin huomaa paitsi voimakkaassa äänessä, niin myös värähtely välittyy tremolon jousiin mikä tekee voimakkaan kaikuefektin, joka ei tietenkään kuulu sähköisesti ja hyvä niin. E: Sotahippi ansiokkaasti muistuttikin, että potikat ovat 500kohm. Mainittu soundin kirkkaus tulee esille säröissä aika voimakkaastikin parantaen sitä ainakin tuon minun vanhan vahvistimen kanssa. Treblesäädintä vahvistimessa joutuu vähän ruuvaamaan kun vaihtaa kitaraa. En tiedä onko nuo Seymour Duncanin kompesoidut mikit kirkkaampisointisia, vai tekeekö nuo potikat soundista kirkkaamman. Sen tiedän, että tonesäätimet puraisevat ihan eri tavallakuin perusfenderin 250 kohmin potikat ja voimakkailla säröillä tone kääntää soundia enemmän kermaisen paksuksi kuin tyynynalta soitetun tunkkaiseksi, mikä tarjoaa ihan käyttökelpoisia soundivariaatioita.

Onhan tämä on tiukasti Fender Straton spekseillä tehty (tämähän on kai Cort tehtaan tuotantoa) ja soundi on tuttua stratoa, niin jotakin epäfendermäistä tässä on. Meikäläinen on iän kaiken soitellut amerikan stratoa ja luulen että kun tykkään noista tukevista kiiltolakatuista kauloista, niin tämmöinen ohuempi v-profiilinen satiinilakattu vaatii vähän totuttelua. Mutta esimerkiksi ruuvien kannat on eurooppalaisella millimitoituksella eikä kaularaudan tai tremolon ja tallapalojen säätö onnistu amerikan fenderin avaimilla eikä fenderin perus kampikaan sovi tämän tremolon kierteisiin. Hylsysarjasta löytyi kyllä sopivat kuusiokoloavaimet säätöihin ja kampihan tässä tuli mukana, mutta jos tuon kammen joskus hukkaa, niin en ole vielä selvittänyt mahtaako tähän olla vaikea saada uutta tilalle. Toisaalta luulen, että fenderin perustremolon saa aika helposti noihin routtauksiin asennettua. Mutta olisihan tähän voinut "aidon" fendertremolonkin laittaa. Tremolo vaikuttaa kovasti herkältä ja mukavakäyttöiseltä, mutta satula vaatii vähän avartamista koska nyt tuppaa menemään vähän epävireeseen (voi olla että sitä pitää muutenkin liukastaa, mutta avartaa nyt ainakin.

E: Nyt kun olen käyttänyt tuota tremoloa enemmän, niin voin todeta sen olevan hyvä. Tremolo toimii herkästi molempiin suuntiin ja palauttaa tarkasti samaan asentoon ja pitää vireen mikäli satula on kunnossa. Nuo hiukan erikoisen näköiset tallapalat tarjoavat kämmenelle mukavan tasaisen alustan jos haluaa kämmentä tukea sinne tremoloon esim. demppauksen takia. Mitä satulaan tulee, niin en niitä kieliuria ainakaan vielä avartanut, mutta vaihdettuani Elixirin kielisetin liukastin niitä vähän lyijykynällä ja se paransi viretilannetta huomattavasti ja nyt ei mene epävireeseen pienestä vääntelystä ja rajummankin vemputtelun jäljiltä pysyy vielä kohtuullisen lähellä virettä (saa biisin veivattua loppuun ilman ongelmia). Tuossa ohessa on kuva tremolon sivusta josta näkyy tuo kelluva rakenne. Tremolo killuu noiden kahden tolpparuuvin varassa.

Vaikka ruuvijako on ihan tuttua fenderiä, niin pleksi on yksikerroksinen, vaikka ruuvijako ei vintagetyylinen olekaan toisin kuin amerikan, meksikon ja japanin fendereissä, joissa tällä ruuvijaolla käytetään aina kolmikerrospleksiä. Tuossa rungossa on HSH routtaus joten tukevampi pleksi olisi ihan perusteltukin, mutta saahan sen toki itsekin vaihdettua jos haluaa.

Kitarassa on valmiina alkeellinen häiriösuojaus eli tekniikkapoterot on vuorattu sähköä johtavalla maalilla johon vederry maajohto ja lisäksi pleksissä on potikoiden kohdalla folio valmiina. Tämä hurisee vähemmän kuin tuo vanha stratoni, mutta ei paljoa.

Tässä kitarassa plussiksi lasken

- inspiroiva soundinen ja menee kyllä ihan stratosta missä vain yhteydessä.
- Mukava soittoinen
- kevyt
- kaunis katsella
- hyvin viimeistelty etenkin nauhat
- edullinen ostohinta
- Hyvä tremolo, vaikka ei vintagepisteitä kerääkään

miinuksia on mielestäni

- ei kovaa koteloa (ei toki Fenderin linjan mukaistakaan näissä edullisissa malleissa, mutta sekin on miinus)
- yksikerroksinen pleksi
- satulasta en osaa vielä sanoa onko se miinus vai plussa (edit. on se oikeastaan ihan kelpo satula ollut)
- vaati paljon säätämistä (voi olla ettei ole kitaran vika vaan roikkunut vaan niin kauan soitinkaupan seinällä)
- epästandardit ruuvikoot (esimerkiksi schallerin hihnalukkojen tappeihin ei mahtunut tämän kitaran paksummat hihnatappiruuvit, mikä tarkoittaa hihnatappiruuvien tilkitsemistarvetta mikäli haluaa laittaa schallerin hihnalukot. Toisaalta kitaran säätäminen onnistuu motonetin työkaluilla ei tarvitse vaikeita tuumakoon avaimia).


No tässäpä näitä ensimmäisiä ajatuksia. Täydennän artikkelia kun saan ajatukset kasaan ja jatkossa kun kokemus karttuu tästä kitarasta.

Pistän vähän kuvaa kitarasta kun saan aikaiseksi ottaa sellaisia. Netin kuvahaustahan kyllä öytyy kuvia myös jos joku tuli uteliaaksi.

Edit: 4.7. vähän tekstiä lisäsin.
Edit: 10.7. lisäsin pari kuvaa ja vähän tekstiä lisäilin ja pikkuisen korjailin.

Kirjoittanut hallu 01.07.2012

            1224×1632  -  127 kt.

1632×1224  -  122 kt.


Arvostelu

3,23,23,23,23,2    (8 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Sotahippi: Erinomainen artikkeli. Lisäksi voisi mainita 500 kOhmin potikat jotka epätavallisia stratoissa. Omassani ei tullut kampea mukana. T-kaupasta löytyi uusi.
Gabe: Kiva! :) Vielä jos jaksat laittaa hyviä kuvia kitarasta, sen verran komea keppi kyseessä :) Törmäsin muuten tässä samanlaiseen liteash:iin mihin oli laitettu 3-kerros pleksii ja fenkun tremolo. Oli ihan kivat parannukset. Nuo duncanin mikit on minun
Gabe: mielestäni erinomaiset. Tuo kaulaprofiili oli myös tosi mainio! :)
hallu: Kiitokset kommenteista. Muokkailin tuota vielä vähän ajatustenne pohjalta ja lisäsin nuo kuvat.

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti