Muusikoiden.net
24.03.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

30.12.2010: AMT Legend-sarjan P1 ja E1 pedaalit


Kuka?

AMT Electronics on venäläinen efektipedaalivalmistaja.

http://www.amtelectronics.com/

Mitä nämä ovat?

Analogisia mallintavia etuasteita efektipedaalin kokoisessa muodossa. Pedaaleja on tarkoitus käyttää etuasteena päätevahvistimen kanssa tai sitten yhdistettynä kitaranupin efektiloopin returniin (näin käyttäen nuppia päätevahvistimena, ohittaen nupin oma etuaste).

AMT:lta on ilmestynyt Legend Amps -sarjaa tähän mennessä Marshall JCM800 (M1), Bogner (B1), Soldano SLO (S1), Engl Fireball (E1), Peavey 5150 (P1), Mesa Rectifier (R1) ja Fender (F1). Kuulemma Diezeliä olisi ainakin tekeillä tällä hetkellä vielä.

Mallinnuksessa pyritään saamaan analogisella JFET-piirillä aikaan samankaltainen vaikutus signaaliin kuin mitä oikeat putket tekevät putkivahvistimessa. Mallinnus perustuu rajoituksiin joita löytyy mallinnettavista vahvistimista, kuten dynamiikka, taajuusvaste ja kompressio. Nämä parametrit lisäävät vaikutustaan pedaaleissa sitä mukaa kun gainia lisätään, kuten oikeissakin putkivahvistimissa.

Pedaalien eq on passiivinen kuten esikuvissaankin. Pedaalin ulostulo on portaattomasti säädettävissä linjasignaalin ja instrumenttisignaalin välillä eri vahvistimien efektilooppien kanssa toimimisen optimoimiseksi.

Sitten itse asiaan:

Pedaaleista löytyvät kontrollit level, bass, mid, treble ja gain. Ulostuloja on kaksi, suora ja kaiutinmallinnettu ulostulo. Kaiutinmallinnus käytännössä tarkoittaa että yläpäätä on leikattu signaalista, muuten soundi on melko raaka kuitenkin vielä.

Pedaali toimii joko 9V tai 12V (tip negative) muuntajalla. Itse käytän tuota 9V-muuntajalla niin en ole päässyt kokeilemaan olisiko 12V paljonkaan eroa.

Pedaalit tuntuvat jykeviltä käteen ja muutenkin työn laatu on hyvää. Ainoa mikä epäilyttää on se että jakit ovat muovisia eivätkä metallia. Nekin kyllä vaikuttavat kestäviltä päällepäin.

Miltä ne kuulostavat?

Ensimmäinen ostokseni oli P1 hyvien arvostelujen ja netin ääninäytteiden perusteella, lähinnä ajatuksena hommata varavehje keikoille mikä mahtuu kitaralaukkuun. (Näille kun hommaa pariksi EHX:n Magnum 44 -päätteen).

P1 yllätti iloisesti, se jopa kuulostaa melko paljon mallintamaltaan 5150:lta. Itse olen noita kaksikin kappaletta omistanut joskus niin niin vehkeen ominaissoundi on hyvinkin tuttu. Alapäätä tuntuu riittävän melko paljon (ehkä liikaakin) ja se on sopivan löysä verrattuna alkuperäiseen. Keskialuesoundi on melko lailla täsmälleen sama kuin esikuvassaan, jota joko rakastaa tai vihaa.

Presence-säädön puuttuessa se on joko hoidettava päätevahvistimesta tai suoraan linjaan äänittäessä jälkikäteen eq:lla. Varsinkin suoraan linjaan äänittäessä yläpää on melko tumma. Itse äänitän linjaan treblet lyötynä täysille, joka onneksi ei aikaansaa alkuperäisen "mehiläisarmeijaa". Yläpää pedaalissa on hyvinkin pehmeä ja miellyttävä.

Kuten jo mainittu, gain-säätö ei pelkästään lisää särön määrää, vaan lisää myös mallinnuksessa olevien parametrien vaikutusta eli esim. kompressiota. Gain-säätö on käyttökelpoinen koko alueeltaan.

Itse käytän pedaaleja "boostattuna" eli ajan signaalia overdrive-pedaalin (level 7, gain 0) läpi ennen näitä. Tuntuu että näin soundi paranee entisestään.

E1 minulla on ollut vasta noin viikon niin en sen kanssa ole täysin tutuksi vielä ehtinyt, mutta muutama sana siitäkin:

Alapäältään E1 on paljon tiukempi ja P1:stä aggressiivisemman kuuloinen, ei läheskään niin pehmeä soundiltaan. En ole Fireballia itse omistanut joten en osaa siihen verrata, Powerballin kylläkin. Tuntuisi ensialkuun ainakin että E1 olisi kompressoituneempi kuin P1 (kuten esikuvansakin). Samat ominaisuudet pätevät tähänkin kuin mitä jo kirjoitin P1:stä.

Mitä ne maksavat ja mistä niitä saa?

T-kaupasta löytyy. Hinnat vaihtelevat 80-100¤ välillä, joka on omasta mielestäni todella hyvä hinta-laatusuhde. Soundin puolesta laittaisin nämä samalle viivalle kuin esim. Ampeg VH140C.

Voipi olla että nämä joutuu hommaamaan kaikki, ainakin tuo Marshall-mallinnus kuulostaa lupaavalta. :D

Ääninäytteitä:

Hypocrisy-coveri Youtubessa

Netmusicians.org

Lisää arvosteluja:

http://www.harmonycentral.com/products/

http://www.harmonycentral.com/products/

Edit:

Sen verran päivitystä että hommasin sen EHX:n Magnum 44 päätevahvistimen ja parit treenit on yhdistelmällä vedetty. Täytyy sanoa että tuo Magnum ei kyllä jalkoihin mökän määrässä jää, volume oli jossakin 4:n paikkeilla ja sekin taisi olla liian kovalla. Ja "boostia" ei noin livenä tarvinnut lainkaan.

Tästä kuulee kuinka kovaa Magnum soi verrattuna rumpuihin:

http://www.youtube.com/watch?v=K50TeyYvJBg

Kirjoittanut nakedzen 30.12.2010

            3264×1840  -  1686 kt.


Arvostelu

3,83,83,83,83,8    (13 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

MannihilatoR: yäk venäjä. . .
nakedzen: Olettaisin että ei kauhean hyvältä, siinä olisi kaksi etuvahvistinta käytännössä peräkkäin.
Terry Pantheras: Pitänee hommata S1 ja verrata esikuvaansa suoraan sen päätteen kautta...
nakedzen: Jep, parempi osta vaan niitä kiinalaisia. ;)

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti