Muusikoiden.net
12.07.2020
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

15.08.2010: Särö Kaapelilla 14.8.2010


Vanhemman poikani kummitäti Uupi-täti ehdotti mitä kohteliaimmin, että Särö-orkesterimme tulisi soittamaan keikkasetin omia rokpiisejä lauantaina 14.8.2010 omiin 40 vee-bileisiinsä Kaapelitehtaan Pannuhallin kellariin. Totta kai me tullaan, jos kerran pyydetään. Pyysin keikkapalkkioksi korillisen Lonkeroa.
Tutkailin soittotilan pohjapiirrosta netistä ja arvelin vaikeuksia oleman tulossa. Kellari tulisi olemaan matalahko betonirakenteinen kellariloukko ilman vaimennuksia ja akustointeja.

Valitsin kitaristi Muten biiseistä ne herkimmät slovarit, joiden arvioin viihdyttävän parhaiten keski-ikäistä yleisöä. Päätin hetken mielijohteesta ehdottaa pändikafruille, että soitettaisiin keikka niillä kamoilla, jotka kämpästäni ja autotallistani sattuisin löytämään. Ehdotus kelpasi, koska näin kitaristin ja basistin ei tarvitsisi roudata lainkaan. Kasasin kaikukammio mielessäni seuraavanlaisen mopokamaläjän valmiiksi:

1. kitarakamat
- Reverend Custom ja Supro J.B.Hutto sähkikset + kitarakassit
- 2 piuhaa, hihnat, kitarateline, Boss-viritysmittari
- pedaaleina Boss OS-2, DS-2 ja HM-2 + Bossin BCB 30 case, välipiuhat ja muuntaja
- Vox Night Train putkinuppi 15 W + 1x12 umpikaappi Jensen 30 W ämyrillä, kaappi- ja virtapiuha
2. bassokamat
- Fender Precision Bass -74 + bassokassi
- 2 piuhaa, hihna, bassoteline
- pedaaleina Boss OC-3, MD-2 ja FZ-3 Bossin BCB 30 case, välipiuhat ja muuntaja
- Gallien-Krueger Backline 600 nuppi ja 1x12 umpikaappi 300 W ämyrillä, virtapiuha ja Speakon-piuha
3. rummut
- Yamaha Maple Custom Absolute rummut 16x20 bassari, 14x14 isotom, 12x8 pikkutom, 14x5 alumiinivirveli, bassaripedaali, peltiteline, 2 peltipuomia, hihat-teline, rumputuoli
- peltikassi, telinekassi, rumpukassit, kapulakassit +kapulat ja risukepit
- symbaalit Sabian AA 18 crash, 16 crash, 14 hihat, HHX 20 ride
4. laulukamat
- Wharfedale 1x8+pilli aktiivikaapit, 150+30 W, 2 kpl, virta- ja kaappipiuhat ja telineet
- Wharfedale 1x12 aktiivisubbari 400 W, 1 kpl, virta- ja välipiuhat
- Behringer Eurorack UB 1204 FX Pro pikkumixeri 4+2 kanavaa, virtapiuha
- AKG D3700 laulumikki + teline + piuha
- Shure WH20XLR pantamikki + piuha
- laatikko piuhoille ja sälälle + telinepussi
5. valot
- 3 kpl lyhyitä par-heittimiä 500 W + kalvokehikot
- virtapiuhat ja telineet + laatikko

Sain kaiken vaivoin mahtumaan rakkaan vaimoni Golf-farmariautoon. Uupi-täti lupasi onneksi ajaa sen koslan Larusta Kaapelille, kun vaimoni sattui juuri olemaan purjehtimassa Viaporin Tuoppi-kisassa paatillamme. Keikkapaikassa oli onneksi auttavia käsiä ja omituinen Paternoster-tyylinen hissi jelppaamassa roudausta. Sain kamat helposti ja nopeasti pystyyn keikkapaikan nurkkaan (kuvassa alhaalla oikealla):
http://www.kaapelitehdas.fi/images/tilat/pannuhalli-kellari.pdf

Kun löin ekaa kertaa alumiinivirppani kalvoa, niin herkkiin korviini tuli järkyttävä betonikorostus elikkästen tärykaiku, permanto sentään. Päätin vaihtaa virvelin hieman hiljaisemmaksi eli 60-lukuiseen Yamaha koivu-mahonki 14x5:aan, tosin epäilin muutoksen auttavan juurikaan.
Sain laulukamoista ulos vain omituista kohinaa. Kiroilin aikani ja havaitsin mikserin efektilaitteen olevan paskana, rikki, kaputt. Uli Behringer on hyvä jätkä. Noh, tila oli muutenkin kovin kaikuisa, joten ei sitä efektilaitetta olisikaan tarvinnut.

Palasin roudauksen jälkeen äkkiä uhkaavan Helsinki-maratonin alta kotiin lepäämään sekä ruokkimaan lapsiani. Vaimo oli varmuuden vuoksi hommannut Raili-tädin lastenvahdiksi, vaikka arvelin kyllä pentujeni olevan jo siinä iässä, että pärjäisivät ehkä ilmankin.

Saavuin keikkapaikalle klo 20. Paikalla oli väkeä, muttei liikaa. Kellari oli pilareineen, tyynyineen ja valaisimineen oikeastaan sangen viihtyisä, aivan kuin vanha oopium-luola.
Ennen meitä esiintyi Maku-niminen mieshenkilö multimediashownsa kera. Makulla oli mukana läppäri, videotykki, kitara, lelupiano sekä pieni polkuharmooni. Lainasin Makulle kitaravahvistinta ja laulumikkiä sekä miksasin keikkansa. 30 min. mittainen esitys oli viihdyttävä, mutta menetti teräänsä loppua kohti.

Pändikaverini saapuivat aikanaan ja teimme nopean äänentasotsekin ennen vetoa. Aika sekavalta puurolta kuulosti. Päätimme aloittaa saman tien. En kuullut ekan biisin aikana laulusta enkä kitarasta juuri mitään. Säädin biisitauolla laulua ja kitaraa kovemmalle ja käänsin kitarakaappia kohti itseäni ja basisti Ördää. Tahkosimme päättäväisesti laatimani 12 biisin setin läpi. Kyselin välillä yleisöltä tuleeko liian kovaa? Noh, tulihan se, varsinkin se vitun virveli. Vaihdoin keikan aikana vasempaan käteen risukepin kapulan sijaan ja se auttoi, mutta vain hieman. Ja laulusanoista ei kuulemma saanut selvää, mutta sille en mahtanut kyllä mitään. Olisi kai pitänyt soittaa selvästi hiljempaa, mutta tällä kertaa meni nyt näin. Pudotin pantamikkini XLR-piuhan keikan aikana vaikka kuinka monta kertaa lattialle, ennen kuin älysin teipata mikkiliitoksen pitävämmäksi. Muutoin keikka meni ihan kivasti. Ördän basso hiljeni viimeisen Pikku Saatana-piisin aikana tyystin, mutta Ördä korjasi ammattimaisesti tilanteen ja liitti irronneen muuntajapiuhan takaisin pedaalilautaansa ja jatkoi soittoa muiden hiljentämättä tai keskeyttämättä soittoa.
Kiitin lipevästi keikan päätteeksi järjestäjiä ja yleisöä.

Kitaristi Mute ei ollut uskoa korviaan, kun ilmoitin, ettei tarvitse roudata: kyllä mie hoidan. Saatiin keikkapalkkioksi 2x16 tölkkiä kaupan melko karmeaa käymislonkkua. En kerta kaikkiaan kehdannut sanoa päivänsankarille, että Alkossa myytävä Hartwallin Lonkero on sitä ainoaa oikeaa jumalten nektaria. Tungin sitä kaupan paskaa Ördälle 4x4 pakkauksen messiin, kun se oli heti keikan jälkeen lähdössä kotiinsa autollaan ja Mutekin sai samalla kyydin. Ryystin väkisin muutaman lonkeron keikan jälkeen janooni ja pakkailin kamoja kasaan sen mitä jaksoin. Päätin yleisön seassa aikani keekoiltuani poistua päästämään lastenvahdin kotiinsa. Sain poikani 2. kummitäti Tarja-tädiltä kuljetuksen himaan. Tänx! Hain kamat keikkapaikalta seuraavana päivänä kummitätien avustamana.

Rakas puolisoni tuli purjehduskisasta taxiveneellä suoraan Kaapelille katsomaan keikkaamme ja lähti heti keikan jälkeen takaisin Suokkiin ryyppäämään. Se sika! Seuraavana päivänä sain kuulla hältä, että olisimme voineet mieluummin vetää akustisesti, niin olisi toiminut paremmin. Ehkä, mutta emme ole sellainen pändi. Särössä pitää olla säröä. Munsta!

Kirjoittanut hemmo 15.08.2010

            1600×1200  -  225 kt.

1600×1200  -  119 kt.


Arvostelu

4,14,14,14,14,1    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Traditional: Suomalaista rock-todellisuutta.
karateadonis: Loistavaa arkirealismia!

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Bändipäiväkirja

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti