Muusikoiden.net
19.01.2019
Akustiset Furch-kitarat | Kohtuuhintaista eurooppalaista huippulaatua jo vuodesta 1981! 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

18.09.2012: Eowave USB Pedal (MIDI wah)


Kaipailin kotistudioon jalkakäyttöistä wahia ja whammya. Kitarasoftan (minun tapauksessani Guitar Rig) monipuolisten vaihtoehtojen vuoksi MIDI-ohjain tuntui fiksummalta vaihtoehdolta kuin liuta erillisiä polkimia, joita kuitenkin käyttäisin suhteellisen harvoin. Puhtaan signaalin säilyminen sekä efektin ja MIDI-datan muokkailu jälkeenpäin houkuttivat myös.

Vaihtoehtoina pyörivät mm. Line 6 FBV Shortboard ja Behringer FCB1010. Edellämainitut ovat melkoisia järkäleitä ja minulla on käyttöä vain sille yhdelle keinuttimelle. En halunnut niitä pyörimään mihinkään pöydän alle tai nurkkiin. Eli suomeksi sanottuna kaipasin Crybabyn oloista laitetta MIDI- tai USB-lähdöllä.

Ennenpitkää törmäilin Eowave-lafkan mielikuvituksettomasti nimettyyn ("USB Pedal") MIDI-ohjaimeen. Eowave tarjoaa sivuillaan laitetta hintaan 85¤ + useampi kymppi toimareita. Thomann pyysi 80¤ ja tilasin samalla muutakin sälää joten 12¤ postikulut eivät maata kaataneet. Thomannin kolmen vuoden takuu ja 30 päivän palautusoikeus ovat muutenkin houkuttavia etuja.

Pedaalin käyttö sinänsä on helppoa. MIDI-liitännät ja muut kikkailut voi unohtaa, niitä ei ole. USB-piuha kiinni ja that's it. Ajureita ei tarvitse erikseen asennella. Spedu ottaa virtansa USB-väylästä, mikä nyt tämän tehoisilla laitteilla on itsestäänselvyys. Oletusarvoisesti laite lähettää MIDI CC#1-signaalia kanavalla 1. Kanavaa ja signaalia voi muuttaa editorilla, joka mainostuksesta poiketen ei tule laitteen mukana vaan latausosoite löyty lapulta. Ohjelman asennus vaatii kaikenlaisia kikkailuja ja runtime-komponenttien asentelua. Muuttamisen tarvetta noille arvoille tuskin tulee ihan peruskäytössä, sillä ohjelmat saa kuuntelemaan dataa haluamastaan kanavasta joko useimmista jutuista löytyvällä MIDI Learn-toiminnolla tai ihan vanhanaikaisesti valitsemalla kanavan.

Guitar Rigissä lisään kontrolleriksi "eomono" (eivät viitsineet antaa kunnollista ID:tä laitteelle), valitsen käytettäväksi wah-komponentin Pedal-asetuksen, klikkaan Learn-namiskaa, keikutan pedaalia ja voilá! Guitar Rigistä löytyy jo sellaisenaan neljä wahia. Pedaalille voi samanaikaisesti asettaa useita toimintoja halutessaan: tavallisen trebleboostin lisäksi sen voi myös vaikkapa opettaa samalla säätämään säröä ja delayn feedbackia ja näin helposti luoda hulppeampiakin wahitteluita.

Jotta soundi saadaan talteen, laitetaan soiton aikana kaksi raitaa nauhoittamaan. Kitarasoundi itsessään menee ihan normaalisti kitararaidalle ja wahille luodaan oma MIDI-raita joka nauhoittaa Eowaven käskyjä. Tuloksena MIDI itemi jonka CC#1-osastolle ilmestyy vuoristomaisemaa muistuttava aaltokuvio. Tältä MIDI-raidalta sitten pistetään sendi kitararaidalle josta mallinnussofta poimii ohjeet ja muljuttaa soundia. MIDI-raidalle tallentunutta dataa voi helposti muokata jos otto meni täydellisesti mutta wahitus ei sujunut ihan presiis putkeen.

Mun on vaikea olla avaamatta musiikkilaitteita jotka näinkin helposti paljastavat sisuksena joten ruuvari käteen ja neljä ruuvia pohjalevystä irti. Jotain tälläistä odotinkin, mutta silti on vaikea olla tuntematta pientä pettymystä nähdessään sisuskalut. Potikka ja peukalon kokoinen piirilevy jossa urospuoleinen USB-portti, eikä muuta. Sama piiri on käytössä monissa muissa Eowaven tuotteissa. Piirilevyllä on pieni LED joka syttyy USB-piuhan kytkeytyessä, mutta tästä ei ole kauheasti iloa loppukäyttäjälle kun sen sijainti on kotelon sisällä.

Jos kolvi pysyy kädessä itseään satuttamatta, olisi tähän todella helppo suorittaa muutama fiksu modi. Nyt kiinteäksi asennetun USB-johdon sijaan voisi etupuolelle laittaa B-tyypin USB-portin jolloin käyttäjä voisi tarvitessa käyttää pidempää tai lyhyempää johtoa. Samaten LED olisi helppo siirtää kotelon ulkopuolelle jolloin se palvelisi jotain oikeaa tarkoitustakin. Takuut ja tuotevastuut voi tietenkin unohtaa jos lähtee porailemaan joten annamme laitteen toistaiseksi olla sellaisenaan.

Kotelo on malliltaan juuri sitä mitä hainkin, tosin keinun asento on hiukkasen liikaa takakenossa. Liikerata ihmisnilkkaa ajatellen on miellyttävämpi kun kantapään puolelle heittää spedun alle jotain koroketta parin sentin verran. Metallista pohjalevyä lukuunottamatta täysin muovinen vekotin tuntuu siltä, ettei siihen uskalla kovinkaan montaa kertaa pompata kengät jalassa päälle. Olenkin todella tyytyväinen että hoidin ostokseni Thomannin kautta niiden 3-vuotisen takuun takia. Laite ei ihan rehellisesti ole kiertuekelpoinen, eikä sitä varmasti keikkailua ajatellen ole suunniteltukaan. Kotistudiossa sukat jalassa se kuitenkin ajaa asiansa ja tuskin brakaa heti kättelyssä.

Pieniä ihmetyksiä siis löytyy muuten oikein toimivasta laitteesta ja listan loppuun täytyy lisätä vielä maininta käyttöäänestä. Rakenne on sama kuin muissakin waheissa joiden konehuonetta olen tutkinut. Ohjauslätkään kiinnitetty hammastanko pyörittelee potikkaa. Hammastanko pysyy radallaan koteloon ruuvatun muovibiitin avulla (näkyy kuvassa, musta muovilätkä ruuvin alla potikan oikealla puolella). Hammastangon ja rajoittimen kummankin ollessa muovia syntyy hinkuttava ääni poljettaessa. Potikka itsessään on äänetön, hankaus syntyy muoviosista. Ei se hankausääni sieltä kuulu jos soittaessa luukuttaa, mutta lelumaista tunnelmaa se hiukan välittää.

No kannattiko ostaa? Joo, toki. Olen tyytyväinen ja tuote täytti täydellisesti sen tarpeen mihin sen hankinkin. Hinta ei ole mitenkään mahdoton (92¤ toimitettuna) ja sitä puoltaa se että Eowave on ainoa laatuaan. Muiden tarjokit ovat multiefektilaudan korvikkeita.

Heitän tähän nyt vielä perinteiset plussat ja miinukset joista itse kukin voi nopeasti päätellä tuotteen soveltuvuutta tarpeisiinsa.

Pro:
+tekee sen mitä siltä odottaa, wahit ja muut ekspressioefektit irtoaa toimivasti
+erittäin sopiva koko, muut MIDI-polkimet ovat hillitömiä lautoja
+väylänä USB (ei MIDI-piuhoja, virtalähdettä tai interfacen tarvetta)
+ei ajureita, oikeasti plug&play
+digitaalisuuden edut (puhtaat kitararaidat, editoitavat wah-vedot, soundeissa vain mielikuvitus rajana)
+alle satasella lähtee, ei riko pankkia

Con:
-melko muovinen tunnelma, ei kiertueenkestävä
-lelumainen käyttöääni
-kiinteä johto
-ei LEDiä ulkopuolella vaikka piiriltä löytyy
-osat varmaan 5¤ Kiinassa, mikä tässä maksaa?
-editoria ei löydy vaikka sitä mainostetaan
-edellämainitut puutteet kielivät valmistajan pihtausmeiningistä, minimivaiva nähty tuotteen eteen

Kirjoittanut L.Ruoska 03.06.2012

            3264×1836  -  659 kt.

3264×1836  -  751 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (10 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

High: En näistä midi-jutuista tiedä, mutta 5/5 koska asiallisesti kirjoitettu!
rapadi87: http://philaudio.wordpress.com/phi-t/phi-t-control/ DIY
L.Ruoska: Ihan nätti toi Philaudion vehje ja USB-käyttöinen, mikä on kiva :) Samaa kokoa Behkun ja Line6:n kanssa, joten itselleni liian massiivinen. Puhumattakaan siitä, että rakenteluun kuluneelle vapaa-ajalle laskee yhtään hintaa :P
rapadi87: Ajattelin vaan, että siinä oli se piiri, joka oli sun vehkeessä. Tosiaan tollaisen wahipedaalin hankinta on vaikeampi, kuin itse piirin väsäys.
Gabe: Hyvin kirjoitettu artikkeli. Plussat ja miinukset rehdisti. Plussaa myös minulta :)
hebbu76: Minusta tuo hinta on aivan käsittämätön. Tai sitten laitteen täytyy olla todella järeää tekoa.
L.Ruoska: Jep, rakenteensa puolesta se hinta onkin ihan älytön. Olemattoman markkinaraon vuoksi siitä joutuu tuon maksamaan. Noita saisi kympillä jos kilpailua olisi nimeksikään.

Yhteensä 7 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti