Muusikoiden.net
28.10.2016
Rockway LIVE! Joka maanantai ja keskiviikko klo 17-19 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

04.08.2013: Spiron soundiarsenaali


*Artikkeli kesken*

Edellinen päivitys taisi olla vuoden vanha, voisi kai lisätä uudet romut. Suurin muutos taitaa olla pedaalien merkittävä lisääntyminen ja merkitys soundin kannalta.

Alla listattuna nykyiset vermeet:

Kitarat
Gibson SG '61 Reissue
Gibson SG '61 Reissue
Gibson Les Paul '58 Historic Reissue (Custom Shop)
PRS Custom 22
PRS Ce22
Taylor GS Mini

Vahvistinosasto
Engl Raider 100, combo
Orange OR50, Orange PPC212 & PPC112


Pedaalit:

Strymon BlueSky reverb
Keeley Compressor (4 knob)
Red Witch Fuzz God II
Black Arts Toneworks Pharaoh Fuzz
Wampler Pinnacle
Korg Pitchblack
Strymon Timeline

Gibson Les Paul Custom, "Black Beauty"

Pääsinpä minäkin vihdoin hiplaamaan näitä "mukavintageja" kitaroita. Hommasin siis Cussen vuodelta '84.

Alkuperäistä kaikki paitsi hihnatapit ja mikit, jotka lähipäivinä vaihtuvat BKP:n Cold Sweat -settiin. Kaula on melko ohut, ja ei siis vain ollakseen LPC, vaan ihan mihin tahansa Gibsoniin verrattuna. Kaponen ja melko ohut, juuri passeli omaan käpälääni. Edellisen omistajan sanojen mukaan kaula saattaisi olla uudelleenmaalattu, mutta eivät nämä 80-luvun soittimet kai ihan niin vintagea vielä ole, että asialla olisi mitään merkitystä. Itse en tunnistaisi uudelleenmaalatuksi.

Soundi on iso jo täyteläinen, enempi tästä löytyy diskanttia kuin allamainitusta R8:sta. Painoa noin 4,3kg, eli jopa melko maltillinen ollakseen 80-luvun custom. Useampi testaamani yksilö on painanut reilusti yli neljäjapuolikiloa, joka alkaa jo tuntua. Muistakaa lapsoset, ei se soundi tule siitä painosta...! Hyvä kitara kaikin puolin, ellei siis peräti erinomainen. Kertaheitolla ykkössoittimeksi. :)

Gibson SG '61 Reissue Classic White

SG oli ja on edelleen makein tietämäni sähkökitara. Angus Young tekee selvää jälkeä, niin pitihän se itsekin saada. Aloitin aikoinaan Epiphonen valkoisella jäljitelmällä, joten pitihän se Gibson ostaa jossain vaiheessa. Hetkeäkään en ole katunut.

Koevedos, eli alkuperäistä Guitar of the Week -sarjaa. Ruusupuuotelauta, mahonkibody kahdesta palasta, Classic White -väritys. Lähtiään 2x Classic 57, nyt tallassa BKP:n Black Dog.

Tämä on ja pysyy. Kevyt ja erittäin helpposoittoinen kitara lähes mihin vaan musiikkiin. Tällä hetkellä droppi C:essä, tavoitteena pääasiassa stonerkamaa Kyussin, ASG:n ja Wolfmotherin hengessä.

Gibson Les Paul "R8"

melko uskollinen versio vuoden 1958 LP:stä, jonkun mielestä se yksi historiallisestai tarkimmista vuosikerroista. Tosin 2013-mallit toivat nyt sen eläinliiman tuohon kaulan kiinnitykseen, notta siitä ehkä vielä vähän tarkempaa replicaa..

Tämä kuitenkin on cherryburst plaintop, "custom authentic"-viimeistelyllä. VOS ennen varsinaista VOS-sarjaa, siis. R8-speksit löytyy varmasti netistäkin, mutta listaanpa nopeasti tähänkin. (Alkujaan) burstbuckerit, poraamaton ja keventämätön lankkukitara, 4,1kg. Otelauta Madagaskarin ruusupuuta. Ja on muuten todella tuhti kaula. Ero slim taperiin on merkittävä, mutta vähän eri juttujahan tällä tulee soitettuakin.

Soundi on tooodella kermainen ja paksu. :) Se soundi, jonka odottaisi hyvän Les Paulin tuottavan.. Tämä ja Orange kahdestaan, tai ehkä jokin fuzz vielä väliin, on sellaista herkuttelua että hirvittää. Toimii parhaiten perusvireessä, mutta altistetaan toisinaan myös melkoiselle D-vireen rytkytykselle.

PRS CU22

Olin pitkään kuolannut kieli pitkänä noita erittäin kauniita ja laadukkaan näköisiä jenkkikitaroita, kunnes eräänä syksyn päivänä bongasin edullisen Custom 22:n Torilla. Autokyyti, pikainen hyväksi havaitseminen ja ensimmäinen tarpeeni täysin tyydyttävä vibratallainen strato vaihtoi omistajaa.

Kyseessä on tyylikäs oranssi loimulohi: Dragon II -humbuckerit, 22 nauhaa, lintu-inlayt, ruusupuinen otelauta, mahonkibody ja -kaula. Kaulaprofiili on wide thin. PRS:n oma vibrasysteemi toimii kuin junan vessa ja on helppo säätää mieluisaksi. Tahtoisin myös painottaa PRS:n hihnatappien erinomaisuutta.

Dragon II mikit puolittuvat mukavan kirpakoiksi, joten yhdestä paketista löytyy enemmän kuin tarpeeksi soundeja. Mikkien säätö tapahtuu kahdesta potikasta (volume, tone) ja 3-way-switchillä. Mikit puolittuvat tonepotikkaa nostamalla. Tässäpä ainut motkotuksen aihe, sillä diggaan enemmän siitä PRS:n 5-vaiheisesta kierrekytkimestä.

Katsotaan kuinka pitkään tämä säilyy kamalistauksessa; niin silmäkarkkia kuin onkaan, tahtoisin ehkä tilalle oikean kymppikantisen custom 24:n, mieluiten tortoise shellinä.

Taylor GS Mini

Huh, sainpa vaihdoin hankittua järkevän akustisen faijalta perimäni Landolan tilalle. Vuoden 2012 kesänä kävin reilaamassa Euroopassa. Eräässä junassa hyttiimme sattui istahtamaan saksalainen soittajakundi Marcus, jolla oli mukanaan pieni akustinen kitara. Näytti ihan lasten kitaralta, enkä todellakaan odottanut siitä lähtevän sellaista soundia. Olin myyty. GS on lyhenne Taylorin mallista Grand Symphony, ja Mini taas indikoi tästä pienennettyä versiota. Mukaan tuli myös hieno ja tukeva, puolikova kantoreppu. Kuusikansi, laminaattikyljet ja takakansi, ruusupuuotelauta. Pidän tässä 13-setin kieliä, jotta saisin kaiken irti lyhyemmästä mensuurista. Ohuemmilla saattaisi myös soida vähän ohuemmin.

Kaunis kitara, josta lähtee enemmän kuin kokonsa verran ääntä. Tähän olisi helppo jälkiasentaa mikki (kiinnikkeet ja kolot valmiina), ja sen varmaan vielä teenkin. Soundi on heleä ja napsakka. Jos nyt ei ihan mikään fingerstyle-akkari, niin ainakin todella mukava koti- ja retkikitara. Plektralla näppäilen soundi on sopivan erotteleva, rämpyttäessä taas kitaran kokoon nähden todella iso. Jos haluat kotiakkarin jonka voi huoletta ottaa mukaansa vaikka mökille tai pyöräretkelle, tai rannalle tai vaikka piknikille - tsekkaa Taylor GS Mini. Se on hyvä ja laatuunsa nähden todella edullinen.


ENGL Raider 100 combo

Siirrytään nykyiseen vahvistuslaitteistoon. Ennen varsinaista arvostelua on pakko mainita että Gibsoneiden lisäksi olen erittäin kiintynyt Engleihin - on tullut kokeiltua ja omistettua sekä comboja että nuppeja. Tykkään kyseisen valmistajan tuotteiden ominaissoundista, tykkään myös erittäin paljon ns. scoopatusta metallimöykästä. Tiheä ja tiukka särö, eli jonkin määritelmän mukaan moderni metallisoundi, onpi hunajaa tämän laiteharrastajan korville. Pitemmittä puheitta Raideriin.

Satawattinen putkivahvistin kaikenlaiseen soittoon, ihan oikeasti jazzista metalliin. 4x 5881, 4x ECC83, kaksi kanavaa, neljä moodia, clean-puolella pari bright-namiskaa, yhteinen mid-boost, molemmilla kanavilla oma EQ, volume ja reverb, lisäksi "aktiivi-EQ" jonka voi kytkeä päälle tai pois (depth/presence -namiskat), A & B Master Volume, sisällä 12" Celestion V30, sisäinen, varsin pätevä noisegate, efektilenkki, on/off-kytkettävä sisäinen tuuletin.

Useamman Englin omistaneena voin sanoa että tämä on kyllä vahvasti hyvä, ellei peräti erinomainen. Merkille ominainen kristallinkirkas puhdas soundi löytyy, kuten myös se äärimmäinen hi-gain höyryjyrä. Merkittävästi enemmän järkevää käyttöaluetta kuin turhankin paljolla gainilla varustetussa Powerball I:ssä. Lähes samat säätimet, mutta vielä vähän enemmän säätövaraa. Powerball II:sta en ole kuin nopeasti kokeillut, siihen en voi verrata. Välimaaston rockenrollit löytyy, kuten myös ne reunalta rupiset blueshommat. Ei tämä mikään pleximarsu ole, mutta ajaa asiansa niissäkin.

Heti kärkeen pakko sanoa että kaksinappinen Z4-jalkakytkin on hieman liian suppea paljastaakseen laitteen täyden potentiaalin. Z4:llä voi vaihtaa joko Masteria (A/B) ja mid-boostia TAI efektiluuppia ja reverbiä TAI kanavaa (1/2) ja Gain-potikkaa (hi/lo). Kolme jalkakytkinporttia siis. Laite söisi myös Z9:än jolla näitä kaikkia säätäisi yhdestä laudasta. Sitä kautta saisi myös MIDIt jos sen verran haluaa säätää (...ja kukapa ei haluaisi), jos tämä säilyy allekirjoittaneella niin se on pakko hommata. Jos lukijana tunnet suurta tarvetta myydä zetysisi niin pikaviestiä, kiitos.

Säätövaraa siis löytyy, merkittävästi enemmän kuin esim. saman lafkan Screamerista. Jos mietit näiden kahden välillä, niin ehdottomasti Raider. Raider on myös hivenen isompi (ja painavampi, vajaat 30kg) ja antaa vähän isomman soundin. Tuntuisi olevan ehkä maailman paras styrkkari!? Ei hätää, tässäkin löytyy parannettavaa.

Noisegate. Tykkään, tästä on paljon iloa. Säädettävä sisäinen noisegate on todella mukava lisä kun puhutaan hi-gain jyystöstä. Insinöörit, tämä tulee voida kytkeä pois ja päälle kätevästi! Jalkakytkimeen tämä. Powerball II:ssa kyseinen epäkohta on korjattu. Toinen ongelma on jo aiemmin mainittu koko ja paino. Cleaneissa riittää toki tehojen takia sitä paljon kaivattua headroomia, mutta kuka tarvitsee sataa wattia metallin vääntämiseen (lienee makuasia)? Volumet yli sopivan rajan ja yksinäinen V30 alkaa väistämättä vähän pieremään. Don't get me wrong, kyllä tällä soittaa klubikeikan ilman soundiongelmia. Lisäkaappi tekee ihmeitä, mutta kyllä tämä sellaisenaankin on oikein kiva.

Summa summarum: todella monipuolinen ja oikeasti hyvä laite. Tästä ei enää paljon paranna, kokoa kasvattamalla tästä tulisi roudarin painajainen. Nytkin yksinäinen kantokahva on vähän harmillinen. Miinukset ovat detaljitasolla. Tätä soittaa muuten myös makkarivolumella ilman keinokuormaa, 100w ei siis ole liikaa, vaikka paljolta kuulostaakin. Toimiva master-volume auttaa ihmeesti.

Vielä linkki manuaaliin: http://www.englamps.de/fileadmin/user_upload/Manuals/English/344-OM.pdf

..ja kuva etupanelista ja säätömahdollisuuksista: http://static.musiciansfriend.com/derivates/19/001/399/048/DV020_Jpg_Jumbo_500266.001_black_R.jpg


..mutta tämähän ei ollut laitearvio, joten en tämän enempää syvenny laitteeseen. Pikaviestillä voipi kysyä lisää, tai kommentoimalla artikkelia. Mitäs olette mieltä, pitäisikö kirjoittaa tälle ihan oma laitearvionsa? No, artikkeli jatkukoon.Artikkeli luotu 28.1.2012
Päivitetty 27.7.2013

Kirjoittanut Spirocore 28.01.2012


Arvostelu

3,53,53,53,53,5    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Gabe: Onpa muuten upea lespa
Spirocore: Aikas tsägällä sen torilta lunastin viime vuonna, kerrankin rahaa oli juuri sillon kun sitä tarvittiin.
Gabe: Joskus näinkin päin :) Olet kiitettävästi kolunnut noita sg:itä läpi
Spirocore: Niinhän sitä on tullut koluttua, oli pakko löytää se graalin malja jostain. Kitarakamalla on onneksi taipumuksena kiertää persnetolla. :)
Spirocore: ..siis vähäisellä persnetolla, eipä se paljon haittaa jos tulee maksaneeksi 50e puolen vuoden käytöstä.
CarcassFan: Toi Les Paul on kyllä ihan hemmetin komea.
Shredator: Vaikken Gibson-mies olekkaan, niin tuo Root Beer Les Paul on todella nätti!

Yhteensä 7 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Omat soittokamat

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2016, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti