Muusikoiden.net
16.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

24.02.2012: ENGL Special Edition EL-34


Olen nyt nelisen vuotta suunnilleen ollut ENGL Special Editionin EL-34 mallin onnellinen omistaja, ja tasaisin väliajoin ko. nupin ominaisuuksista, soundista ym. tulee kyselyitä täällä mnetin puolella. Eli ehkä laitearvioille on tilausta. Olen nuppia sen verran ahkerasti ja monissa olosuhteissa käyttänyt, että uutuudenviehätyksestä ei ole ainakaan enää kyse, vaan käsitykset nupin hyvistä sekä vähemmän hyvistä puolista ovat jotakuinkin vakiintuneet. Aikaisempaa omaa kokemusta löytyy Screamerista, Fireballista, ja Invaderista sekä on tullut soiteltua väliaikaisesti myös Blackmorea, Powerballia ja Savagea, eli vertailu muihin ENGLeihin ainakin onnistunee. No mutta, sen pitemittä puheitta käykäämme asiaan.

Tästä nupista löytyy jos jonkinsorttista potikkaa ja kytkintä kuin liitintäkin niin etu- kuin takapaneelistakin, joten kaikkea en ala yksityiskohtaisesti käydä lävitse, vaan keskityn nyt niihin olennaisiin ominaisuuksiin. Kanavavalikoimaltaan SE muistuttaa paljolti Powerballia. On clean, crunch ja kaksi leadia. Lisäksi on myös tube driver, joka ohittaa etuvahvistimen ja antaa käsittääkseni mahdollisuuden käyttää nuppia vain putkipäätteenä. Tässä kuitenkin piilee oma erikoisuutensa, sillä tube driverille on oma eq:nsa gainin kera takapaneelissa, ja tällä saa omanlaistansa soundia tai rosoa aikaiseksi, joka on soundiltaan täysin erilainen vahvistimen clean ja crunch kanaviin verrattuna. Kanava on yllättävänkin käyttökelpoinen muilta osin, mutta EQ:n sijoitus takapaneeliin kyllä vaikeuttaa huomattavasti kanavan EQ:n säätämistä milloin millekin kitaralle sopivaksi.

Cleankanava on pääosin perinteistä ENGLiä. Ei räjäytä tajuntaa, mutta hoitaa hommansa kunnialla. Erona ENGLien cleaneihin kuitenkin se, että tämä cleani oikeasti menee pehmeästi pikkurosolle, eikä repivän kierästi. Kanavaan löytyy bright ja ultra-bright kytkimet, joilla saa heleyttä humppareistakin irti ja gain boost, joka lisää juuri pienen ripauksen lisää gainia cleaniin. Käytännössä tämä ominaisuus toimii oikein mukavasti kun säätää cleanin gainin juuri niin, että soundi on aivan sillä rajalla, meneekö se pikkurosolle kovaa soittaessa vai ei. Seuraavaksi tallentaa toisen kanavan midiin samoilla asetuksilla, mutta gain boostin kanssa, ja nyt onkin polkimen takana valinta sille, meneekö clean murolle kovaa soittaessa vai ei. Erittäin kätevää, ja nyt voi rauhassa säätää crunch-kanavan reilusti ruttuun, kun siitä ei tarvitse askarrella ulos bluessoundia.

Crunch kanavaan pätevät samat kytkimet kuin cleaniinkin, joskin tämä koskee myös EQ:n bassoa ja keskiääntä. Treblelle on säädin molemmille erikseen. Hieman harmillista, koska cleani kuulostaa parhaalta kun middleä hieman leikkaa, ja crunch puolestaan todella pitää middleistä kaakossa. Crunch kanavan erikoisuus, joka helposti jää huomaamatta, on modern/classic moodi. Modern on sitä aika kireää ja tiukkaa ENGL crunchia, joskin silti huomattavasti parempana kuin (Invaderia lukuunottamatta) muiden ENGLien kakkoskanavalla. Classic modessa soundi muuttuu siten, että atakki hieman löystyy, soundista tulee likaisempi ja treblen lisääminen tietyn pisteen jälkeen ei teekään soundiin enää yläkireyttä ja sirinää, vaan hieman fuzzmaista pehmeää surinaa joka sekoittuu sävyltään osittain keskiääniin. Kanavassa on gainivaraa aina cleanista kunnon pörinään (gain boost nappulan kera) asti. Tämä kanava syö boostipedaalia myös erittäin hyvin ja bad monkeyn kanssa tästä onkin irronnut jumalaisia middlekkäitä stonerjyräsoundeja. Vaikkei tämä kanava ihan Invaderin kakkoskanavan monipuolisuuteen ylläkään, lähelle siltli päästään.

Ja sitten asiaan. Leadikanavat ovat molemmat hyvin samasta puusta veistettyjä, ja tottapuhuen en ole käyttänyt neloskanavaa lähes koskaan mihinkään. Siinä on hieman enemmän gainia, hieman enemmän bassoa ja hieman löysempi atakki. Ehkä mahdollisesti myös hieman enemmän middleä kuin lead 1:sessä, mutta ero on aika pieni. Noita edellämainittuja ominaisuuksia kuitenkin löytyy jo lead 1:sestä niin julmetusti, että en ole keksinyt lead 2:selle oikein muuta käyttötarkoitusta kuin olla hieman eri volumelle ja gainille säädetty vaihtoehtoinen kanava esim leadboostiksi. Leadkanaville löytyy myös lo/higain nappula hieman Invaderin tapaan, joskin Invaderiin verrattuna hyvä piirre on se, ettei kyseinen nappi tee valtavaa eroa bassotaajuuksien määrään. Lähinnä low gain versio on vain huomattavasti, no, vähempisäröinen sekä kuivakampi kuin hi-gain versio. low gain kanava kuitenkin kuulostaa hyvin erilaiselta kuin kakkoskanavan crunch, joten tällekin moodille on paikkansa. Samalla gainipotikan asennolla ei kuitenkaan molempien moodien käyttö kovin järkevästi onnistu, koska hi-gain moodissa säröä on aivan levottomasti. Poikka kello kymmenessä uhkaa jo kivikirkkokin syttyä palamaan. Siis lead 1:sellä, jossa on kakkosleadia vähemmän gainia! Elei nyt jollain vintagekepillä satu soittamaan, niin en keksi mitään tilannetta missä hi-gain moodissa gainia pitäisi kääntää lähellekään puoltapäivää. Low gain moodissa taasen gainin mieluiten ruuvaa aika korkealle, koska kanava on kuitenkin sen verran tiukka, ettei ihan pikkurosoilu toimi.

Mutta mitenkäs se leadikanavien soundi? Julmetun hyvähän se. Middleä saa sekä contourilla että mid-edgellä haettua lisää, ja maksimisäädöillä middleä irtoaa suunnilleen saman verran kuin Blackmoresta ja Savagesta. Eli riittävästi. Vaikka basson ruuvaisi täysille ja depth boostin päälle, pysyy bassotoisto tiukkana ja selkeänä, vaikka alkaakin jo vahvasti jyrätä basistia alleen ja siinä sivussa tappaa hiirtä pienemmät eläimet muutaman sadan metrin säteeltä. Kanava on luonteeltaan ENGLeille tyypillisesti kompressoitu ja tiukka. Siitä joko pitää tai ei pidä, itse kyllä pidän. Leadisoundi on mukavan muheva eikä liian sirittävä tai "nintendomainen". Myös tilutusta ilmaisukykyisemmätkin leadit siis onnistuvat mainiosti. Soundissa on (ehkä osittain EL-34 putkien ansiosta) hieman enemmän räkää ja likaa kuin esim Powerballissa. Lisäksi soundin luonne on tummempi ja ainakin halvemman sarjan ENGLejä riivaava yläkireys puuttuu. Vastaavasti trebleä ja presenceä joutuukin sitten ruuvaamaan kertaluokkaa enemmän. Kanavan kera voi käyttää myös totaalisen turhaa mega-lo-punchia, joka ei ole edes makuuhuonevolumella millään tavalla käyttökelpoinen, vaan vetää aina soundin ihan naurettavaksi bassomuhjuksi. Samaten classic mode ei tunnu toimivan ollenkaan, sillä se pudottaa volumea erittäin huomattavasti, mutta kuitenkin tuntuu yhtä herkältä feedbackille kuin modernikin moodi. Teoriassa ko. moodista kyllä saa hyvää kasarisäröä, mutta mielummin kaivan sellaisen soundin suosiolla kakkoskanavasta.

Muihin ominaisuuksiin kuuluu mm. jousikaiku joka on erikseen säädettävissä 1&2 kanaville sekä 3&4 kanaville, näppärästi toimiva noise gate, 50/100w tehonsäätö, joskin nuppi kuulostaa mielestäni kaikilla volumeilla 100w moodissa paremmalta ja liuta efektilooppeja, vaihtoehtoisia kaiutinulostuloja ja ties mitä. Käytännössä midilankku on tämän nupin kanssa pakollinen, sillä ominaisuusviidakkoa ei saa mitenkään tavallisella potkulaudalla haltuun. Harmillisesti myös cleankanava on ilman ruttua soitettuna selvästi särökanavia hiljaisempi, ja näitä onkin vaikea saada keskenään balanssiin. Ongelman ratkaisee toki käyttämällä cleanin ja särön yhteydessä eri master volumea, mutta tämäkin säätö toki vaatii midiohjaimen ollakseen toteutettavissa yhdellä painalluksella.

Kovin paljoa huonoa sanottavaa tästä nupista on vaikea löytää, ja siksi jatkuva vahvistimien vaihteluni loppuikin, jahka tämän nupin hommasin. Soundista puuttuu tiettyjä ENGLien yleisesti rasittavia piirteitä, kuten yläkireys ja liian kuivakat pikkurosot, mutta toisaalta ainakin leadkanavilla kompressoitu, moderni särömaailma on sellainen josta joko pitää tai ei pidä. Tarvittaessa crunch-kanavalta kaivaa kuitenkin hyvän vaihtoehtoisen komppisoundin. Etenkin mikäli käyttää kanavaan jonkinlaista pedaalia buusterina. Soundi toimii nupissa hyvin jo hiljaisellakin, eli pientä yläpääsiritystä lukuunottamatta hyvät soundit saa jo vaikka makuuhuonevolumella. Vastaavasti tehoa tuosta EL-34 versiosta ainakin löytyy ihan julmetusti, eikä soundi kyykkää yhtään pahemmankaan rumputaiteilijan vierellä.

Miinuksena voi toki pitää nupin äärikorkeaa hintaa, joka asettaa sen samaan hintaluokkaan mm. Diezelin ja VHT:n huippunuppien kanssa. Omasta mielestäni tämä nuppi kuitenkin pärjää siinä sarjassa varsin hyvin. Mikäli ENGLin kompressoitu perussoundi kuuluu inhokkilistalle, silloin parempi vaihtoehto voisi kuitenkin olla Invader, jonka soundi on selkeästi dynaamisempi ja hieman orgaanisempi, joskin purevuudessa, aggressiivisuudessa ja selkeydessä se mielestäni jää SE:n jälkeen. Jos pelkkää tiukkaa mättösoundia hakee, hyvin pitkälle samantyylisen saa esimerkiksi Savagesta tai Blackmoresta.

Kirjoittanut Nacher 24.02.2012

            640×960  -  160 kt.

640×960  -  50 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (16 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

tumo7: Monipuolinen ja kaikenkattava arvostelu, ehdottomat 5*!
Cypher: Kiitos arvostelusta,oikein hyvä! Itse omistan Kyseisestä laitteesta räkkiversione 570SE
Gabe: Hyvin kynäilty. Tommoisen kun sais
Spirocore: Monia Englejä itsekin kokeilleena heräsi älytön halu päästä tuollaista testaamaan.
calenture: ? Kitarasoundi on hieno asia tai ainakin ollu joskus *vitsi vitsi*
juhope: Käytätkö FCB1010 relelähtöjä ENGLin kanavienvaihtoon vai onko nuppi niin midi että onnistuu ihan sitäkautta(kin)?
Nacher: Ei tarvitse relelähtöjä. Kaikki tuon ENGL SE kytkimet tallentuvat midiin, kanavia myöten. Ainoa mitä midiin ei voi tallettaa, on käänneltävien potikoiden asennot.
aimoo: Loistava analyysi, ja yhdyn mielipiteisiin, eiköhän oma vahvistin seikkalut lopu kun tällänen tuli taloon. Arvostelusta oli iso apu kun ostopäätöstä tein, ja artikkelin kirjoittanut antoi erittäin ystävällisesti lisäinfoa.

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti